Re: Podmioty wykreślone z rej. podatników VAT
Na mój gust to szacowny VAT-Z na dzień dzisiejszy nie ma za bardzo sensu, gdyż:
1. o likwidacji DG dowiadujemy się bez udziału podatnika, więc zgodnie z ideą jednego okienka nie powinniśmy chyba wzywać szanownego podatnika tylko po to, żeby nam złożył kolejny papierek
2. jeśli chodzi o upadłość, to ja jeszcze takiej informacji na VAT-Z nie widziałem; chyba dlatego, że upadłość polega głównie na wspólnym dochodzeniu roszczeń przez wierzycieli, czyli ewentualnej sprzedaży... czyli płacenia VAT
3. o śmierci podatnika wedle zapewnień twórców SeRCa dowiemy się z samego SeRCa, gdyż te smutne poniekąd dane będą spływać automatycznie z Pesela; co więcej - spłynięcie takich danych ma powodować automatyczne zamknięcie obowiązków, powiązań, kont i wyrejestrowanie.
4. inne przypadki czyli zmiany właściwości są widoczne jak na dłoni w ww. SeRCu, więc też nie ma co czekać na VAT-Z i "marnować" publiczną kasę na wezwania
A nawet jeśliby się okazało, że dany delikwent, który zlikwidował DG, prowadzi najem, to po wpłynięciu jego deklaracji zawsze można (i trzeba) otworzyć obowiązek.
Z drugiej strony jeśli postanowimy jednak uzyskać VAT-Z, to często może być tak, że jego zdobywanie będzie trwać na tyle długo

, że w końcu i tak się okaże, iż należy dokonać zamknięcia obowiązku z powodu braku deklaracji.
W związku z powyższym "ciśnięcie" podatników o VAT-Z wydaje się być obecnie czynnością zbędną i pora by ktoś w MF ogarnął temat