Teraz jest 06 wrz 2025, 10:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 684 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 49  Następna strona
Piosenka jest dobra na wszystko 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: Piosenka jest dobra na wszystko
Sławek i Tomek Łosowscy
Załącznik:
Sławek i Tomek Łosowscy.JPG

Był królem życia, a jego piosenki, jak wirusy, zarażały cały kraj. Od Bałtyku po Tatry wszyscy śpiewali "Słodkiego miłego życia". Obecnie pozostaje nieco w cieniu showbussinesu, ale to nie znaczy, że go nie ma.

Gościem "Trójdźwięków" jest założyciel zespołu Kombi Sławek Łosowski oraz jego syn Tomek.
"Trójdźwięki" to talk-show Borysa Kossakowskiego, w którym prezentowani są trójmiejscy artyści (i ich dźwięki).

http://rozrywka.trojmiasto.pl/Trojdzwie ... 55358.html

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

11 lut 2012, 19:23
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Jaka piosenka stanie się piosenką kibica na EURO 2012 ?  Już dziś możesz wybierać wśród kilkudziesięciu zgłoszonych utworów a do 14 lutego będzie ich jeszcze więcej. Każdy ,kto przyśle swoja piosenkę otrzyma nagrodę od sponsorów. Jeszcze zostało trochę czasu.

Zgłoszenia i utworów w skróconej formie można posłuchać pod adresem http://piosenkanaeuro.pl/utwory/

Wkrótce głosowanie. Moim faworytem jest na dziś utwór Maryli Rodowicz- Dalej Orły.

A najbardziej poprawny politycznie to "Polska i Ukraina - ty i ja" Raisy i Mirka Lazarek.

11 lut 2012, 20:20
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
tranqilo                    

Jaka piosenka stanie się piosenką kibica na EURO 2012 ?  Już dziś możesz wybierać wśród kilkudziesięciu zgłoszonych utworów a do 14 lutego będzie ich jeszcze więcej. Każdy ,kto przyśle swoja piosenkę otrzyma nagrodę od sponsorów. Jeszcze zostało trochę czasu.

Zgłoszenia i utworów w skróconej formie można posłuchać pod adresem http://piosenkanaeuro.pl/utwory/

Wkrótce głosowanie. Moim faworytem jest na dziś utwór Maryli Rodowicz- Dalej Orły.

A najbardziej poprawny politycznie to "Polska i Ukraina - ty i ja" Raisy i Mirka Lazarek.

A ja obstawiam piosenkę, która nie bierze udziału w wyborach - "Polacy nic się nie stało"

11 lut 2012, 21:37
Znawca

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:46

POSTY        158
http://tiny.pl/hjvrm

11 lut 2012, 21:41
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
Whitney Houston nie żyje. Ratownicy przyjechali za późno

Whitney Houston znaleziono w Hotelu Beverly Hilton. O godzinie 15.55 miejscowego czasu słynna piosenkarka została oficjalnie uznana za zmarłą przez służby ratunkowe, które wezwano do hotelu. Nie podano jeszcze przyczyn, ani okoliczności śmierci gwiazdy.
(...)
http://muzyka.dziennik.pl/news/artykuly ... pozno.html

Załącznik:
WhitneyHouston.jpg

I Will Always Love You ...
http://www.dailymotion.com/video/x10av_ ... -you_music

12 lut 2012, 10:48
Zawodowiec

POSTY        3598
54. gala Grammy
Jennifer Hudson zaśpiewała na scenie, oddając hołd zmarłej w sobotę Whitney Houston
Załącznik:
829398.jpg

Hudson, która zdobyła już kilka statuetek Grammy i Oscara, pozwoliła sobie zmienić wers refrenu i zaśpiewała:
Whitney, we will always love you ...

http://www.youtube.com/watch?v=HzMsEvUxFc4

13 lut 2012, 16:51
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
silniczek                    

Whitney Houston nie żyje. Ratownicy przyjechali za późno

Violetta Villas, Whitney Houston, itd. - szkoda, że psychika niektórych wielkich artystów nie idzie w parze z ich talentem. :(

13 lut 2012, 17:27
Zawodowiec

POSTY        3598

szkoda, że psychika niektórych wielkich artystów nie idzie w parze z ich talentem

Duża szkoda, że nie radzą sobie z takimi problemami, i nie pozwalają sobie pomóc, mając teoretycznie wszystko, co do szczęścia powinno wystarczyć; talent, duże pieniądze, i są/mogą być kochani.
Psychika szwankuje nie tylko artystom, ale ci biedniejsi ludzie korzystają z pomocy psychologa i psychiatry, bo to tańsza kuracja niż alkohol i narkotyki.
Whitney Houston na samą kokainę wydała 150 mln dolarów, ale miała wielki talent, i taką należy ją pamiętać.
Naśladować, niekoniecznie ;)

13 lut 2012, 18:11
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Nadir                    

Violetta Villas, Whitney Houston, itd. - szkoda, że psychika niektórych (...) artystów nie idzie w parze z ich talentem. :(

Zbigniew Hołdys....

13 lut 2012, 20:36
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
"Kiedy będę żałował"
Nietypowy i ... niesamowity utwór psychodeliczny z lat 60-tych.
Krakowski zespół "Zdrój Jana" - pionierzy polskiej psychodelii.

Kiedy będę żałował, że nie jesteś nieprawdą
to nie będę żałował słów rzucanych ze wzgardą.
Twego włosa ze śródgłowia dla pamięci zasuszonego
usunę bez żalu w słowach z mego dzienniczka przybocznego.

Powiem więc, że zgasł już dla mnie oczu twoich fluid śmigły
i że teraz nawet w wannie ja nie wspomnę ciebie nigdy.
Lecz na próżno po kąpieli wśród pościeli bym się krzątał
nie odnajdę na tle bieli nici którą los nas splątał.

Więc patrząc w sufit co w górze ponademną skamieniał
szeptem wzruszam tak nagle ciszą twego imienia
I jak późno zmyślnym pokryć twoją postać
która w duszy się utarła, by na zawsze zostać

Jeden z 8 nagranych utworów legendarnego krakowskiego zespołu Zdrój Jana. Utwór utrzymywał się przez wiele tygodni na liście przebojów Studia Rytm w I Programie Polskiego Radia. Zdrój Jana grał w latach 60., zdobywając popularność w gronie studentów ASP.

Kawałek ten słyszałem w radiu ze 30 lat temu, Zrobił wtedy na mnie niesamowite wrażenie, tyle że nie usłyszałem nazwy wykonawcy.
I wreeeeszcie wiem - Zdrój Jana.
skandal1966 1 rok temu

Niesamowite...i dzięki za wstawienie!!!!
krogulech 2 lata temu 4

WRESZCIE ICH ZNALAZŁEM!!!!! To genialny utwór, miałem go kiedyś na taśmie. Yes..yes..yes:-)
vonbraun11 9 mies. temu

http://www.youtube.com/watch?v=ncxysfyz0yU

06 mar 2012, 22:24
Zawodowiec

POSTY        3657
BURANOVSKIYE Babushki (RUSSIA)
- PARTY for EVERYBODY - EUROVISION 2012 WINNERS

Załącznik:
BURANOVSKIYE BABUSHKI.JPG

Buranovskiye Babushki won the hearts of the TV viewers and jurors with their song Party For Everybody!
Thus, they scored the highest number of points and won the Russian national final.
The band of grannies called Buranovskiye Babushki took part in the Russian national final in 2010 but finished 3rd!

http://www.youtube.com/watch?v=svrmqDWmFhc

09 mar 2012, 21:48
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
    Rrzygać chce się

Mamy niby wolną Polskę no i państwo prawa,
    Jest zapewne jakiś postęp i spora poprawa.
    Fura, rura i komóra fiołki w toalecie,
    Kostka Bauma na podwórach, pod dywanem śmiecie

Więc dlaczego, jak wieść niesie pyta ludzi wielu,
    Rzygać chce sie, rzygać chce się tak jak w PRLu

Rząd udaje, że pracuje bijąc tylko pianę,
    A autostrad jak nie było tak i nie ma dalej.
    Upadają wielkie stocznie i zakłady małe,
    Bezrobocie ciągle rośnie, telewizja kłamie.

Mamy niby wolną Polskę, a nie wiedzieć czemu

W sejmie radzi gnój Palikot nad przyjaznym państwem,
    A w terenie groźne kliki wyczyniają draństwa.
    Hazardziści trzęsą krajem zbratowani z władzą,
    Kręcą lody gdzie się daje nawet na cmentarzu.

Mamy niby wolną Polskę, cel pokoleń wielu

Solidarność to dla rządu tylko zadymiarze,
    Których trzeba brać za mordę i traktować gazem.
    Wichrzyciele i warchoły co Tuskowi szkodzą,
    Który piękny jest wesoły i gra w piłkę nożną.

Mamy niby wolną Polskę w Piszu i na Helu

Skasowało kasy chorych, boli fundusz zdrowych,
    A w nich kumpli od dojenia budżetowej krowy.
    Na szpitalnych korytarzach pojękuje bieda,
    Karaluchy głodne łażą gniją pety w zlewach.

Mamy niby wolną Polskę, cel pokoleń wielu

http://www.bajkowscy.pl/index.php?optio ... &Itemid=59

17 mar 2012, 16:19
Zawodowiec

POSTY        3657

Urodziłem się w Polsce

Ojciec Polak, matka Polka
Polskie miasto, polska łąka
Piękna nasza Polska cała
By ta Polska ocalała

Ale jeszcze my żyjemy
Wszystkim wkoło pokażemy
Jak wojować, jak wygrywać
Sprawiedliwie i gorliwie

Urodziłem się w Polsce

Noszę dumnie polskie barwy
Jak rycerze, jak żołnierze
Jak potrzeba jestem hardy
Tylko, tylko w Polskę wierzę

Urodziłem się w Polsce

"Urodziłem się w Polsce" to szowinistyczna piosenka?
Andrzej Nowak, założyciel TSA, musi się pogodzić z tym, że zostanie przez różnych niesiołów i palikmiotów uznany za pisowskiego lizusa…

Zespół Andrzeja Nowaka, założyciela TSA, szykuje się do premiery nowego albumu. Promuje go utwór "Urodziłem się w Polsce", którego nie chce grać Radio Opole. Jest podobno zbyt „szowinistyczny”. Tak twierdzi również nauczycielka tolerancji.
Nowak śpiewa, że jest dumny z Polski i z tego, że jest Polakiem. Jako że od lat mieszka i tworzy w Opolu zwrócił się do tutejszego publicznego radia, by ten kawałek puściło.
„Spotkałem się ze stwierdzeniem, że utwór jest niemedialny i szowinistyczny. A przecież on nie niesie w sobie żadnych negatywnych emocji. Muzyka też nie jest skrajnie niszowa” – mówi w gwno.pl Jacek Adamczyk, manager zespołu. Lider „Złych Psów” jest oburzony decyzją radia.

„Dziwne to, przykre i irytujące. Nie czegoś takiego spodziewa się człowiek po latach promowania tego miasta. Jestem Opolaninem z krwi i kości. Tu się urodziłem, wychowałem, założyłem zespół TSA. Zawsze podkreślałem skąd jestem. Nowej płycie patronuje urząd miasta. Biorąc to wszystko pod uwagę, decyzja Radia Opole burzy mi krew” - mówi założyciel legendarnego TSA, który dodaje, że w piosence chodzi o to, że 20 lat po transformacji mamy się z czego cieszyć i możemy być dumni. Jego zdaniem chodzi również: ”o podziękowanie tym, dzięki którym istnieje Polska. Ten utwór to wyraz mojego patriotyzmu. Patriotyzmu szczerego, który nie polega na wywyższaniu się i ubliżaniu innym, a docenianiu tego, co mamy”. Jego tłumaczenia jednak nie przekonują szefów radia, choć utwór jest grany w kilku radiostacjach i nawet w „Radiu Kaszëbë”. Był również prezentowany w „Kawie czy herbacie”.

Jednak Marzanna Pogorzelska, nauczycielka z Kędzierzyna-Koźla, laureatka wielu nagród za „szerzenie tolerancji” mówi, że jest to utwór ksenofobiczny (sic!).
„Piosenka ta jak dla mnie jest bardzo ksenofobiczna i pseudo-patriotyczna. Bycie dumnym z rzeczy, na które nie mamy wpływu, jak miejsce urodzenia, jest dla mnie niezrozumiałe, podobnie jak odgrażanie się, że "ale jeszcze my żyjemy, wszystkim wkoło pokażemy".
Ten model polskości i patriotyzmu - bezrefleksyjny i poszukujący wrogów rzekomo zagrożonej polskości - jest mi zupełnie obcy” - mówi. Natomiast kierownik muzyczny Radia Opole tłumaczy, że nie grają utworu bo jest słaby i nie przystaje do artystycznych standardów- relacjonuje gwno.pl.

Znalezienie ksenofobii i szowinizmu w utworze „Złych Psów” jest, mówiąc delikatnie, przykładem zacietrzewienia umysłowego.
Trudno wytłumaczyć takie podejście czym innym niż głęboką niechęcią do własnego kraju i infantylnym kosmopolityzmem. Podejrzewam, że „tolerancjoniści”, których uwiera piosenka eksplodowaliby mieszkając w USA, gdzie nawet lewicowi pieśniarze jak Bruce Springsteen są otoczeni flagami i śpiewają o dumie z bycia Amerykaninem. W końcu kto jak nie znany przeciwnik prawicy nagrał „Born in the USA”? Zgroza!
Natomiast Kid Rock czy Lynyrd Skynyrd musieliby doprowadzić amerykańską wersję pani nauczycielki o tolerancji do prawdziwego załamania nerwowego i emigracji z kraju. Flaga? Duma narodowa? Przyznanie się do urodzenia w Polsce?
Przecież to już nie ksenofobia! To faszyzm w czystej postaci! Nie ma wolności dla przeciwników wolności o dumy narodowej!
Myślę, że Pan Nowak musi się pogodzić z tym, że zostanie uznany za pisowskiego lizusa…

Łukasz Adamski

http://youtu.be/ZssiwkN86u0

12 kwi 2012, 21:50
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
"zgłosimy się do wojska, żeby socjalizmu bronić wraz"

"Gdy Polska da nam rozkaz"
słowa: Lech Konopiński
muzyka: Adam Wojdak

Popatrz ile zmienił czasu szybki bieg,
dawno minął tamten maj,
ze spalonej ziemi wyrósł biały chleb,
żeby mógł nas nim nakarmić kraj!
Z trudu naszych rąk powstał wspólny dom,
na powszednią radość dniom,
wymarzony w snach, rósł Ojczyzny gmach,
hen wysoko ku obłokom!
Znajdzie tu gościnę druh z dalekich dróg,
lecz niech się zatrzyma w progu wróg!

Gdy Polska da nam rozkaz,
                        stanie cały naród nasz jak zielony młody las,
                        zgłosimy się do wojska,
                        żeby wrogom spojrzeć śmiało w twarz!
                        wtedy zabrzmi tak jak dzwon, jeden wspólny serca ton,
                        to staniemy tak jak jeden mąż!

Popatrz na Ojczyznę wzrok do góry wznieś,
oto dumny sztandar nasz!
Spójrz na pola żyzne, na rodzinną wieś
i na światła kolorowych miast!
Tyle było trosk o nasz wspólny los,
gdy zagrażał wroga cios!
Nikt nie liczył strat, bratu pomógł brat,
idź więc śmielej z przyjacielem!
Druh odnajdzie przy nas to co pragnie mieć,
lecz niech się zatrzyma wrogi miecz!

W 1981 roku Adam Zwierz zaśpiewał piosenkę "Gdy Polska da nam rozkaz", w której bezprawnie zmieniono bez zgody autora słowa, które początkowo brzmiały
..."zgłosimy się do wojska, żeby wrogom śmiało spojrzeć w twarz".
Po zmianie były...
"zgłosimy się do wojska, żeby socjalizmu bronić wraz".
Dlaczego?
Do dziś autor nie uzyskał wyjaśnienia.

Bezprawna zmiana tekstu piosenki "Gdy Polska da nam rozkaz"
Na przedpołudniowej próbie koncertu Premiery '81 F.P.Ż. w lipcu 1981 roku, jej wykonawca zaśpiewał tę piosenkę w wersji oryginalnej. W takiej samej wersji została ona nagrana wcześniej przez niego w studio i wydana na płycie LP SX 1975 MUZA-Premiery 2. Cóż więc stało się takiego w Kołobrzegu, że kilka godzin później, na wieczornym, konkursowym koncercie, Adam Zwierz zdecydował się zaśpiewać tę pieśń z bezprawnie zmienionym tekstem refrenu "...zgłosimy się do wojska, żeby wrogom spojrzeć śmiało w twarz! " na tekst "...zgłosimy się do wojska, żeby socjalizmu bronić wraz!"?
Odpowiedzi na to pytanie nie znam do dnia dzisiejszego! Ze zmienionym tekstem, publiczność usłyszała tę pieśń również na koncercie galowym, kończącym F.P.Ż. Kołobrzeg 81.

Z pięknej, aktualnej do dziś patriotycznej pieśni, której refren - w zamyśle autora tekstu - nawiązywał do grożącej w tym czasie Polsce  interwencji sowieckiej, zrobiono prymitywny politycznie i koniunkturalny utwór, nie pytając o zgodę ani autora tekstu ani obecnego na festiwalu i piszącego te słowa autora muzyki. Był to pierwszy i jedyny taki incydent w całej historii Festiwalu Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu!

Od 13 grudnia 1981 roku, media kontrolowane przez władze stanu wojennego, emitowały tę pieśń - z bezprawnie zmienionym tekstem - również bez zgody autorów! Dopiero po 25 latach, w 2006 roku Polskie Nagrania wydały oryginalną wersję tej pieśni nagraną przed festiwalem w 1981r. Znalazła się ona na płycie Adama Zwierza  - "Victoria żołnierska"
W wersji oryginalnej "Gdy Polska da nam rozkaz" zdobyła w styczniu 1981 roku, pierwszą nagrodę w konkursie na piosenkę żołnierską "Kołobrzeg 81" i była zdecydowaną faworytką do Złotego Pierścienia. Miała też szansę stać się pieśnią patriotyczną wszystkich Polaków!

wersja bezprawnie  zmieniona - nagranie z koncertu Premiery '81 - plik Mp3
wersja oryginalna na YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=_ATBITkVbnM

W wywiadzie udzielonym michnikowemu szmatławcowi w dniu 16.08.2007 roku Adam Zwierz powiedział m.in.:
"- W tamtych czasach Pietrzak napisał "Żeby Polska była Polską". Prawdopodobnie we władzach wojskowych zdecydowali, żeby odpowiedzieć utworem "Gdy Polska da nam rozkaz". To w oryginale był piękny tekst, odpowiedni do dzisiejszych czasów, który powinien nadal chodzić na antenie. I dziś odczuwamy pewne zagrożenie ze strony zachodniej, ze strony wschodniej. I gdy "Polska da nam rozkaz", trzeba stanąć i bronić tej Polski."

Prawdopodobnie więc, Adam Zwierz ma rację. Z uzyskanych przeze mnie, lecz niepotwierdzonych informacji wynika, iż nad zmianą tekstu zastanawiano się już w maju 81 r. na kolegium Szefa Głównego Zarządu Politycznego WP. Propozycję miał przedstawić jeden z bardziej wpływowych pułkowników GZP WP, którego nazwisko jest mi znane.
   Poniżej, przedstawiam kartkę pocztową i odpis listu do przewodniczącego Jury, Prof. dr. Tadeusza Maklakiewicza, które otrzymałem od Lecha Konopińskiego po zakończeniu festiwalu w lipcu 1981r. W tekście pocztówki czytamy m.in.: "...Gratuluję też dwóch aż pierścieni w Kołobrzegu! Ja - niestety - mojego nie mogę przyjąć, ponieważ tekst został zmieniony bez mojej zgody. Chyba skieruję tę sprawę na drogę sądową. Nie rozumiem jak można dopisywać do piosenek fragmenty przemówień S. Kani!!! TO SKANDAL! P.S. Napisz czy wiesz kto zmienił mój tekst! Lech Konopiński"
Załącznik:
kartka.gif

Ten skandaliczny incydent stał się powodem moich późniejszych, poważnych problemów!

Załącznik:
skarga.gif

W latach 1991 - 1992, ówczesny Dyrektor Artystyczny Reprezentacyjnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, który najwyraźniej nie mógł pogodzić się z faktem, iż nadal zatrudnia na etacie solisty wokalisty współautora pieśni "Gdy Polska da nam rozkaz" a przy tym laureata wielu głównych nagród na zlikwidowanym w 1990 roku F.P.Ż. w Kołobrzegu, zaczął stosować wobec mnie typowe działania, które dziś nazywamy mobbingiem. Niestety skuteczne! W kwietniu 1992 roku, ze względu na pogarszający się stan zdrowia oraz nagły brak perspektyw artystycznych i zawodowych w tej Instytucji, zmuszony byłem zrezygnować z pracy w Zespole.

* * *

Dr Lech Konopiński jest autorem wielu książek dla dorosłych i dzieci, publikacji oraz tekstów znanych piosenek, wykonywanych przez największe gwiazdy polskiej estrady jak Anna Jantar, Krzysztof Krawczyk, Eleni i wiele innych. Napisał teksty ponad 200 piosenek. M.in. Co ja w tobie widziałam, Najtrudniejszy pierwszy krok, Za każdy uśmiech twój, To co dał nam świat, Miłość jak wino, Na miłość nie ma rady, Nigdy w piątek, Zaślubinowy pierścień, Nie ma mocnych na żołnierza.

Adam Wojdak
październik, 2007r

Źródło:
http://kanonart.pl/Gdy_Polska_da_nam_rozkaz.htm

W 1981 roku Broniewski już nie żył. Woroszylski też już nie.
Kto był tym geniuszem, który tak genialnie zrymował ten wers?...

15 kwi 2012, 12:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 684 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 49  Następna strona