Teraz jest 10 wrz 2025, 19:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA30 sie 2009, 21:26

POSTY        27
Post Re: Egzamin na iks-a
perfekt25                    

mam pytanie do osób które zdawały egzamin w kwietniu 2011 r.

Czy osoby które zdały ten egzamin wiedzą, już kiedy zostaną powołane na IKS-A? W moim urzędzie zdały egzamin cztery osoby i mimo upływu ponad 6 mc od daty egzaminu dalej nie ma powołań . Czy w innych UKS-ach sytuacja wygląda podobnie?

:nonono: Pytanie nie powinno brzmieć "co z powołaniami", ale "czy komukolwiek, od kogo to zależało, chciało się wysłać wniosek o powołanie". Czy jesteś pewien, że wnioski na te osoby zostały wysłane ?  :o

04 lis 2011, 16:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 lis 2006, 10:46

POSTY        31
Dzień dobry
I kolejny termin nadchodzi. Forumowicze zadają sobie pytania z FP i fajnie się to czyta, ale może ktoś ma jakieś testy np. ze szkolenia u siebie w UKS ?? a nie np. na doradcę ?? Jeżeli ktoś ma takie testy to proszę na prv o przesłanie. W terminie kwietniowym rozesłałem kilkudziesięciu osobom, ale chyba nikt nie zdał bo hmmmm ZERO odzewu po egzaminie :(
A swoją drogą ciekawe jest pytanie, czy art. 57 Ustawy o KS wg Was obowiązuje 1 lipca 2011 czy nie  :rolleyes: Wg lexa obowiązuje, a na stronach sejmowych jakoś nie mogę sobie tego potwierdzić. Może ktoś z forumowiczów da sobie z tym radę ??

05 lis 2011, 16:04
Zaawansowany

REJESTRACJA22 sty 2011, 09:58

POSTY        35
Mam gorącą prośbę, 15.11 będę pierwszy raz na egzaminie i chciałbym dowiedzieć się czegoś dokładniejszego o jego przebiegu, tzn. jako on wygląda od strony technicznej, czy czasu jest wystarczająco na spokojną odpowiedź, jak wygląda kodowanie prac, i tym podobne. Wbrew pozorom wolałbym być przygotowany na wszelkie niespodzianki. Z góry dziękuję za odpowiedź. :D

05 lis 2011, 21:53
Zaawansowany

REJESTRACJA11 sie 2010, 18:48

POSTY        30
Ja też podchodzę pierwszy raz. Z opowiadań tych co zdawali (m.in.po 5 razy i nie zdali) więc można powiedzieć, że mają jakieś przygotowanie od strony technicznej, to czasu jest zdecydowanie za mało. Nie możesz się za długo zastanawiać bo zabraknie ci czasu. Ogólnie oceniają to jako wyścig bez chwili zastanowienia. Czasami z tego pędu zdarza się, że źle przeczytasz pytanie. Ogólnie z ich opowiadań wszystko zależy od tego czy podejdą ci pytania czy też nie, więc sądzę, że nie można niewiadomo jak przygotować się od strony technicznej.

05 lis 2011, 22:39
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        31
Dostojewski1                    

Mam gorącą prośbę, 15.11 będę pierwszy raz na egzaminie i chciałbym dowiedzieć się czegoś dokładniejszego o jego przebiegu, tzn. jako on wygląda od strony technicznej, czy czasu jest wystarczająco na spokojną odpowiedź, jak wygląda kodowanie prac, i tym podobne. Wbrew pozorom wolałbym być przygotowany na wszelkie niespodzianki. Z góry dziękuję za odpowiedź. :D

Po wejściu na salę siadasz gdzie chcesz - gdzie jest miejsce. Pamiętaj, że musisz przed wejściem okazać dowód osobisty. Pytań jest 60. Odpowiedzi udzielasz na osobnej karcie zaznaczając właściwą wg Ciebie. NAJWAŻNIEJSZE jest uważnie przeczytać pytanie. Nie powinno Ci to zająć więcej jak 15 sekund. Starać się skupić na tym co robisz - tak jak w domu, gdy rozwiązywałeś testy. Pytania zawierają czasem zaprzeczenie i łatwo się pomylić. Jeżeli znasz odpowiedź na pytanie - to odpowiedź zajmuje tyle czasu co wstawić krzyżyk w arkuszu odpowiedzi - więc 2-3 sekundy. Jeżeli znasz wszystkie odpowiedzi - praktycznie czas testu sprowadza się do przeczytania pytań. Podsumowując sprawę czasu - 60 pytań i 60 krzyżyków - to ok. 20 minut. I była osoba z UKS, która zakończyła test po 25 minutach - i zdała (chyba dwa lata temu). W sprawie taktyki odpowiedzi, gdy nie znasz wszystkich, można robić tak: czytać po kolei i zaznaczać to co wiesz na 100 % (Twoim zdaniem oczywiście). Policzyć "100 %"  i podsumować punktację (pamiętaj że czas leci). Jeżeli masz 84 punkty to dalej musisz sam podjąć decyzję, czy ryzykujesz jeszcze 3 pytania czy nie. Jeżeli jedno odpowiesz dobrze - a dwa źle - nic się nie dzieje. Jeżeli odpowiesz dwa źle - leżysz NA PEWNO. Jeżeli odpowiesz dwa dobrze - to masz "zapas"  na dwie złe odpowiedzi ze "100 %". Ściągać nie radzę bo natychmiast można wylecieć.
Kodowanie jest proste. Na karteczce wpisujesz nazwisko i wkładasz ją do koperty z numerem (jak pamiętam) i ten numer wpisujesz na arkuszu odpowiedzi. I to wszystko.
Powodzenia

Ostatnio edytowano 06 lis 2011, 09:59 przez Juka, łącznie edytowano 1 raz

06 lis 2011, 09:57
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        31
Oczywiście
JuKa                    

Dostojewski1                    

to masz "zapas"  na dwie złe odpowiedzi ze "100 %".
masz zapas na 1 złą oadpowiedź.

06 lis 2011, 11:16
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        31
Dostojewski1                    

Ponieważ prosisz gorąco proponuję Ci następujące działanie. Prześlę Ci test z OP bez odpowiedzi - 65 pytań (musisz mi podać na prv swojego maila. Zmierz czas rozwiązania. Następnie napisz do mnie na prv co Ci wyszło a ja Ci prześlę odpowiedzi. Jeżeli zrobisz to uczciwie, "dla siebie"  będziesz wiedział co umiesz z OP. Ja niestety za pierwszym razem oblałem :(

06 lis 2011, 14:02
Amator

POSTY        27
JuKa                    

Dostojewski1                    

Ponieważ prosisz gorąco proponuję Ci następujące działanie. Prześlę Ci test z OP bez odpowiedzi - 65 pytań (musisz mi podać na prv swojego maila. Zmierz czas rozwiązania. Następnie napisz do mnie na prv co Ci wyszło a ja Ci prześlę odpowiedzi. Jeżeli zrobisz to uczciwie, "dla siebie"  będziesz wiedział co umiesz z OP. Ja niestety za pierwszym razem oblałem :(

Po co to rozwiązywanie testów historycznych ?
Czy na podstawie danych z 2010 r., 2009 r., 2008 r., itd. opublikowanych przez fundusze inwestycyjne podejmiecie decyzję czy dzisiaj kupić ich jednostki uczestnictwa ?
Najważniejsza jest znajomość przepisów tu i teraz - to był mój sposób na przygotowanie się do egzaminu i wyszło ZA PIERWSZYM RAZEM.

06 lis 2011, 20:39
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        31

Po co to rozwiązywanie testów historycznych ?
Czy na podstawie danych z 2010 r., 2009 r., 2008 r., itd. opublikowanych przez fundusze inwestycyjne podejmiecie decyzję czy dzisiaj kupić ich jednostki uczestnictwa ?
Najważniejsza jest znajomość przepisów tu i teraz - to był mój sposób na przygotowanie się do egzaminu i wyszło ZA PIERWSZYM RAZEM.

Gratuluję. Test zdaje kilka procent więc niewątpliwie jest to również kwestia szcześcia.
Test nie jest historyczny. Pochodzi ze szkolenia wewnętrznego w UKS. A skoro tak Ci świetnie poszło to napisz jak zdawałaś

06 lis 2011, 21:28
Zaawansowany

REJESTRACJA22 sty 2011, 09:58

POSTY        35
Każdy sposób na naukę jest dobry. Osobiście uważam, że wiedza to 30-40% sukcesu, kluczem jest szczęście do znośnych pytań. Tak na marginesie miałem kiedyś egzamin z prawa prywatnego międzynarodowego (jedna z najkrótszych ustaw w Polsce:) i było mnóstwo dwój. Pytania były proste, ale odpowiedzi  <_<  tu jest podobnie

06 lis 2011, 23:35
Amator

POSTY        27
Po wejściu na salę siadasz gdzie chcesz - gdzie jest miejsce. Pamiętaj, że musisz przed wejściem okazać dowód osobisty. Pytań jest 60. Odpowiedzi udzielasz na osobnej karcie zaznaczając właściwą wg Ciebie. NAJWAŻNIEJSZE jest uważnie przeczytać pytanie. Nie powinno Ci to zająć więcej jak 15 sekund... Pytania zawierają czasem zaprzeczenie i łatwo się pomylić. Jeżeli znasz odpowiedź na pytanie - to odpowiedź zajmuje tyle czasu co wstawić krzyżyk w arkuszu odpowiedzi - więc 2-3 sekundy. Jeżeli znasz wszystkie odpowiedzi - praktycznie czas testu sprowadza się do przeczytania pytań. Podsumowując sprawę czasu - 60 pytań i 60 krzyżyków - to ok. 20 minut... W sprawie taktyki odpowiedzi, gdy nie znasz wszystkich, można robić tak: czytać po kolei i zaznaczać to co wiesz na 100 % (Twoim zdaniem oczywiście). Policzyć "100 %"  i podsumować punktację (pamiętaj że czas leci)...

Tak jak w ww. cytacie, ale u mnie nie było 60 pytań - 60 krzyżyków, tylko kilka krzyżyków mniej i leszcze kilkanaście minut zostało do końca czasu. Żadnych dodatkowych kalkulacji, tylko pytanie - odpowiedź, jeśli jest jakakolwiek wątpliwość nie zakreślam.

A co do zdania Dostojewskiego, że wiedza to 30-40%, nie zgadzam się, jak czytasz i zaznaczasz od razu odpowiedź to wynik zależy w 100% od wiedzy, nie ma czasu na zastanawianie się, kalkulacje, czy szukanie pomocy. Jeśli to robisz to rzeczywiście osiągnięty wynik tylko w takim procencie wskazuje na wiedzę.

06 lis 2011, 23:47
Początkujący

REJESTRACJA18 sty 2011, 07:12

POSTY        4
Może mieliście w swoich UKS-ch wewnętrzne testy przygotowujące do egzaminów. Bardzo proszę o udostępnienie ich i przekazanie na moją pocztę na adres; ada-kap@wp.pl
Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

07 lis 2011, 09:31
Zaawansowany

REJESTRACJA11 sie 2010, 18:48

POSTY        30
Czy macie jakieś cenne uwagi co do techniki jaką obrać na egzaminie. Był tu kiedyś fajny post jaką obrać metodę tzn. ile pytań + - zaznaczyć i takie tam różne ale przydatne uwagi. Co o tym sądzicie ?

07 lis 2011, 21:06
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        31
Forum w tym temacie i chyba formacie na ten temat zanika.
Pozdrowienia dla wszystkich uczących się - powodzenia

13 lis 2011, 16:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 144  Następna strona