1NUNA, MAJA308 odnośnie tablic ze strony
http://iq-online.pl/quiz2.html wymyśliłam następujące rozwiązania.
Tablica nr 19
W każdej kolumnie i rzędzie musi wystąpić raz kwadrat, koło i ośmiobok – dotyczy to zewnętrznych figur a w środku musi wystąpić czarna kropka, rąb i krzyżyk. Wg tego brakująca figura (zewnętrzna) to kwadrat a w środku musi być rąb. Odpowiedź D.
Tablica nr 20
Figura z drugiej kolumny jest wpisana do figury z pierwszej kolumny. Odpowiedź F.
Tablica 21
Figura z trzeciej kolumny powstaje w wyniku dodawania lub odejmowania elementów figur pierwszej i drugiej kolumny.
Pierwszy rząd 2 wewnętrzne kropki + 1 wewnętrzna kropka = 3 wewnętrzne kropki
Drugi rząd: 3 wewnętrzne kropki - 1 zewnętrzna kropka = 2 wewnętrzne kropki
Trzeci rząd: 2 wewnętrzne kropki – 2 zewnętrzne kropki = 0
Odpowiedź E
Podobną tablicę dołączam, która kieruje się tą samą zasadą.
Tablica 22
Wg mnie B (nie jestem pewna)
Tablica 23 nie mam zielonego pojęcia, wymyśliłam tylko tyle, że w każdej kolumnie musi wystąpić:
- kolumna z: 1 czarnego kwadracika, 2 czarnych kwadracików i 3 czarnych kwadracików,
- kolumna z: 1 szarego kwadracika, 2 szarych kwadracików i 3 szarych kwadracików,
- kolumna z: 1 popielatego kwadracika, 2 popielatych kwadracików i 3 popielatych kwadracików,
więc według tego toku rozumowania brakuje nam figury z kolumną z 1 czarnego kwadracika, 2 popielatych kwadracików oraz z 3 szarych kwadraciaków i wg mnie jest to odpowiedź E lub F ale według jakiej zasady te figury obracają się to nie wiem ale liczę, że NADIR

zlituje się nad nami i pomoże nam rozwiązać to zadanie.
Mam nadzieję, że w miarę przystępnie to opisałam