Teraz jest 06 wrz 2025, 15:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 33  Następna strona
CEIDG 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Re: CEIDG
Us_nip                    

Podobno koleś od CEIDG z MF, który wie co z czym się je i jest w stanie pomóc jest nieobecny do odwolania (taki komunikat otrzymujemy z jego skrzynki) to chyba coś poważniejszego. Ale jak się poprosi na adres prywatnej skrzynki to raczej nie odmówi pomocy - informacja sprawdzona przez jeden z US.
Szkoda, że takie osoby to gatunek na wymarciu.
Swoją drogą, skoro nie ma tej osoby w pracy to uważam, że nie powinno się jej zawracać głowy wysyłając @ na prywatną skrzynkę.

Zdecydowanie popieram. Przychylność i chęć pomocy kolegom to jedno, a prawo do wypoczynku to drugie. MF powinno zapewnić taką obsadę kadrową, aby brak jednej osoby nie paraliżował systemu. Czy będziemy zamykać US-y na czas urlopu pana X, bo nikt inny nie potrafi włączyć do gniazdka serwera? (info dla informatyków - przenośnia).
Tak swoją droga to takie osoby "są na wymarciu" z kilku powodów: odejścia do normalnej pracy, odejścia do pracy w normalnej instytucji, ciężkiego rozstroju zdrowia na skutek zajeżdżenia, dały się przekonać, że tumiwisizm jest bardziej ceniony i lepiej wynagradzany.

30 sty 2012, 19:22
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 sty 2012, 14:11

POSTY        3
Wszyscy wiemy jak działa CEIDG. Czy możemy jakoś zebrać wszelkie uwagi co do działania CEIDG i przekazać je temu kolesiowi z MF. Oczywiście przekazać w ramach grzeczności. Myślę że może nam wszystkim pomóc. Tyle że skoro go nie ma w pracy to pewnie nie wie co się dzieję. Jesli możecie to piszcie w punktach problemy ale bez jakiś poematów.

06 lut 2012, 20:47
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324

Wszyscy wiemy jak działa CEIDG. Czy możemy jakoś zebrać wszelkie uwagi co do działania CEIDG i przekazać je temu kolesiowi z MF. Oczywiście przekazać w ramach grzeczności. Myślę że może nam wszystkim pomóc. Tyle że skoro go nie ma w pracy to pewnie nie wie co się dzieję. Jesli możecie to piszcie w punktach problemy ale bez jakiś poematów.

Listę uwag od siebie zamieściłem w tym poście http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=94925#p94925

Dodam tylko że ostatnio zaobserwowałem że wpisy się dublują, to samo dostajemy po dwa razy.
Taka owieczka Dolly z tego CEIDG a może to raczej to Atak Klonów, za Lorda Vadera już od dawna robi pewien minister.

Wybieracie się na bezpłatne warsztaty - „Wymiana doświadczeń związanych z CEIDG” w Ministerstwie Gospodarki? http://prod.ceidg.gov.pl/ceidg.cms.engine/?D;d0e9f1f5-00fc-48cb-a41b-0c1fe6ff8833

Może coś więcej uda się dowiedzieć. A jak nie to może chociaż dobre ciasteczka podadzą.  :)

Co robicie jak dostajecie CEIDG ze zmianą właściwości i zamknięciem?
Wpływa do waszego US wpis CEIDG w którym przedsiębiorca podaje nowy adres zamieszkania na terenie waszego urzędu i zamyka jednocześnie swoją działalność gospodarczą(której prowadzenie zgłosił do poprzedniego US).

Zmieniacie adres zamieszkania i dajecie znać do byłego US by zamknęli działalność?
Zmieniacie adres i sami zamykacie działalność?
Przepraszam ale ja już trochę się gubię w tych zmianach...

06 lut 2012, 21:24
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Moriturus                    

Co robicie jak dostajecie CEIDG ze zmianą właściwości i zamknięciem?
Wpływa do waszego US wpis CEIDG w którym przedsiębiorca podaje nowy adres zamieszkania na terenie waszego urzędu i zamyka jednocześnie swoją działalność gospodarczą(której prowadzenie zgłosił do poprzedniego US).

Zmieniacie adres zamieszkania i dajecie znać do byłego US by zamknęli działalność?
Zmieniacie adres i sami zamykacie działalność?
Przepraszam ale ja już trochę się gubię w tych zmianach...

1. Zmieniam źródło na EDK
2. Zamykam "wszystko" co związane z DGOS (m.in.: adresy, ESC-3, ESC-4)
3. Zmieniam RAD
4. Wysyłam INFa do poprzedniego US o zmianach
5. Ewentualna informacja do US, gdzie był podatnikiem VAT o ile był to inny US niż w pkt 4 (żeby wezwali o VAT-Z)

Myślę, że czasami tu zagląda :D

06 lut 2012, 22:01
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 sty 2012, 14:11

POSTY        3
Skąd wiesz. A jeśli tak to ciekawe kto to ;-)

06 lut 2012, 22:20
Specjalista

POSTY        570
To tak jak sytuacja z przełożonym, który nie pracuje na kompie, a Ty chcesz zapytać jak masz coś wprowadzać do systemu: spojrzy na Ciebie jak na ufoludka :rolleyes:
Żeby być "w temacie" trzeba interesować się co się dzieje "na dole". Inaczej to tylko można pisać bajki.

06 lut 2012, 22:27
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Moriturus                    

... ostatnio zaobserwowałem że wpisy się dublują, to samo dostajemy po dwa razy.

Hmm, i mają taki sam numer wniosku czy różne? A może te duble dotyczą takich trochę juz starszych wniosków, np z tamtego roku? Bo mam wrażenie, że w natłoku wydruków coś takiego mi mignęło. :unsure:
Moriturus                    

... może chociaż dobre ciasteczka podadzą.  :)

Znając ich talenta kulinarne i patrząc na to co nam wysmażyli to raczej paszteciki będą. :zygi:
Us_nip                    

Myślę, że czasami tu zagląda :D

A jeśli tak to ciekawe kto to ;-)

Żeby czytać ten wątek nie trzeba być zarejestrowanym użytkownikiem, więc zapewne nie pytasz o to pod jakim nickiem występuje.
B)))

06 lut 2012, 23:52
Zobacz profil WWW
Specjalista

POSTY        570
Fragment z nowej instrukcji do wypełniania CEIDG-1 [wersja z 15.02.2012 r.]

Jeżeli wnioskodawca nie posiada, bądź nie pamięta swojego numeru NIP powinien we wniosku o wpis do CEIDG zaznaczyć rubrykę "Nie posiadam numeru NIP". Po zarejestrowaniu działalności gospodarczej, NIP zostanie nadany/zweryfikowany i umieszczony we wpisie przedsiębiorcy w CEIDG automatycznie. Dla osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą numerem identyfikacyjnym w CEIDG oraz właściwym identyfikatorem we wszelkich kontaktach z administracją podatkową jest numer NIP.

Od jutra nie będę pamiętał o odbieraniu CEIDG-1 :zeby:

Ostatnio edytowano 16 lut 2012, 19:42 przez Us_nip, łącznie edytowano 2 razy

16 lut 2012, 19:41

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Docelowa instrukcja do wypełniania PIT-37:
Jeżeli podatnik nie pamięta kwoty przychodu powinien wpisać 0.  :zly1:  strzel===]

17 lut 2012, 06:52
Zaawansowany

REJESTRACJA21 sty 2008, 09:25

POSTY        65
avacs                    

Jeżeli podatnik nie pamięta kwoty przychodu powinien wpisać 0.  :zly1:  strzel===]

Po wprowadzeniu zeznania do systemu POLTAX, przychód zostanie wygenerowany automatycznie

17 lut 2012, 07:30
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
nin15                    

avacs                    

Po wprowadzeniu zeznania do systemu POLTAX, przychód zostanie wygenerowany automatycznie

Ja bym proponował, żeby kwota podatku powstałego z tak wygenerowanej deklaracji była rozdzielana między pracowników US  :piwo:

17 lut 2012, 10:52
Specjalista

POSTY        788

Robię sobie likwidacje z CEIDG-1, aż tu nagle patrzę - data likwidacji z 1999r a podatnik rozpoczął dgosa w 2009r. Przyglądam się uważniej, a tam wśród źródeł informacji dwa wypełnione 14-12-2011 ale jedno ma wpływ 14-12-2011 a drugie w lutym 2012. Niczym się nie różnią.
Dzwonię do EDG w UM i pytam o co chodzi. W odpowiedzi informują mnie, że do CEIDG, mimo zapewnień, że takie coś nie będzie miało miejsca, a wręcz nastąpi blokada danych, zmigrowano dwa wpisy dotyczące jednej osoby. Podobno jest takich przypadków niemała ilość. No i trzeba było jeden z wpisów w CEIDG skasować - co jest możliwe jedynie poprzez złożenie CEIDG-1 przez przedsiębiorcę jako wniosek o wykreślenie. Co zabawne przedsiębiorca ma prawo wybrać sobie który wpis będzie do kasacji. A ten podwójny wniosek to CEIDG-1 jest z jednego dnia ale dwukrotnie robiony bo dane wprowadzone z nowego wniosku zaktualizowały dane starszego wpisu z dwóch istniejących.
Niestety taki CEIDG-1 przechodzi do US i żadnych wyjaśnień do niego. Moje szczęście, że mój przedsiębiorca postanowił zlikwidować wpis starszy - dgos zlikwidowaną w poprzednio właściwym USie - i data zwróciła moją uwagę. Gdyby jednak w swej wesołkowatości postanowił skasować wpis późniejszy, ten na podstawie którego figuruje aktualnie w CRP KEP,a mógł tak zadecydować - to bym go bez mrugnięcia okiem zamknął.

01 mar 2012, 09:07
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 18:31

POSTY        37
Potrzebuję pomocy!
Czy ktoś z was miał taki przypadek w CEIDG że złożony był wniosek o nadanie NIP, ale okazało się że podatnik ma już takowy nadany?
Co powinno się w takim przypadku zrobić w systemie CEIDG? Zaakceptować czy odrzucić, czy może jeszcze coś innego?

01 mar 2012, 14:05
Specjalista

POSTY        788

Akceptuj a w polu "zwracane dane" wpisz mu jego NIP.

01 mar 2012, 15:09
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 33  Następna strona