Ujemne punkty - DP przy czym tam trzeba mieć 80% (no tyle że pytania są publikowane, ale za to jest ich ok półtora tys)
I nie tylko z tego składa się część pisemna, a potem jest jeszcze ustna. Tu "tylko" test.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
15 lis 2011, 16:26
Re: Egzamin na iks-a
Coś cisza na forum. Jak Wam poszło?
15 lis 2011, 19:56
Egzamin z godz 11 mam prośbę : Czy pamięta ktoś pytanie wraz z odpowiedziami (możliwymi do wyboru oczywiście) dotyczące postępowania przygotowawczego i udziału w nim prokuratora? Pytam bo mam wrażenie że właściwe są 2 odpowiedzi 1) art 134a KKS ale i 2) organ może przekazać sprawę prokuratorowi - dlaczego ta 2 odpowiedź? bo primo Art. 133. § 1. Postępowanie przygotowawcze prowadzą:
1) (54) urząd celny - w sprawach o przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe określone w art. 63-75, art. 85-96 § 1, art. 106h i art. 107-111 § 1 oraz w sprawach ujawnionych w zakresie swojego działania przez urzędy celne z art. 106e, 106f i 106k, a także w sprawach w zakresie swojego działania z art. 54, 56, art. 57 § 1, art. 60, 61, 76, 80, 83 oraz art. 84 § 1;
2) urząd skarbowy - w sprawach o pozostałe przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe;
3) inspektor kontroli skarbowej - w sprawach ujawnionych w zakresie działania kontroli skarbowej.
§ 2. Organy, o których mowa w § 1, mogą wszcząć postępowanie przygotowawcze w sprawach o przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe nienależące do ich właściwości; po zabezpieczeniu dowodów przekazują sprawę do dalszego prowadzenia właściwemu organowi. co moim zdaniem oznacza że może się zdarzyć sytuacja że organ przekazuje prokuratorowi postępowanie przygotowawcze. Proszę zwrócić uwagę czy w możliwych odpowiedziach była odpowiedż organ może przekazać KAŻDĄ sprawę prokuratorowi czy była odpowiedż organ może przekazać sprawę prokuratorowi - bo jeśli tak to ta również jest prawidłowa bo tak zdarzyć się może. Proszę bardzo o pytanie opinię i krytykę jeśli nie zgadzacie się Państwo ze mną
Ostatnio edytowano 15 lis 2011, 21:42 przez tomgw111, łącznie edytowano 2 razy
15 lis 2011, 21:38
Jedno pytanko mnie zafrapowalo - nie wiem czy pamietam je dość dokładnie co jest potrzebne zgodnie z UKS do skuteczego wszczęcia postępowania kontralnego - czy wystarczy doręczenie postanowienia o wszczęciu postepowania kontrolnego czy też trzeba jeszcze doręczyć upoważnienie do przeprowadzenia kontroli? Jakie są wasze opinie?
15 lis 2011, 21:39
Odnośnie prokuratora pytanie bylo kiedy jest on właściwy do przeprowadzenia post przygotowawczego a 133 par 1 i 2 nie mówią kiedy jest on do tego właściwy o tym mówi tylko 134a . Ja tak to przynajmniej widzę
15 lis 2011, 21:46
doręczenie kontrolowanemu postanowienia o wszczęciu postępowania kontrolnego. postępowanie podatkowe nie musi iść w parze z kontrolą podatkową Art. 13. 1. Wszczęcie postępowania kontrolnego następuje wyłącznie z urzędu w formie postanowienia. 1a. Do wszczęcia postępowania kontrolnego stosuje się odpowiednio art. 282b i art. 282c ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa. 2. Datą wszczęcia postępowania kontrolnego jest dzień doręczenia kontrolowanemu postanowienia o wszczęciu postępowania kontrolnego. 3. Organ kontroli skarbowej może w ramach prowadzonego postępowania kontrolnego przeprowadzić kontrolę podatkową. A wracając do prokuratora - jakie były możliwe odpowiedzi:)?
15 lis 2011, 21:57
kjjunior
Jedno pytanko mnie zafrapowalo - nie wiem czy pamietam je dość dokładnie co jest potrzebne zgodnie z UKS do skuteczego wszczęcia postępowania kontralnego - czy wystarczy doręczenie postanowienia o wszczęciu postepowania kontrolnego czy też trzeba jeszcze doręczyć upoważnienie do przeprowadzenia kontroli? Jakie są wasze opinie?
Wystarczy doręczyć postanowieni o wszczęciu postępowania kontrolnego. To jedno. Druga sprawa to czy w ramach wszczętego postępowania ma być prowadzona kontrola podatkowa lub nie. Jeżeli tak to oprócz postanowienia doręcza się upoważnienie. Więc zależy od pytania, czy mowa była o samy postępowaniu kontrolny czy również i o wszczęciu kontroli.
Odp. wystarczy doręczenie postanowienia o wszczęciu postępowania kontrolnego
Ostatnio edytowano 15 lis 2011, 22:17 przez Duks, łącznie edytowano 1 raz
15 lis 2011, 22:02
Pytanie bylo tak jak napisałem co jest konieczne do skutecznego wszczęcia postepowania kontrolnego
15 lis 2011, 22:14
Witajcie, jak odczucia po wczorajszym ?
16 lis 2011, 09:10
WSZYSCY czekają na wyniki:) dla umilenia czasu jedno pytanie z testu z godziny 11 Co na gruncie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych stanowi przychód ze stosunku pracy? a) praca na podstawie umowy zlecenia b) przychód ze stosunku pracy c) praca na podstawie umowy o dzieło?
17 lis 2011, 10:26
Wg nieoficjalnych informacji (acz pewnych) zdawalność jest około 25%. To daje nadzieję.
17 lis 2011, 10:51
Chyba za wcześnie na wyniki.
17 lis 2011, 13:25
No właśnie, kiedy będą wyniki ?
17 lis 2011, 16:28
wyniki podobno już krążą ale na forum cisza chyba nie były aż tak rewelacyjne