Teraz jest 07 wrz 2025, 20:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2009, 13:30

POSTY        31
Post Re: SeRCe ruszyło
rychu                    

Od dwóch dni nie mogę zarejestrować nowego przedsiębiorcy rozpoczynającego dgos z datą z przyszłości.  :mur:  :zly1:  :mur:
Klient rozpoczyna dgos od 01-12-2011 a CEIDG-1 złożył 21-11-2011 i tą datę przyjmuję jako datę rejestracji w SRC a za datę "ważne od" przy dgosie 01-12-2011. Przy próbie zatwierdzenia wyskakuje błąd: E_SERCE_WAZNE_DO_DZIAL_GOSP .
A co mnie obchodzą jakieś  :sex:  algorytmy?
Klient rejestruje się 21-11-2011 że od 01-12-2011 rozpoczyna dgos i tak ma być.
A tu  :nonono: .
<_<

Nam błąd E_SERCE_WAZNE_DO_DZIAL_GOSP pokazał się dziś przy próbie zamknięcia DGOS!  :zly1:
U nas w związku z rejestracją DGOS pojawił się też inny problem. Podatnikowi, który ma zarejestrowane gospodarstwo rolne z NIP-1 a teraz zakłada również  działalność w CEIDG nie można wprowadzić nowej DGOS ani rejestracji :brawa:
Co z takim fantem? Pomysły?

23 lis 2011, 11:57
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
odpowiedź na problemy z SERCE-m tu:
http://145.237.245.105/serce/index.php

Co do rolników Vat-owców zarejestrowanych na podstawie NIP-1 i rozpoczynających dgos (wniosek CEIDG-1): w moim US też rejestrowło się rolników np. z nazwą: "imię i nazwisko gospodarstwo rolne". Ale niektóre US-y otwierały tylko VAT a informację o dział. rolniczej umieszczały w "uwagach".
Odpowiedzi z Help Desk :
pytanie: Rejestrując działalność gospodarczą np. Gospodarstwo Rolne w nazwie pełnej po wprowadzeniu kodu 9900000 (podmioty krajowe bez organu rejestrowego) oraz kodu 099 (podmioty nie podlegające wpisom do rejestru lub ewidencji) system powiązuje w nazwie pełnej oraz skróconej podmioty niepodlegające wpisom do rejestru lub ewidencji. Czy to jest poprawne?
odp. Zgodnie z wymaganiami dla systemu określonymi przez departament AP, dla podmiotów, które nie podlegają wpisom do rejestrów nazwa i nazwa skrócona nie jest wprowadzana.

Ostatnio edytowano 23 lis 2011, 12:42 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

23 lis 2011, 12:30
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Asioka                    

Zgaduję, że chodzi CI o te wypociny pod nr 75.
Jedyne ciekawe słowa to : "do czasu umożliwienia wprowadzania dat z przyszłości dopuszcza się postępowanie jw. dla aktualizacji" - no proszę okazuje się, że jest to problem. A przez lata w POLTAX sprawa była bagatelizowana, a co bezczelniejsi udzielacze odpowiedzi pozwalali sobie na "porady" w stylu odłożyć i poczekać aż będzie można". Tyle że to dotyczy "ważności od" adresów.
A ja nie mam miejsca żeby odkładać na później, a później nie będę miał czasu na robienie tego co powinienem zrobić teraz.
Na chwilę obecną mam  :sex: w :dupa:  i niestety muszę to badziewie mimo w/w braków odłlożyć.
Ale może ktoś u góry zastanowiłby się zanim coś spieprzy? Znowu.

23 lis 2011, 12:48
Zobacz profil WWW
Znawca

POSTY        250
c.d. - rolnik z VAT:
pytanie do HD: Jak odnotować w Sercu rolnika rejestrującego się na VAT, który złożył do US zgłoszenie aktualizacyjne NIP-1.
Wcześniej w POLTAX 3.9 wpisywano:
- nazwę rejestru – podatnik nie podlegający wpisowi do rejestru (099),
- organ rejestrowy - podatnik krajowy bez organu rejestrowego (99000000)
- nazwę pełną i skróconą ze  zgłoszenia.
W Sercu  po wpisaniu w rodzaj rejestru – 099 pola nazwa pełna w rejestrze i nazwa skrócona są zablokowane.

odp. z HD: Zgodnie z wymaganiami dla systemu określonymi przez departament AP, dla podmiotów, które nie podlegają wpisom do rejestrów nazwa i nazwa skrócona nie jest wprowadzana.

czy z związku z takimi odpowiedziami należy uznać, że jednak w przypadku rolników z VAT otwieramy datę rozp. dgos ? Problem pojawia się, gdy rolnik rozpoczyna działalność gospodarczą- jak to zarejestrować? Zmienić datę rozp. i nadpisać dane dot. rejestracji, czy zamknąć dział. rolniczą no i oczywiści wpisać datę rozp. dgos. ?

Ostatnio edytowano 23 lis 2011, 12:59 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

23 lis 2011, 12:54
Znawca

POSTY        250
rychu                    

Asioka                    

Zgaduję, że chodzi CI o te wypociny pod nr 75.

Chodziło mi o nr 78 dot. problemów z rejestracją lub likwidacją dgos. (u mnie tez pojawił się komunikat: E_SERCE_WAZNE_DO_DZIAL_GOSP ). Na razie robie zawieszenia - to działa ...

Ostatnio edytowano 23 lis 2011, 13:04 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

23 lis 2011, 13:03
Specjalista

POSTY        788

Asioka                    

Problem pojawia się, gdy rolnik rozpoczyna działalność gospodarczą- jak to zarejestrować? Zmienić datę rozp. i nadpisać dane dot. rejestracji, czy zamknąć dział. rolniczą no i oczywiści wpisać datę rozp. dgos. ?

No, jest problem.
Ostatnio wprowadzałem dgosa jakiemus rolasowi z 099 i po wprowadzeniu 151 z CEIDG-1 system sam zamknął 099 i szlus. A tym czasem człowiek który ma tylko dgos i zmienia mu się "papierowa" edg czyli na 026, w związku ze zmianą właściwości w edg, to w SRC widoczne są dwie czynne rejestracje przy jednej dgos. Do czasu aż dotrze decyzja o wykreśleniu z wcześniejszej edg i wprowadzimy tę datę.
Problem polega więc na ograniczeniu systemu do powiązania osoby fizycznej z tylko jedną działalnością na raz, podczas gdy fizol może być równolegle dgos i rolnikiem. Ot komuś wyobraźni zabrakło. Jak zwykle.
:zygi:

23 lis 2011, 13:13
Zobacz profil WWW
Specjalista

POSTY        788

I oto dotarł do mnie mail ztreścią:

Szanowni Państwo,

Po instalacji wersji xxxxxxx aplikacji xxxxxxxxxxxx mogą pojawić się problemy z obsługą działalności gospodarczej, np. przy próbie zamknięcia działalności wyświetla się komunikat:
          'Wystąpił błąd: E_S***E_W***E_DO_DZIAL_GOSP'

W związku z powyższym, prosimy o wstrzymanie się z wprowadzaniem i aktualizacją informacji o działalności gospodarczej podmiotów do czasu instalacji nowej wersji aplikacji.

Nowa wersja aplikacji ***** umożliwiająca prawidłową obsługę DGOS zostanie udostępniona jeszcze w tym tygodniu. Stosowna informacja zostanie zamieszczona w bazie „Najczęściej Zadawane Pytania - SeRCe”

Przepraszamy za utrudnienia

Przynajmniej poczuwają się do winy za spieprzenie nam roboty.

23 lis 2011, 14:38
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:45

POSTY        35
Nie mogę zlikwidować  rachunku bankowego osobistgo w SERCU ,przy próbie wpisania daty 23.11.2011r. pojawia się komunikat "wystąpił błąd! Nie można zlikwidować  rachunku z taką datą, ponieważ w tym czasie był w użyciu."Wykasowałam wcześniej do zwrotu,zamknęłam ważny do ,ale zlikwidować całkowicie tego rachunku system nie pozwala. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i co zrobić aby ostatecznie zlikwidować rachunek?

24 lis 2011, 13:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Sylwia123                    

Nie mogę zlikwidować  rachunku bankowego osobistgo w SERCU ,przy próbie wpisania daty 23.11.2011r. pojawia się komunikat "wystąpił błąd! Nie można zlikwidować  rachunku z taką datą, ponieważ w tym czasie był w użyciu."Wykasowałam wcześniej do zwrotu,zamknęłam ważny do ,ale zlikwidować całkowicie tego rachunku system nie pozwala. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i co zrobić aby ostatecznie zlikwidować rachunek?

Musisz sparwdzić kto inny ma jeszcze wprowadzny tn rachunek bankowy. Zacznij od wyszukania w swoim POLTAX w opcji "rachunki bankowe" (nie w "rachunki bankowe podatnika") F3, wpisz rachunek i F4. Jeżeliktoś z twojego us ma też ten rachunek wprowadzony to go zobaczysz (najczęściej są to rachunki małożonków). Jeżeli tak będzit to sprawę musisz wyjaśnić z wszystki właścicielami, bo może nie pamiętają że obydwoje zgłosili. Jeżeli nie znajdziesz w swoim POLTAX to musisz szukać po nr rachunku w SERCE i zobaczysz co wyszuka. Jeżeli wyszykujesz w SERCE po nr rachunku, aplikacja nie pokazuje rachunków typu "I".

24 lis 2011, 18:21
Specjalista

POSTY        788

Informacje o wydaniu SeRCe 2.0.38:
-> Na wydruku potwierdzenia / decyzji w sprawie NIP zmieniono długość wyświetlanej nazwy adresata z 84 do 110 (przesunięto blok adresata w lewo o ok. 1,5 cm)

Świetnie, po prostu rewelacja. Do tej pory używałem kopert "nipowskich" z okienkiem, a po tym "usprawnieniu" adresat przestał się mieścić w okienku i muszę każdy papier przycinać. Już wcześniej miałem ten problem z VAT-5/UE ale mało tego badziewia jest to jakoś to szło znieść.
Niby z NIP-ami też już niedługo, do końca 2011, a potem sporadycznie choć coraz częściej bo przecież malolaty też się wemą za działalność. A póki co nożyczki i każdemu potwierdzeniu trzeba odciąć 4-5 milimetrów, bo się komuś w MINFIN nie chciało sprawdzić jaka jest pozycja okienka w kopercie.
<_<  :mur:

25 lis 2011, 13:00
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:40

POSTY        117
Dobrzy ludzie oświećcie mnie, plis!!! Czy wklepujecie - na wniosek komórek egzekucyjnych - rachunki bankowe wierzycieli spoza waszych Urzędów? Technicznie jest to możliwe tylko robi się straszny b... Bałagan straszny się robi. Wiem, że zdania uczonych są podzielone i jedne urzędy wprowadzają ten numer a inne absolutnie nie. A jak u Was? Pozdrawiam weekendowo  :D

25 lis 2011, 17:09
Specjalista

POSTY        788

Wakantanka                    

Czy wklepujecie - na wniosek komórek egzekucyjnych - rachunki bankowe wierzycieli spoza waszych Urzędów? Technicznie jest to możliwe tylko robi się straszny b... Bałagan straszny się robi. Wiem, że zdania uczonych są podzielone i jedne urzędy wprowadzają ten numer a inne absolutnie nie. A jak u Was?

Nie

25 lis 2011, 20:47
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Wakantanka                    

Dobrzy ludzie oświećcie mnie, plis!!! Czy wklepujecie - na wniosek komórek egzekucyjnych - rachunki bankowe wierzycieli spoza waszych Urzędów? Technicznie jest to możliwe tylko robi się straszny b... Bałagan straszny się robi. Wiem, że zdania uczonych są podzielone i jedne urzędy wprowadzają ten numer a inne absolutnie nie. A jak u Was? Pozdrawiam weekendowo  :D

NIE

26 lis 2011, 17:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:40

POSTY        117
Piękne dzięki za odpowiedzi, ale czy moglibyście je troszkę rozwinąć? NIE bo NIE, czy może np. Wasza Izba przesłała Wam jakieś mądre pismo z wyjaśnieniami co i jak? Albo może Wasze komórki egzekucyjne jakoś sobie sprytnie poradziły i nie zawracają Wam głowy? Czy w ogóle były jakieś zgrzyty z komórkami egzekucyjnymi, tzn. czy były nalegania z ich strony żeby wprowadzać rachunki bankowe wierzycieli? Czy wiecie jak rozwiązywany jest problem w Waszym Urzędzie (mail do właściwego US z prośbą o wprowadzenie rachunku wierzyciela?)?
Za każdą odpowiedź z góry serdeczne dzięki pije-===[

26 lis 2011, 19:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 89  Następna strona