Mam pytanka: Czy ktoś korzystał ze strony www.arslege.pl??? Czy ktoś wykupił dostęp do testów??? Czy warto???
23 mar 2012, 14:32
Re: Gimnastyka umysłu
Izydor, a skąd oprócz Gimnastyki bierzesz tabelki;-)?
Ally4 - ja w zeszłym roku wykupiłam testy w ArsLege i warto poćwiczyć sobie na niech wiedzę z ustaw. Chociaż w tym roku potraktuję ArsLege jako dodatek - w zeszłym roku wpadałam w pułapkę i za bardzo się na tych testach skupiłam, przez co zaniedbałam np. śledzenie bieżących wydarzeń.
23 mar 2012, 14:48
ZAD 1 Jaka jest następna litera? C J P U ? ZAD 2 Jakie jest brakujące słowo?
L M C M K L E J _ _ _ _ D I N J ZAD 3 Znajdź intruza ABSURD, DESEŃ, HISTERIA, KLĄTWA, MNÓSTWO, PUSTKA
ZAD 4 Jaka jest brakująca litera? H K F M D O _
ZAD 5 Jaka jest następna liczba? 9 5 8 4 7 3 _
25 mar 2012, 09:26
zad.1 ? zad.2 blok zad.3 pustka zad.4 B zad.5 6
25 mar 2012, 19:55
zad.1 Y zad.2 BLOK zad.3 PUSTKA zad.4 B zad.5 6
25 mar 2012, 20:14
1. Y 2. BLOK 3. mnóstwo???? 4. B 5. 6
i prosimy o prawidłowe rozwiązanie podanie przez autora....
26 mar 2012, 07:14
1. Y 2. BLOK 3. KLĄTWA - jedyne słowo bez S 4. B 5. 6
____________________________________ Lepiej widoczny. Widocznie lepszy!
26 mar 2012, 07:24
Witam na początek.
Jestem jeszcze z tych niezdecydowanych co by robić tego 30 czerwca. Postanowiłam jeszcze chwilę się zastanowić, zobaczyć jak będzie szła nauka i w jaki % będą mi wychodziły zadania z testu umiej.
Moje odp do ostatniego zadania + pytania dlaczego tak Wam wyszło ??
1. Y - dlaczego? jaka prawidłowość 3. Deseń.- bo jak dla mnie ma to związek z kolejnością liter 4. B- dlaczego ?
26 mar 2012, 14:11
aksa00
1. Y ponieważ od C do J jest 7 liter, potem od J do P jest 6, do U - 5, do Y -4 3. B ponieważ co drugą literę się cofamy o 2 - H, F, D, B, i analogicznie K, M, O....
26 mar 2012, 18:26
a w zadaniu 3
wyraz PUSTKA, ponieważ poprzednie zaczynają się na litery, które stoją przy sobie w alfabecie - AB, DE, HI, KL, MN
26 mar 2012, 18:36
mam82
ZAD 1 Jaka jest następna litera? C J P U ? ZAD 2 Jakie jest brakujące słowo?
L M C M K L E J _ _ _ _ D I N J ZAD 3 Znajdź intruza ABSURD, DESEŃ, HISTERIA, KLĄTWA, MNÓSTWO, PUSTKA
ZAD 4 Jaka jest brakująca litera? H K F M D O _
ZAD 5 Jaka jest następna liczba? 9 5 8 4 7 3 _
Odpowiedzi do powyższych zadań: ZAD. 1 Y ZAD. 2 BLOK ZAD 3. PUSTKA ZAD 4. B ZAD 5. 6
Dobrze Wam poszło, gratuluję!!!!
26 mar 2012, 20:34
elizabeta82
aksa00 1. Y ponieważ od C do J jest 7 liter, potem od J do P jest 6, do U - 5, do Y -4 3. B ponieważ co drugą literę się cofamy o 2 - H, F, D, B, i analogicznie K, M, O....
Dzięki za odp. może to głupie pytanie (ale może na tym etapie uczenia jeszcze do wybaczenia), ale nie mogę się doliczyć tych liter. tzn w "moim" alfabecie wychodzą mi inne. jaki dokladnie jest używany alafbet? jak między U a Y jest 4?
26 mar 2012, 21:22
Ludzie, dajcie więcej Raven'ów, zadań na analogie i zadania do tabelek To trzeba liczyć, ćwiczyć etc. a nie litery w alfabecie
26 mar 2012, 21:31
To zostawiamy te litery z przyjemnością.
1. Wstaw słowa, które będą jednocześnie końcówką wyrazu przed nawiasem i początkiem wyrazu za nawiasem:
a. KLIN (....)OWCA B. KOS(...)KOT C. BAL(...)OGON D. ROK(...)LICZNIK
2. Ile waży koala?
Żyrafa 15 Słoń 9 Krokodyl 19 Kameleon 20 Koala ?
3. Jakie słowa powinny się znaleźć zamiast znaków zapytania?