Teraz jest 06 wrz 2025, 07:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna strona
CEIDG 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: CEIDG
MSWIA chwali się osiągnięciami (http://www.computerworld.pl/news/375145/Przez.Internet.zarejestrowalo.sie.juz.30.tysiecy.firm.html)

Przez Internet zarejestrowało się już 30 tysięcy firm.Tyle firm zarejestrowało się od 1 lipca 2011 r. do dziś (19 września) w bazie CEIDG. Według stanu na 12 września br. gminy zadeklarowały 3 184 706 wpisów zgromadzonych w ewidencjach działalności gospodarczej, a 1414 z 2479 rozpoczęło już proces ich przenoszenia do systemu Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

Już z tej krótkiej notki widać , że wieść o zmianie ustawy o rejestracji działalności gospodarczej nie dotarła jeszcze do ponad 1000 gmin. To już teraz grozi niedotrzymaniem terminów(31.12.2011).

19 wrz 2011, 19:13
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Termin pewnie zostanie zachowany w przypadku 99% (może jakieś czarne owieczki się znajdą), ale jakość i kompletność danych w CEIDG to już inna historia.

19 wrz 2011, 19:33
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Us_nip                    

Termin pewnie zostanie zachowany w przypadku 99% (może jakieś czarne owieczki się znajdą), ale jakość i kompletność danych w CEIDG to już inna historia.

Trudno zachować operatorom jakość jeśli nie mieli żadnych szkoleń i uczą się aplikacji "w boju".

19 wrz 2011, 19:40
Specjalista

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
I zresztą już nie działa :rotfl:

20 wrz 2011, 12:42
Specjalista

POSTY        520
Sorry!
Właśnie zaczął :rotfl:

20 wrz 2011, 12:48
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
ale draka!! co robić?? wniosek z CEiDG wydrukowałam i zaakceptowałam. Po czym okazało się, że przedsiębiorca podał NIP nie swój tylko Urzędu Pracy. Więc odnalazłam ten wniosek i zgodnie z tymi scenariuszami co przysłali nam z wytycznymi wzięłam i ten NIP zmieniłam. Wyskoczyło, że zmiany dokonano poprawnie. I wchodzę teraz w ten wniosek i ten NIP ma niezmieniony :(:( czyżby się musiały te dane wgrać przez jakiś czas jak np z SeRCa do Poltax?? niewiem co robić :/

30 wrz 2011, 13:09
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
anet                    

ale draka!! co robić?? wniosek z CEiDG wydrukowałam i zaakceptowałam. Po czym okazało się, że przedsiębiorca podał NIP nie swój tylko Urzędu Pracy. Więc odnalazłam ten wniosek i zgodnie z tymi scenariuszami co przysłali nam z wytycznymi wzięłam i ten NIP zmieniłam. Wyskoczyło, że zmiany dokonano poprawnie. I wchodzę teraz w ten wniosek i ten NIP ma niezmieniony :(:( czyżby się musiały te dane wgrać przez jakiś czas jak np z SeRCa do Poltax?? niewiem co robić :/

Spoko. Przecież to Urząd Pracy - no to chyba działalność może prowadzić  :wysmiewacz:

30 wrz 2011, 18:46
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Coś kojarzę ten dzisiejszy skrypt sprawdzający przysłany przed 15 i do natychmiastowego wykonania  z postem powyżej.  Prawdopodobnie sytuacja trochę wymknęła się spod kontroli ale może w poniedziałek będzie już blokada dla takich przypadków. W końcu jakby nie było to NIP ZUS i UP jest najczęściej wykorzystywany przez podatników jako własny w składanych zeznaniach w całej Polsce. Tylko,że w POLTAX taka sytuacja nigdy by nie przeszła.

30 wrz 2011, 22:16
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
tranqilo                    

Coś kojarzę ten dzisiejszy skrypt sprawdzający przysłany przed 15 i do natychmiastowego wykonania  z postem powyżej.  Prawdopodobnie sytuacja trochę wymknęła się spod kontroli ale może w poniedziałek będzie już blokada dla takich przypadków. W końcu jakby nie było to NIP ZUS i UP jest najczęściej wykorzystywany przez podatników jako własny w składanych zeznaniach w całej Polsce. Tylko,że w POLTAX taka sytuacja nigdy by nie przeszła.

W POLTAX też takie rzeczy miały miejsce. Wystarczyło, że np.: w US Zakopane Nowak podał NIP ZUS z Olsztyna, a nie był on wcześniej odnotowany w RL jako płatnik. Wszystko jest możliwe :)

Można coś więcej o tym skrypcie?

02 paź 2011, 15:38
Specjalista

POSTY        520
Z MF przyszło pismo, żeby "wyczyścić" wnioski w CEIDG, bo jest ich za dużo :zeby:
Fakt, że niektóre US chyba zapomniały o CEIDG, ale z drugiej strony mam niby rozumieć, że MF nieżyczy sobie takiego oblężenia przez przedsiębiorców? :zeby:

Lepiej byłoby chyba poinformować wszystkich  o dołożeniu zakładki z wnioskami o nadania NIP, bo ja takiego pisma na oczy nie widziałem, a wiszą tam wnioski nawet z sierpnia!!!

13 paź 2011, 07:29
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
oen                    

Lepiej byłoby chyba poinformować wszystkich  o dołożeniu zakładki z wnioskami o nadania NIP, bo ja takiego pisma na oczy nie widziałem, a wiszą tam wnioski nawet z sierpnia!!!

Woo - 30 dni na nadanie NIP ? A miało być tak pięknie...

13 paź 2011, 07:50
Specjalista

POSTY        520
Jest taka książka "Traktat o dobrej robocie" Tadeusza Kotarbińskiego.
Powinna być lekturą obowiązkową.

Ostatnio edytowano 13 paź 2011, 07:56 przez oen, łącznie edytowano 1 raz

13 paź 2011, 07:55
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
oen                    

Swoją drogą to dyletanctwo "tfurcuf" systemów wszelakich wyłazi na każdym kroku.
Teraz w CEIDG są dwie zakładki, dla tych bez NIP i dla tych z NIP.  Gdy wchodzę najpierw do jedej zakładki to filtr z moim NUSem działa, ale po wejściu do drugiej, filtr ulega amnezji i już nie wie dla jakiego NUSa ma szukać wniosków.
Niby drobiazg, ale zgrzyt jest.

13 paź 2011, 08:40
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
oen                    

Z MF przyszło pismo, żeby "wyczyścić" wnioski w CEIDG, bo jest ich za dużo :zeby:
Fakt, że niektóre US chyba zapomniały o CEIDG, ale z drugiej strony mam niby rozumieć, że MF nieżyczy sobie takiego oblężenia przez przedsiębiorców? :zeby:

Dokładnie.
Oni tylko potrafią nas strzyc, a informacji o zmianach zabrakło.

Chyba ktoś zawalił, powinien się z tego wytłumaczyc na piśmie  ;-)

13 paź 2011, 09:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna strona