Co do pytania z psami i kotami to moja propozycja odpowiedzi:
a) 5/15 (7/15 czyli ci co mają psy minus 2/15 czyli ci co maja psy i jeszcze kota) b) 2/15 (4/15 czyli ci co maja koty minus 2/15 którzy mają dodatkowo psa) c) 2/15 (15/15 minus 7/15 minus 4/15 minus 2/15)
Inna sprawa, że zadanie jest tak sformułowane, że chyba nie ma jednego rozwiązania.
Z jakiej ustawy jest to ostatnie pytanie o zadaniach zleconych?
06 kwi 2012, 11:39
Re: Gimnastyka umysłu
USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym. (...) Art. 8. 1. Ustawy mogą nakładać na gminę obowiązek wykonywania zadań zleconych z zakresu administracji rządowej, a także z zakresu organizacji przygotowań i przeprowadzenia wyborów powszechnych oraz referendów. 2. Zadania z zakresu administracji rządowej gmina może wykonywać również na podstawie porozumienia z organami tej administracji. (...)
06 kwi 2012, 11:45
lakoleko
A może coś takiego: W szkole przeprowadzono ankiety dotyczące posiadania zwierząt, na które odpowiedziano w sposób następujący: 7/15 dzieci odpowiedziało, że ma psa; 4/15 dzieci, że ma kota; 2/15 dzieci ma psa i kota. Pytanie, jaką część klasy stanowią dzieci, które: a) mają psa, a nie mają kota b) mają kota, a nie mają psa c) nie mają ani psa ani kota
Raz jest napisane o szkole a raz o klasie. Jeśli potraktować 7/15 jako procent wyrażający wszystkie dzieci w szkole (znacznie więcej niż 15) to nie sposób odpowiedzieć na pytanie dotyczące jednej klasy bo procentowy podział liczby zwierząt w jednej klasie może być inny niż w całej szkole. Wobec tego rozumiem, że należy założyć że chodzi o jedną 15 osobową klasę, mieszanie szkoły jest niepotrzebne.
Moim zdaniem zadanie jest niejednoznaczne, a najbardziej pasująca odpowiedź jest zarazem najprostsza: a. 7 b. 4 c. 2 Więc skoro mamy 15 dzieci, i wskazują nam w zadaniu odpowiedzi tych dzieci (zakładamy, że prawdziwe) to chyba nie wspominają dwa razy o tym samym dziecku, raz- odp. mam psa, a drugi raz - mam psa i kota. Taka była moja pierwsza myśl. Swoją drogą w zadaniu można napisać, że 7/15,4/15 i 2/15 to nie wyniki ankiety ale część sformułowania autora - część zagadki którą należy rozszyfrować.
A co Wy myślicie?
06 kwi 2012, 23:36
Załącznik:
1333313355_by_kochajzycie.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
07 kwi 2012, 06:35
Mamba999
1nuna
witam Mam ogromną prośbę... z tymi "wstrętnymi" matrycami największy problem mam z takimi figurami geometrycznymi gdy sa w nich lulki białe lub czarne i czasem są wewnątrz a czasem na zewnątrz... nie umiem tu znaleść żadnej reguły... może ktoś mądrrzejszy by mnie oświecił;))
To może coś takiego?
Mniej więcej ale są też takie na zewnątrz. PODAJE LINK DO TESTY .. prosze o pomoc w pytaniu 34 .
Prawidłowa odpowiedź to G (kropeczki w środku to +, a te na zewnątrz to -)
Jesteś pewna? Plusy i minusy? może i tak ale skąd wiadomo w których miejscach mają się znaleźć kropki? tu może akurat pasuje że jest puste choć ja nadal tego nie czuję ale wiem że były też inne takie przykłady z kropkami że mogły byc po odejmowaniu w różnych miejscach, ale nie moge teraz znaleźć... może ktoś ma inny przykład na te kropki?
Mam kłopoty z pyt. 18 - tu dodatkowe pytanie o kuli... czy kolor ma znaczenie? czy tylko + - ? Proszę też o pomoc z pyt. 23 i 24...CZARNA MAGIA
11 kwi 2012, 19:40
Oj chyba w pytaniu 34 nie wszędzie zgadza się ta reguła z plusami i minusami.
12 kwi 2012, 13:51
nova1
...PODAJE LINK DO TESTY .. proszę o pomoc w pytaniu 34 . http://www.iqtest.dk/main.swf Prawidłowa odpowiedź to G (kropeczki w środku to +, a te na zewnątrz to
1NUNA: ..Jesteś pewna? Plusy i minusy? może i tak ale skąd wiadomo w których miejscach mają się znaleźć kropki? tu może akurat pasuje że jest puste choć ja nadal tego nie czuję ..
Zgadzam się z NOVĄ1. Wg mnie też odp. G - plusy i minusy, 3-ia kolumna to wynik działania 1-ej i 2-giej. W tym przykładzie nie jest ważne, w których miejscach mają być kropki.
1nuna
Albo jeszcze jeden link: http://iq-online.pl/quiz2.html Mam kłopoty z pyt. 18 - tu dodatkowe pytanie o kuli... czy kolor ma znaczenie? czy tylko + - ?
A tu wydaje mi się, że E - mała kropka przesuwa się wewnątrz kuli o 90 st. w prawo. Jeśli jest w lewej połówce kuli ma kolor biały, a jeśli w prawej - czarny
13 kwi 2012, 09:16
Witam serdecznie. Gdzie mogę szukać zadań z tabelami? W książkach z testami takowych brakuje, a na egzaminie w ubiegłym roku sprawiły mi duży kłopot. Może ktoś wrzuci je na forum do rozwiązania? Pozdrawiam
13 kwi 2012, 11:09
Mamba999
nova1
...PODAJE LINK DO TESTY .. proszę o pomoc w pytaniu 34 . http://www.iqtest.dk/main.swf Prawidłowa odpowiedź to G (kropeczki w środku to +, a te na zewnątrz to
1NUNA: ..Jesteś pewna? Plusy i minusy? może i tak ale skąd wiadomo w których miejscach mają się znaleźć kropki? tu może akurat pasuje że jest puste choć ja nadal tego nie czuję ..
Zgadzam się z NOVĄ1. Wg mnie też odp. G - plusy i minusy, 3-ia kolumna to wynik działania 1-ej i 2-giej. W tym przykładzie nie jest ważne, w których miejscach mają być kropki.
1nuna
Albo jeszcze jeden link: http://iq-online.pl/quiz2.html Mam kłopoty z pyt. 18 - tu dodatkowe pytanie o kuli... czy kolor ma znaczenie? czy tylko + - ?
A tu wydaje mi się, że E - mała kropka przesuwa się wewnątrz kuli o 90 st. w prawo. Jeśli jest w lewej połówce kuli ma kolor biały, a jeśli w prawej - czarny
no nie bardzo chyba bo czarna w tzrecim wierszu przesuneła się w inną stronę... dalej nie widze w tym sensu.... może ktoą ma inną koncepcje?
13 kwi 2012, 19:45
Mamba999
nova1
1nuna
przepraszam Mamba 999 żle zobaczyłam strony... więc chyba masz racje...
13 kwi 2012, 19:49
A co z innymi pytaniami... nie ma znajacych odpowiedzi?:))