Teraz jest 06 wrz 2025, 07:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Post Re: VIES
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... at_ue.html

Co myślicie? wykreślacie zawieszonych, którzy nie składają deklaracji ( bo nie muszą) ?
Jeżeli robicie raport z Poltaxu o aktywnościach VIES wytypowanych do zamknięcia, to najpierw wzywacie żeby złożyli zaległe deklaracje, czy od razu wniosek do rejestracji o wykreślenie?

24 paź 2011, 20:11
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
losos2010                    

Co myślicie? wykreślacie zawieszonych, którzy nie składają deklaracji ( bo nie muszą) ?
Jeżeli robicie raport z Poltaxu o aktywnościach VIES wytypowanych do zamknięcia, to najpierw wzywacie żeby złożyli zaległe deklaracje, czy od razu wniosek do rejestracji o wykreślenie?

Najpierw wzywałam - art. 155 i 274a par. 1 Op [do 30.03.2011r. też art. 99 ust. 7b (uchylony)]. niektórzy się budzili i wtedy pisałam notatkę o odstąpieniu.
Potem informacja o wykreśleniu - art. 97 ust. 15 VAT.
A teraz?  :wacko:
Chyba nadal tak samo. Ale się przy okazji nasłucham... tylko dlaczego ja, a nie tfffuuuurca?

25 paź 2011, 07:36
Znawca

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
Teraz przy zawieszeniu od razu do wykreślenia, bez żadnych wezwań, no bo nie ma do czego wzywać skoro nie musi składać. dla mnie ok  :D  IS nas z tego rozlicza a teraz będzie więcej wykreśleń... tak myślę... jak znajdę czas  ^_^

A tak z innej beczki.
Jak w końcu podatnicy mają wykazywać import np z Chin. Odprawa w Hamburgu, więc z tego co wiem to WNT. Tylko czyj NIP mają wpisać? że od kogo nabyli?
czytałam o "przedstawicielach fiskalnych", ale w moim przypadku takiego nie ma bo podatnik załatwiał wszystko sam.
Podatnik wtedy wpisuje swój NIP, bo tak dowiedział się w KIPie, no a my mamy błąd "K".

Jak to wygląda u Was?

25 paź 2011, 08:59
Zaawansowany

POSTY        90
novi                    

Teraz przy zawieszeniu od razu do wykreślenia, bez żadnych wezwań, no bo nie ma do czego wzywać skoro nie musi składać. dla mnie ok  :D  IS nas z tego rozlicza a teraz będzie więcej wykreśleń... tak myślę... jak znajdę czas  ^_^

Wzywaj. Procedura zostaje taka sama. A może jest inny powód nieskładania np. błąd księgowej? I złożą? Polegniesz na procedurze?

novi                    

A tak z innej beczki.
Jak w końcu podatnicy mają wykazywać import np z Chin. Odprawa w Hamburgu, więc z tego co wiem to WNT. Tylko czyj NIP mają wpisać? że od kogo nabyli?
czytałam o "przedstawicielach fiskalnych", ale w moim przypadku takiego nie ma bo podatnik załatwiał wszystko sam.
Podatnik wtedy wpisuje swój NIP, bo tak dowiedział się w KIPie, no a my mamy błąd "K".

Jak to wygląda u Was?

Dwa rozwiązania:
1. nie zostanie zastosowana procedura tranzytu - import w Niemczech. Tam Polak powinien zapłacić cło i podatek od wartości dodoanej. Potem ma WDT do Polski (rejestracja z nr DE). Natomiast w Polsce ma WNT.
2. procedura tranzytu zew. - import towarów rozliczany w kraju gdzie procedura zostaje zakończona.  Jeżeli w Polsce, to import w Polsce i VAT z tutułu importu (art. 36 ustawy VAT). Nie ma WNT.

Z tego co się orientuję to polska firma musi zarejesrtować się w w Niemczech w przypadku:
1) dokonania importu towarów zwolnionego z VAT, po którym następuje bezpośrednio WDT,
2) dokonuje sprzedaży towarów w Niemczech na rzecz podmiotów niezarejestrowanych dla
celów VAT oraz odpowiada za transport tych towarów i jest zobowiązana zarejestrować się
na terytorium tego państwa dla celów VAT, gdy wartość tej sprzedaży w roku kalendarzowym
oraz poprzednim przekroczy 100 000 euro. W 2009 r. polscy podatnicy mają obowiązek
rejestracji w Niemczech, gdy obrót przekroczy 481 000 zł. Jeśli wartość sprzedaży nie
przekroczy wskazanego progu, polski dostawca może wybrać Niemcy jako miejsce dostawy;
3) nabywa w Niemczech towary od dostawcy, który w innym państwie członkowskim jest zarejestrowany
na potrzeby VAT; jest zobowiązana do zarejestrowania się dla celów VAT
w tym państwie, gdy całkowita wartość nabywanych towarów przekroczy 12 500 euro
w roku kalendarzowym;
4) jako mały podatnik posiadający siedzibę w Niemczech w poprzednim roku uzyskał obroty
powyżej progu 17 500 euro. Powyższe dotyczy także przedsiębiorcy, który co prawda
nie osiągnął w poprzednim roku obrotów w wysokości 17 500 euro, ale przekroczy w roku
bieżącym granicę 50 000 euro.

Ostatnio edytowano 25 paź 2011, 10:02 przez Anti, łącznie edytowano 1 raz

25 paź 2011, 09:43
Znawca

POSTY        160

Wzywaj. Procedura zostaje taka sama. A może jest inny powód nieskładania np. błąd księgowej? I złożą? Polegniesz na procedurze?

Ale wzywam w przypadku, kiedy wynika to z przepisu prawa lub posiadam informacje o dokonanych transakcjach. A tu mam zawieszenie, brak inf. o transakcjach i przepis, który mówi iż nie ma obowiązku składania. Jaką podstawę wtedy przytoczyć w wezwaniu? (bo chyba sama ordynacja nie wystarczy)

I tak pewnie bedę musiała wzywać, bo dostanę polecenie żeby tak robić na "wszelki wypadek". Poza tym panuje takie ogólne przeświadczenie, że zanim "coś zrobimy" podatnikowi to lepiej go najpierw powzywać  ^_^

Chciałam tylko przedyskutować co kto uważa za słuszne  ^_^
Już się boję jak zareagują podatnicy na takie wezwania.

25 paź 2011, 10:01
Zaawansowany

POSTY        90
novi                    

Ale wzywam w przypadku, kiedy wynika to z przepisu prawa lub posiadam informacje o dokonanych transakcjach. A tu mam zawieszenie, brak inf. o transakcjach i przepis, który mówi iż nie ma obowiązku składania. Jaką podstawę wtedy przytoczyć w wezwaniu? (bo chyba sama ordynacja nie wystarczy)

art. 97 ust. 15, bo nic innego nie zostaje.

novi                    

I tak pewnie bedę musiała wzywać, bo dostanę polecenie żeby tak robić na "wszelki wypadek". Poza tym panuje takie ogólne przeświadczenie, że zanim "coś zrobimy" podatnikowi to lepiej go najpierw powzywać  ^_^

Chciałam tylko przedyskutować co kto uważa za słuszne  ^_^
Już się boję jak zareagują podatnicy na takie wezwania.

Spokojnie reagują. Przerabiałam to. Skąd mamy wiedzieć czy zawiesili czy zapomnieli? W KRS nie ma aktualnych danych...

25 paź 2011, 10:08
Znawca

POSTY        160
Mówię tu o takich sytuacjach, gdzie mamy już informację o zawieszeniu... no z tym że w przyp. os.fiz. mamy pewność że zawiesili (inf z UM) a w pozostałych przypadkach... no cóż... to może rzeczywiście lepiej wzywać...

25 paź 2011, 13:01
Zaawansowany

POSTY        90
novi                    

Mówię tu o takich sytuacjach, gdzie mamy już informację o zawieszeniu... no z tym że w przyp. os.fiz. mamy pewność że zawiesili (inf z UM) a w pozostałych przypadkach... no cóż... to może rzeczywiście lepiej wzywać...

Wygląda na to, że nawet jak wiemy o zawieszeniu to powiniśmy wezwać, bo nie złożył deklaracji (art. 97 ust. 15). A przecież nie musiał (art. 99 ust. 7a) <_<
Jak złożą chociaż 1 deklarację, to odstępujemy?  :wacko:
Jeszcze raz gratuluję tfffuuuurcy!
Czekam na kolejny ciekawy pomysł.

25 paź 2011, 13:34
Znawca

POSTY        160
a propos pomysłów to czytałam ostatnio wyrok WSA dot. rejestracji do UE, z którego wynika, iż brak tej rejestracji nie pozbawia podatnika prawa do zastosowania stawki 0% przy WDT. generalnie sprawa sprowadzała się do tego że nasze przepisy vat-owskie naruszają zasadę neutralności opodatkowania vatem i zasadę proporcjonalnosci prawa wspólnotowego.

hmm... i jak tu stosować nasze przepisy

25 paź 2011, 13:47
Zaawansowany

POSTY        90
novi                    

że nasze przepisy vat-owskie naruszają zasadę neutralności opodatkowania vatem i zasadę proporcjonalnosci prawa wspólnotowego.
hmm... i jak tu stosować nasze przepisy

My musimy w urzędzie stosować naszą ustawę.
To tylko podatnik może wywodzić swoje prawa z dyrektywy.
My mamy tylko wiedzieć gdzie nie gra :)

25 paź 2011, 13:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2010, 07:59

POSTY        10
mam  2 pytania:
1)czy spotkaliście się już z art 23 ptu co z nim robicie jakieś czynności sprawdzające
2)czy macie zarejetrowanych podatników do UE ale zwolnionych z VAT - co z nimi robicie?

26 paź 2011, 15:12
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
bea1111                    

mam  2 pytania:
1)czy spotkaliście się już z art 23 ptu co z nim robicie jakieś czynności sprawdzające
2)czy macie zarejetrowanych podatników do UE ale zwolnionych z VAT - co z nimi robicie?

Ad 2)
Mam około 10 takich podatników. Składają VAT-UE co kwartał z usługami i na tym się sprawa kończy. Inna kwestia to rozbieżność VAT-7- VAT- UE ale z tym nic się zrobić nie da. W jakim sensie pytasz "co z nimi robicie" ?

26 paź 2011, 16:39
Znawca

POSTY        160
Ja miałam ostatnio przypadek, że podatnik niepodlegający rejestracji jako VAT czynny (zwolnienie przedmiotowe) chce świadczyć usługi (nie mieliśmy wcześniej takiego przypadku). Ustaliłam, że rejestruje się tylko w zakresie usług UE i nie składa żadnych deklaracji vatowskich tylko samo VAT-UE.
Czy różnice w VIES (vat-7 a vat-ue) będą wogóle wychodzić na raportach (skoro nie ma obowiązku składania dekl. vat), jeżeli tak, to rozumiem, że wystarczy odnotować w uwagach skąd ta różnica?
Wychodzi, że nie ma co robić z takimi podatnikami.

27 paź 2011, 09:20
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
novi                    

Ja miałam ostatnio przypadek, że podatnik niepodlegający rejestracji jako VAT czynny (zwolnienie przedmiotowe) chce świadczyć usługi (nie mieliśmy wcześniej takiego przypadku). Ustaliłam, że rejestruje się tylko w zakresie usług UE i nie składa żadnych deklaracji vatowskich tylko samo VAT-UE.
Czy różnice w VIES (vat-7 a vat-ue) będą wogóle wychodzić na raportach (skoro nie ma obowiązku składania dekl. vat), jeżeli tak, to rozumiem, że wystarczy odnotować w uwagach skąd ta różnica?
Wychodzi, że nie ma co robić z takimi podatnikami.

Mam dokładnie takie same przypadki. Zależy jaki raport zrobisz. Jeśli weźmiesz "Błędna z VAT" to nie wyjdzie na raporcie. Natomiast jeśli dasz "nieokreślona" to już wyjdzie. Wpisz w uwagach i tyle. Nic innego nie zrobisz.

27 paź 2011, 09:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 51  Następna strona