Teraz jest 11 wrz 2025, 17:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA15 cze 2009, 09:10

POSTY        105

LOKALIZACJASiemianowice Śl.
Post Re: Gimnastyka umysłu
Ally4                    

2. Co to jest SKRUTINIUM ?
A. DOSKONAŁOŚĆ
B. RODZAJ EGZAMINU
C. TAJEMNICA
D. POSZUKIWANIE
E. RODZAJ STROJU LITURGICZNEGO

Znalazłam jeszcze coś takiego:
http://www.niedziela.pl/artykul_w_niedz ... 00508&nr=7

wybrałabym d) ale pewna nie jestem

Ally4                    

Wyraz, który ma przeciwstawne znaczenie:
1. Koherencja
a. nieobecność
b. niespójność
c. czołobitność
d. podległość
e. uznanie

3. Efemeryczny
a. napowietrzny
b. pachnący
c. lekki
d. permanentny
e. Incydentalny

1 - b), 3 - d)

19 maja 2012, 08:13
Zaawansowany

REJESTRACJA10 gru 2009, 15:52

POSTY        76
Ally4                    

2. Co to jest SKRUTINIUM ?
A. DOSKONAŁOŚĆ
B. RODZAJ EGZAMINU
C. TAJEMNICA
D. POSZUKIWANIE
E. RODZAJ STROJU LITURGICZNEGO

Przyznam się, że nie potrafię znaleźć znaczenia tego słowa :mur:

Wybacz, ale ja nie rozumiem, jak można (przy dzisiejszych możliwościach) nie znaleźć znaczenia jakiegoś słowa? :o  Przecież to zajmuje kilka sekund. Co innego wybrać słowa, których się nie zna, sprawdzić ich znaczenie i ,,wstrzelić się" w to, co wymyślą na egzaminie - to jest sztuka czytaj=--=== .

19 maja 2012, 12:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 21:36

POSTY        35
ZNALAZŁAM NA FORUM JEDNĄ Z TABELEK:

Tabelka nr 3 Wybory
Podczas wyborów były 3 kandydatury. Kandydaci: A, B i C. Wyborcy dzielili się na wyborców z wykształceniem podstawowym, średnim i wyższym. Na kandydata A glosowali głównie wyborcy z wykształceniem podstawowym i stanowili 29 % głosujących. Kandydat B cieszył się jednakowym poparciem wśród osób z wykształceniem średnim i podstawowym. Na kandydata C głosowali głównie wyborcy z wykształceniem wyższym, co stanowiło 20 % głosujących.

I TAKIE DLA NIEJ ROZWIĄZANIE:

A         B        C
wyższe                20%
Średnie                50%       
podstawowe29%  50%       

Czy zgadzacie się z nim? Ja mam wątpliwość czy czasem na kandydata B nie powinno byż po 25,5 % tak żeby w sumie było 100 %. Może ktoś mi pomoże rozgryśc tą tabelke?

19 maja 2012, 12:26
Znawca

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251

Podczas wyborów były 3 kandydatury. Kandydaci: A, B i C. Wyborcy dzielili się na wyborców z wykształceniem podstawowym, średnim i wyższym. Na kandydata A glosowali głównie wyborcy z wykształceniem podstawowym i stanowili 29 % głosujących. Kandydat B cieszył się jednakowym poparciem wśród osób z wykształceniem średnim i podstawowym. Na kandydata C głosowali głównie wyborcy z wykształceniem wyższym, co stanowiło 20 % głosujących.

moim zdaniem treść zadania nie pozwala na wpisanie niczego odnośnie kandydata B, mamy za mało danych
wiemy tylko, że ten kandydat cieszył się jednakowym poparciem wśrod osób z wykształceniem średnim i podstawowym, ale tak naprawdę nie wiemy ile to było (może to być równie po 5% jak i 20 %), więc wpisanie po 50% jest nieporozumieniem bo nam wtedy wyjdzie, że głosowało ponad 100% ludzi (chociaż w niektórych krajach się to zdarza)
ponadto na kandydata A głosowali głównie wyborcy z podstawowym, a to oznacza, że otrzymał też głosy od innych
w przypadku C jest analogicznie

podsumowując, moim zdaniem tą tabelkę należy opisać oraz wstawić dane dotyczące kandydata A i C, reszta danych, przy tej treści zadania, nie jest możliwa do obliczenia

19 maja 2012, 12:37
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        35
Tomek8484                    

moim zdaniem treść zadania nie pozwala na wpisanie niczego odnośnie kandydata B, mamy za mało danych
wiemy tylko, że ten kandydat cieszył się jednakowym poparciem wśrod osób z wykształceniem średnim i podstawowym, ale tak naprawdę nie wiemy ile to było (może to być równie po 5% jak i 20 %), więc wpisanie po 50% jest nieporozumieniem bo nam wtedy wyjdzie, że głosowało ponad 100% ludzi (chociaż w niektórych krajach się to zdarza)
ponadto na kandydata A głosowali głównie wyborcy z podstawowym, a to oznacza, że otrzymał też głosy od innych
w przypadku C jest analogicznie

podsumowując, moim zdaniem tą tabelkę należy opisać oraz wstawić dane dotyczące kandydata A i C, reszta danych, przy tej treści zadania, nie jest możliwa do obliczenia

Dzięki. Ja właśnie też mam takie wątpliwości. Zresztą z innymi tabelkami jest podobnie. Rozwiązania które znalazłam wykazują się dużą - moim zdaniem - nadinterpretacją danych, zatem trzeba jednak rozwiązywać je na swój własny rozum, używając swojej własnej intuicji.

19 maja 2012, 14:54
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        35
anna1410                    

A może jeszcze taka analogia, nie jestem pewna odpowiedzi, a Wy zapewne pomożecie rozwiać moje wątpliwości:
Smak tak się ma do owocu jak
a) owoc do urodzaju
b) pogoda do temperatury
c) konto do właściciela
d) pojemność silnika do auta

A ja myślę w ten sposób:
odpowiedź c, ponieważ owoc ma 'w sensie posiada' smak, a właściciel ma konto (bezpośrednio). A np. auto ma pojemność silnika niebezpośrednio tj. silnik ma tą pojemność. A  ponadto smak to niejedyna cecha owocu i niekonieczie tylko dla niego charakterystyczna.

A ja bym wybrała d). "MA SIĘ TAK DO...".. zatem w zależności od tego jaki to owoc taki ma smak... zatem pasuje mi tylko w zależności od tego jaka temperatura to taka pogoda. Konto nie jest uzależnione od własciciela ... no ale w zalezności od tego jakie auto to taka pojemnośc ... więc właściwie to juz nie wiem ;)

19 maja 2012, 15:08
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Które słowo nie pasuje do pozostałych?
(zadanie autorskie)
a) dom
b) remont
c) mięso
d) kubek  
e) solniczka
f) laska
g) siekiera

19 maja 2012, 23:00
Znawca

REJESTRACJA15 wrz 2010, 14:46

POSTY        141
Nadir                    

(zadanie autorskie)
a) dom
b) remont
c) mięso
d) kubek  
e) solniczka
f) laska
g) siekiera

Kompletnie nie wiem jaka powinna być odpowiedź. To pewnie od nadmiaru ustawy o FP. Mam nadzieję, że nie współpracujesz z KSAP w przygotowaniu testu umiejętności. :)

Ostatnio edytowano 19 maja 2012, 23:23 przez ang72, łącznie edytowano 1 raz

19 maja 2012, 23:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2012, 18:42

POSTY        19
Nadir                    

(zadanie autorskie)
a) dom
b) remont
c) mięso
d) kubek  
e) solniczka
f) laska
g) siekiera

b) remont
To taki strzał na dobranoc.

20 maja 2012, 00:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 wrz 2009, 15:43

POSTY        73
wiemy tylko, że ten kandydat cieszył się jednakowym poparciem wśród osób z wykształceniem średnim i podstawowym, ale tak naprawdę nie wiemy ile to było (może to być równie po 5% jak i 20 %), więc wpisanie po 50% jest nieporozumieniem bo nam wtedy wyjdzie, że głosowało ponad 100% ludzi (chociaż w niektórych krajach się to zdarza)
przypadku C jest analogicznie

Podsumowując, moim zdaniem tą tabelkę należy opisać oraz wstawić dane dotyczące kandydata A i C, reszta danych, przy tej treści zadania, nie jest możliwa do obliczenia

To żeby dołożyć do pieca....;-) Ja mam jeszcze inne wątpliwości. Czy stwierdzenie "(...) Na kandydata C głosowali głównie wyborcy z wykształceniem wyższym, co stanowiło 20% głosujących (...)" Czy stwierdzenie co stanowiło 20% głosujących odnosi się do całości głosów oddanych na kandydata C (czyli suma oddanych niezależnie od wykształcenia), czy raczej to stwierdzenie odnosi  się do tego, że 20% ludzi głosujących z wyższym wykształceniem oddało głos na kandydata C.

A teraz rolnik:
Rolnik miał gospodarstwo 20 ha. Postanowił obsiać 6 ha żytem, 10 ha rzepakiem, a 4 ha wydzierżawić sąsiadowi za 3.000 zł płatne w dwóch ratach tj. 50% przed sezonem i 50% po sezonie. Wyliczył, że na koszty uprawy żyta będzie potrzebował 5.000 zł, a na rzepak 10.000 zł. Robiąc plan sam dysponował środkami na uprawę żyta, a na rzepak miał tylko 2.000 zł. Zdecydował się od 31.03. wziąć kredyt dla rolników oprocentowany 0,5 % / 1 m-c, który musiał spłacić do końca roku. Ten plan zrealizował. Ze sprzedaży żyta uzyskał jednak tylko 4.000 zł, a za rzepak 15.000 zł. Jakim wynikiem zamknął sezon, jeśli kredyt splacił 30 września.

Odpowiedź na pytanie SLONKO jak wyliczyć odsetki.

Rolnik dysponuje 8500 a potrzebuje 15 000. 15 000-8500=6500 musi brać w kredycie
6500 x 0,5% = 32,50 zł odsetki miesięczne
32,50 x 6miesięcy = 195,00

Czy podane rozwiązanie jest rozwiązaniem książkowym? Bo może za dużo kombinuję, albo jest już za późno na liczenie, ale rozwiązanie nie uwzględnia spłaty raty kredytu (tylko same odsetki)?

Ostatnio edytowano 20 maja 2012, 08:48 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

2 sąsiadujące posty złączyłem w 1

20 maja 2012, 00:19
Znawca

REJESTRACJA29 maja 2009, 09:49

POSTY        137
Słowo na niedzielę:
Apostazja  :blush:

20 maja 2012, 07:32
Znawca

POSTY        105

Nadir                    

(zadanie autorskie)
a) dom
b) remont
c) mięso
d) kubek  
e) solniczka
f) laska
g) siekiera

Obstawiam d) kubek
Dom można remontować, mięso można solić, a siekiera i laska?
Niemniej laskę można połączyć np. z ciupagą, a to już coś w rodzaju niby-siekiery

Ally4                    

Słowo na niedzielę:
Apostazja  :blush:

Hm, realnie rzecz biorąc słówko nadaje się do ułożenia jakiegoś pytania na egzamin :lol:

mam82                    

To żeby dołożyć do pieca....;-) Ja mam jeszcze inne wątpliwości. Czy stwierdzenie "(...) Na kandydata C głosowali głównie wyborcy z wykształceniem wyższym, co stanowiło 20% głosujących (...)" Czy stwierdzenie co stanowiło 20% głosujących odnosi się do całości głosów oddanych na kandydata C (czyli suma oddanych niezależnie od wykształcenia), czy raczej to stwierdzenie odnosi  się do tego, że 20% ludzi głosujących z wyższym wykształceniem oddało głos na kandydata C.

Postawiłabym jednak na znaczenie "20% ludzi głosujących z wyższym wykształceniem oddało głos na kandydata C". Nie bardzo rozumiem skąd wniosek, że ogólnie 20% głosowało na C  :unsure:

Ostatnio edytowano 20 maja 2012, 08:46 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

2 posty złączyłem w 1

20 maja 2012, 08:16
Znawca

REJESTRACJA10 cze 2009, 18:57

POSTY        202
Nadir                    

(zadanie autorskie)
a) dom
b) remont
c) mięso
d) kubek  
e) solniczka
f) laska
g) siekiera

Obstawiam
a - dom - wyraz jednosylabowy

20 maja 2012, 08:26
Znawca

POSTY        105

A teraz ten nieszczęsny rolnik ;)
mam82                    

Rolnik miał gospodarstwo 20 ha. Postanowił obsiać 6 ha żytem, 10 ha rzepakiem, a 4 ha wydzierżawić sąsiadowi za 3.000 zł płatne w dwóch ratach tj. 50% przed sezonem i 50% po sezonie. Wyliczył, że na koszty uprawy żyta będzie potrzebował 5.000 zł, a na rzepak 10.000 zł. Robiąc plan sam dysponował środkami na uprawę żyta, a na rzepak miał tylko 2.000 zł. Zdecydował się od 31.03. wziąć kredyt dla rolników oprocentowany 0,5 % / 1 m-c, który musiał spłacić do końca roku. Ten plan zrealizował. Ze sprzedaży żyta uzyskał jednak tylko 4.000 zł, a za rzepak 15.000 zł. Jakim wynikiem zamknął sezon, jeśli kredyt splacił 30 września.

Odpowiedź na pytanie SLONKO jak wyliczyć odsetki.

Rolnik dysponuje 8500 a potrzebuje 15 000. 15 000-8500=6500 musi brać w kredycie
6500 x 0,5% = 32,50 zł odsetki miesięczne
32,50 x 6miesięcy = 195,00

Czy podane rozwiązanie jest rozwiązaniem książkowym? Bo może za dużo kombinuję, albo jest już za późno na liczenie, ale rozwiązanie nie uwzględnia spłaty raty kredytu (tylko same odsetki)?

O-o... To ja zupełnie inaczej do tego podeszłam  :huh:
Założyłam, że na rzepak potrzeba 10.000 pln, a że rolnik miał 2.000 zł, to przyznałam mu kredyt 8.000 pln (choć faktycznie z treści zadania kwota kredytu nie wynika).
Spłacono kredyt 30.09, a więc po 6 miesiącach, czyli odsetki = 6 x (8.000 x 0,5%)= 6 x 40 = 240 pln
W Twojej wersji kwota odsetek się zgadza, więc chyba ten tok myślenia jest ok  :brawa:

Tylko zastanawia mnie jedno - skoro potraktowano 1.500 zł z dzierżawy jako wkład do wysiewu rzepaku, co spowodowało wzięcie kredytu w kwocie 6.500 pln, to w tabelce z rozwiązaniem chyba powinno to być ujęte również jako koszt, a wynik z dzierżawy byłby +1.500. Choć z drugiej strony patrząc, 1.500 pln włożone w rzepak to koszt rzepaku, a nie dzierżawy. Jeśli więc założymy, że kredytu wzięto 6.500 pln + 1.500 pln z dzierżawy + 2.000 pln środków własnych to otrzymamy koszt wysiewu rzepaku równy 10.000 pln, który wynika z tabelki z rozwiązaniem. Idąc tym tokiem, rozwiązanie uwzględnia spłatę kredytu - w koszcie całkowitym wysiewu rzepaku - plus odsetki ujęte w oddzielnym wierszu.
Aha, to nie jest rozwiązanie książkowe - to zadanie z rozwiązaniem dostałam od kogoś z forum z innymi materiałami.

Uff... Generalnie rzecz biorąc im więcej rozwiązuję zadań, tym częściej mam wrażenie, że prawdziwy ze mnie rycerz ;) (czyt. zakuty łeb)

20 maja 2012, 09:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311 ... 793  Następna strona