Jak już jesteśmy przy tabelkach To mam jedno zadanko z tej kategorii, nie wiem czy już wcześniej było, ale nie zaszkodzi przypomnieć.
W wyborach do Senatu RP startowało trzech kandydatów. Oddano 14 500 ważnych głosów. Frekwencja wynosiła 60%. Kandydat B uzyskał 4000 głosów, a kandydat A o 30% więcej niż kandydat C. Na kandydata B głosowało dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn. W załączeniu szablon tabelki, który należy użyć.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
07 maja 2012, 17:51
Re: Gimnastyka umysłu
Nie wiem czy mam dobre dane za 2011r.: inflacja -4,6? PKB - 4,3? bezrobocie-12,3?
07 maja 2012, 18:04
AGATKA123 mi wychodzi tak samo ale głowy za to nie dam... Na stronie GUS póki co nie mogę się odnaleźć przez ogrom informacji tam zawartych Zna ktoś dobrą metodę na wydobycie sedna sprawy z tych tabelek? Help!!!
Ja nie wynosze takich informacji z podanych linków inflacja 4,3 a nie 4,6 a bezrobocie chyba 12,5 a nie 12,3 czy ja nie umiem czytać, czy coś tu nie tak?
Mam pytanie dotyczące ustawy o finansach publicznych: Art. 188 (Wykonywanie budżetu środków europejskich): "Podstawą dokonania płatności na rzecz beneficjenta jest zlecenie płatności wystawione przez instytucję, z którą beneficjent zawarł umowę o dofinansowanie projektu oraz pisemna zgoda dysponenta części budżetowej na dokonanie płatności...". Mógłby mi to ktoś przystępnie wytłumaczyć? Kim w tym wypadku jest beneficjent i instytucja? Będę bardzo wdzięczna.
09 maja 2012, 11:37
Beneficjent - np. Gmina Miasta Wejherowo realizuje projekt unijny w ramach umowy o dofinansowanie z województwem pomorskim (reprezentowanym np. przez dyrektora Departamentu Programów Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego). Zlecenie płatności wystawia więc Urząd Marszałkowski po uprzedniej pisemnej zgodzie dysponenta części budżetowej - Ministerstwa Rozwoju Regionalnego. Pomogło czy zagmatwało;-)?
09 maja 2012, 12:38
Trochę pomogło, ale wytłumacz mi jeszcze jak możesz czy to znaczy, że gmina otrzymuje pieniądze z 2 źródeł? Z UE i Urzędu Marszałkowskiego? Nie bardzo rozumiem po co tu ten Urząd Marszałkowski Zawsze sądziłam, że gmina nie potrzebuje niczyjego pośrednictwa, żeby otrzymać dofinansowanie z UE. Kurczę, chyba wychodzę na straszną stereotypową blondynkę. Przepraszam, ale będę wdzięczna za wyjaśnienie.
09 maja 2012, 14:20
Zadanie!
W sadzie rosły gruszki. Zerwał się porywisty wiatr i 40% gruszek spadło na ziemię. Po kilku dniach ogrodnik zerwał 90% pozostałych owoców, zostawiając na drzewie 12 sztuk. Ile gruszek rosło na wierzbie?
Uwaga: nieważne, że jest to wierzba… chodzi tu obliczenie ilości gruszek.
200 sztuk
Łatwe prawda? Pozdrawiam
09 maja 2012, 14:31
Edyta, źródło finansowania jest jedno - Unia. Urząd może pełnić rolę pośrednika - Instytucji Pośredniczącej/Zarządzającej, która zawiera umowę z beneficjentem (może to być gmina, firma prywatna, itp.). Beneficjent musi wysyłać do takiego pośrednika wnioski o płatność i realizować projekt zgodnie z umową. Urząd dokonuje zleceń płatności, które idą np. przez Bank Gospodarstwa Krajowego. Bank ten wypłaca środki beneficjentowi. To tak w dużym skrócie