Teraz jest 06 wrz 2025, 15:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Następna strona
CEIDG 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA20 sty 2010, 22:38

POSTY        8
Post Re: CEIDG
jasia2                    

Potrzebuję pomocy!
Czy ktoś z was miał taki przypadek w CEIDG że złożony był wniosek o nadanie NIP, ale okazało się że podatnik ma już takowy nadany?
Co powinno się w takim przypadku zrobić w systemie CEIDG? Zaakceptować czy odrzucić, czy może jeszcze coś innego?

Akceptujesz dane, zwrotnie przesyłasz przez CEIDG informację o nadanym NIP (pisany w jednym ciągu, bez kresek, spacji itp). Przedsiębiorca od nas otrzymuje potwierdzenie nadania NIP na papierze

01 mar 2012, 22:26
Początkujący

REJESTRACJA20 sty 2010, 22:38

POSTY        8
rychu                    

Robię sobie likwidacje z CEIDG-1, aż tu nagle patrzę - data likwidacji z 1999r a podatnik rozpoczął dgosa w 2009r. Przyglądam się uważniej, a tam wśród źródeł informacji dwa wypełnione 14-12-2011 ale jedno ma wpływ 14-12-2011 a drugie w lutym 2012. Niczym się nie różnią.
Dzwonię do EDG w UM i pytam o co chodzi. W odpowiedzi informują mnie, że do CEIDG, mimo zapewnień, że takie coś nie będzie miało miejsca, a wręcz nastąpi blokada danych, zmigrowano dwa wpisy dotyczące jednej osoby. Podobno jest takich przypadków niemała ilość. No i trzeba było jeden z wpisów w CEIDG skasować - co jest możliwe jedynie poprzez złożenie CEIDG-1 przez przedsiębiorcę jako wniosek o wykreślenie. Co zabawne przedsiębiorca ma prawo wybrać sobie który wpis będzie do kasacji. A ten podwójny wniosek to CEIDG-1 jest z jednego dnia ale dwukrotnie robiony bo dane wprowadzone z nowego wniosku zaktualizowały dane starszego wpisu z dwóch istniejących.
Niestety taki CEIDG-1 przechodzi do US i żadnych wyjaśnień do niego. Moje szczęście, że mój przedsiębiorca postanowił zlikwidować wpis starszy - dgos zlikwidowaną w poprzednio właściwym USie - i data zwróciła moją uwagę. Gdyby jednak w swej wesołkowatości postanowił skasować wpis późniejszy, ten na podstawie którego figuruje aktualnie w CRP KEP,a mógł tak zadecydować - to bym go bez mrugnięcia okiem zamknął.

U nas podobna sytuacja wyszła kilka tygodni wcześniej i też do do tego momentu pracowaliśmy w przeświadczeniu, że takie sytuacje nie będą miały miejsca w "erze CEIDG". Niestety, uważajcie koleżeństwo, bo to kolejna bomba w naszej pracy  :zly1:

01 mar 2012, 22:34
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
elbergi                    

Akceptujesz dane, zwrotnie przesyłasz przez CEIDG informację o nadanym NIP (pisany w jednym ciągu, bez kresek, spacji itp). Przedsiębiorca od nas otrzymuje potwierdzenie nadania NIP na papierze

Drukowane z poziomu SERCA, czy wydawane ręcznie?

ps.: pod jaką IS podlegacie?

01 mar 2012, 22:49
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Wydajecie potwierdzenie NIP dla osoby która zgłosiła w CEIDG rozpoczęcie działalności? Żeby wydrukować potwierdzenie NIP w SERCE trzeba usunąć datę odbioru decyzji NIP ?

02 mar 2012, 07:43
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Asioka                    

Wydajecie potwierdzenie NIP dla osoby która zgłosiła w CEIDG rozpoczęcie działalności? Żeby wydrukować potwierdzenie NIP w SERCE trzeba usunąć datę odbioru decyzji NIP ?

Faktycznie trzeba usunąć datę odbioru decyzji NIP ale lepiej tego nie robić.
Przy pewnej okazji raz tak zrobiliśmy i później do miernika szybkości rejestracji podmiotów zamiast prawidłowych 2 dni wskoczyło 320 dni (usunęliśmy datę odbioru, wydrukowaliśmy decyzję a system zpisał datę wydruku jako datę nadania NIP  :brawa: i po ptokach)

02 mar 2012, 13:04
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Moim zdaniem wystarczy gdy w trakcie akceptacji CEIDG-1 w zwracanych danych wpisany zostanie NIP. Niech CEIDG uzupełni swoje dane o identyfikator a przedsiębiorca, jak zresztą każdy kto tylko będzie miał ochotę, może sobie wydrukowac papier z aktualnym stanem w CEIDG i wtedy będzie tam NIP.
A jak chce nowy papier z US to: NIP-5/W, opłata skarbowa i dostanie.

02 mar 2012, 13:15
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
No to jak drukujecie potwierdzenia NIP dla przedsiębiorców ? ja nie wydaje potwierdzeń, ale w "Gazecie Podatkowej" z 27.02.2012r. na pierwszej stronie jest artykuł:
http://www.gazetapodatkowa.pl/ewydanie/index.php?action=gazeta&IdNumer=2398&Strona=1&Skala=1

No i co dalej, bo ja już nie wiem ?

02 mar 2012, 13:21
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Asioka                    

No to jak drukujecie potwierdzenia NIP dla przedsiębiorców ? ja nie wydaje potwierdzeń, ale w "Gazecie Podatkowej" z 27.02.2012r. na pierwszej stronie jest artykuł:
http://www.gazetapodatkowa.pl/ewydanie/index.php?action=gazeta&IdNumer=2398&Strona=1&Skala=1

Szkoda, że nam Ministerstwo Finansów łaskawie nie wyjaśniło  :stop:
Może nie ma takiego problemu obecnie ale tak jak pisałem wyżej, zrobiliśmy ponowny wydruk w styczniu tego roku i miernik poszedł ....  :dupa:
A jeśli podatnik miał NIP z urzędu X a teraz jako przedsiębiorca rejestruje się "od nowa" w urzędzie Y, to czy mogę jako "organ niewłaściwy" usunąć datę odbioru decyzji?  :glare:

02 mar 2012, 13:42
Specjalista

POSTY        788

Asioka                    

Mam w  :dupa:  instrukcje podawane za pośrednictwem prasy.
Jeśli mam drukować nowe kwity z SRC to chcę to mieć na papierze z MF.
Albo niech dodadzą w SRC funkcjonalność: Wydruk potwierdzenia NIP. W końcu taki VAT-5/UE można drukować skolko ugodno.

02 mar 2012, 14:03
Zobacz profil WWW
Początkujący

REJESTRACJA17 maja 2010, 07:30

POSTY        8
Nasza IS kazała zrobić skan potwierdzenia Nr NIP i na tym wydawać potwierdzenia NR NIP dla nowych działalności pod warunkiem że nie użyli Nr NIP w CEIDG jeśli użyli należy domniemywać że przedsiębiorca zna swój NIP lub z innych tyt. posługuje się NIP-em (np. płatnik lub rolnik) więc nie trzeba potwierdzać. :P

03 mar 2012, 19:10
Amator

REJESTRACJA22 sie 2011, 19:55

POSTY        24
hello czy udało się wam dzisiaj ściągnąć ceidg ???????

05 mar 2012, 13:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 18:31

POSTY        37
Gabriella                    

hello czy udało się wam dzisiaj ściągnąć ceidg ??

Niestety od rana nie udało nam się żadnego ściągnąć (było 6 podejść), a widzę że z każdą godziną wniosków przybywa  :(

05 mar 2012, 14:38
Specjalista

POSTY        788

Ja z rozpędu zablokowałem pare wniosków, próbując się do nich dostać. Może do jutra się coś wyklaruje.  
:mur:

05 mar 2012, 14:44
Zobacz profil WWW
Początkujący

REJESTRACJA27 maja 2010, 21:13

POSTY        6
CEIDG działa prawidłowo na Mozilla Firefox (wersja 9 lub 10).

Na IE rzeczywiście były dzisiaj problemy.

05 mar 2012, 20:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Następna strona