Teraz jest 04 wrz 2025, 07:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
NIP - zasady pracy od 1 stycznia 2012 r. 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Post Re: NIP - zasady pracy od 1 stycznia 2012 r.
Czy ktoś ma już informacje na temat nowych wytycznych do ewidencji NIP? Miały być podobno w połowie lutego ...

16 lut 2012, 11:55
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Asioka                    

Czy ktoś ma już informacje na temat nowych wytycznych do ewidencji NIP? Miały być podobno w połowie lutego ...

... połowie lutego ale którego roku ?
Zresztą i tak teraz termin przesunięto na 1 kwietnia.

16 lut 2012, 12:02
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
W zasadzie to już nie muszę mieć wytycznych. Sam sobie je "tworze" każdego dnia w zależności od nowych sytuacji, które występują.
Czekam z utęsknieniem na zmiany w SERCU (możliwość "nadpisania" źródła NIP-3 np.: źródłem ADRES oraz integracji podmiotu posiadającego VAT UE, a także rozwiązanie problemu związanego z podwójnym występowaniem tego samego podmiotu ) B)))
Tyle mi wystarczy do szczęścia :piwo:

16 lut 2012, 18:31
Początkujący

REJESTRACJA20 sty 2010, 22:38

POSTY        8
Ten termin 1 kwietnia... to żart  :blink:

16 lut 2012, 20:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Otrzymalismy infomację, że nie należy spodziewać się wytycznych przynajmniej do końca lutego. Co gorsza  te wytyczne będą gdy zaczną migrować się dane z PESELA do CRP, bo wytyczne stworzono  właśnie pod tym kątem. Tylko nie bardzo wiadomo kiedy. Pewnie przyjdą w sam raz na Akcję PIT 2013.  :D

16 lut 2012, 20:29
Amator

REJESTRACJA20 maja 2009, 18:19

POSTY        13
Co tak cicho? Czyżby wszyscy wiedzieli jak pracować? Bo ja nadal nie wiem, czy odsyłać zgodnie z właściwością ZAP-3, czy mogę wprowadzić dane małżonka z obcego terenu z deklaracji ( z zeznania ), bo wtedy  przejmę obcego podatnika i w jaki sposób przechowywać  tysiące ZAP-ów3 bez NIP ( alfabetycznie czy może jakoś po peselu ??????). Ciężkie to życie...
Napiszcie coś, jak sobie radzicie, bo wytycznych to już pewnie nie będzie,bo i po co-akcja PIT zakończona. Pozdrawiam wszystkich umęczonych NIP-owców!

09 maja 2012, 18:33
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Chyba po prostu wszyscy są już zmęczeni :(

Wszystkie ZAP-y i kopie pierwszych stron zeznań (i innych dokumentów związanych...... ;-)), z których robimy aktualizacje, wpinamy po dacie wpływu (data źródła informacji w SeRCe). Znikają akta NIP-owskie.

Zmiany danych "obcych" wprowadzamy (ale, jeżeli nic się w danych nie zmienia ściągamy ze źródłem inf. DEKL), pod warunkiem, że składa u nas zeznanie. Trochę dziko, bo w SeRCe nasz US jest jako właściwy.

10 maja 2012, 07:14
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
U nas na szczęście nowych ZAPowców jest niewielu. Póki co, układamy ich na oddzielnej kupce wg Pesel.
Co do wytycznych, to "usilne" prace wciąż trwają. Jednak ekipa ds. wytycznych niedawno dopiero ogarnęła całość tematu i dotarło do niej,że poczynione zmiany legislacyjne nijak się mają do możliwości sytemu i nastąpił impas :rolleyes: bo co by nie wymyślili w celu uporządkowania ewidencji, to generuje nowe problemy i jeszcze większe niejasności (choćby to przejmowanie podatników do zeznań).
W związku z powyższym:
- jeśli będą chcieli być sumienni i uczciwi, to nieprędko coś  wyprodukują :rolleyes:
- jeśli sobie odpuszczą (albo ktoś ich przyciśnie), to dostaniemy gładkie zdanka zgrabnie omijające sedno problemu. :zly1:
W jednym i drugim przypadku jak coś źle zrobimy, to dostaniemy po  :dupa:

No ale co tam! Przecież NIPy nie są od myślenia. My tylko wklepujemy dane.

10 maja 2012, 07:31
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
jak sobie radzicie z wprowadzaniem danych do SERCE w przypadku osoby, która już prowadzi DGOS, a teraz jeszcze rejestruje się jako rolnik vatowiec? Czytałam pismo z MF z 30.04.2012r. dot. nowych rodzajów rejestrów (działy specjalne, najem, rolnik, wolny zawód), ale ta kwestia jakos została pominięta.
Jak wprowadzam dane dotyczące nowej rejestracji (rolnik), to data rozpoczęcia i tak jest pobierana z DGOS  :mur:

10 maja 2012, 07:43
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Asioka                    

jak sobie radzicie z wprowadzaniem danych do SERCE w przypadku osoby, która już prowadzi DGOS, a teraz jeszcze rejestruje się jako rolnik vatowiec? Czytałam pismo z MF z 30.04.2012r. dot. nowych rodzajów rejestrów (działy specjalne, najem, rolnik, wolny zawód), ale ta kwestia jakos została pominięta.
Jak wprowadzam dane dotyczące nowej rejestracji (rolnik), to data rozpoczęcia i tak jest pobierana z DGOS  :mur:

A kto by się tym teraz przejmował... najważniejsze jest EURO 2012!!!
A tak na poważnie, to niestety myślę, że z tymi problemami nie będzie dobrze. Nie chcę uprawiać czarnowidztwa, ale trochę już w skarbowości widziałem i uważam, że najprędzej będzie tak, że się na koniec okaże, że to wina pracowników US, którzy narobili kupę błędów.
Taka polityka jest tradycyjnie uprawiana wobec NIPów. Przykładem może tu być ostatnie pismo MF dotyczące rachunków bankowych, w którym wytknięto, że obecne problemy z kontami w SeRCu spowodowane są m.in. nieprawidłową obsługą zgłoszeń w poprzednich latach (chodzi o to, że USy właściwe dla updf same wprowadzały konta dla zwrotu z zeznania zamiast przekazywać je do US właściwego w sprawach ewidencji i potem czekać na inf-1 z tym rachunkiem). Tyle tylko, że MF nigdy się nie zdobyło na klarowne wytyczne w tej sprawie i robiło wszystko by tego problemu nie dostrzec.
Dlatego obawiam się, że obecnie będzie tak samo.

Ostatnio edytowano 10 maja 2012, 10:15 przez oen, łącznie edytowano 1 raz

10 maja 2012, 10:14
Znawca

POSTY        148
No i oni potrafią doprowadzić człowieka do zniechęcenia.
Nigdy nie są winni.
Nie chce mi się tutaj rozpisywać.

Co do rachunków, to po analizie wyszło, iż w większości osobiste były otwarte przed rozpoczęciem działalności z VAT (na NIP-3), a w nowym US podatnik nie zgłosił osobistego rachunku.

To też nasza wina.

Co do wydruku - nie miałam czasu się temu przyjrzeć. Nie wiem kiedy go znajdę.
Sterty zeznań do zmiany adresu, ZAP-ów, obiegówek, CEIDG. Wszystko na JUŻ!

Zmian adresów jest duuużo więcej niż zwykle, a informacji o NIP 4x tyle co zwykle.

10 maja 2012, 12:01
Zaawansowany

REJESTRACJA28 kwi 2009, 20:25

POSTY        89
W owym piśmie z 30 kwietnia, to jednak trzeba to przyznać, MF przyznaje się do klapy tej całej operacji. Winny, poza US-ami, jest "administrator systemów" nie samo MF. Któż więc to taki ów administrator? Może jakiś Marsjanin?

11 maja 2012, 07:20
Znawca

POSTY        148
Mam pytanko.

Jakim identyfikatorem podatkowym i jakie zgłoszenie aktualizacyjne musi składać wspólnik spółki jawnej, czy komandytowej?

Ostatnio edytowano 11 maja 2012, 07:22 przez pingwinka, łącznie edytowano 1 raz

11 maja 2012, 07:21
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
betoven                    

W owym pismie z 30 kwietnia, to jednak trzeba to przyznać, MF przyznaje się do klapy tej całej operacji. Winny, poza us-ami, jest "administrator systemów" nie samo MF. Któż więc to taki ów administrator? Może jakiś marsjanin?

No niby tak... ale robią to jakoś tak bez przekonania. Przynajmniej ja tak odebrałem treść pisma.

Może jakby zatytułowali "Mea nipa culpa"?  :)  bo tak to ktoś nie do końca obeznany z tematem najprędzej wyłowi tylko tyle, że USy popełniały błędy.

11 maja 2012, 07:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona