Teraz jest 06 wrz 2025, 14:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Właściwość miejscowa podatnika z adresem zagranicznym 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
Post Właściwość miejscowa podatnika z adresem zagranicznym
mam nip-3 z adresem zamieszkania niemieckim i zameldowania nie mojej właściwosci. wyrejestrowalam i odesłałam do tamtego urzędu. dostałam nip z powrotem. jak postępujecie w takich przypadkach??

13 wrz 2011, 10:26
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Post Re: Właściwość miejscowa podatnika z adresem zagranicznym
A nie powninno być do DUS Warszawa-Śródmieście???

13 wrz 2011, 11:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 10:22

POSTY        23
anet                    

mam nip-3 z adresem zamieszkania niemieckim i zameldowania nie mojej właściwosci. wyrejestrowalam i odesłałam do tamtego urzędu. dostałam nip z powrotem. jak postępujecie w takich przypadkach??

Jeżeli podmiot był podatnikiem w twoim US przed zmianą adresu zamieszkania, to NIP3 powinien zostać u ciebie i tam powinien się rozliczyć za ostatni rok podatkowy.

13 wrz 2011, 11:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Pod warunkiem że na ostatni dzień roku miał miejsce zamieszkania w Polsce. Jeśli nie to właściwy będzie US ds. nierezydentów - par. 5 Rozp. MF w sprawie właściwości.

Taka drobna uwaga - Drugi Śródmieście na pewno nie będzie właściwy. Jeśli już to Trzeci.

13 wrz 2011, 11:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 10:22

POSTY        23
Jeżeli podatnik miał adres zamieszkania z mojej właściwości np. od 2008 roku po czym zmieni adres na zagraniczny np. 01.03.2010 i nie będzie miał już żadnych zobowiązań podatkowych w Polsce, to zostawię NIP3 u siebie i przyjmę zeznanie za 2010rok.

13 wrz 2011, 11:54
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
pkuzmiak                    

Pod warunkiem że na ostatni dzień roku miał miejsce zamieszkania w Polsce. Jeśli nie to właściwy będzie US ds. nierezydentów - par. 5 Rozp. MF w sprawie właściwości.

Taka drobna uwaga - Drugi Śródmieście na pewno nie będzie właściwy. Jeśli już to Trzeci.

Czy ten paragraf nie dotyczy aby tylko osób prowadzących działalność gospodarczą?

13 wrz 2011, 12:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 08:17

POSTY        20
§ 5. 1. W sprawach opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych dochodów (przychodów) z działalności gospodarczej uzyskiwanych przez będących nierezydentami podatników tego podatku właściwi miejscowo są, ustaleni według miejsca prowadzenia tej działalności, następujący naczelnicy urzędów skarbowych:
       1)        w województwie dolnośląskim - Naczelnik Urzędu Skarbowego Wrocław-Psie Pole;
       2)        w województwie kujawsko-pomorskim - Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w Bydgoszczy;
       3)        w województwie lubelskim - Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Lublinie;
       4)        w województwie lubuskim - Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Zielonej Górze;
       5)        w województwie łódzkim - Naczelnik Urzędu Skarbowego Łódź-Śródmieście;
       6)        w województwie małopolskim - Naczelnik Urzędu Skarbowego Kraków-Śródmieście;
       7)        (1) w województwie mazowieckim - Naczelnik Trzeciego Urzędu Skarbowego Warszawa-Śródmieście;
       8)        w województwie opolskim - Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Opolu;
       9)        w województwie podkarpackim - Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Rzeszowie;
       10)        w województwie podlaskim - Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Białymstoku;
       11)        w województwie pomorskim - Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Gdańsku;
       12)        w województwie śląskim - Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Katowicach;
       13)        w województwie świętokrzyskim - Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w Kielcach;
       14)        w województwie warmińsko-mazurskim - Naczelnik Urzędu Skarbowego w Olsztynie;
       15)        w województwie wielkopolskim - Naczelnik Urzędu Skarbowego Poznań-Nowe Miasto;
       16)        w województwie zachodniopomorskim - Naczelnik Trzeciego Urzędu Skarbowego w Szczecinie.
2. W przypadku uzyskiwanych przez podatników, o których mowa w ust. 1, dochodów (przychodów):
       1)        z tytułu wywozu ładunków i pasażerów, przyjętych do przewozu w polskich portach morskich - właściwi miejscowo są naczelnicy urzędów skarbowych, wymienieni w ust. 1, ustaleni według miejsca zamieszkania albo adresu siedziby podmiotu świadczącego usługi agenta morskiego;
       2)        innych niż wymienione w ust. 1 lub w pkt 1 - właściwi miejscowo są naczelnicy urzędów skarbowych, wymienieni w ust. 1, ustaleni ze względu na:
a)        miejsce zamieszkania lub adres siedziby płatnika, w przypadku gdy pobór podatku następuje za pośrednictwem płatnika,
b)        miejsce pobytu podatnika, jeżeli pobór podatku następuje bez pośrednictwa płatnika,
c)        miejsce wykonywania czynności, z tytułu których uzyskiwany jest przychód, w szczególności ze względu na miejsce świadczenia usług (wykonywania pracy), jeżeli nie można ustalić właściwości w sposób wskazany w lit. a lub b.
3. (2) Jeżeli podatnik, o którym mowa w ust. 1, prowadzi działalność gospodarczą na terenie więcej niż jednego województwa albo uzyskuje dochody (przychody), o których mowa w ust. 2, na terenie więcej niż jednego województwa, albo jednocześnie uzyskuje dochody (przychody) z tytułów wymienionych w ust. 1 i 2 na terenie więcej niż jednego województwa, właściwy miejscowo jest Naczelnik Trzeciego Urzędu Skarbowego Warszawa-Śródmieście, z zastrzeżeniem ust. 4.
4. (3) Jeżeli podatnik, o którym mowa w ust. 1, uzyskuje dochody (przychody) na terenie więcej niż jednego województwa, od których płatnicy pobierają zryczałtowany podatek dochodowy od osób fizycznych, właściwi miejscowo są naczelnicy urzędów skarbowych, wymienieni w ust. 1, ustaleni ze względu na miejsce zamieszkania albo adres płatnika.

TO JEST TEN PRZEPIS MOZE NIE DO KOŃCA AKTUALNY ALE :)
I TERAZ TAK NIE DOTYCZY TEN PRZEPIS TYLKO I WYŁĄCZNIE DZIAŁALNOSCI GOSPODARCZEJ  PONIEWAŻ:
2. W przypadku uzyskiwanych przez podatników, o których mowa w ust. 1, dochodów (przychodów):        1)        z tytułu wywozu ładunków i pasażerów, przyjętych do przewozu w polskich portach morskich - właściwi miejscowo są naczelnicy urzędów skarbowych, wymienieni w ust. 1, ustaleni według miejsca zamieszkania albo adresu siedziby podmiotu świadczącego usługi agenta morskiego;
       2)        innych niż wymienione w ust. 1 lub w pkt 1 - właściwi miejscowo są naczelnicy urzędów skarbowych, wymienieni w ust. 1, ustaleni ze względu na:

INNE PRZYCHODY LUB DOCHODY WYMIENIONE W UST1 -INNE NIŻ Z DZIAŁALNOSCI GOSPODARCZEJ
POZDRAWIAM

Ostatnio edytowano 13 wrz 2011, 21:27 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

zmiana koloru dla większej czytelnosci

13 wrz 2011, 14:06
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Swego czasu, po tym jak włodarze zauważyli, że niektórzy wyjeżdżają za granicę, MF popełniło wytyczne, w których stwierdzono, iż w przypadku, gdy podatnik opuszcza nasz kraj i wypełnia NIP-3, w którym podaje adres zagraniczny, to taki NIP-3 powinien zostać w ostatnim właściwym US w Polsce.
Ale... w tym piśmie nie było słowa o właściwości. Odnosiło się tylko i wyłącznie do obsługi zgłoszenia aktualizacyjnego NIP (takie sprytne zagranie, bo sami nie wiedzieli, co zrobić).

Według mnie (może się mylę-to mnie poprawcie) jeśli ktoś wyjeżdża z Polski i w NIP podaje adres zamieszkania zagraniczny, to staje się nierezydentem (bo informuje, że przenosi swoje centrum interesów życiowych za granicę).
A jeśli tak, to powinien podlegać w polskich sprawach podatkowych pod wyznaczony US Śródmieście w danym województwie.
Jednocześnie w updf  czy ustawie o NIP jest nadal odesłanie do DUS Warszawa Śródmieście :wacko:
A na okrasę utworzono TUS W-wa Śródmieście, który przejął jakieś obowiązki DUS-a i DUS po przesłaniu mu niejasnych spraw (w kwestii właściwości oczywiście) wnerwia się niesłychanie i poucza wszystkich o zmianach.

Reasumując:
1. zgłoszenie NIP powinno zostać w ostatnim właściwym US w Polsce, bo takie są wytyczne (niepoparte żadnym przepisem)
2. losy zeznania natomiast moim zdaniem nie są przesądzone z uwagi na możliwość wielorakiego podejścia do ww. rozbieżności :D

Ostatnio edytowano 14 wrz 2011, 07:45 przez oen, łącznie edytowano 1 raz

14 wrz 2011, 07:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2009, 18:29

POSTY        25
Witam,

Mam pytanie dotyczące właściwości miejscowej osoby zagranicznej, dokładniej obywatela Ukrainy, który jest rezydentem i PRACUJE w POLSCE, tzn. jest PODATNIKIEM PODATKU DOCHODOWEGO OD OSÓB FIZYCZNYCH natomiast nie ma nadanego numeru NIP ani stałego adresu zamieszkania w Polsce.

Który US będzie dla niego właściwy, żeby móc złożyć zgłoszenie identyfikacyjne/aktualizacyjne?

W ustawie o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników w art.4 pkt 3b jest II US Warszawa-Śródmieście, ale to dla osób niebędących podatnikami podatku dochodowego, natomiast w pkt 3a - będących podatnikami podatku dochodowego - nus właściwy w sprawach tego podatku. Ale jak nie ma stałego zamieszkania w Polsce?

Wg rozporządzenia MF z dnia 22 sierpnia 2005r. w sprawie właściwości organów podatkowych  w § 5 jest mowa o nierezydentach...  I tutaj koło się zamyka.

Który przepis będzie właściwy dla ww. przypadku?

12 gru 2011, 17:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Jak mawiał pewien mądry sędzia NSA: "Przepis zna się na pamięć jak się go ma przed oczami". Drugi US Warszawa-Śródmieście zajmuje się tylko VAT i PCC nierezydentów. PITem nierezydentów zajmuje się TRZECI US Warszawa-Śródmieście (i to od kilku lat).

13 gru 2011, 08:00
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
elwis608                    

Witam,

Mam pytanie dotyczące właściwości miejscowej osoby zagranicznej, dokładniej obywatela Ukrainy, który jest rezydentem i PRACUJE w POLSCE, tzn. jest PODATNIKIEM PODATKU DOCHODOWEGO OD OSÓB FIZYCZNYCH natomiast nie ma nadanego numeru NIP ani stałego adresu zamieszkania w Polsce.

Który US będzie dla niego właściwy, żeby móc złożyć zgłoszenie identyfikacyjne/aktualizacyjne?

W ustawie o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników w art.4 pkt 3b jest II US Warszawa-Śródmieście, ale to dla osób niebędących podatnikami podatku dochodowego, natomiast w pkt 3a - będących podatnikami podatku dochodowego - nus właściwy w sprawach tego podatku. Ale jak nie ma stałego zamieszkania w Polsce?

Wg rozporządzenia MF z dnia 22 sierpnia 2005r. w sprawie właściwości organów podatkowych  w § 5 jest mowa o nierezydentach...  I tutaj koło się zamyka.

Który przepis będzie właściwy dla ww. przypadku?

Myślę, że w tym przypadku należy najpierw stwierdzić, czy ten pan posiada nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce.
Art. 3. updf:
1. Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).
1a. Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:
       1)        posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
       2)        przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.
Jeśli okaże się, że wypełnia przesłanki zawarte w definicji podatnika w updf tzn. przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym, to zgodnie z art. 4 ustawy o NIP złoży zgłoszenie do NUS właściwego w sprawach pdf.

Ostatnio edytowano 13 gru 2011, 09:51 przez oen, łącznie edytowano 1 raz

13 gru 2011, 09:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Ja miałam taki przypadek. Podatnik w 2007 r. zmienił adres zamieszkania na Niemcy. W tym roku złożył nowy NIP-3 ze zmianą adresu, ale dalej to są Niemcy. Ponadto nie osiąga żadnych przychodów w PL Zgłoszenie przesłałam do W-wy Śródmieścia, a oni mi je odesłali twierdząc, że są właściwi tylko do VAT i powołali sie też na wytyczne MF. I tu koło się zamyka. Fizycznie tego pisemka nie widziałam więc nie wiem co ministerstwo tam wymyśliło. Takich zgłoszeń nie chce żaden inny urząd więc trzeba je aktualizować u nas, a takich zgłoszeń jest całkiem sporo. Może kiedyś ktoś to uporządkuje...

13 gru 2011, 12:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]