Teraz jest 09 wrz 2025, 20:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 80  Następna strona
Co z prowizjami? 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA25 sty 2011, 17:52

POSTY        11
Post Re: Co z prowizjami?
Przepraszam ale nie wytrzymałem.
Wiem, że normalni ludzie nie wchodzą w takie dyskusje, ale jak czytam te złośliwości jak to naganne jest nawet  jakiekolwiek pomyślenie o uwzględnieniu NUS czy komornika w prowizji, to krew mnie zalewa. Muszę więc być również złośliwy ( a że jestem po piwie :zygi: ) to napiszę, że jak sobie przypomnę tych zacnych i jakże pokrzywdzonych kolegów poborców, którzy przy najmniejszym napotkanym problemie  np. jakiekolwiek zażalenie czy skarga na ich działanie,  STOJĄ JAK TE TĘPE DRĄGALE, NIE WIEDZĄC NIC I NIE MAJĄC W GŁOWIE PRAWIE NIC WCALE, przypominają sobie wtedy, jak to niesprawiedliwe jest, że osoba która musi im pomóc to odkręcić, wytłumaczyć się z tego i wziąć  na siebie ich „wspaniałe” osiągnięcia zarabia połowę tego co jakże utrudzona i  „wykwalifikowana” kadra.
Oczywiście, że przekonanie o tym, że praca w terenie jest najtrudniejsza, wśród poborców jest tak ugruntowane, że nie widzą nic bardziej wyczerpującego i godnego zauważenia, tym bardziej jeżeli chodzi o pieniądze.
Jestem przekonany o tym, ze pomimo niedoskonałości tego projektu rozporządzenia prowizyjnego, jest on o wiele bardziej sprawiedliwe i uwzględnia choć w części, faktyczny wkład pracy całego działu, jak również innych pracowników urzędu którzy mają wpływ na jego wyniki.      
Niezależnie od tego co o nim myślą poborcy, którzy jak widzę opanowali ten temat, uważam że obecne rozporządzenie musi być zastąpione innym, jak najbardziej uwzględniającym bardzo duży wkład poborców w tą pracę, ale również nie będące tak jednostronne.
POWODZENIA.  pije-===[

07 gru 2011, 20:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2008, 18:43

POSTY        120
wybacz ale najwyraźniej nie zrozumiałeś...zwalniani są ludzie z pracy bo są obcinane fundusze płac! ii wybacz w tej sytuacji nie rozumie dodatkowej kasy dla nus i znus i takiemu działaniu zawsze będę przeciwny!
P.S. zdziwiłby się ale nie jestem poborcą i nigdy nie byłem.

07 gru 2011, 21:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Musicie wybaczyć Jackowi K. Doprowadza na skraj przepaści służbę celną to przecież nie będzie się zbytnio przejmował rozporządzeniem ws. prowizji dla pracowników US'ów.

07 gru 2011, 21:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2007, 22:07

POSTY        25
Oj Heniek, dobra ta rada, że normalni nie wchodzą w dyskusję, ale i ja się tu  :dokuczacz: ... ;) Jak coś nie rozumiesz to zapytaj, a nie płaczesz i nie pij tyle  :nonono:

07 gru 2011, 21:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 20:59

POSTY        26
w świetle tego co się dzieje zgadzam z Krasnalem,  brak funduszy a rozporządzenie daje takie możliwości finansowe dla pewnej grupy...
i o co  w tym chodzi?

07 gru 2011, 21:30
Zaawansowany

REJESTRACJA28 maja 2009, 17:34

POSTY        89
heniek1                    

Przepraszam ale nie wytrzymałem.
Wiem, że normalni ludzie nie wchodzą w takie dyskusje, ale jak czytam te złośliwości jak to naganne jest nawet  jakiekolwiek pomyślenie o uwzględnieniu NUS czy komornika w prowizji, to krew mnie zalewa. Muszę więc być również złośliwy ( a że jestem po piwie :zygi: ) to napiszę, że jak sobie przypomnę tych zacnych i jakże pokrzywdzonych kolegów poborców, którzy przy najmniejszym napotkanym problemie  np. jakiekolwiek zażalenie czy skarga na ich działanie,  STOJĄ JAK TE TĘPE DRĄGALE, NIE WIEDZĄC NIC I NIE MAJĄC W GŁOWIE PRAWIE NIC WCALE, przypominają sobie wtedy, jak to niesprawiedliwe jest, że osoba która musi im pomóc to odkręcić, wytłumaczyć się z tego i wziąć  na siebie ich „wspaniałe” osiągnięcia zarabia połowę tego co jakże utrudzona i  „wykwalifikowana” kadra.
Oczywiście, że przekonanie o tym, że praca w terenie jest najtrudniejsza, wśród poborców jest tak ugruntowane, że nie widzą nic bardziej wyczerpującego i godnego zauważenia, tym bardziej jeżeli chodzi o pieniądze.
Jestem przekonany o tym, ze pomimo niedoskonałości tego projektu rozporządzenia prowizyjnego, jest on o wiele bardziej sprawiedliwe i uwzględnia choć w części, faktyczny wkład pracy całego działu, jak również innych pracowników urzędu którzy mają wpływ na jego wyniki.      
Niezależnie od tego co o nim myślą poborcy, którzy jak widzę opanowali ten temat, uważam że obecne rozporządzenie musi być zastąpione innym, jak najbardziej uwzględniającym bardzo duży wkład poborców w tą pracę, ale również nie będące tak jednostronne.
POWODZENIA.  pije-===[

Heniu1
Zgadzam sie z Tobą w całej rozciągłości wywodu, mimo że jestem trzeźwy

08 gru 2011, 16:48
Zaawansowany

REJESTRACJA21 paź 2006, 15:22

POSTY        75
Oooo, chyba góra się odezwała:))))))
Pomimo że mam uprawnienia poborcy to nie zamierzam narażać zdrowie i życie dla kilku groszy dla MF, licząc że NUS to doceni, szczególnie moją pracę w terenie. Z liczenia jestem dobry:), więc liczę na siebie.

08 gru 2011, 18:52
Amator

REJESTRACJA23 lis 2006, 13:40

POSTY        28
Jaki realny wpływ na egzekucja ma w waszych USach Naczelnik bądź jego zastępca???

08 gru 2011, 20:01
Amator

REJESTRACJA23 lis 2006, 13:40

POSTY        28
Dlaczego egzekucja z ruchomości w świetle w/w projektu jest słabiej opłacana niż zwykłe pobranie choć jest wielokrotnie bardziej skomplikowana i angażująca?

08 gru 2011, 20:03
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
imarko                    

Dlaczego egzekucja z ruchomości w świetle w/w projektu jest słabiej opłacana niż zwykłe pobranie choć jest wielokrotnie bardziej skomplikowana i angażująca?

Bo takie fachofce pisali  :mur:

08 gru 2011, 20:12
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 cze 2010, 21:47

POSTY        4
Czytając ten projekt mam wrażenie że twórcy zmian nie orientują się jak wygląda praca egzekucji w terenie. Nie ma to jak genialne pomysły zza biurka.

11 gru 2011, 17:38
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181

MINISTERSTWO FINANSÓW                                                             Warszawa, dnia 1 grudnia 2011 r.
DEPARTAMENT ADMINISTRACJI
PODATKOWEJ
AP7/066/87/MRB/1l/BOC-5193

Pan
Tomasz Ludwiński
Przewodniczący Rady Sekcji Krajowej
Pracowników Skarbowych NSZZ „Solidarność" w Warszawie
uLTraugutta 52 26-600 RADOM

W odpowiedzi na wystąpienie z dnia 25 listopada 2011 r. nr SK/330/2011 w sprawie przekazania informacji publicznej w zakresie stanowiska Ministra Finansów w stosunku do projektu rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie uprawnień szczególnych przysługujących niektórym pracownikom korpusu służby cywilnej, Ministerstwo Finansów przekazuje następujące informacje.
Minister Finansów jest współautorem projektu rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie uprawnień szczególnych przysługujących niektórym pracownikom korpusu służby cywilnej w części dotyczącej uprawnień pracowników komórek egzekucyjnych urzędów skarbowych do wynagrodzenia prowizyjnego, w związku z tym oczywiste jest, że Pan Jacek Kapica - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Finansów - Szef Służby Celnej na posiedzeniu Stałego Komitetu Rady Ministrów w dniu 17 sierpnia 2011 r. popierał rozwiązania zawarte w projekcie. Zaproponowane w ww. projekcie rozwiązania przedstawione na posiedzeniu Stałego Komitetu Rady Ministrów w dniu 17 sierpnia 2011 r. zostały bardzo wysoko ocenione przez Przewodniczącego Komitetu.
Jednocześnie należy zauważyć, że prace związane z przygotowaniem nowych przepisów rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie uprawnień szczególnych przysługujących niektórym pracownikom korpusu służby cywilnej trwają dwa lata. W tym czasie, koncepcja uprawnień pracowników komórek egzekucyjnych urzędów skarbowych do wynagrodzenia prowizyjnego  była omawiana i  analizowana z przedstawicielami  związków  zawodowych pracowników skarbowych, w trybie roboczym zarówno przez Ministerstwo Finansów, jak i w trakcie prac Zespołu Doraźnego do spraw pracowników samorządowych oraz służby cywilnej Trójstronnej Komisji do spraw Społeczno - Gospodarczych. Następnie, stosownie do postanowień art. 19 ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych, projekt rozporządzenia został skierowany do zaopiniowania przez reprezentatywne organizacje związków zawodowych. Odnosząc się do kwestii ryzyka nieprzychylnego przyjęcia rozwiązań przez pracowników komórek egzekucyjnych urzędów skarbowych należy stwierdzić, iż zaproponowane w projekcie rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie uprawnień szczególnych przysługujących niektórym pracownikom korpusu służby cywilnej rozwiązania pomimo, że przewidują zmiany w zakresie uprawnień pracowników komórek egzekucyjnych urzędów skarbowych do wynagrodzenia prowizyjnego, jak i zasad wypłacania tego wynagrodzenia, jednak dotyczą wąskiej grupy pracowników zatrudnionych w urzędach skarbowych. Jednocześnie proponowane zmiany w zakresie przesłanek, które kreują uprawnienia do wynagrodzenia prowizyjnego nie wywołają skutku zmniejszenia dochodów uzyskiwanych przez egzekutorów, gdyż nowe rozwiązania systemowe przewidują utrzymanie wynagrodzenia prowizyjnego, jakkolwiek z innych tytułów i według innych stawek procentowych oraz wprowadzenie instrumentów (nagroda kwartalna, wynagrodzenie ryczałtowe), mających stabilizować poziom wynagrodzeń tej grupy pracowników. Z uwagi na fakt, iż zakładane zmiany systemu wynagrodzeń prowizyjnych dotyczą niewielkiej grupy pracowników urzędów skarbowych oraz przejściowy okres obowiązywania rozporządzenia, tak aby możliwe było dokonanie rzetelnej analizy proponowanych rozwiązań i oceny skutków finansowych wprowadzonych regulacji, Minister Finansów uznał, że ryzyko nieprzychylnego przyjęcia projektowanych rozwiązań przez pracowników komórek egzekucyjnych urzędów skarbowych jest znikome.
W zakresie punktu 3 wniosku Pana Przewodniczącego dotyczącego nieprawdziwości stwierdzenia o znikomym ryzyku nieprzychylnego przyjęcia projektowanych rozwiązań, Ministerstwo Finansów stwierdza, że opinia ta nie jest poparta żadnymi konkretnymi przykładami, więc trudno jest z takim stanowiskiem polemizować.

Dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej
Maciej Młodzikowski

14 gru 2011, 08:27
Zaawansowany

REJESTRACJA21 paź 2006, 15:22

POSTY        75

Jednocześnie należy zauważyć, że prace związane z przygotowaniem nowych przepisów rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie uprawnień szczególnych przysługujących niektórym pracownikom korpusu służby cywilnej trwają dwa lata.

Coooo dwa lata taki bubel pisać???? To rzeczywiście musiały być tęgie głowy. Dać tych co pisali na dwa lata do US na najniższy szczebel to zobaczycie jakie później będą efekty.

oraz przejściowy okres obowiązywania rozporządzenia, tak aby możliwe było dokonanie rzetelnej analizy proponowanych rozwiązań i oceny skutków finansowych wprowadzonych regulacji, Minister Finansów uznał, że

Już ja to widzę jak będzie zbliżał się koniec okresu obowiązywania rozporządzenia, jak dokonane będą zmiany po rzetelnej analizie :rotfl:

14 gru 2011, 17:53
Zaawansowany

REJESTRACJA28 maja 2009, 17:34

POSTY        89
I co z rozporządzeniem "prowizyjnym"? Czyżby lobby specurzędów wstrzymało prace a nawet zablokowało wejście w życie nowego rozporządzenia. Przecież wiadomo, że na rękę nie jest komornikom z tych urzedów, aby zamieniać obecną wielotysięczną prowizję jakimś dodatkiem. Egzekutorom też nie w smak bo ograniczenie na 1 tytuł ma zostać wprowadzone do kwoty 2 minimalnych wynagrodzeń. A teraz dokona się zajęcia ruchomości - wpłata w ciagu 14 dni to 6,15% się należy, a potem z konta pociągnie się resztę z dużych tytułów i wpadnie prowizyjka w wysokości 1,85 %.

08 sty 2012, 21:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 80  Następna strona