Teraz jest 09 wrz 2025, 17:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Post Re: SeRCe ruszyło
nit                    

ale:
Dz.U.11.171.1016
Art. 75.        

1. Dotychczasowe przepisy wykonawcze wydane na podstawie:       

1) art. 5 ust. 5 ustawy wymienionej w art. 1 zachowują moc do dnia wejścia w życie przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą,

Moim zdaniem, ale ja podobno bredzę  ;) , dla NIP-3 zrobiono wyjątek w art. 74 ustawy. Co do pozostałych formularzy NIP - wszystkie idą w nowej wersji.

09 lut 2012, 17:41
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Zawsze można potraktować NIP-3 jako inny dokument związany z obowiązkiem podatkowym :rotfl:

Ostatnio edytowano 09 lut 2012, 18:41 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

09 lut 2012, 18:40
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2008, 20:43

POSTY        30
hilton                    

To po co ten zapis w ustawie ? Bez sensu! A może to jest tak, że dotychczasowe przepisy wykonawcze ( rozporządzenie z 2009r.) traci moc z chwilą wejścia w życie nowego rozporządzenia ( z 2011r.), ale NIP-3 nie traci ważności, bo jego ważność potwierdza u s t a w a !!!!!! Takie tylko NIP-y a ile problemów!

Może ja się nie znam i źle to wszystko pojmuję - ale myślę sobie tak: ustawa obowiązuje od 01.09.2011 - przepisem wykonawczym - rozporządzeniem ( w sprawie wzorów formularzy itd ) do niej było ciagle to stare z 29.09.2009 roku. Nowe rozporządzenie jest z dnia 27.12.2011 z datą obowiązywania od 01.01.2012 i tam stoi napisane, że tamto traci moc... więc nasze ukochane NIPy-3 chyba też straciły ważność?  :mur:  W izbach są ludzie mądrzy i to stamtąd przyszła informacja, że od nowego roku NIPÓW 3 NIE MA!!!  i należy te formularze sprzątnąć z oczu swoich i podatników...  :za2:
Więc u nas są tylko ZAP-y 3 i już. :nonono:

09 lut 2012, 20:33
Znawca

POSTY        148
antalek                    

hilton                    

To po co ten zapis w ustawie ? Bez sensu! A może to jest tak, że dotychczasowe przepisy wykonawcze ( rozporządzenie z 2009r.) traci moc z chwilą wejścia w życie nowego rozporządzenia ( z 2011r.), ale NIP-3 nie traci ważności, bo jego ważność potwierdza u s t a w a !!!!!! Takie tylko NIP-y a ile problemów!

Może ja się nie znam i źle to wszystko pojmuję - ale myślę sobie tak: ustawa obowiązuje od 01.09.2011 - przepisem wykonawczym - rozporządzeniem ( w sprawie wzorów formularzy itd ) do niej było ciagle to stare z 29.09.2009 roku. Nowe rozporządzenie jest z dnia 27.12.2011 z datą obowiązywania od 01.01.2012 i tam stoi napisane, że tamto traci moc... więc nasze ukochane NIPy-3 chyba też straciły ważność?  :mur:  W izbach są ludzie mądrzy i to stamtąd przyszła informacja, że od nowego roku NIPÓW 3 NIE MA!!!  i należy te formularze sprzątnąć z oczu swoich i podatników...  :za2:
Więc u nas są tylko ZAP-y 3 i już. :nonono:

Tamto oczywiście straciło moc, jest nowe, z nowymi drukami. Jednak art. 74 (dot. NIP-3) w zmianie do ustawy o NIP został.
Co do Izby, to nie każda pokusiła się o wskazówki. Z tego, co wiem też nie wiedzą co robić, stąd "radźcie sobie sami".

Jak widać, opinii na ten temat, jest sporo, a z tego wynika, iż przepisy nie są jednoznaczne.

Może pracownicy Min. Fin. czytają to forum i pokuszą się o wysłanie wyjaśnień do wszystkich US-ów, tak jak w przypadku nr NIP, czy PESEL.

09 lut 2012, 21:03
Początkujący

REJESTRACJA17 maja 2010, 07:30

POSTY        8
A jak zmienić źródło informacji u podatnik który był i jest naszym podatnikiem zaewidencjonowany z NIP-3 a teraz aktualizuje dane na ZAP-3. Przecież źródła formalnego nie zmienimy a takich z NIP-3 jest oooo!!! chyba że ma znaczenie data (po 2012r)   :wacko:

09 lut 2012, 21:05
Znawca

POSTY        148
Us_nip                    

Zawsze można potraktować NIP-3 jako inny dokument związany z obowiązkiem podatkowym :rotfl:

Aaaaaaalbo, inny dokument związany z obowiązkiem podatkowym, potraktować jako NIP-3.  :D
Inaczej - nie przejdzie.

09 lut 2012, 21:43
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Bondzia                    

A jak zmienić źródło informacji u podatnik który był i jest naszym podatnikiem zaewidencjonowany z NIP-3 a teraz aktualizuje dane na ZAP-3. Przecież źródła formalnego nie zmienimy a takich z NIP-3 jest oooo!!! chyba że ma znaczenie data (po 2012r)   :wacko:

Robisz aktualizację nie zmieniając rodzaju i daty źródła. ZAP-3 odkładach do początku marca i wtedy uzupełnić źródło i datę :P

10 lut 2012, 07:17
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
pingwinka                    

Może pracownicy Min. Fin. czytają to forum i pokuszą się o wysłanie wyjaśnień do wszystkich US-ów, tak jak w przypadku nr NIP, czy PESEL.

Nie liczyłbym zbytnio na cokolwiek.
Wyjaśnienie które wspominasz dotyczyło interesu płatników, w tym przedsiębiorców, a ci są solą tej ziemi i oczkiem w głowie obecnej ekipy rządzącej.
Jeśli chodzi o udzielenie wskazówek, wyjaśnień, pomocy pracownikom własnego resortu to oczekuję czegoś, jak zwykle, idiotycznego.
Oni uwielbiają nas  :sex:  i patrzeć jak my  :mur:   :wacko:  :zygi:   <_<

10 lut 2012, 07:28
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2008, 20:43

POSTY        30
Tamto oczywiście straciło moc, jest nowe, z nowymi drukami. Jednak art. 74 (dot. NIP-3) w zmianie do ustawy o NIP został.
Co do Izby, to nie każda pokusiła się o wskazówki. Z tego, co wiem też nie wiedzą co robić, stąd "radźcie sobie sami".

Jak widać, opinii na ten temat, jest sporo, a z tego wynika, iż przepisy nie są jednoznaczne.

Może pracownicy Min. Fin. czytają to forum i pokuszą się o wysłanie wyjaśnień do wszystkich US-ów, tak jak w przypadku nr NIP, czy PESEL.[/quote]

Tak sobie myślę, że może w tym art.74 ustawy o NIP siedzi chochlik?  :dokuczacz: no bo gdyby data była do 31.12.2011, to wszystko byłoby jasne i przepisy wykonawcze byłyby zgodne z ustawą  :zly1:

10 lut 2012, 08:14
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
śmieszne....komunikat przy porannym logowaniu do SeRca: "baza pesel zaktualizowana na dzien 31.01.2012"......i co z tego skoro "zaktualizowane" nazwiska i numery dowodów nie są widoczne w SeRcu...:/

13 lut 2012, 10:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2009, 01:18

POSTY        17
Co do art. 74, to:
1. Mowa o wzorach formularzy określonych na podstawie odrębnych przepisów (odrębnych niż zmieniana ustawa o ewidencji, czyli ustawy PIT, VAT, itd.). NIP-3 był określony na podstawie przepisów zmienianej ustawy o ewidencji, więc według mnie art. 74 go nie dotyczy.

2. Art. 74 mówi o formularzach określonych na podstawie innych przepisów. Jeśli np. PIT-11 w wariancie 18 obowiązywał według rozporządzenia MF do końca 2011 r., to z dniem 1 stycznia 2012 przestał być "formularzem określonym na podstawie odrębnych przepisów" bo od tego momentu tym formularzem jest PIT-11(19). Art. 74 odnosi się więc do takich sytuacji, gdy mamy już nowe przepisy dot. identyfikatora podatkowego PESEL, a nie zostały jeszcze dostosowane formularze do tej zmiany. Tam gdzie zostały już dostosowane myślę że nie powinno być wątpliwości że ich art. 74 nie dotyczy.

13 lut 2012, 11:18
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
anet                    

śmieszne....komunikat przy porannym logowaniu do SeRca: "baza pesel zaktualizowana na dzień 31.01.2012"......i co z tego skoro "zaktualizowane" nazwiska i numery dowodów nie są widoczne w SeRcu...:/

No, śmieszne. Jakoś tylko nie za bardzo mi do śmiechu.
Z marszu problem. Kobieta składa podanie o wydanie zaświadczenia, a właśnie zmieniła sobie na przełomie grudnia i stycznia nazwisko. Twierdzi że złożyła ZAP-3, który nota bene nie służy do zmiany nazwiska, ale tylko twierdzi bo papieru nie ma. A nawet gdyby był to jw wspomniałem nie służy do zmiany nazwiska.
Zaglądam do bazy PESEL - ma nowe nazwisko. W SRC stare nazwisko.
:mur:
Może ten komunikat oznaczał, że zaktualizowano dane dostępne do podglądu w bazie PESEL?
A może by tak autor napisał co miał na myśli, oczywiście jeśli nie jest nadużyciem sugerować, że autor myśli.

13 lut 2012, 12:47
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
rychu                    

anet                    

śmieszne....komunikat przy porannym logowaniu do SeRca: "baza pesel zaktualizowana na dzien 31.01.2012"......i co z tego skoro "zaktualizowane" nazwiska i numery dowodów nie są widoczne w SeRcu...:/

No, śmieszne. Jakoś tylko nie za bardzo mi do śmiechu.
Z marszu problem. Kobieta składa podanie o wydanie zaświadczenia, a właśnie zmieniła sobie na przełomie grudnia i stycznia nazwisko. Twierdzi że złożyła ZAP-3, który nota bene nie służy do zmiany nazwiska, ale tylko twierdzi bo papieru nie ma. A nawet gdyby był to jw wspomniałem nie służy do zmiany nazwiska.
Zaglądam do bazy PESEL - ma nowe nazwisko. W SRC stare nazwisko.
:mur:
Może ten komunikat oznaczał, że zaktualizowano dane dostępne do podglądu w bazie PESEL?
A może by tak autor napisał co miał na myśli, oczywiście jeśli nie jest nadużyciem sugerować, że autor myśli.

Toteż mi o to właśnie chodziło....obowiązują nowe druki i nowe przepisy, które de facto nie wiadomo jak stosować, bo programy tego nie ogarniają :(
też miałam dziś przypadek, takiej kobity, która na zeznaniu podaje nowe nazwisko i takie też ależ oczywiście widnieje w bazie pesel, a w SeRcu ma to stare....i co teraz?...przecież nie zmienię jej nazwiska na podstawie zeznania...co mam wezwać o ZAP, ale przecież ZAP-3 nie służy do zmiany nazwiska jak Rychu słusznie zaznaczył....bez sensu  :angry2:

13 lut 2012, 13:10
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
anet                    

...
Toteż mi o to właśnie chodziło....obowiązują nowe druki i nowe przepisy, które de facto nie wiadomo jak stosować, bo programy tego nie ogarniają :(
też miałam dziś przypadek, takiej kobity, która na zeznaniu podaje nowe nazwisko i takie też ależ oczywiście widnieje w bazie pesel, a w SeRcu ma to stare....i co teraz?...przecież nie zmienię jej nazwiska na podstawie zeznania...co mam wezwać o ZAP, ale przecież ZAP-3 nie służy do zmiany nazwiska jak Rychu słusznie zaznaczył....bez sensu  :angry2:

Wezwij ją - niech się natychmiast rozwiedzie bo nie dostanie zwrotu  :wysmiewacz:

13 lut 2012, 14:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 89  Następna strona