Teraz jest 05 wrz 2025, 17:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Praca w US a funkcja ławnika w sądzie 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA11 maja 2010, 09:39

POSTY        11
Post Re:
x-men                    

Byłam ławnikiem; dostajesz 53 zł diety, całkiem ciekawe doświadczenie, nie było żadnych przeszkód, żebym jako pracownik skarbowości występowała w sądzie rodzinnym.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy potrzebna jest zgoda Naczelnika na pełnienie przez pracownika urzędu funkcji ławnika w sądzie Okręgowym wydział karny, cywilny, pracy i ubezpieczeń społecznych? Czy wystarczy jedynie powiadomić ww. o powyższym fakcie?

17 lis 2011, 19:49
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: Praca w US a funkcja ławnika w sądzie
Wg mnie jako pracownik możesz pełnić funkcję ławnika w sądzie. NUSa musisz powiadomić. Zgoda nie jest potrzebna.
Jeśli jesteś urzędnikiem, to nie możesz - art. 80 ustawy o sc.

Art. 80. 1. Członek korpusu służby cywilnej nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia bez pisemnej zgody dyrektora generalnego urzędu ani wykonywać czynności lub zajęć sprzecznych z obowiązkami wynikającymi z ustawy lub podważających zaufanie do służby cywilnej.
2. Urzędnik służby cywilnej nie może podejmować zajęć zarobkowych bez pisemnej zgody dyrektora generalnego urzędu.

Zakaz "dodatkowego zatrudnienia" dotyczy wszystkich.  
Dodatkowe zatrudnienie oznacza umowę o pracę, nie dot. umów zleceń czy umów o dzieło.
Urzędnik sc w ogóle nie może "dodatkowo zarabiać". Wydaje mi się, że taka dieta, to też "dodatkowy zarobek". Ale może ktoś ma inne zdanie?

Przepis, moim zdaniem, jest sformułowany trochę jak "masło maślane" - mógłby być czytelniejszy...

17 lis 2011, 20:49
Amator

REJESTRACJA11 maja 2010, 09:39

POSTY        11
Nadir                    

Wg mnie jako pracownik możesz pełnić funkcję ławnika w sądzie. NUSa musisz powiadomić. Zgoda nie jest potrzebna.
Jeśli jesteś urzędnikiem, to nie możesz - art. 80 ustawy o sc.

Art. 80. 1. Członek korpusu służby cywilnej nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia bez pisemnej zgody dyrektora generalnego urzędu ani wykonywać czynności lub zajęć sprzecznych z obowiązkami wynikającymi z ustawy lub podważających zaufanie do służby cywilnej.
2. Urzędnik służby cywilnej nie może podejmować zajęć zarobkowych bez pisemnej zgody dyrektora generalnego urzędu.

Zakaz "dodatkowego zatrudnienia" dotyczy wszystkich.  
Dodatkowe zatrudnienie oznacza umowę o pracę, nie dot. umów zleceń czy umów o dzieło.
Urzędnik sc w ogóle nie może "dodatkowo zarabiać". Wydaje mi się, że taka dieta, to też "dodatkowy zarobek". Ale może ktoś ma inne zdanie?

Przepis, moim zdaniem, jest sformułowany trochę jak "masło maślane" - mógłby być czytelniejszy...

Dziękuję bardzo za cenną podpowiedź  :D

18 lis 2011, 06:36
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
joana35                    

Dziękuję bardzo za cenną podpowiedź  :D  

The pleasure is mine  :blush:

18 lis 2011, 06:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2