Co drugi funkcjonariusz nie zaliczył odpowiedniego testu – wytyka MSWiA.
BOR się broni, że pirotechnicy czy kierowcy nie muszą być superstrzelcami.
54 proc. funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu miało ocenę niedostateczną ze strzelania lub wyszkolenia taktyczno-obronnego – wynika z opublikowanego przez MSWiA raportu za 2010 r. Najgorzej wypadli funkcjonariusze oddziału II (pirotechnicy), III (ochraniający obiekty) i V (transport, w tym m.in. kierowcy Biura).
Kontrolerzy resortu zauważają też, że Biuro ma zbyt mało instruktorów posiadających uprawnienia do prowadzenia szkoleń.
– Te trzy oddziały, które wypadły najgorzej, są najmniej zaangażowane w ochronę osobistą – tłumaczy major Dariusz Aleksandrowicz, rzecznik BOR. Podkreśla, że w dwóch najważniejszych oddziałach (ochrona bezpośrednia i zabezpieczenia specjalnego) funkcjonariusze wypadli rewelacyjnie. Tylko jeden musiał powtarzać szkolenie i egzamin ze strzelania.
– Zależy nam, by pirotechnik zamiast rewelacyjnie strzelać, potrafił perfekcyjnie rozbroić każdą bombę, a kierowca wiozący VIP był orłem z techniki jazdy w każdych warunkach i sytuacjach – zaznacza rzecznik Biura. – Choć oczywiście te szkolenia z umiejętności strzelania i obrony muszą być zaliczone. Poza tym uważam, że lepiej poprawić ocenę niedostateczną, ale faktycznie nauczyć się strzelać, niż dostawać "piątki" na papierze.
Tego optymizmu nie podziela Jerzy Dziewulski, były szef ochrony prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego. – To smutne i gorzkie – mówi o wynikach kontroli resortu. Wspomina, że 20 lat temu był na strzelnicy i widział, jak funkcjonariusze Biura strzelają.
– Oniemiałem ze wstydu, ale dziś okazuje się, że nie jest lepiej, a chyba gorzej – zaznacza i podkreśla, że w BOR powinni pracować najlepsi. – Ochraniać najważniejsze osoby w państwie to zaszczyt. Ktoś, kto traktuje pracę tam jak pracę w urzędzie, powinien stamtąd odejść – twierdzi.
Aleksandrowicz podkreśla, że kierownictwo BOR już zmieniło szefów oddziału szkolenia (w czerwcu 2010 r.) i zmodyfikowano system szkoleń. – Obecnie każda grupa ma swój własny program określony na podstawie wykonywanych zadań i go realizuje – mówi. – Nie ma potrzeby, aby pracownicy administracji tak samo dużo szkolili się w zakresie obrony czy strzelania jak funkcjonariusze, którzy ochraniają VIP.
MSWiA zauważa też, że za mało pieniędzy przeznacza się na szkolenie. – To już się zmieniło – zapewnia rzecznik Biura. – Dzięki polskiej prezydencji funkcjonariusze BOR od 2010 r. korzystają z dodatkowych szkoleń. Powtórka szkoleń ze strzelania lub wyszkolenia taktyczno-obronnego dla tych, którzy ich nie zaliczyli, kosztowała jednostkę dodatkowe 50 tys. zł.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 25 sie 2011, 15:10 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz
25 sie 2011, 15:09
Re: Kto głosował na PO
Politycy PO to stado baranów
Platforma Obywatelska na sobotniej konwencji ma przedstawić swój program wyborczy. Problem w tym, że politycy, którzy będą go przyjmować, nie wiedzieli go na oczy - informuje tygodnik Wprost. - Zarząd traktuje nas jak stado baranów. Jak mamy głosować za programem, którego nie widzieliśmy? - oburza się jeden z posłów PO.
Dziennik Wprost rozmawiał z kilkoma posłami PO spoza kierownictwa partii. Okazuje się, że żaden z nich nie zna treści programu. - Nie czytałem tego dokumentu - przyznał Antoni Mężydło. - Ja też nie znam naszego programu. Zakładam, że znajdzie się w nim raczej odwołanie do naszych osiągnięć i ambicji niż zbiór szczegółowych wskazań dla przyszłego rządu - przewiduje Jacek Żalek.
- Zarząd traktuje nas jak stado baranów. Jak mamy głosować za programem, którego nie widzieliśmy? Z mediów dowiedzieliśmy się tylko, że dokument jest już w druku, że Platforma wycofała się w nim z pomysłu podatku liniowego i że jednym z jego autorów jest szef Instytut Obywatelskiego Jarosław Makowski. To się pechowo złożyło, bo ja akurat jestem za liniowym a tego człowieka w życiu na oczy nie widziałem - oburza się jeden z posłów.
Rafał Grupiński, który jest jednym z autorów dokumentów wszystkiemu zaprzecza. Twierdzi jednak, że każdy, kto chciał, mógł włączyć się w prace programowe. Te informacje dementuje jednak poseł PO, ten sam, który jest za podatkiem liniowym: - To nieprawda. Wielokrotnie dopytywałem o program i zawsze odprawiano mnie z kwitkiem.
Jan Bo na nic więcej nie zasługujecie- bezmyślne stado
narcyza Traktują WAs tak jak na to zasługujecie. Donek każe - sługa musi. A może nie jesteście sługami. Gorzej, jesteście sługusami.
polo ich jedyny program to dokopac PiS, zgnoic Kaczynskiego i podzielic sie naszymi podatkami.
korybut PO ma doskonały program JAK WALCZYC Z PIS!!!!!! Pozostałe sprawy dla społeczeństwa JAK SIE UDA !!!!
mostuwek38 PO ma tylko jeden program zniszcyc Polska Zniszczyc do reszy gospodarke potem Tusk wyjedzie do swoich Merkel mu w tym pomoze Drzewiecki ma apartament w USA Ta partia to rzeczywiscie partia baranów i zdrajcow Kto na partie zagłosuje to przyczynia sie do niszczenia Polski
poshit PO to największa partia korupcyjna od czasów Mazowieckiego. PO to Białoruś, PO to Rosja postsowiecka, PO to zastraszanie, PO to kłamstwa, PO to dezinformacja, PO to korupcja wyborcza, gospodarcza, społeczna, polityczna itd, PO to gnój moralny i etyczny, PO to SHIT
sb PO to partia o podłożu psychopatycznym. Sami kleptomani, mitomani i socjopaci.
axel Tak ich traktuja na co zasługują.wiadomo kto w Polsce kandyduje do sejmu i senatu 95% to ,ludzie, którzy za kase zrobią wszystko. Podpiszą się pod największym swinstwem i głupota byle nie stracic koryta.
nbv Nikt nie zna programu PO, ponieważ POkrętasy wyznają filozofię ,róbta co chceta, Jeżeli partia opozycyjna nie ma precyzyjnego programu, bo nie wie na czym stoi, to ujdzie! Ale gdy rządzący go nie mają to jest skandal i wstyd, że społeczeństwo ten stan rzeczy toleruje!
kozak Czy posłowie i eurodeputowani z PO to jeszcze politycy czy już terroryści gnębiący polski naród?!!!
Skryba Pamiętacie o tych pełnych szufladach ustaw przygotowanych przed wyborami, o podatku 3x15 i zniesieniu podatku Belki? Pewnie leżą tam do dzisiaj, bo ktoś zgubił klucze od tych szuflad? A ja wam mogę obiecać po kilogramie złota dla każdego kto na mnie zagłosuje. Jestem 13 na liście 8.
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
Ostatnio edytowano 10 wrz 2011, 13:50 przez Badman, łącznie edytowano 1 raz
10 wrz 2011, 13:48
[legend=Dwa razy więcej obietnic w programie wyborczym PO]By żyło się lepiej, wszystkim - obiecywała wyborcom Platforma Obywatelska 4 lata temu. "Razem zrobimy więcej" - mówił dziś Donald Tusk. W Warszawie odbyła się wyborcza konwencja Platformy, podczas której partia nareszcie zaprezentowała swój program. Jest w nim dwa razy więcej obietnic niż 4 lata temu. Spisano je w 21 punktach. W 2007 roku głównych tematów było 10. Ale jest też sporo podobieństw - w obu kampaniach Platforma pisze o silnym, bezpiecznym państwie, które dba o obywateli i ich zdrowie, zapewnia im pracę, a młodym wykształcenie. Część obietnic partii Donalda Tuska słyszymy od wielu miesięcy - np. tę o likwidacji NIP, formularzy PIT czy budowie "Świetlików", czyli lokalnych centrów kultury na wzór "Orlików". Poseł Ireneusz Raś z zarządu PO tłumaczy to tak: Pewna kontynuacja, ale zmodyfikowana w oparciu o doświadczenie. To nie są gruszki na wierzbie, tylko to są konkretne sprawy, którymi możemy się zająć w najbliższym czasie. W niebieskiej książce, rozdawanej uczestnikom konwencji, na 188 stronach PO spisała swoje dokonania i deklaracje. Szkoda, że nie dodano, jak zamierza je spełnić. Rada Krajowa Platformy Obywatelskiej przyjęła program jednogłośnie. Paweł Świąder RMF FM[/legend]
I bezczelność bez granic: w programie PO - w 2014 roku, ponowny wzrost płac w sferze budżetowej...
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
10 wrz 2011, 15:21
inspektor
[legend=Dwa razy więcej obietnic w programie wyborczym PO]By żyło się lepiej, wszystkim - obiecywała wyborcom Platforma Obywatelska 4 lata temu. "Razem zrobimy więcej" - mówił dziś Donald Tusk. W Warszawie odbyła się wyborcza konwencja Platformy, podczas której partia nareszcie zaprezentowała swój program. Jest w nim dwa razy więcej obietnic niż 4 lata temu. Spisano je w 21 punktach. W 2007 roku głównych tematów było 10.
Poseł Ireneusz Raś z zarządu PO tłumaczy to tak: Pewna kontynuacja, ale zmodyfikowana w oparciu o doświadczenie. To nie są gruszki na wierzbie, tylko to są konkretne sprawy, którymi możemy się zająć w najbliższym czasie. W niebieskiej książce, rozdawanej uczestnikom konwencji, na 188 stronach PO spisała swoje dokonania i deklaracje. Szkoda, że nie dodano, jak zamierza je spełnić. Rada Krajowa Platformy Obywatelskiej przyjęła program jednogłośnie.[/legend]
I bezczelność bez granic: w programie PO - w 2014 roku, ponowny wzrost płac w sferze budżetowej...
Oj tam, oj tam. Jak za 4 lata znowu nie wyjdzie, to zawsze będzie można jeszcze raz zachęcić mówiąc: do trzech razy sztuka.
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
10 wrz 2011, 16:25
"W swoim programie Platforma deklaruje m.in., że zlikwiduje formularze podatkowe PIT, obniży zasadniczą stawkę VAT do 22 proc. w 2014 roku, zwiększy ulgi podatkowe dla oszczędzających na emeryturę, zapewni dostęp do szerokopasmowego internetu w każdej gminie."
uśmiałem się po pachy zwłaszcza z tej obniżki VAT trzeba mieć tupet...
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
10 wrz 2011, 19:19
Z racji dzisiejszej konwencji Partii Oszustów właśnie sobie przypomniałem, a co się przy tym po raz setny uśmiałem:
"W swoim programie Platforma deklaruje m.in., że zlikwiduje formularze podatkowe PIT, obniży zasadniczą stawkę VAT do 22 proc. w 2014 roku..." uśmiałem się po pachy zwłaszcza z tej obniżki VAT trzeba mieć tupet...
Może chodziło o 2041 rok?!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
10 wrz 2011, 21:34
Kazik Staszewski, lider zespołu Kult kaja się za błąd jaki popełnił cztery lata temu głosując na PO.
Artyści i celebryci chyba na dobre odwrócili się od Platformy Obywatelskiej. Kazik Staszewski, lider zespołu Kult, udzielił niedawno wywiadu, w którym wyraźnie kaja się za błąd jaki popełnił cztery lata temu głosując na PO.
Od dłuższego czasu jesteśmy świadkami pewnego zakrętu środowisk show biznesu na prawo. Ostatnio nawet Marcin Meller ogłosił na popularnym portalu społecznościowym, że pomnik dla Lecha i Marii Kaczyńskich w Warszawie to rzecz oczywista i polityka warszawskiej Platformy w tej kwestii jest nie na miejscu.
Kazik nigdy nie stronił od polityki często komentując bieżące wydarzenia w swoich tekstach. Piosenki takie jak "Lewy czerwcowy" czy "100 000 000" to klasyka polskiego rocka. Muzyk od lat zwracał uwagę na swoje przywiązanie do wartości tradycyjnych.
Staszewski jak zwykle był pierwszy, na krótko przed rozpoczęciem kampanii udzielił wywiadu "Nowej Trybunie Opolskiej". Dobitnie podsumowuje tam nie tylko rządy PO, ale przede wszystkim wskazuje jak dobrym prezydentem był Lech Kaczyński, który jego zdaniem zasługuje na pomnik w Warszawie.
- Oczywiście, że powinien. Bez względu na opinie o nim – zginął na posterunku, pełniąc obowiązki głowy państwa, a nie u siebie na działce, zabijając się szpadlem. A poza tym – czy nam się to podoba czy nie – był najlepszym prezydentem Polski ostatniego 20-lecia. Bo kto, jeśli nie on? Jaruzelski? Wałęsa? Nie wygłupiajmy się... A może Kwaśniewski, który do Charkowa, na groby polskich żołnierzy pojechał pijany? Długo nie dostrzegałem niestosowności tej sytuacji. Do czasu, aż uświadomiłem sobie taką rzecz: a jakby to prezydent Izraela przyjechał do Auschwitz i się zataczał? - powiedział Kazik. Dobitnie.
W dalszej części wywiadu popularny artysta zwierza się, że dał się zastraszyć mediom, które miały jak najgorszą opinię o Prawie i Sprawiedliwości. Z perspektywy czasu jednak ich rządy, według Kazika, nie były najgorsze. Szczególnie pod względem gospodarczym, Kazik podkreśla zniesienie i zmniejszenie podatków. Jak również fakt, że lata rządów PiS były dla niego bardzo dobre pod względem finansowym.
Zgadzacie się z Kazikiem? Was też zawiodła Platforma?
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
12 wrz 2011, 20:53
Kazik o rządach PiS! Nie uwierzycie, ale on je chwali!
Koniec świata. Kazik chwali rządy PiS! - Daleki jestem od tego, by w czambuł potępiać rządy PiS. Dla mnie i dla mojej kieszeni to był bardzo dobry czas. Znieśli podatek od darowizny, od spadku, zmniejszyli dochodowy. Niestety kompletnie nie umieli sobie poradzić z wizerunkiem w mediach - mówi artysta
- Głosowałeś w ostatnich wyborach na PO? - zapytał dziennikarz "Nowej Trybuny Opolskiej" Kazika Staszewskiego. - Głosowałem, ale z własnej ignorancji i z ulegania baraniej panice - ulegając panice antypisowskiej. Tego żałuję. Daleki jestem od tego, by w czambuł potępiać rządy PiS. Dla mnie i dla mojej kieszeni to był bardzo dobry czas. Znieśli podatek od darowizny, od spadku, zmniejszyli dochodowy. Niestety kompletnie nie umieli sobie poradzić z wizerunkiem w mediach, czego i ja jestem najlepszym dowodem, widząc w nich wcielone zło. Ale ja to głupek jestem - odpowiedział mu artysta.
I bynajmniej na tym nie skończył. Zapytany o to, co jest największym błędem obecnego rządu, odpowiedział krótko: - Wszystko.
I dalej wyjaśnił: Niedotrzymanie ani jednej obietnicy wyborczej. Obiecywanie gruszek na wierzbie należy oczywiście do emploi zawodu polityka, ale PO zachowała się kompletnie cynicznie... tłuszcza dostaje co raz to nowe elementy igrzysk, jak kastrowanie pedofili, walka z dopalaczami i kibicami. Mówię kibicami, bo nie uznaję dychotomii kibol-kibic - wypalił Kazik, dorzucają między wierszami jeszcze kilka uwag o wyciszeniu afery hazardowej i bezkarności Zbycha i Mira.
Waszym zdaniem Zgadzasz się z Kazikiem? TAK - 83% NIE - 17%
Kazik Staszewski: Pracuję z alkomatem Nowa Trybuna Opolska dodano: 22 maja 2011, 10:15 Autor: Katarzyna Kownacka
"(...) - A co jest największym błędem obecnego rządu? - Wszystko. Niedotrzymanie ani jednej obietnicy wyborczej. Obiecywanie gruszek na wierzbie należy oczywiście do emploi zawodu polityka, ale PO zachowała się kompletnie cynicznie. A rząd popełnia gafę za gafą. Ot, choćby ostatnio wyczytałem, że w aferze hazardowej są wprawdzie jakieś dowody, ale nie takie, żeby postawić zarzuty... Czytaj: Miro i Zbycho coś broili, ale się im upiecze, bo ich osłaniają koledzy. zamiennik kupienia ustawy, bo z tym mieliśmy do czynienia w tej aferze, czyli sytuacja analogiczna do tej, która rozwaliła rząd Millera, teraz ma ujść na sucho. (...)"
Wczorajsza konwencja programowa Platformy chyba już ostatecznie potwierdziła, że rządzący po 4 latach sprawowania władzy, kompletnie oderwali się od rzeczywistości. Wszechobecny PR dokonał takich zmian w ich percepcji, że wykreowane obrazy całkowicie zastąpiły wszystko to z czym codziennie stykają się miliony Polaków. Donald Tusk w swoim wystąpieniu na tej konwencji, wspiął się wręcz na Himalaje demagogii i wypowiedział tyle półprawd i zwyczajnych kłamstw, że gdyby PiS chciał domagać się ich sprostowania w trybie wyborczym, to Platforma do końca kampanii wyborczej nie wychodziłaby z sądu. Trzeba mieć w sobie wręcz nieograniczona ilość cynizmu i pogardy dla Polaków aby móc zmieścić w prawie godzinnym wystąpieniu takie ilości kłamstw o „zbawiennych „ skutkach swojego rządzenia z jednej strony i niezliczone ilości obietnic, które miałyby być zrealizowane w nadchodzącym 4 leciu, z drugiej strony.
2. Kwintesencją sukcesów Platformy za ostatnie 4 lata odmienianą przez wszystkie przypadki przez Tuska, ma być 2 tysiące Orlików, sportowych boisk dla dzieci i młodzieży z oświetleniem i prysznicami. To dużo ale jednocześnie oznacza, że jest przynajmniej 500 gmin w których nie ma takiego obiektu. Każdy kto choć na poziomie elementarnym zna ten program doskonale wie, że jego realizatorami od początku do końca są jednostki samorządu terytorialnego, głównie gminy, rzadziej powiaty. Jest on finansowany na zasadzie montażu finansowego po 1/3 zainteresowana gmina, samorząd województwa na którego terenie ta gmina jest położona i 1/3 ministerstwo sportu. Przy czym wkład samorządu województwa i ministerstwa sportu został określony na poziomie 300 tysięcy, a więc jeżeli Orlik kosztował np. 1,5 mln, a z reguły tak było, to samorząd gminny musiał wyasygnować 900 tysięcy zł. To właśnie determinacja samorządów lokalnych- gmin i samorządów województw, które były w stanie zabezpieczyć ponad 2/3 środków na realizację tych przedsięwzięć, pozwoliła na ich realizację. Jak więc bez wymienienia tych faktów można zawłaszczyć całość tego programu? To potrafią zrobić tylko cynicy do szpiku kości, ludzie którzy jednocześnie oszczędnie gospodarują prawdą.
3. Z kolei główną obietnicą na najbliższe 4lata ma być wymienione przynajmniej 5 razy w przemówieniu przez Premiera Tuska, 300 mld zł ( a więc w przybliżeniu 75 mld euro), które jak rozumiem Polska ma otrzymać w przyszłej perspektywie finansowej Unii Europejskiej na realizację polityki regionalnej. W tej sprawie deklarowanie jakichkolwiek sum jest pisaniem kijem na piasku. Budżet UE na lata 2014-2020 będzie uchwalony najwcześniej w połowie 2013 roku, a więc za 2 lata, środki na politykę spójności co już dzisiaj wiadomo, mają być mniejsze niż było to w ostatnim siedmioleciu, a Polska nie ma szans na jakieś uprzywilejowane traktowanie przy ich podziale. A już sugestia Tuska, że takie pieniądze może załatwić tylko rządząca w Polsce Platforma, bo ma komisarza ds. budżetu Janusza Lewandowskiego i przewodniczącego PE Jerzego Buzka, jest wręcz urąganiem inteligencji Polaków. Jeżeli do 2013 roku uda się sklecić jakikolwiek budżet unijny (ze względu na coraz bardziej pogłębiający się kryzys w strefie euro) to rozdział środków na politykę spójności na poszczególne kraje odbywa się według algorytmów, które funkcjonują w UE od wielu lat i są niezależne od tego jakie ugrupowania w nich rządzą.
4. Wystąpienie Tuska na konferencji programowej Platformy nie było więc ani rozliczeniem z 4 lat dotychczasowego rządzenia (bo Polakom hasło „Polska w budowie” nie wystarczy), nie było również prezentacją programu na przyszłość, bo pokazana na konferencji 200 stronicowa książka, takim programem nie jest. Premier Tusk wygłosił kolejne przemówienie, odsądzające PiS wręcz od czci i wiary i zrobił to w takim pobudzeniu, że aż zastanawiam się czy przed wspięciem się na te Himalaje demagogii, nie zatrzymał się na chwilę w pobliskim Nepalu i czegoś nie wciągnął? Zbigniew Kuźmiuk http://blogi.Syfilisweek.pl/Tekst/polityka ... tuska.html
17 wrz 2011, 21:41
Prokuratura potwierdza ustalenia „Rz". Do gorzowskiej PO zapisywano ludzi bez ich wiedzy. 17-10-2011, Reczpospolita, Łukasz Zalesiński, Izabela Kacprzak
"Blisko 50 osób z 200 dotychczas przesłuchanych przez śledczych stwierdziło, że nigdy nie zapisywało się do Platformy Obywatelskiej. Ich deklaracje członkowskie znacznie podniosły liczebność w gorzowskich kołach partii. (...)
"Rz" w lipcu ujawniła kulisy tej sprawy. Tuż przed wyborami w regionalnych strukturach do partii w Gorzowie zapisało się nagle 261 osób. Okazało się, że na listy członków Platformy wciągnięto ludzi, którzy nigdy się do ugrupowania nie zapisali. (...)"