Teraz jest 06 wrz 2025, 07:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
"Jak się wykazać?" - czekamy na propozycje... 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA19 maja 2009, 15:07

POSTY        25
Post Re: "Jak się wykazać?" - czekamy na propozycje...
Ale wizualizacja za to jest piękna! (i jakże potrzebna)

16 gru 2011, 09:55
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
pkuzmiak                    

Nie znam urzędu który oddawałby pieniądze z jakiegokolwiek paragrafu. .

odp. na  PW
pkuzmiak                    

Dla mnie absurdem jest wychodzenie z pokoju i zostawianie włączonego światła i radia - zarówno w pracy jak i w domu.

Nie mówimy tu o takich rzeczach. To oczywista oczywistość...

16 gru 2011, 10:00
Znawca

REJESTRACJA05 gru 2010, 14:54

POSTY        118
mam odruch zakręcania wody i robię to zarówno w domu jak i w pracy, nie dla dobra urzędu lecz z powodu oszczędzania wody w ogóle.
Myślę jednak, że nie oszczędzamy swiatła bo nie identyfikujemy się z firmą bo i firma nie dba o nas. Marnuje się tyle papieru i tonerów na bzdurne zadania, czasu pracy na audity (to jest w ogóle jakiś totalny absurd oczywiście bezkosztowy), że chyba nikt nie myśli o oszczędzaniu energii.
U nas okna nie były myte chyba 10 lat (jak nie dłużej) przez brudne szyby ledwie widać swiatło :blink:

16 gru 2011, 10:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
pkuzmiak                    

Dla mnie absurdem jest wychodzenie z pokoju i zostawianie włączonego światła i radia - zarówno w pracy jak i w domu.

pinero                    

Nie mówimy tu o takich rzeczach. To oczywista oczywistość...

Tak samo jeśli na moje rachunki domowe miałoby wpływ włączanie kilku urządzeń równocześnie to bym tego nie robił i poprosił żonę żeby też tego nie robiła.

Ostatnio edytowano 16 gru 2011, 11:05 przez pkuzmiak, łącznie edytowano 1 raz

16 gru 2011, 10:48

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Rzeczona wyżej wizualizacja spowodowała, że dotychczasowe notatki służbowe popełniam nie jak dotychczas na kartkach formatu A-5, a na A-4. Zużycie papieru na samych notatkach wzrośnie dwukrotnie. Ale za to jak ładnie wygląda :D

16 gru 2011, 11:55
Amator

REJESTRACJA29 wrz 2011, 19:04

POSTY        15
Jak brzmi pierwsze przykazanie urzędnika? Nalej wodę do czajnika! :)

A poważnie, no to już mega szczyt. W moim US było polecenie, żeby czajniki napełniać wodą tylko do połowy, ale godziny gotowania herbaty? Masakra. Chyba, że faktycznie chodzi o bycie Zieloną Wyspą, ale w sensie ekologicznym.
Zgadzam się z kolegami i koleżankami, że lepiej by było zaoszczędzić na idiotycznej wizualizacji pism (toner, miejsce na serwerach, czas pracy - problemy z kopiowaniem tekstu w polach tekstowych) i całym tym cholernym SZJ-cie. Sam smaruję właśnie raport z próbnego audytu i czy ktoś to będzie czytał? Naczelnikowi się podoba, bo to fajna zabawa - lista pytań, wywiad, szperanie w instrukcjach. Może się pochwalić, że nie jest głupszy od pracownika. Tylko komu to i po co? A robota leży, puste fakturki jak krążyły po mieście, tak krążą, tfu!

"Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciwko władzy ludowej, niechaj będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie [...] w interesie dalszej demokratyzacji naszego życia [...]"

16 gru 2011, 20:38
Znawca

REJESTRACJA18 wrz 2008, 17:22

POSTY        213

LOKALIZACJASin City - Miasto Grzechu
Był kiedyś taki dowcip o trzech kopertach.

Nowy minister przyszedł do gabinetu i zobaczył na stole trzy koperty i instrukcję jak ich używać – od swego poprzednika. W instrukcji poprzednik napisał: jak się już coś w Twoim rządzeniu kompletnie spartoli otwórz pierwszą. Postępuj tak z innymi kopertami po kolei. No i po pewnym czasie zaczęło się źle dziać. Nowy minister otworzył pierwszą. Była w niej rada: ZWAL WSZYSTKO NA POPRZEDNIKA.

Tak też zrobił, Było cacy. Ale znowu , po jakimś czasie czarne chmury zebrały się nad nowy ministrem. Otworzył druga kopertę. W nie była druga rada: ZRÓB REORGANIZACJĘ. Tak, też zrobił. Uff! Był zachwycony, działało znakomicie. Minął jakiś czas i znowu znalazł się pod ścianą nowy minister. Rad nie rad, otworzył trzecia kopertę. Była w niej następująca rada:

USIĄDŹ SPOKOJNIE I PRZYGOTUJ TRZY KOPERTY

17 gru 2011, 22:45
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
ladyfox                    

W moim us od paru miesięcy zamknięte jest wejście główne (brak kasy na remont schodów) trzeba obiegać budynek od tyłu i po schodach wspinać się do holu. Piękny jest to wizerunek urzędu bo ludzie na wózkach i z wózkami wstępu nie mają. A akcja zeznań za pasem...

ladyfox                    

...U nas okna nie były myte chyba 10 lat (jak nie dłużej) przez brudne szyby ledwie widać światło :blink:

Masakra  <_<

Czytając posty w tym topiku można się załamać. Ale wiem, że nie wszędzie jest tak tragicznie. Skąd wiem? Na podstawie choćby mojego US'u. Remonty na bieżąco i w sposób zorganizowany - ostatnio kostka przed budynkiem, okna są myte chyba ze 2 razy w roku. Nie ma problemu z gotowaniem wody.
Podawajcie pozytywne przykłady, żeby nie wyglądało tak smętnie!
Co do oszczędności, to sam wprowadziłem (jako nieformalny zastępca kierownika kontroli) już z 10-12 lat temu obustronne kserowanie, a później i drukowanie protokołów kontroli. Wydawało mi się to zupełnie naturalne. Sam dawałem przykład, a po całkiem niedługim czasie wszyscy to stosowali. :)

17 gru 2011, 23:06
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Nadir                    

Czytając posty w tym topiku można się załamać.
Podawajcie pozytywne przykłady, żeby nie wyglądało tak smętnie!

A dlaczego nie? Może czas pokazać "że król jest nagi"?
Poza tym ile takich wyremontowanych (nowych) urzędów jest? 20-40-60?
A reszta?

18 gru 2011, 08:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 11:45

POSTY        64
Polokokta                    

Był kiedyś taki dowcip o trzech kopertach.

Nowy minister przyszedł do gabinetu i zobaczył na stole trzy koperty........... polokokta - wielkie  :brawa:  :wysmiewacz:

18 gru 2011, 09:06
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 13:35

POSTY        66
Leibowitz                    

Rzeczona wyżej wizualizacja spowodowała, że dotychczasowe notatki służbowe popełniam nie jak dotychczas na kartkach formatu A-5, a na A-4. Zużycie papieru na samych notatkach wzrośnie dwukrotnie. Ale za to jak ładnie wygląda :D

Dokładnie tak jest, niedawny czas temu w ramach oszczędności wdrożono u nas drukowanie krótkich pism na A5 (czyli na A4 jest oryginał i kopia).
Widać teraz co innego w modzie , nie oszczędności.
Ale na wszelki wypadek wzory A5 schowałem głęboko na kompie... za jakiś czas pewnie się przydadzą.

18 gru 2011, 11:50
Amator

REJESTRACJA29 wrz 2011, 19:04

POSTY        15
Nadir                    

Co do oszczędności, to sam wprowadziłem (jako nieformalny zastępca kierownika kontroli) już z 10-12 lat temu obustronne kserowanie, a później i drukowanie protokołów kontroli.

To jest akurat rozsądne - mniej papieru, mniej obszerne akta. Czy to protokół kontroli, czy przesłuchania - lepiej drukować na dwóch stronach. To samo z ksero dokumentacji źródłowej. Co rozsądne to rozsądne. Ale numery z czajnikami, spuszczaniem wody w toalecie (mój NUS autentycznie polecił, żeby przy sikaniu nie naciskać na spłuczkę do końca, tylko trochę, bo to wystarczy), to jest przegięcie. Kiedyś na policji poucinali w niektórych pokojach zewnętrzne połączenia telefoniczne - gliniarze musieli biegać do kolegów a w takiej pracy nieraz jest naprawdę pilna potrzeba zadzwonienia. Tymczasem ostatnio się dowiaduję, że w sąsiednim miasteczku wyremontowali kawałek drogi ze skrzyżowaniem za 12 mln a gwarancję udzielono na... 2 lata! I to rządowi wisi, że za parę lat samorząd będzie musiał znowu ładować kasę. O autostradach już nie wspomnę. W imię deregulacji, pseudobyznesmeni się bogacą a rząd ściska za gardło to, co ma pod ręką, czyli... urzędników.

"Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciwko władzy ludowej, niechaj będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie [...] w interesie dalszej demokratyzacji naszego życia [...]"

19 gru 2011, 09:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 gru 2011, 19:09

POSTY        20
A najfajniejsze oszczędności to widziałem, jak dostałem cs z Wrocka - przyszły w liście kopie dokumentów, które przyniósł podatnik i tylko pismo przewodnie. Nikt nie trudził się nad bezsensownym protokołem. Tak trzymać

04 sty 2012, 13:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2