Teraz jest 07 wrz 2025, 21:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Wniosek do ZUS 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 lip 2011, 12:14

POSTY        89
Post Wniosek do ZUS
zus nie udziela nam odpowiedzi na wniosek o udostępnienie danych z systemu płatników składek na ubez. społ. i zdro.
zarzucan nam, że podalismy złą podstawe prawną. stwierdza, że powinnysmy powoływać sie na ordynacje podatkową. Poniewaz ich ustawa pozwala na udzielenie odpowiedzi naczelnikowi us(ordynacja podatkowa) a nie pozwal udzielić odpowiedzi urzędowi skarbowemu (kks).

ktos miał taki przypadek?
naczelnik chce zmienic podstawę prawną we wniosku na pods. z ordynacji podatkowej.
izba kategorycznie tego zabrania.

co najlepszę ich ustawa nie zezwala udzielenie odpowiedzi komornikowi skarbowemu. znalezlśmy wyrok w którym sąd naczelny nakazał zus-wi udzielenie odpowiedzi komornikowi skarbowemu

06 mar 2012, 12:48

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Wniosek do ZUS
Jak chcesz info do sprawy z kks to wal przez KCIK.

06 mar 2012, 12:58

REJESTRACJA22 lip 2011, 12:14

POSTY        89
Post Re: wniosek do zus
Leibowitz                    

Jak chcesz info do sprawy z kks to wal przez KCIK.

od 2 miesięcy zepsuty jest komp na którym jest kcik. i nie wiadomo kiedy go wymienia. ważniejszy jest dywan i ekspres do kawy za 4 tyś.

06 mar 2012, 13:42

POSTY        969
No to pozostaje tylko jedna opcja: jeśli jest to dywan latający, to można nim polecieć z zapytaniem do Szefa KCIK expressowo :zeby:

06 mar 2012, 14:11
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Zapytania przez KCIK mozna wykonawać tylko przy wszczętych  postepowaniach o przestępstwa? Do wykroczeń nie stosujemy KCIK-a, czy dobrze pamiętam?

07 mar 2012, 08:11
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
KCIK dotyczy tylko przestępstw. Nieuprawnione pozyskiwanie informacji z KCIKA nie jest karalne. Ja np teraz mam wszcząć 2 postępowania, przed wszczęciem zasięgnęłam informacji o osobach, którym chcę postawić zarzuty, nie są to osoby z terenu mojego urzędu. Okazało się że te osoby miały juz jakieś sprawy, podały inne adresy niż mamy w SERCu, wysłałm więc teraz zapytania do KRK czy czasem nie siedzą. Nie uważam, że zrobiłam coś źle, mam wytłumaczenie dla mojego działania. Ze szkolenia pamiętam, że trzeba uważać sprawdzając sąsiada, bo ktoś ważniejszy moze mieć na niego oko i na wysokim szczeblu zapytają nas "dlaczego interesowała się Pani tym panem?".

Do ZUSu wysyłam zapytania na podstawie art 15 par 2 kpk w związku z art 113 par 1 kks wyznaczając 7 dniowy termin na odpowiedź, nie zdarzyła mi się odmowa.

07 mar 2012, 10:51

POSTY        969
Kakaes                    

Zapytania przez KCIK można wykonywać tylko przy wszczętych  postępowaniach o przestępstwa? Do wykroczeń nie stosujemy KCIK-a, czy dobrze pamiętam?

Zgodnie z ustawą o KCIK wystarczy uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa / przestępstwa skarbowego, zatem nie jest konieczne wszczęcie postępowania karnego / karnego skarbowego; można skorzystać z zasobów KCIK przed wszczęciem. Oczywiście rzecz dotyczy wyłącznie przestępstw i przestępstw skarbowych.

07 mar 2012, 11:28
Specjalista

POSTY        481
Tak myslałam i tak robię, tylko przestępstwa. Jednak nie ukrywam,że do wykroczeń także by to narzędzie się przydało  :zeby:

08 mar 2012, 07:34

POSTY        969
Do wykroczeń dobrym rozwiązaniem wydaje się metoda Barbarki:

Do ZUSu wysyłam zapytania na podstawie art 15 par 2 kpk w związku z art 113 par 1 kks wyznaczając 7 dniowy termin na odpowiedź, nie zdarzyła mi się odmowa.

08 mar 2012, 08:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Mnie się niestety zdarzyła. ZUS zasłonił się ustawą o ochronie danych osobowych i stwierdził, że urząd skarbowy, jako fopp nie jest podmiotem uprawnionym do żądania informacji.

09 mar 2012, 07:39
Specjalista

POSTY        481
Barbarka                    

KCIK dotyczy tylko przestępstw. Nieuprawnione pozyskiwanie informacji z KCIKA nie jest karalne. Ja np teraz mam wszcząć 2 postępowania, przed wszczęciem zasięgnęłam informacji o osobach, którym chcę postawić zarzuty, nie są to osoby z terenu mojego urzędu. Okazało się że te osoby miały juz jakieś sprawy, podały inne adresy niż mamy w SERCu, wysłałm więc teraz zapytania do KRK czy czasem nie siedzą. Nie uważam, że zrobiłam coś źle, mam wytłumaczenie dla mojego działania. Ze szkolenia pamiętam, że trzeba uważać sprawdzając sąsiada, bo ktoś ważniejszy moze mieć na niego oko i na wysokim szczeblu zapytają nas "dlaczego interesowała się Pani tym panem?".

Czy w momencie gdy wysyłasz zapytanie do ZUS z art. 15 §2 kpk masz juz wszczęte postępowanie?

Ostatnio edytowano 15 mar 2012, 11:43 przez Kakaes, łącznie edytowano 1 raz

15 mar 2012, 11:42
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Niekoniecznie, z tym że ja z ZUSu korzystam rzadko. Zazwyczaj mają takie same dane jak jak my. Robię tak zazwyczaj wtedy, kiedy nie mogę dopaść kogoś inaczej, np. telefonicznie, i np. przewiduję postępowanie dla nieobecnych.

15 mar 2012, 12:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 sie 2009, 10:45

POSTY        11
to zaproś dyrektora oddziału zus do siebie jako świadka, wezwanie oczywiście imienne i przygotuj się na 287 kpk

27 mar 2012, 20:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]