Teraz jest 06 wrz 2025, 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
Likwidacja trzynastki 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: Likwidacja trzynastki
...Pragnę jednoznacznie podkreślić, że dużym zaskoczeniem i niezrozumieniem były tezy zawarte w publikacji Dziennika Gazeta Prawna z dn. 28 października br., szczególnie to, na jakiej podstawie autor sformułował tezę o rzekomych postulatach Rady Służby Cywilnej w odniesieniu do wynagradzania urzędników.

W mojej opinii niedopuszczalne, nierzetelne i sprzeczne z warsztatem dziennikarskim jest publiczne przypisywanie Radzie sprzecznych ze stanem faktycznym informacji i działań.

... Żadna moja wypowiedź nie wskazuje na jakiekolwiek działania Rady w tym zakresie.
Jest to tym bardziej istotne, że ta „wymyślona" przez Pana redaktora informacja została powtórzona przez inne media...

Odnosząc się do treści artykułu Pana Artura Radwana pt. „Urzędnicy bez trzynastek, ale za to z pracą", który ukazał się w Dzienniku Gazeta Prawna w dniu 28 października 2011 r. pragnę poinformować, iż publikacja ta zawiera nieprawdziwe i niepotwierdzone tezy dotyczące zmian w systemie wynagradzania urzędników. O ich wyjaśnienie proszę się zwrócić do redakcji Dziennika Gazeta Prawna.
Nie jest mi znane źródło ani intencja, które przyświecały autorowi tej publikacji. Przedstawione w artykule moje wypowiedzi są osobistym i tylko moim poglądem na temat procesu wzmacniania powiązań wynagrodzeń członków Służby Cywilnej z efektami pracy.

Panie Adamie, takie czasy...
Jedni formułują nieuzasadnione tezy o rzekomych postulatach RSC w odniesieniu do wynagradzania urzędników, a te są powtarzane przez inne media, inni formułują nieuzasadnione tezy o rzekomych wspomaganiach bandytów atakujących policjantów i popalających wozy transmisyjne... Swoją drogą dlaczego na żadnym nagraniu nie widać KTO podpalał ten wóz TVN? Prawda?
Kiedyś "komuna" cenzurowała rzeczywistość i nie przepuszczała wielu informacji (sam wtedy krzyczałem w pochodach "prasa kłamie!) - dzisiaj odwrotnie: "wolne media" same kreują rzeczywistość i zalewają nas różnymi "nieuzasadnionymi tezami". Pytanie: czy jest lepiej?  :(

...Ponadto uprzejmie informuję, że w dniu 2 kwietnia 2009 r. złożyłem pisemne oświadczenie, iż zgodnie z zapisami art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 31 lipca 1981 r. o wynagrodzeniu osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe (Dz. U. Nr 20, poz. 101) rezygnuję z pobierania ryczałtowego wynagrodzenia miesięcznego, należnego członkom Rady Służby Cywilnej na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. Nr 227, poz. 1505 z późn. zm.).
Adam Leszkiewicz
Przewodniczący RSC

:brawa:  Panie Adamie
Kochamy Pana  :blush:

20 lis 2011, 10:52
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181
Nadir                    

:brawa:  Panie Adamie
Kochamy Pana

Przedstawione w artykule moje wypowiedzi są osobistym i tylko moim poglądem na temat procesu wzmacniania powiązań wynagrodzeń członków Służby Cywilnej z efektami pracy. :blink:

20 lis 2011, 10:58
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
dj_toga                    

Przedstawione w artykule moje wypowiedzi są osobistym i tylko moim poglądem na temat procesu wzmacniania powiązań wynagrodzeń członków Służby Cywilnej z efektami pracy. :blink:

Dokładnie tak - to mój osobisty i tylko mój pogląd: pochwaliłem Pana Adama za pierwszy (odważny!) krok w tym kierunku  :piwo:
Gdybym napisał w liczbie pojedynczej, mogłoby to wyglądać na wyznanie miłosne. Jednym słowem za "tekst poniżej pasa"... (cytując klasyka)  :D

20 lis 2011, 11:45
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
A ja swego zdania o panu A.L. nie zmieniłem ani o jotę.
Cóż mówi jego wyjaśnienie? - w istocie nic, czego już byśmy nie wiedzieli. Uściśla wyłącznie, iż nie chodzi o oficjalne stanowisko Rady SC a jego własne - jej przewodniczącego (bo tej funkcji się nie zrzekł). Mało tego. Mimo iż jak twierdzi wywiad z nim została zmanipulowany, to nie zażądał zamieszczenia sprostowania.
Reasumując podtrzymuje w całej rozciągłości swoje twierdzenia, iż urzędnicy otrzymują wynagrodzenie jedynie za przychodzenie do pracy, a nie za wykonywanie swoich zadań, że 13-tke należy rychło zlikwidować, że podstawową płacę urzędnika należy ograniczyć o połowę (czyli w większości wypadków poniżej poziomu egzystencji) itp. Jego list skierowany do RSC odbieram raczej jako reakcję z lekka paniczną coś w rodzaju "o kur... chyba przesadziłem".

20 lis 2011, 15:19
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Nadir                    

Kochamy Pana  :blush:

W tym "my" mnie nie ma!

supersaper                    

A ja swego zdania o panu A.L. nie zmieniłem ani o jotę.
Jego list skierowany do RSC odbieram raczej jako reakcję z lekka paniczną coś w rodzaju "o kur... chyba przesadziłem".

Zgadzam się. Zrobił się szum i wycofuje się rakiem.

20 lis 2011, 16:15
Znawca

REJESTRACJA28 sty 2010, 21:00

POSTY        101
To że wypowiedź była jego indywidualnym zdaniem to nie znaczy, że nie powinien oddać swojej trzynastki, na dowód że miał dobre intencje. Może jakaś sonda  na ten temat czy ma oddać lub nie? I list do niego aby wpłacił swoją trzynastkę na jakiś charytatywny cel?  Jak to zrobi to jest gość i szacunek dla niego. Ale ten koleś tego nie zrobi. A ciekawe co zrobił z 13-tką wypłaconą w tym roku? Oddał ?

20 lis 2011, 17:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA09 paź 2011, 21:35

POSTY        5
Ja tam mogę zrezygnować z 13-ki. Ale dopiero w chwili kiedy poziom moich dochodów osiągnie ten mityczny poziom, wymieniany co jakiś czasu ku uciesze plebsu w przeróżnej maści gazetach.

28 lis 2011, 18:07
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Duks                    

To że wypowiedź była jego indywidualnym zdaniem to nie znaczy

Ta wypowiedź byłaby indywidualnym zdaniem jakby nie występował w niej jako przewodniczący RSC (z podaniem imienia, nazwiska i funkcji) albo jakby go na ulicy "dopadł" jakiś ankieter.

28 lis 2011, 19:20
Zaawansowany

REJESTRACJA15 gru 2009, 19:03

POSTY        37
Znalazłam taki artykulik o trzynastkach: Trzynastki - "rozdają" czy "kradną"?  Mam wrażenie, że naszej Pani Naczelnik i Księgowej to nawet Stoperan nie pomoże, tak będą biegały.
http://fkn.pl/2k8

23 sty 2012, 22:22

REJESTRACJA23 lut 2010, 00:02

POSTY        25
viola1                    

Znalazłam taki artykulik o trzynastkach: Trzynastki - "rozdają" czy "kradną"?  Mam wrażenie, że naszej Pani Naczelnik i Księgowej to nawet Stoperan nie pomoże, tak będą biegały.

ciekawe czy jakiś NUS już doniósł na swego DISA, że naraża go na niegospodarność przy wydawaniu środków publicznych wstrzymując wypłaty ? :dokuczacz:

25 sty 2012, 09:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
viola1                    

Ja znalazłam taki
http://biznes.onet.pl/nauczyciele-dobij ... rasa-detal
:mur:  :mur:  :mur:

25 sty 2012, 15:40
Zaawansowany

REJESTRACJA15 gru 2009, 19:03

POSTY        37
ogr                    

viola1                    

ciekawe czy jakiś NUS już doniósł na swego DISA, że naraża go na niegospodarność przy wydawaniu środków publicznych wstrzymując wypłaty ? :dokuczacz:

Może Związki „doniosą” tam gdzie trzeba, a wtedy moja Pani Naczelnik odstawi Stoperan wraz z ….  
Jeżeli ta interpretacja :

„Na mocy ustawy z dnia 21 grudnia 2011 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. nr 291, poz. 1706) wzrasta m. in. składka rentowa o 2 % płacona przez pracodawcę. W przypadku jednostek, które nie wypłacą „trzynastek” do 31.01.2012 r. od wypłat tych będzie więc trzeba odprowadzić wyższą składkę”

jest prawidłowa to, to ciężko będzie się co niektórym wytłumaczyć z takiej „niegospodarności” , a i przychylność pracowników jeszcze niezrzeszonych zjednać sobie będą mogły.

25 sty 2012, 18:52

REJESTRACJA23 lut 2010, 00:02

POSTY        25
Sądzę, że powinny  :excl:

Szczególnie, iż z tego co wiem na początku stycznia MF poinformował związek, iż trzynastki zostaną wypłacone w ustawowym terminie do 31.03.2012 r. zgodnie ze składanymi zapotrzebowaniami przez poszczególne jednostki.

Trzeba tylko ustalić gdzie było "wąskie gardło" :zly1::

zapotrzebowania na wypłatę w styczniu nie zgłosił NUS?

zapotrzebowanie było, a DIS nie dał kasy?

a może MF mija się z prawdą i wstrzymał wypłaty?

A co do interpretacji przepisów, co tutaj interpretować. Wynagrodzenia fizycznie wypłacone do 31.01.2012 r. są obciążone składką płaconą przez pracodawcę w wysokości 6%, a wypłacone od 01.02.2012 r składką 8%.   :mur:

26 sty 2012, 17:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 lut 2007, 09:27

POSTY        44
Póki co, przyszła informacja, że w 1 dekadzie lutego możemy zapomnieć o trzynastkach -   :za2:

30 sty 2012, 11:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona