Teraz jest 09 wrz 2025, 16:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: SeRCe ruszyło
lares                    

oen                    

A czy ktoś coś wie jak podać konta nowych OPP?

opp: zgłasza do MPiPS, które przekaże do MF, a US dostanie w nowych SC

W wykazie z 15.02.2012 znalazłem różne OPP, a to samo konto :zeby:
KRS 0000281349 Nazwa ZWIĄZEK HARCERSTWA POLSKIEGO CHORĄGIEW KIELECKA
46193018002004004034360002       
ORAZ
KRS 0000281379 Nazwa STOWARZYSZENIE "NASZE DZIEDZICTWO"
46193018002004004034360002
Link do wykazów (różne wersje rozszerzeń plików)
http://www.mpips.gov.pl/bip/wykaz-organizacji-pozytku-publicznego/#akapit3

Ostatnio edytowano 15 lut 2012, 18:49 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2012, 18:49
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Us_nip                    

W wykazie z 15.02.2012 znalazłem różne OPP, a to samo konto :zeby:

No tak. :unsure: ,  :D  czy  :mur:  . Eeee... lepiej jednak  :rotfl: .

A teraz z innej beczki.
Właśnie dostałem parę paczek zeznań złożonych przez dzieci i młodzież niefigurujących w POLTAX i w SRC. Zadzwoniłem zaraz do największego US-a w naszej IS-ie i pytam co robią z tym szajsem. Zero wprowadzania, sterty rosną - czekają na wytyczne.
A jak to jest u Was?
A dokładniej to czy:
- odnotowujecie ich w SRC;
- jakie źródło (DEKL?);
- czy dane bierzecie z podglądu PESEL (czy dane z PESEL nie powinny być wgrane do SRC i wyszukiwalne po PESEL-u?)
- co w przypadku gdy okaże się że "dzieciaczek" już jest w SRC (wystąpienie, obowiązek na 31-12-2011 i co dalej? INF?)

16 lut 2012, 10:50
Zobacz profil WWW
Specjalista

POSTY        570
rychu                    

Właśnie dostałem parę paczek zeznań złożonych przez dzieci i młodzież niefigurujących w POLTAX i w SRC. Zadzwoniłem zaraz do największego US-a w naszej IS-ie i pytam co robią z tym szajsem. Zero wprowadzania, sterty rosną - czekają na wytyczne.
A jak to jest u Was?
A dokładniej to czy:
- odnotowujecie ich w SRC;
- jakie źródło (DEKL?);
- czy dane bierzecie z podglądu PESEL (czy dane z PESEL nie powinny być wgrane do SRC i wyszukiwalne po PESEL-u?)
- co w przypadku gdy okaże się że "dzieciaczek" już jest w SRC (wystąpienie, obowiązek na 31-12-2011 i co dalej? INF?)

1. Odnotowujemy o ile nie ma tej osoby w SERCU.
2. Jeżeli zeznanie roczne to źródło ADRES, a jak PIT-11 to DEKL.
3. Tak, z PESELA (na pewno lepiej by się pracowało z takim rozwiązaniem, ale chyba byłoby to sprzeczne z przepisami).
4. Jak jest w SERCU to przy PIT-11 nic nie robimy i oddajemy do właściwej komórki zajmującej się tymi informacjami, a przy zeznaniu wystąpienie ze źródłem ADRES, obowiązek od 31.12.2011+INF do poprzedniego US.

16 lut 2012, 18:26
Początkujący

REJESTRACJA20 sty 2010, 22:38

POSTY        8
Podzielcie się pomysłami na rozwiązanie problemu przejęcia podatnika z innego urzędu na podstawie złożonego zeznania

16 lut 2012, 20:15
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2011, 19:14

POSTY        9
Robię wystąpienie z PIT wprowadzają zeznanie a później niech księgowość się martwi  pije-===[

17 lut 2012, 08:10
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
ronin22                    

Robię wystąpienie z PIT wprowadzają zeznanie a później niech księgowość się martwi  pije-===[

U nas księgowość się za bardzo nie martwi, bo już mieliśmy kilka przypadków skarg na przesłanie zwrotu nie tam gdzie trzeba :rolleyes:  
No i trzeba było się tłumaczyć... a napisanie takich tłumaczeń do prostych zadań nie należy :zeby:
Także  pracownik NIP jest jak w potrzasku:
=> wprowadza ZAP-3 jako NIP-3 - straszą, że trzeba będzie to potem odkręcać
=> nie wprowadza ZAP-3 - ludzie piszą skargi, szefostwo się wnerwia i trzeba się tłumaczyć z nie swoich win
=> odnotujesz RAD z zeznania obcego podatnika - jest problem od kiedy jest nasz
=> odnotujesz RAD z zeznania swojego podatnika - nie wiesz, co miał na myśli i musisz sprawdzać czy przypadkiem nie złożył też ZAP-3, na którym podał aktualny RAD
=> wprowadzasz same konta - trzeba się będzie zabrać za ZAP-3 jeszcze raz
=> mówisz: - Mam tego dosyć! Nie robię nic, bo nie ma wytycznych. - jesteś jednostką wywrotową, która nie chce pomagać zasłaniając się głupim brakiem wytycznych.

Ostatnio edytowano 17 lut 2012, 10:32 przez oen, łącznie edytowano 1 raz

17 lut 2012, 10:31
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
siema                    

Co do art. 74, to:
1. Mowa o wzorach formularzy określonych na podstawie odrębnych przepisów (odrębnych niż zmieniana ustawa o ewidencji, czyli ustawy PIT, VAT, itd.). NIP-3 był określony na podstawie przepisów zmienianej ustawy o ewidencji, więc według mnie art. 74 go nie dotyczy.

2. Art. 74 mówi o formularzach określonych na podstawie innych przepisów. Jeśli np. PIT-11 w wariancie 18 obowiązywał według rozporządzenia MF do końca 2011 r., to z dniem 1 stycznia 2012 przestał być "formularzem określonym na podstawie odrębnych przepisów" bo od tego momentu tym formularzem jest PIT-11(19). Art. 74 odnosi się więc do takich sytuacji, gdy mamy już nowe przepisy dot. identyfikatora podatkowego PESEL, a nie zostały jeszcze dostosowane formularze do tej zmiany. Tam gdzie zostały już dostosowane myślę że nie powinno być wątpliwości że ich art. 74 nie dotyczy.

Rzeczywiście, nie patrzyłam na to pod kątem innych firmularzy niż NIP. Ot, takie zboczenie  :blush:

Martwi mnie jedynie pkt 3 w art. 74
"3. Osoby fizyczne, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, od dnia 1 stycznia 2012 r. nie uzupełniają o numer identyfikacji podatkowej formatu elektronicznego druków, o których mowa w ust. 1."

Bo, jeżeli, jak piszesz, art. 74 dot. np.  PIT-11, to po co dopisek w pkcie 3, iż osoby fizyczne, o których......... same uzupełniają PIT-11 o jakiś tam numer. PIT-11 wypełnia płatnik.

No, chyba że nie chodzi o PIT-11, tylko np. PIT-38.
Nie wiem, w jakim przypadku można stosować stare formularze.

20 lut 2012, 08:22
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Cóż... teraz ustawy (rozporządzenia trochę mniej) są pisane tak poetycko, że nawet specjaliści wyćwiczeni w analizach twórczości mogą nie dać rady wszystkiego odczytać  :zeby:  

A codzienne, szare życie przynosi tyle pytań i zatapia je w naszym sercu  :) np. - Jak żyć?  :D
Ciekawe czy bez odpowiedzi pozostanie również pytanie: - Jak oddać zwrot osadzonemu?

20 lut 2012, 10:45
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
oen                    

Jak oddać zwrot osadzonemu?

Trzeba się kopnąć do egzekucji przeliczyć zwrot na fajki, pobrać od nich "do zniszczenia" odpowiednią ilość, zapakować i przesłać na adres zakładu wypoczynkowego w którym rezyduje osadzony. Na pewno nie będzie pokrzywdzony - jak nie pali to zgoni szluga z zyskiem.

A teraz z innej beczki.
Mojemu koledze w trakcie wprowadzania rachunku bankowego z zapa system najpierw zakomunikował że takim rachunkiem to się już ktoś posługuje, a gdy ten nieczuły na takie dictum zatwierdził, system zmienił numer (jedną cyfrę w liczbie kontrolnej) bo ten z zapu był błędny. Tyle że teraz to jest inny rachunek innej osoby. Pozamykaliśmy draństwo, wezwaliśmy podatnika do złożenia ksera dokumentu z banku i czekamy.
Na dwoje babka wróżyła, albo klient posłużył sie rachunkiem swej kobiety tyle, że walnął się w liczbie kontrolnej, albo walnął się w numerze samego rachunku i przypadkiem trafił w czyiś rachunek a system w swej imbecylnej usłużności przeliczył liczbę kontrolną i podmienił albo ściągnął ją od osoby, która miała prawidłowo rachunek wpisany. Tak czy inaczej system nie powinien modyfikować wprowadzonego błędnego rachunku bankowego, tylko zgłosić, że jest błędny i żebyśmy spadali. I byśmy spadli.
Swoją drogą to przeraźliwie brak możliwości usunięcia takiego zapisu z danych podatnika. I co ma na celu uwidocznianie rachunku podwójnie? Oj, będą kłopotki.  <_<

20 lut 2012, 13:52
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
Wpłynął PIT-38
Chłop podaje adres w mojej właściwości a jest u mnie tylko odnotowany z dekl a adres ma Wrocław
co robić?

20 lut 2012, 14:00
Specjalista

POSTY        570
pingwinka                    

Np.: PCC-3
Zobacz tutaj: Dz. U. z 2011 Nr 292, poz. 1719

Do wyczerpania nakładów, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 r., mogą być stosowane druki formularzy deklaracji, których wzory zostały określone w załącznikach nr 1 i 2 do zmienianego rozporządzenia, w brzmieniu obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

20 lut 2012, 16:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 sie 2010, 19:31

POSTY        22
rychu                    

Mojemu koledze w trakcie wprowadzania rachunku bankowego z zapa system najpierw zakomunikował że takim rachunkiem to się już ktoś posługuje, a gdy ten nieczuły na takie dictum zatwierdził, system zmienił numer (jedną cyfrę w liczbie kontrolnej) bo ten z zapu był błędny. Tyle że teraz to jest inny rachunek innej osoby. Pozamykaliśmy draństwo, wezwaliśmy podatnika do złożenia ksera dokumentu z banku i czekamy

1. po to są komunikaty aby je sensownie obsłużyć tj.
najpierw sprawdzić a dopiero po tym zatwierdzać.
PS: porównaj "Czy sformatować dysk twardy C"? klika Tak
a potem się dziwi,  że jest "pusty"

2.banki stosują karencję i po jakimś czasie nadają ten sam nr rach innemu klientowi
3.SERCE są tzw. użycia rachunku bankowego np. na przelewie KDW
a nie tylko ze źródeł rejestracyjnych.

20 lut 2012, 19:06
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
rychu                    

A teraz z innej beczki.
Mojemu koledze w trakcie wprowadzania rachunku bankowego z zapa system najpierw zakomunikował że takim rachunkiem to się już ktoś posługuje, a gdy ten nieczuły na takie dictum zatwierdził, system zmienił numer (jedną cyfrę w liczbie kontrolnej) bo ten z zapu był błędny. Tyle że teraz to jest inny rachunek innej osoby. Pozamykaliśmy draństwo, wezwaliśmy podatnika do złożenia ksera dokumentu z banku i czekamy.
Na dwoje babka wróżyła, albo klient posłużył sie rachunkiem swej kobiety tyle, że walnął się w liczbie kontrolnej, albo walnął się w numerze samego rachunku i przypadkiem trafił w czyiś rachunek a system w swej imbecylnej usłużności przeliczył liczbę kontrolną i podmienił albo ściągnął ją od osoby, która miała prawidłowo rachunek wpisany. Tak czy inaczej system nie powinien modyfikować wprowadzonego błędnego rachunku bankowego, tylko zgłosić, że jest błędny i żebyśmy spadali. I byśmy spadli.
Swoją drogą to przeraźliwie brak możliwości usunięcia takiego zapisu z danych podatnika. I co ma na celu uwidocznianie rachunku podwójnie? Oj, będą kłopotki.  <_<

Mieliśmy podobną sytuację, ale bez komunikatu. Podatnik zgłosił ponownie konto, które kiedyś już posiadał. Pomylił się w jedne cyfrze, a SeRCe sobie samo zweryfikowało numer i poprawiło. Najpierw myśleliśmy, że to nasz błąd. Zamknęliśmy po czym komisyjnie w 3 osoby wprowadziliśmy to samo konto. Sytuacja się powtórzyła. Helpdesk zrobił wielkie oczy przez telefon i przekazał sprawę wyżej. Podatnik ma teraz 3 konta te same z czego 2 zamknięte. Siedem światów.

20 lut 2012, 19:09
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Us_nip                    

pingwinka                    

Np.: PCC-3
Zobacz tutaj: Dz. U. z 2011 Nr 292, poz. 1719

Do wyczerpania nakładów, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 r., mogą być stosowane druki formularzy deklaracji, których wzory zostały określone w załącznikach nr 1 i 2 do zmienianego rozporządzenia, w brzmieniu obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

No i tutaj jest jasna sytuacja.
Druki formularzy PCC w starej odsłonie można stosować do końca roku.
par. 2 mówi o :"druki formularzy deklaracji"

Zakładam, że tak samo jasno można było określić art. 74
Art. 74. 1. Do wyczerpania nakładów druków formularzy (gdyby dodać w tym miejscu słowo: "deklaracji"), których wzory zostały określone na podstawie odrębnych przepisów, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 r., druki te mogą być stosowane wobec osób fizycznych, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.

Dlatego nie jest dla mnie w 100% jasne, czy aby na pewno art. 74 dotyczy deklaracji.

Dzięki za polemikę :) Nadal czekam, aż ktoś mnie przekona.

20 lut 2012, 20:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 89  Następna strona