Teraz jest 07 wrz 2025, 21:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Art. 54 i art. 60 § 1 w związku z art. 6 § 2 kks 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Art. 54 i art. 60 § 1 w związku z art. 6 § 2 kks
Do tej pory zarzucałam sprawcy art. 54 uchylanie się od opodatkowania np . po przekroczeniu kwoty do VAT bez art. 6 par. 2 kks. Tak samo robiłam przy nieprowadzeniu  księgi np. ewidencji na potrzeby VAT.Teraz nasza IS uważa, że zarówno art. 54 jak i art. 60 par. 1 nieprowadzenie ksiegi kwalifikować należy w związku z art. 6 par. 2 kks , pisząc oczywiście w opisie nie prowadzono z wykorzystaniem takiej samej sposobności. Interesuje mnie Wasza opinia na ten temat.Pozdrawiam.

10 kwi 2012, 10:11

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Art. 54 i art. 60 § 1 w związku z art. 6 § 2 kks
Podawanie nieprawdy w deklaracjach VAT-7 lub nie deklarowanie w nich podatku co miesiąc należy połączyć art. 6 § 2 kks. Bowiem uszczuplenie jako skutek (znamię czynu z art. 54 lub 56 kks) występuje tu w krókich odstępach czasu. W tym znaczeniu art 6 stosuje się do czynu z art. 60 kks wyłącznie przy zbiegu art. 54 lub 56 z art. 60 kks. Natomiast samoistny czyn z art. 60 kks nie wymaga art. 6 kks, bo czyn ten sam w sobie jest czynem ciągłym.

11 kwi 2012, 08:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]