Teraz jest 06 wrz 2025, 13:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post Re: VIES
Anti                    

NewLunatiq                    

Zatem posłużenie się przez podmioty NIPUE powinno oznaczać, że mamy do czynienia z transakcją pomiędzy dwoma podatnikami.

To jest proste jak konstrukcja cepa.

NewLunatiq                    

Jeśli tak nie jest i usługodawca naliczy polski podatek VAT, na pytanie dlaczego tak zrobił, odpowie nam na pewno, że posiada wiedzę, iż świadczona usługa była przeznaczona, przykładowo na cele prywatne usługobiorcy (przynajmniej taką wiedzę powinien posiadać jeśli opodatkowuje usługę na terytorium RP).

A co jak świadczy usługi na rzecz podatnika "podatku od wartości dodanej" (w ramach jego zwykłej działalności), który nie ma nr VAT UE? Czyli co? Nie jest on podatnikiem?
Wydawało mi się, że wprowadzono usługi do inf. podsumwującej m.in. po to żeby mieć wiedzę kto opodatkowuje i czy to zrobił. Jeżeli teraz takie transakcje ma wykazywać tylko w poz. 21 VAT - 7 (zdanie KIPu) to skąd będziemy wiedzieć, że przerzucił ten obowiązek na swojego kontrahenta?
A my jak się dowiemy, że nasz ma import usług, które powinien opodatkować u nas? W końcu my wiemy z jakich dokumentów dane do VIESu wpływają, a z jakich nie.
A co jak nie naliczy krajowej stawki? Jak to wyłapać bez czynności czy kontroli? A mamy tyle czasu żeby to w takich ilościach robić?
Podatnicy zaczynają radzić sobie w ten sposób, że wykazują świadczenie usług w poz. 21 i 22 VAT -7 i VAT UE podając krajowy nr kontrahenta z Unii. Ewentualnej w prefiksem "PL". Pewnie, że możemy te dane ręcznie wprowadzić w uwagi, w końcu mamy tyle czasu... A co z elektronicznymi? VAT UE jakoś system przełknie, ale korekty już nie. Wzywać za każdym razem? Niektórzy mają takie obroty, że będzie trzeba...

system nie jest doskonały. Ta niedoskonałość wynika z niezastosowania się podatników do pewnych zasad. Jeśli jesteś zarejestrowany do VATUE to posługuj się NIPUE. Jeśli dokonujesz czynności "unijnej" to zarejestruj się na VATUE. W takich sytuacjach nie byłoby problemu. Mam co jakiś czas podatników, którzy wykazują w VIES transakcje na rzecz kontrahentów bez NIPUE. Niektórzy w wyjaśnieniu do informacji piszą, że dokonali sprzedaży usługi na rzecz podatnika prowadzącego działalność gospodarczą, który nie posłużył się NIPUE. Dołączają fakturę, czasami przetłumaczone dokumenty potwierdzające prowadzenie przez tamtego dg. Czasami trzeba posłużyć się google (czy inną wyszukiwarką;) ). Wtedy drukuję stronę internetową podmiotu i podpinam pod błędną informację. Jeśli mam wątpliwość co do charakteru transakcji - wzywam podatnika do okazania tych dokumentów (tu właśnie z pomocą przychodzi nowe rozporządzenie). Ustawodawca unijny stoi na stanowisku, że miejsce opodatkowania transakcji zależy nie od formalności nadania NIPUE, ale od faktycznego statusu podmiotów. Aż się prosi, aby brak rejestracji do transakcji w UE w zakresie usług niosło za sobą jakąś sankcję. Nie może to jednak prowadzić do podwójnego opodatkowania, zakłócenia konkurencji czy naruszenia zasady neutralności - i kółko się zamyka...

03 wrz 2011, 12:15
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2010, 17:32

POSTY        1
Mam pytanie: Jak długo czekać po zakończeniu kwartału z wykonaniem zapytań z poziomu 2 o transakcje naszych z unijnymi? Dzięki za każdą odpowiedź.

17 paź 2011, 17:15
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
sloneczko1                    

Mam pytanie: Jak długo czekać po zakończeniu kwartału z wykonaniem zapytań z poziomu 2 o transakcje naszych z unijnymi? Dzięki za każdą odpowiedź.

W zasadzie każdy zadaje zapytania kiedy chce.
Dla przykładu biorąc III kwartał: kwartał skończył się 30.09, termin składania VAT-UE za III kw. 15.10 lub 25.10. Zatwierdzamy do końca października. Zwykle czekam około miesiąca zanim inne kraje powprowadzają swoje, a ludzie w moim US powprowadzają VAT-7, co by mieć pogląd czy jest wykazany import usług z komunikatów. Ja robię tak, że jak zadam zapytania z poziomu drugiego to od razu wzywam. Pytanie jak stoisz z czasem i ile masz transakcji. Ja mam 250 stron raportu więc trochę mi schodzi zadać zapytania  :lol:
W gruncie rzeczy WNT i usług do sprawdzenia są takie ilości, że samo MF zdaje sobie sprawę, że my nie jesteśmy w stanie wszystkiego ogarnąć. Chodzi mi o duże US i wyspecjalizowane.  U  nas na kontroli sprawdzali tylko czy nie ma rozbieżności między VAT-7 a VAT-UE.
Co ciekawe ostatnio przyszła z MF odpowiedź na helpa jednego z US. Problem był taki: Podatnik zarejestrował się do VAT-UE po tym jak dokonał WNT. Złożył VAT-UE, którego siłą rzeczy nie dało się wprowadzić, bo aktywność była otwarta z datą późniejszą. US zapytał jak ma taką informację podsumowującą obsłużyć w VIES. Odpowiedź MF była nijaka i dawała do zrozumienia, że skoro później się zarejestrował, to mamy problem, nie wprowadzimy i tyle. Szkoda tylko, że w 2006r. wysmarowali pismo w którym napisali, żeby otwierać obowiązki tak, aby dało się zatwierdzić VAT-UE- czytaj z datą wsteczną. I jak my mamy normalnie pracować, skoro narzędzia, które mamy do dyspozycji są o  :dupa: rozbić ?

17 paź 2011, 21:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
U nas przy WNT mówimy podatnikom żeby rejestrowali się wstecz ...nie wiem czy to dobrze  :unsure:

18 paź 2011, 06:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        160
A wracając do zapytań, to z tego co udalo mi się dowiedzieć (bo sama muszę się domyślać jak działa cały ten VIES  :glare: ) to najpierw mamy wysyłać zapytania z poziomu 1 żeby dane w raporcie o nabyciach były pełne...
...czy ja więc dobrze rozumiem, że wysyłanie zapytań powoduje, że dane o transakcjach same nam się aktualizują, tzn. np jak dostanę odp że kontrahent dokonał korekty, to kwoty widoczne w zakładce "rozliczenia..." też mi się zmienią ?????? bardzo proszę o jakieś krótkie wyjaśnienie jak to działa.

18 paź 2011, 07:05
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
novi                    

U nas przy WNT mówimy podatnikom żeby rejestrowali się wstecz ...nie wiem czy to dobrze  :unsure:

Ja też tak robię. Każę odszukać fakturę i w VAT -R wpisać datę o dzień wcześniejszą.

novi                    

A wracając do zapytań, to z tego co udalo mi się dowiedzieć (bo sama muszę się domyślać jak działa cały ten VIES  :glare: ) to najpierw mamy wysyłać zapytania z poziomu 1 żeby dane w raporcie o nabyciach były pełne...
...czy ja więc dobrze rozumiem, że wysyłanie zapytań powoduje, że dane o transakcjach same nam się aktualizują, tzn. np jak dostanę odp że kontrahent dokonał korekty, to kwoty widoczne w zakładce "rozliczenia..." też mi się zmienią ?????? bardzo proszę o jakieś krótkie wyjaśnienie jak to działa.

Wysyłaj od razu z poziomu 1 i 2.

18 paź 2011, 07:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        160
a na podstawie jakich raportów wysyłamy zapytania? czy tylko na podst. raportu o niezgodnościach w nabyciach?

18 paź 2011, 08:51
Zaawansowany

POSTY        90
Ja korzystam z  "Porównania nabyć z dok. VIES i informacji z innych krajów"- tu masz wszystko: kraje, kwoty, różnice w towarach i usługach.

18 paź 2011, 11:01
Znawca
Własny awatar

POSTY        160
dzięki bardzo

18 paź 2011, 12:19
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
novi                    

Rejestracja wstecz?
Art. 97 ust. 1 ustawy u VAT:

Podatnicy, o których mowa w art. 15, podlegający obowiązkowi zarejestrowania jako podatnicy VAT czynni, są obowiązani przed dniem dokonania pierwszej wewnątrzwspólnotowej dostawy lub pierwszego wewnątrzwspólnotowego nabycia zawiadomić naczelnika urzędu skarbowego w zgłoszeniu rejestracyjnym, o którym mowa w art. 96, o zamiarze rozpoczęcia wykonywania tych czynności
.

18 paź 2011, 17:10
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Us_nip                    

Rejestracja wstecz?

Rejestruję wstecz. Szczególnie jak dokonali tylko nabycia.
Z dostawą jest "mały" problem.
MF stworzyło kilka pism w tej sprawie. Koncepcje były różne, a pracować trzeba :)

18 paź 2011, 17:42
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Pinero                    

Us_nip                    

Rejestracja wstecz?

Rejestruję wstecz. Szczególnie jak dokonali tylko nabycia.
Z dostawą jest "mały" problem.
MF stworzyło kilka pism w tej sprawie. Koncepcje były czasami odmienne, a pracować trzeba :)

Co do pism MF to widziałem na oczy tylko jedno z 2005. Podali tam, że mając na uwadze art. 97 ust. 1 ustawy o VAT data aktywności VIES nie może być wcześniejsza niż dzień następujący po dniu złożenia zgłoszenia rejestrującego (aktualizacji i zgłoszenia rejestrującego) dla VAT-UE. Można prosić o sygnatury tych pism? Jestem bardzo ciekawy co tam napisano.

Znalazłem też kilka wyroków, w których wskazano, że dokonanie rejestracji na VAT UE nie może być skuteczne z datą wsteczną (m.in.: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/2F18DC4A23, http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D3F940E253 i http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/503948C61C).

Nie twierdzę, że transakcje dokonane przed rejestracją nie mogą być rozliczone jako np.: WDT. Chodzi mi tylko o samo dokonanie rejestracji na VAT UE.

18 paź 2011, 18:17
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Gdyby to było faktycznie istotne to czemuż nasi geniusze informatyczni nie wprowadzili prostej blokady polegającej na niemożności wpisania daty początku aktywności wcześniejszej niż dzień następny po złożeniu wniosku? :zeby:
W tak wielu sytuacjach istnieją jakieś dziwaczne cezury, jak na przykład 23.07.2011 w SeRCe, niemożność wprowadzenia daty ważności adresu późniejszej od bieżącej i wiele innych.
Po co w ogóle w systemie data początku aktywności? Wpływa formularz w dniu, aktywność ważna od następnego bez wpisywania żadnych dat! Po co nadal w aktywności VIES wprowadzać informację o kaucji? Po co wprowadzać różne warianty aktywności VIES? Nie wystarczy sam akces? Rodzaje aktywności powinny wynikać z treści informacji VAT-UE

18 paź 2011, 21:50
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

POSTY        90
Us_nip                    

Nie twierdzę, że transakcje dokonane przed rejestracją nie mogą być rozliczone jako np.: WDT. Chodzi mi tylko o samo dokonanie rejestracji na VAT UE.

Jeżeli mamy uznawać za WDT, to dlaczego nie zrobić porządku i nie zarejestrować z datą wcześniejszą?

19 paź 2011, 06:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 51  Następna strona