Teraz jest 06 wrz 2025, 11:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Beznadziejna atmosfera pracy w us 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Post Re: Beznadziejna atmosfera pracy w us
Flow                    

Wg mnie głównym czynnikiem niezgody jest zwiększenie obowiązków i zamrożenie płac na co NUS nie ma wpływu.

Zamrożenie niby jest, ale kto ma dostać większą kasę to dostanie. Jak nie tak to inaczej.
I ludzie to widzą. I widzą, że większą kasę można dostać niekoniecznie za pracę... Próbują to stosować i tak grono klakierów, donosicieli i innych rośnie. Z czasem to oni mając za plecami popracie NUS'a (nagrody kwartalne jeszcze są   ;) ) narzucają swój "styl pracy i kontaktów"  międzyludzkich w urzędzie.
Jak to kiedyś mówiono? "Kto nie z Mieciem tego zmieciem".

13 lis 2011, 10:33
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
No i tym razem 100% zgody z Silniczkiem i Pinero. Natomiast w żadnym wypadku z teorią, że to pracownicy tworzą atmosferę w US. Ale zgoda, że są potwornie zastraszeni. I boja się własnego cienia - próbują domyślać się co NUS myśli i co by chciał - i z wyprzedzeniem to robią.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

13 lis 2011, 10:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2006, 10:57

POSTY        265
Ludzie nie boją się NUS-a tylko utraty pracy.

13 lis 2011, 10:50
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
gaagaaz                    

I dlatego nigdy nie będzie tak jak się marzy sobie Silniczek, że jak wszyscy sie zmienią to będzie fajna atmosfera. Najpierw to warunki pracy musiałyby się zmienić. A w różnych "biurach" i "urzędach" zawsze tak było, tak jest i tak będzie na wieki wieków amen, że kto donosi, kto włazi w  :dupa:  bez mydła ten ma dobrze i pieniądze. A kto nie ma układów z szefostwem - jest do roboty. I próżne marzenia Silniczka o zmienianiu się pracowników na lepsze.
Jedyne co można zmienić to pracę na na lepszą. Wiem co mówie, bo sam tak zrobiłem. Chociaż kiedyś też bałem się utraty pracy. Na tym portalu jest wiele przykładów osób, które przestały się bać. I wyszły na tym bardzo dobrze.  :piwo:

Ostatnio edytowano 13 lis 2011, 12:02 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz

13 lis 2011, 12:01
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
gaagaaz

A jednak sam NUS coś w tej sprawie ma do powiedzenia. Nie tylko przyjmuje do pracy, ale i ... zwalnia  ;)

kominiarz

A w różnych "biurach" i "urzędach" zawsze tak było, tak jest i tak będzie na wieki wieków amen, że kto donosi, kto włazi w  :dupa:  bez mydła ten ma dobrze i pieniądze

Gdyby tak było tylko w biurach i urzędach, to pół biedy, ale tacy ludzie są ... wszędzie, niestety  :(
Dlatego zaproponowałem, żeby zmiany zaczynać od ... ludzi  :)

13 lis 2011, 12:07
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
silniczek                    

Gdyby tak było tylko w biurach i urzędach, to pół biedy, ale tacy ludzie są ... wszędzie, niestety  :(
Dlatego zaproponowałem, żeby zmiany zaczynać od ... ludzi  :)

Dlatego Silniczku nie bujaj w obłokach, tylko zejdź na ziemię ;)

13 lis 2011, 12:28
Zawodowiec

POSTY        3598
nadir

Dlatego Silniczku nie bujaj w obłokach, tylko zejdź na ziemię

A dlaczego?!  :(
Nie zauważyłeś, że dobrze mi idzie ... przynajmniej na forum, skarbowcy załapali o co chodzi ?!  :)

13 lis 2011, 16:02
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
silniczek                    

nadir

Dlatego Silniczku nie bujaj w obłokach, tylko zejdź na ziemię

A dlaczego?!  :(
Nie zauważyłeś, że dobrze mi idzie ... przynajmniej na forum, skarbowcy załapali o co chodzi ?!  :)

Wreszcie i ja załapałem, że to było tylko bujanie w obłokach. Późno, bo późno, ale lepiej niż wcale  :blush:  

W sumie, to rozumiem Ciebie - sam czasami też bujam... W obłokach.
I wtedy małżonka woła: Jureczku - zejdź na ziemię!  :lol:

13 lis 2011, 17:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2011, 19:18

POSTY        16
Czytam te posty i czytam... Dla mnie fatalna atmosfera w pracy zawsze wiąże się z NUS-em. To NUS przyjmuje i wysłuchuje donosicieli. To on ich toleruje a nawet czasami zachęca. Gdyby jednemu z drugim definitywnie podziękował za "ploty" to nie nabieraliby wiatru w żagle. Również NUS nagradza ich działania... A ludziska słabe są... Podwyżek nie mają.... To chcą dorobić w mało elegancki sposób...
Sama, szczęśliwie mam fantastyczny zespół. Rozumiemy się wzajemnie i szanujemy się nawzajem. Nie wynosimy poza dział tego co dzieje się wewnątrz.  Nie jesteśmy nazbyt lubiani w US. Bo jacyś tacy inni, zamknięci, nic o nich nie wiadomo... A my pracujemy w dobrej atmosferze, poprawnie zachowujemy się w kontaktach z pracownikami spoza działu, osiągamy dobre wyniki. A nagrody takie sobie... Bez uzasadnienia... Bez pochwał.... Nikt tego nie dostrzega... No cóż, pewnie i u nas ktoś kiedyś pęknie, skoro NUS takich zachowań nie promuje. Przykre.

13 lis 2011, 19:28
Znawca

REJESTRACJA16 lip 2009, 15:45

POSTY        102
A ja jak pisałem wcześniej uważam, że na atmosferę wpływają wszyscy :
- NUS,
- pracownicy,
- Min. Fin.
i pisanie, że wszystko to wina NUS-a to bzdura, a to z tego względu, że jeżeli tak by było to w jednych US-ach było by nieźle a w pozostałych gorzej. Z tego co wiem (z kontaktów ze znajomymi z innych US i forum) ta "ciężka" atmosfera jest już wszędzie. Czy z tego wynika, że żaden NUS się nie nadaje? No chyba nie.

13 lis 2011, 19:51
Zawodowiec

POSTY        3598
nadir
Zejdź na ziemię, wiesz, że mnie nie przegadasz  ;)

pryzanka

A ludziska słabe są... Podwyżek nie mają.... To chcą dorobić w mało elegancki sposób...

Chwalić Boga, na tym forum wypowiadają się sami uczciwi ludzie, aż dziw bierze skąd biorą się w urzędach takie mendy?!  ;)  

Nie jesteśmy nazbyt lubiani w US. Bo jacyś tacy inni, zamknięci, nic o nich nie wiadomo... A my pracujemy w dobrej atmosferze, poprawnie zachowujemy się w kontaktach z pracownikami spoza działu, osiągamy dobre wyniki.

I tak trzymać  :)

flow

A ja jak pisałem wcześniej uważam, że na atmosferę wpływają wszyscy :
- NUS,
- pracownicy,
- Min. Fin.

I flow ma rację, trzeba byłoby pozmieniać wszystko, ale ... zacząć od ludzi, którzy pozwalają na takie, a nie inne zachowania zarówno NUS-a, jak i Min. Fin. W urzędach wygląda to jednak mniej więcej w ten sposób, że jeden ogląda się na drugiego, czyli, niech kto inny za mnie to załatwi, żeby uchowaj Boże moje nazwisko nie pojawiło się gdzie nie trzeba.
Mamy więc to co mamy, za dużo jest tych, co się na innych oglądają. Dlatego pisałem, cudów nie ma, niech każdy zacznie sam od siebie, a ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka  ;)
Obserwując to forum zauważyłem pewną prawidłowość. Ci sami ludzie, co pracują w urzędach do 15, po godzinie 15 i w wekendy zaczynają mówić ludzkim głosem, mają odruchy ludzkie, i zanikają u nich silne instynkty samozachowawcze.   
Czyżby godzina popołudniowa dla skarbowców miała aż takie znaczenie?!  ;)

13 lis 2011, 20:03
Zaawansowany

REJESTRACJA17 maja 2009, 18:32

POSTY        53
Silniczku

Czyżby godzina popołudniowa dla skarbowców miała aż takie znaczenie?!

Skarbowcy w godzinach pracy realizują  swoje zadania. Forum odwiedzają poza godzinami pracy  ;)

13 lis 2011, 21:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 sty 2010, 19:00

POSTY        27
Analizując wypowiedzi nie znajduję wytłumaczenia dlaczego dla poprawy własnej ścieżki zawodowej, warunków pracy, płacy - cała rzesza niezadowolonych nie zmierzy się z komercją. Proponuję w prywatnej firmie podjąć polemikę z szefem ( oceniając szefa  w/g własnego uznania - ale bez jakiejkolwiek wiedzy o jego działaniach, założyć portal i pokazać na zewnątrz jakość pracowników zasilających szereg firmy poprzez swoje wypowiedzi , merytorykę, zorientowanie na cele organizacji itd.) Zapewne na miejsce każdego z nas NUS znajdzie w otwartym konkursie osobę.
A cóż my - rozwiniemy skrzydła na wolnym rynku. Zatem do działania maruderzy..... :rotfl:
( a propos... wpisy na tym portalu robią furorę poza aparatem - czytający oceniają nas po poziomie naszych wypowiedzi. Ja też kiedyś byłem naiwny, sądząc, że znajdę na tym portalu odpowiedź na merytoryczne zagadnienia.) <_<

13 lis 2011, 21:41
Zawodowiec

POSTY        3598
?l?zak1

Skarbowcy w godzinach pracy realizują  swoje zadania. Forum odwiedzają poza godzinami pracy

Ja myślałem raczej o tym, żeby wdrożyć w realu do 15-tej, to co dzieje się na forum po 15-tej. Efekt murowany  :)

dominiq
Kto szuka, ten znajdzie, niezależnie gdzie, najważniejsze żeby szukać
To, czego nie znalazłeś na tym portalu, znalazłeś zapewne na stronie MF, ale w końcu znalazłeś  ;)

13 lis 2011, 21:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 98 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona