Dziękuję Naszemu Min. Fin. za szacunek jaki okazuje swoim po
Autor
Treść postu
Drago
Dokładnie. Miało być jak zawsze - MF zadaje jakieś pytania, my udzielamy jakichś odpowiedzi, które zaraz potem gdzieś lądują. A tu - pytania będą doprecyzowane. Będziemy mieć więcej czasu, żeby się zajmować odpowiedziami. Będziemy mogli solidnie nad nimi pracować. Po czym wylądują tam, gdzie i tak powinny.
Jestem zdegustowany.
Ciekawi mnie tylko, po co rubryka "skargi" skoro podmioty liryczne już dawno na trawniku?
Uważaj Drago :nonono: znamy już nr IP twojego komputera.
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:26 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz
08 maja 2007, 16:18
majani
HURRRRRRAAAA, HURRRRRRRRAAAAA, BUUUUUZZZIII, BUUUZZZIIIII, CMOK, CMOK, CMOK. :dupa: I tak się to robi w (III-IV) RP - najpierw śrubę na maxa dokręcić, potem poluzować i już legiony zadowolonych i pełnych wiary w sukces pracowników przystępują do realizacji zadań. Lubię ich (bo oni nas lubią). :dupa:
No nie wiem czy jest to powód do hurrrra optymizmu. Informacje poszłyby takie, jakie były możliwe do zgromadzenia i... byłby spokój! A tak trzeba będzie znowu poświęcić parę dni na ich doprecyzowanie... I jak się nie obrócisz - plecy zawsze z tyłu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:28 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
08 maja 2007, 16:27
majani
HURRRRRRAAAA, HURRRRRRRRAAAAA, BUUUUUZZZIII, BUUUZZZIIIII, CMOK, CMOK, CMOK. :dupa: I tak się to robi w (III-IV) RP - najpierw śrubę na maxa dokręcić, potem poluzować i już legiony zadowolonych i pełnych wiary w sukces pracowników przystępują do realizacji zadań. Lubię ich (bo oni nas lubią). :dupa:
Mam podejrzenie.
Sprawozdanie do 31 maja. 15 czerwca zaczyna się festiwal w Opolu. Może chodzi o to, że każdy urząd do 31 będzie znał to sprawozdanie śpiewająco?
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:29 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz
08 maja 2007, 17:55
Znam Urzędy, które do 1 czynności kontroli stosowały mnożnik 60, aby wykazać ilość czynności pozostałych: planowanie kontroli, wypisanie... W ten sposób us w mieście 30 tys. mieszkańców zakasował us w mieście wojewódzkim (bo ten nie "miał jaj"). Gdzieś stosowano mnożniki 20 do 1 deklaracji.
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:30 przez ronin0767, łącznie edytowano 1 raz
08 maja 2007, 19:41
ronin0767
(...) do 1 czynności kontroli stosowały mnożnik 60 (...) Gdzieś stosowano mnożniki 20 do 1 deklaracji.
UUU to nawet wiecej niż PI razy oko.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:30 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
08 maja 2007, 19:48
ronin0767
Gdzieś stosowano mnożniki 20 do 1 deklaracji.
O to strasznie zaniżali. Którą deklarację da się wprowadzić do systemu przy pomocy tylko 20 kliknięć w klawiaturę (a jeszcze trzeba przecież dodać wcześniejsze przybicie pieczątki z datą wpływu, czy też otwarcie koperty, odłożenie do segragatora, itd.). <_<
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:31 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
08 maja 2007, 19:53
Kolega dzwoni do mnie rano i pyta: czy może zastosować czcionkę nr 6, bo w nadesłanych kratkach liczby mu się nie mieszczą. Poradziłem, by liczby podał w tysiącach.
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:32 przez ronin0767, łącznie edytowano 1 raz
08 maja 2007, 20:18
ronin0767
Kolega dzwoni do mnie rano i pyta: czy może zastosować czcionkę nr 6, bo w nadesłanych kratkach liczby mu się nie mieszczą. Poradziłem, by liczby podał w tysiącach.
To był jego PIERWSZY RAZ z arkuszem EXCEL? Poradź mu, by pisał normalnie 12 bo inaczej ktoś może go w MinFin nie odczytać. Rubryki dają się przeformatować a co najwyżej wydruk będzie miał nie 8x3m, a 8x6m.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:32 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
08 maja 2007, 21:06
Wbrew pozorom to sprawa mnożnika nie jest błaha. Wprowadzenie ustaleń w podsystemie KONTROLA dla okresu rozliczeniowego to jak wprowadzenie dwóch deklaracji, bo i wartości z deklaracji kontrolowanego i ustalenia kontroli, a i jeszcze trochę opisu w poszczególnych ustaleniach no chyba, że nieprawidłowości nie stwierdzono. Pozostają jeszcze obszary kontroli z zaznaczeniem pozytywne/negatywne, tematy kontroli, obszary ryzyka, błędy w obszarach ryzyka, dowody kontroli i.t.d. Pozostaje kwestia czynności merytorycznych - sprawdzanie dokumentów, przeprowadzanie dowodów, pisanie protokołu i.t.d. Czy sprawdzenie jednej faktury to jedna czynność? A może kilka bo to i dane kontrahenta, przedmiot dostawy, wartości, stawki podatku, symbole PKWiU. A jak zmierzyć planowanie i przygotowanie do kontroli?
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:33 przez mikkal, łącznie edytowano 1 raz
09 maja 2007, 06:03
mikkal
Wbrew pozorom to sprawa mnożnika nie jest błaha. Wprowadzenie ustaleń w podsystemie KONTROLA dla okresu rozliczeniowego to jak wprowadzenie dwóch deklaracji, bo i wartości z deklaracji kontrolowanego i ustalenia kontroli, a i jeszcze trochę opisu w poszczególnych ustaleniach no chyba, że nieprawidłowości nie stwierdzono. Pozostają jeszcze obszary kontroli z zaznaczeniem pozytywne/negatywne, tematy kontroli, obszary ryzyka, błędy w obszarach ryzyka, dowody kontroli i.t.d. Pozostaje kwestia czynności merytorycznych - sprawdzanie dokumentów, przeprowadzanie dowodów, pisanie protokołu i.t.d. Czy sprawdzenie jednej faktury to jedna czynność? A może kilka bo to i dane kontrahenta, przedmiot dostawy, wartości, stawki podatku, symbole PKWiU. A jak zmierzyć planowanie i przygotowanie do kontroli?
A może... JEDNA kontrola to JEDNA czynność?
W przeciwnym wypadku to po "pierwsze primo" ilość czynności szłaby w miliony! Jeśli nie miliardy. Poślinienie koperty przed jej zamknięciem to też czynność! A ile pieczątek stawiamy rocznie?! A ile kartek dziurkujemy? A ile kartek zszywamy??? Gdyby tak policzyć ilości tych zużytych zszywek i spinaczy biurowych...
Po "drugie secundo" KTO by to zliczył???
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:34 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
09 maja 2007, 06:29
Nie prowokować proszę. :excl: Bo jeszcze wyjdzie okólnik i BĘDZIESZ liczył.
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 07:35 przez majani, łącznie edytowano 1 raz
09 maja 2007, 07:24
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->A może... JEDNA kontrola to JEDNA czynność?
W przeciwnym wypadku to po "pierwsze primo" ilość czynności szłaby w miliony! Jeśli nie miliardy. Poślinienie koperty przed jej zamknięciem to też czynność! A ile pieczątek stawiamy rocznie?! A ile kartek dziurkujemy? A ile kartek zszywamy??? Gdyby tak policzyć ilości tych zużytych zszywek i spinaczy biurowych...
Po "drugie secundo" KTO by to zliczył??? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Być może. Tylko wtedy liczą tak jak niżej: "Przy ogólnej liczbie tych czynności 527 256 823 największy udział procentowy w strukturze ma liczba wykonywanych czynności w komórkach rachunkowości, która stanowi 39,80% wszystkich czynności oraz liczba czynności wykonywanych w komórkach ewidencji, która stanowi 31,60%. Z kolei najmniejszy udział procentowy w ogólnej liczbie czynności wykonywanych w urzędach skarbowych ma liczba czynności wykonywanych w komórkach karnych – skarbowych (0,03%) oraz w komórkach kontroli (0,70%)."
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 11:39 przez mikkal, łącznie edytowano 1 raz
09 maja 2007, 07:35
Ciekawe, ile czynności wpisał gościu, który stworzył tą tabelkę?
____________________________________ <!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Arial--><span style="font-family:Arial"><!--/fonto--><!--coloro:#FF6666--><span style="color:#FF6666"><!--/coloro--> AKCJA OSTRZEGAWCZA <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--fontc--></span><!--/fontc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 11:39 przez Toms, łącznie edytowano 1 raz
09 maja 2007, 07:56
Przyjąłem kryterium: 1 kontrola = 1 czynność, do tego podałem ilość wniosków o ukaranie, CS, analizy (tylko do właściwych kontroli), korespondencję z podatnikami oraz korespondencję z innymi organami (przyjmując jedno pismo jako jedną czynność według rejestrów) oraz sprawozdania sporządzane w komórce kontroli. Wydaje mi się, że chodzi o podanie racjonalnej liczby czynności - w innym przypadku można stosować mnożniki według indywidualnych upodobań. Mam nadzieję, że określone zostaną kryteria zliczania danych dla wszystkich!
Ostatnio edytowano 09 maja 2007, 11:40 przez Arnold, łącznie edytowano 1 raz