Teraz jest 09 wrz 2025, 21:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Post Re: SeRCe ruszyło
kay                    

Czy zauważyliście,że zniknęło źródło NIP-3. Co mamy teraz robić z NIP-ami, które do nas wpływają?

Zniknęło w jakim sensie? Nie można go w ogóle wprowadzać czy nie można go wprowadzać z datą źródła po 01.01.2012? Mamy jeszcze trochę NIP-3 z czasów (słusznie?) minionych do wprowadzenia i ta informacja trochę mnie zaniepokoiła.

A wytycznych póki co w naszym US brak.

06 mar 2012, 19:00
Zaawansowany

REJESTRACJA22 cze 2011, 21:05

POSTY        42
Skoro ktoś mieszka w mieście A (niech to będą góry), jedzie do miasta B (może nad morze  pije-===[ ) to będąc w drodze zatrzyma się w miejscowości C (jakieś centrum Polski) to może napisać w PIT, że ten organ z miasta C jest właściwy (tu mu się podoba, ładne miasto, fajni ludzie i ogólnie bajer), więc całe dotychczasowe badanie obciążenia pracą, że niby na jednego pracownika przypada tyle to a tyle podatników będzie z d....py wzięte  :dupa:
Najbardziej przerąbane mają więc organy znajdujące się obok miejsc cieszących się dużą popularnością wśród podatników, np centra handlowe, miejsca odwiedzane chętnie przez wycieczki lub urzędy nowoczesne w wyglądzie, o ciekawej architekturze bo ludzie będą tam ciągnąć jak .... :brawa:

Mam pytanie do przykładu trzeciego  bo nie wiem czy dobrze rozumiem np. ktoś mieszkał np. w Krakowie na zeznaniu wpisuje ze mieszka w Słupsku i wskazuje organ podatkowy Białystok jak mam ustalić adres na 31.12 2011  :mur:

06 mar 2012, 19:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 sie 2010, 19:31

POSTY        22
tutti                    

Najbardziej przerąbane mają więc organy znajdujące się obok miejsc cieszących się dużą popularnością wśród podatników, np centra handlowe, miejsca odwiedzane chętnie przez wycieczki lub urzędy ...

w których pracują takie śliczne Panie że Klient przynosi im. załącznik "różę"
bo chciał się rozliczyć z żoną, której jeszcze nie ma ...!!

PS: Swoją droga sympatyczna reklama e-PIT

Ostatnio edytowano 06 mar 2012, 21:53 przez lares, łącznie edytowano 1 raz

06 mar 2012, 21:48
Amator
Własny awatar

POSTY        22
tutti                    

Ogólnie to mnie zastanawia sens wysyłania informacji do urzędu właściwego ze względu na adres zamieszkania wskazany przez podatnika.

Aby "nie złożył" więcej zeznań do różnych US

06 mar 2012, 21:50
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
kakw1                    

Mam pytanie do przykładu trzeciego  bo nie wiem czy dobrze rozumiem np. ktoś mieszkał np. w Krakowie na zeznaniu wpisuje ze mieszka w Słupsku i wskazuje organ podatkowy Białystok jak mam ustalić adres na 31.12 2011  :mur:

To bardzo dobre pytanie. Prawdopodobnie jest to sytuacja, w której można mówić o tym, że dopadły Cię "uzasadnione wątpliwości" i w związku z tym musisz ze "stosowną ostrożnością" wyjaśnić to z podatnikiem. Art. 155 op itp itd, zeznanie sobie leży, mierniki lecą na mordę.
A poważnie... po co masz cokolwiek ustalać? Podatnik przecież wyraźnie w Twoim przykładzie wskazał że na dzień 31.12 właściwy był US w Białymstoku. Musisz tylko wybrać Pierwszy czy Drugi, Podlaski możesz sobie odpuścić. A pomiędzy tymi dwoma rozstrzygnie rzut monetą.

Ogólnie rzecz biorąc można streścić te wytyczne w ten sposób:
Zeznanie wprowadzane jest przez ten urząd do którego zostało złożone, niezależnie od tego gdzie podatnik mieszkał lub mieszka.

W następnych latach można spodziewać się formularzy zeznań bez pól adresowych i to uprości sprawę maksymalnie.

06 mar 2012, 22:50
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
Hallowed                    

kay                    

Czy zauważyliście,że zniknęło źródło NIP-3. Co mamy teraz robić z NIP-ami, które do nas wpływają?

Zniknęło w jakim sensie? Nie można go w ogóle wprowadzać czy nie można go wprowadzać z datą źródła po 01.01.2012? Mamy jeszcze trochę NIP-3 z czasów (słusznie?) minionych do wprowadzenia i ta informacja trochę mnie zaniepokoiła.

A wytycznych póki co w naszym US brak.

Bez paniki. Wczoraj wprowadzałem NIP-3 z zeszłego roku i działa jak dawniej. Nie puszcza z datą po 01.01.2012.

07 mar 2012, 07:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Jednak da się wprowadzić NIP-3 i z tego roku i z poprzedniego (trzeba ręcznie wpisać NIP3).
Natomisat wg pogłosek jest to możliwe tylko do końca marca.

07 mar 2012, 08:08
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
trickus                    

Bez paniki. Wczoraj wprowadzałem NIP-3 z zeszłego roku i działa jak dawniej. Nie puszcza z datą po 01.01.2012.

Nie panikuję :) W domu SeRCa i NIP-3 nie posiadam żeby sprawdzić, dziś 7:01 zaraz sprawdziłem i faktycznie jest jak piszesz.

07 mar 2012, 09:09
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
co zrobić, kiedy wpłynął ZAP-3 z adresem nie moim.......?? :((

07 mar 2012, 09:22
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2009, 18:38

POSTY        8
wprowadzasz zap-3 i wysyłasz inf do us, w którym mieszka podatnik..chyba tyle..z tym, że na pewno nie otwierasz obowiązku u siebie..jeżeli to kiedyś był "Twój" podatnik zamykasz mu obowiązek z datą dzień przed datą ważności nowego adresu..
Tak to widzę;)

07 mar 2012, 16:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:45

POSTY        35
W związku z ostatnią weryfikacją o DGOS ,czy ktoś może mi napisać jak mam wprowadzić do SERCA drugi organ rejestrowy, dotyczy to sytuacji kiedy podatnik ma w SERCU wprowadzoną dział.gosp., a teraz muszę dopisać mu jeszcze ,że prowadzi działalność rolniczą z organem rejestrowym 9900000 i rodzajem rejestru 099 (rolnik na vat). Próbowałam wpisać drugi organ rejestrowy z różnymi datami , ale system nie chce zatwierdzić. Mam dużo takich sytuacji, więc nie wiem jak mam zrobić tą weryfikację.

07 mar 2012, 19:04
Amator
Własny awatar

POSTY        22
Sylwia123                    

W związku z ostatnią weryfikacją o DGOS ,czy ktoś może mi napisać jak mam wprowadzić do SERCA drugi organ rejestrowy, dotyczy to sytuacji kiedy podatnik ma w SERCU wprowadzoną dział.gosp., a teraz muszę dopisać mu jeszcze ,że prowadzi działalność rolniczą z organem rejestrowym 9900000 i rodzajem rejestru 099 (rolnik na vat). Próbowałam wpisać drugi organ rejestrowy z różnymi datami , ale system nie chce zatwierdzić. Mam dużo takich sytuacji, więc nie wiem jak mam zrobić tą weryfikację.

była odp. HD - osoba prowadzi jedną DGOS - wpisuje się ważniejszą wg
- CEIDG-1 poza rolnicza  
gdy brak wg NIP-7(gosp. rolne)

07 mar 2012, 19:24
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
nadieea                    

wprowadzasz zap-3 i wysyłasz inf do us, w którym mieszka podatnik..chyba tyle..z tym, że na pewno nie otwierasz obowiązku u siebie..jeżeli to kiedyś był "Twój" podatnik zamykasz mu obowiązek z datą dzień przed datą ważności nowego adresu..
Tak to widzę;)

Jeśli wprowadzisz ZAP-3 przejmiesz podatnika "niewłaściwego miejscowo". Żeby podatnik został ponownie prawidłowo przyporządkowany urzędowi właściwemu ten powinien po otrzymaniu infa zaznaczyć wystąpienie ze źródła formalnego. Ciekawe jakiego? ADRES czy ZAP-3 ? W rezultacie dane wprowadzane są w niewłaściwym urzedzie, co może za sobą pociągnąć na przykład nieprawidłowości w pisowni ulicy a to z kolei kłopoty w EGAPOLTAX, przesyłka i tak musi iść - z infem, a właściwy urząd i tak musi klienta zmodyfikować. Żeby było śmieszniej to urząd do którego wpływa ZAP-3 z adresem z innego US musi wpiąć ten papier do teczki podatnika - nie ma problemu jeśli to jest podatnik właściwy do tej pory, albo kiedyś w tym urzędzie. A co jeśli nigdy nie było go w RL tego urzędu? Założyć teczkę? Wrzucić do niszczarki?
Tak się dzieje gdy głupcy biorą się do poprawiania czegokolwiek.
Swoją drogą to może i w naszym ministerstwie powsadzają paru macherów od podejmowania decyzji w zakresie informatyzacji. Słyszałem, że to ostatnio stało się modne.

lares                    

Sylwia123                    

była odp. HD - osoba prowadzi jedną DGOS - wpisuje się ważniejszą wg
- CEIDG-1 poza rolnicza  
gdy brak wg NIP-7(gosp. rolne)

Temat rolnika z działalnością gospodarczą w SeRCu to zwykła porażka. Ćwok projektujący ten system nie zdawał sobie zapewne sprawy z tego, że jest to realny i niemały  problem dotyczący stale powiększającej się grupy. Nie są to drobni rolnicy rejestrujący kowalstwo czy usługi holowania traktorem tych głupich co ugrzęźli w nowo niezbudowanej autostradzie tylko osobnicy z NIP nadanymi w Warszawie, Gdańsku ... dalej tam zameldowani ale mieszkający oczywiście u mnie na wsi sielskiej anielskiej, mający minimum 200 ha, zwroty z VAT w dziesiątki i setki tysięcy, rejestrują jakieś krzywe usługi okołorolnicze, doradztwo jakieś. A jeszcze z CEIDG-1 wynika że jest wspólnikiem 2, 3 spółek cywilnych.
A jak się taki zjawi w okolicy, wszyscy starsi wiekiem nie wiedzieć czemu tytułują osobnika per "obywatelu pułkowniku".

07 mar 2012, 20:05
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Nie ma innej możliwości:

Do głupiej ustawy, muszą być głupie wytyczne.

Ktoś się dwoił i troił, coby coś mądrego napisać, ale nie wyszło.

Przykro mi. Przede wszystkim dlatego, że mam problem z pracą zajmującą 4 x więcej czasu.
Podatnik "ma z czapki", ale dajcie do obsługi tego bałaganu więcej ludzi!

07 mar 2012, 21:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 89  Następna strona