Nie tylko "uważną lekturę" - ale aktywne włączenie się w tworzenie tego forum, "wrzucanie" swoich materiałów - choćby właśnie układanie pytań do ustaw. Podtrzymywanie się na duchu. Wspólne rozwiązywanie zagadek - uczy, jak różne może być podejście do tego samego problemu. Swego czasu krążyło tu powiedzenie - wieczory na "skarbowcach" - bezcenne
16 gru 2011, 20:58
Re: Gimnastyka umysłu
wiolunia20
to jaka jest prawdziwa odpowiedź?
Mim zdaniem:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
16 gru 2011, 21:30
Moim zdaniem też A.
Jesli komuś udało się zrobić tabelkę - ankietę to poproszę na filutek5@op.pl
18 gru 2011, 12:25
Rozwiązanie prehistorycznej zagadka NADIR-a (z pierwszych stron). Wszyscy którzy myśleli że to H byli w błędzie Nie podaje odpowiedzi celowo, niech ktoś z kluczem się pomęczy. Dodam tylko, że prawidłową odpowiedź uzyskałem rozwiązując kilkakrotnie gotowy test w flash-u, a później na jakimś forum zagranicznym przypadkiem znalazłem tok myślenia jak to ruszyć.
30 gru 2011, 13:27
Moja odpowiedź to E
30 gru 2011, 13:45
Ally4
Moja odpowiedź to E
Wiem, że tok rozumowania jest dość zamotany i dlatego starałem się graficznie to krok po kroku zaprezentować. Proponuję jeszcze raz chwycić do ręki kartkę i ołówek i rozpisywać sobie poszczególne kroki - bardzo to pomaga. Np. Początek: XAO AOA XXO Pierwszy krok zamiana: OXA XAX OOA itd.
Po przećwiczeniu pierwszej linii zgodnie ze schematem, jedziemy z kolejnymi i z pewnością poznamy dobry wynik
31 gru 2011, 10:53
Rozumiem, że moja odpowiedź jest błędna
31 gru 2011, 11:17
Nadir
wiolunia20
to jaka jest prawdziwa odpowiedź?
Mim zdaniem:
moim zdaniem też odpowiedź A
01 sty 2012, 19:06
Uff... moja odpowiedź to B
03 sty 2012, 23:30
Styczeń naukę czas zacząć:) Mam 4 pytanka z początku forum bo nie zauważyłam odpowiedzi a nie jestem ich pewna:
1.polisemia do wieloznaczności jak kapryfolium do a. maści b. kościoła c. ozdoby
2. lichtuga do portu jak ekspiacja do a. konfesjonału b. terminu c. wyjaśnienia
3. municypalny do samorządu jak juwenilia do a. studiów b. ozdoby c. młodości
4.altymetr do wysokośći jak stroboskop do a. gęstości b. hałasu c. czasu
1.polisemia (rodzaj wieloznaczności) do wieloznaczności jak kapryfolium (roślina ozdobna) do a. maści b. kościoła c. ozdoby+
2. lichtuga (mała jednostka pływająca do rozładunku) do portu jak ekspiacja (ludzkie działanie o charakterze religijnym -pokuta) do a. konfesjonału+ b. terminu c. wyjaśnienia
3. municypalny (miejski mający zw. Z samorządem miejskim) do samorządu jak juwenilia (młodzieńcze dzieła twórcy, poety np.) do a. studiów b. ozdoby c. młodości+
4.altymetr (wysokościomierz) do wysokośći jak stroboskop (synchronizowane miganie światła) do a. gęstości b. Hałasu? c. czasu Tu mi bardzie by pasowało światło.
08 sty 2012, 17:07
Nadir
Poniższa tabelka ma kolumny i wiersze nazwane, a nawet jest częściowo wypełniona...
W Bieszczadzkim Urzędzie Wojewódzkim w Sopocie w tym roku wyjątkowo wielu pracowników postanowiło przystąpić do postępowania kwalifikacyjnego. Dyrektor generalny Zenon Nadany, wyraźnie zaniepokojony sytuacją, nakazał przynieść sobie dane personalne osób zainteresowanych i przeglądając je poczynił następujące interesujące spostrzeżenia: Wszyscy zdający są albo blondynami, albo brunetami, albo szatynami. Jeśli chodzi o kolor oczu, to wśród zdających są one tylko trzy: niebieski, szary i zielony. Aż 75% zdających to kobiety. Spośród 800 pracowników Urzędu zdawać zamierza aż 1/5. Co druga kobieta jest szatynką. A blondynki stanowią zaledwie 20% zdających. Mężczyzn brunetów i szatynów jest razem tylu, co blondynek, przy czym brunetów jest o 8 więcej niż blondynów. Co 11-ty pracownik brunet jest dyrektorem. Dyrektorów szatynów jest tyle samo co pozostałych dyrektorów. Kierowników brunetów jest tyle samo, co łącznie dyrektorów szatynów i blondynów. Wszystkich kierowników jest 16. St. insp. woj. brunetów jest o połowę mniej niż kobiet brunetek. St. insp. woj. szatynów jest więcej niż st. insp. woj. blondynów, ale mniej niż st. insp. woj. brunetów. Insp. woj brunetów jest o 7 więcej niż insp. woj. szatynów. Co druga szatynka ma niebieskie oczy (i ani jedna blondynka czy brunetka). Tylko co 8-my mężczyzna jest zielonooki. Żaden z dyrektorów nie ma zielonych oczu. Za to 3/4 kierowników to zielonoocy. Niebieskookich st. insp. woj jest tyle samo co szarookich i zielonookich. Insp. woj. niebieskookich jest 3 razy więcej niż niebieskookich st. insp. woj. Uwaga: w zadaniu nie zachowano równoważności: liczba kobiet i mężczyzn o określonym kolorze włosów/oczu jest równa liczbie dyrektorów, kierowników, st. inspektorów woj. oraz inspektorów woj. o tym kolorze włosów/oczu. Inne równoważności są zachowane.
Uzupełnij tabelkę na podstawie poniższych wiadomości: