Ale bzdura, nigdy nie było dodatkowych punktów na wiek Jakoś ok. 2005 r. były punkty za studia podyplomowe, tytuł naukowy, znajomość (certyfikat) drugiego języka (tego nie jestem pewna) i coś tam (chyba 1 lub 2 punkty) za super opinię od dyrektora generalnego.
16 kwi 2012, 18:20
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
oj nie taka bzdura... Z tego co słyszałam, to jednak punkty za wiek były, ale dotyczyły wyłącznie testu umiejętności. Jednak wzbudziło to taką kontrowersję, że po jednym roku się z tego wycofano.
Ostatnio edytowano 16 kwi 2012, 21:00 przez mnka85, łącznie edytowano 1 raz
16 kwi 2012, 20:59
Poprawcie mnie, jeśli się mylę - licencjat starczy, by przystąpić do egzaminu? Reszta warunków spełniona.
17 kwi 2012, 07:02
Poprawcie mnie, jeśli się mylę - licencjat starczy, by przystąpić do egzaminu?
art. 40 ustawy o służbie cywilnej
Art. 40. O uzyskanie mianowania w służbie cywilnej może ubiegać się osoba, która: 1) jest pracownikiem służby cywilnej; 2) posiada co najmniej trzyletni staż pracy w służbie cywilnej lub uzyskała zgodę dyrektora generalnego urzędu na przystąpienie do postępowania kwalifikacyjnego przed upływem tego terminu, jednak nie wcześniej niż po upływie dwóch lat od nawiązania stosunku pracy w służbie cywilnej; 3) posiada tytuł zawodowy magistra lub równorzędny; 4) zna co najmniej jeden język obcy spośród języków roboczych Unii Europejskiej lub jeden z następujących języków obcych: arabski, białoruski, chiński, islandzki, japoński, norweski, rosyjski, ukraiński; 5) jest żołnierzem rezerwy lub nie podlega powszechnemu obowiązkowi obrony.
raczej licencjat nie jest równorzędny tytułowi magistra, więc nie wystarczy
17 kwi 2012, 07:09
Tomek8484
raczej licencjat nie jest równorzędny tytułowi magistra, więc nie wystarczy
Licencjat na pewno nie jest równorzędny tytułowi magistra.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
17 kwi 2012, 07:55
mnka85
oj nie taka bzdura... Z tego co słyszałam, to jednak punkty za wiek były, ale dotyczyły wyłącznie testu umiejętności. Jednak wzbudziło to taką kontrowersję, że po jednym roku się z tego wycofano.
Wydaje mi się, że mogło tak być, że test umiejetności sprawdzano, zgodnie ze standardami, z uwzględnieniem grupy wiekowej. Chodzi o to, że tak się zwykle postępuje przy takich testach i jest to naukowo uzasadnione. Widocznie w tym przypadku uznano, że jak ,,stary" nie jest w stanie dorównać młodym, to trudno
17 kwi 2012, 08:41
witam- dla tych którzy zdaja - nie wiem czy juz była o tym mowa, ale napewno warto poczytać o abolicji....moze pojawić się pytanie bo...
Dnia 1 stycznia 2012 r. weszła w życie ustawa o zalegalizowaniu pobytu niektórych cudzoziemców na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, wprowadzająca tzw. abolicję dla cudzoziemców. Na jej podstawie cudzoziemcy, którzy przebywają w Polsce nielegalnie, mają możliwość złożenia wniosku o udzielenie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony. Z wnioskiem należy wystąpić do wojewody właściwego ze względu na miejsce pobytu cudzoziemca. Okres składania wniosków wynosi 6 miesięcy, czyli od 1 stycznia do 2 lipca 2012 r. Wiecej można poczytać na www.abolicja.org lub www. abolicja.gov.pl
17 kwi 2012, 10:36
A propos powyższej cennej podpowiedzi, próbował ktoś może "ogarnąć" jakie jeszcze ustawy, z których mogły by być pytania weszły w życie w tym roku ?
17 kwi 2012, 13:09
Czy znajdzie się ktoś również dopiero teraz rozpoczynający naukę?
Czy znajdzie się ktoś również dopiero teraz rozpoczynający naukę? boje--==
Ależ oczywiście. Przecież zostało jeszcze ponad 2 miesiące. Nie ma się co przejmować, że niektórzy uczą się już kilka lat Później się może okazac, że lepiej poszło osobie, która się krócej uczyła. Poza tym każdy w innym czasie przyswaja wiedzę i trudno ocenić ile czasu się powinno uczyć. Ten test wiedzy często opiera się na "szczęściu", no chyba , że faktycznie ktoś jest w stanie wykuć dziesiątki ustaw. Ale myślę, że to wyjątki.
26 kwi 2012, 20:52
aksa00
kasienka1268
Czy znajdzie się ktoś również dopiero teraz rozpoczynający naukę? boje--==
Ależ oczywiście. Przecież zostało jeszcze ponad 2 miesiące. Nie ma się co przejmować, że niektórzy uczą się już kilka lat Później się może okazac, że lepiej poszło osobie, która się krócej uczyła. Poza tym każdy w innym czasie przyswaja wiedzę i trudno ocenić ile czasu się powinno uczyć. Ten test wiedzy często opiera się na "szczęściu", no chyba , że faktycznie ktoś jest w stanie wykuć dziesiątki ustaw. Ale myślę, że to wyjątki.
Święta prawda, szczególnie, że faktycznie trzeba mieć również odrobinę "szczęścia"! Pocieszyłaś mnie, dzięki Zatem nie pozostaje nic innego jak dokonać wstępnej selekcji materiału i rozpocząć