Teraz jest 06 wrz 2025, 06:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
Post Re: SeRCe ruszyło
„Art. 74. 1. Do wyczerpania nakładów druków formularzy, których wzory zostały określone na podstawie odrębnych przepisów, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 r., druki te mogą być stosowane wobec osób fizycznych, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nada­nym niniejszą ustawą.
2. Uznaje się za prawidłowe zastosowanie druków, o których mowa w ust. 1, bez podania numeru iden­tyfikacji podatkowej przez osoby fizyczne, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
3. Osoby fizyczne, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, od dnia 1 stycznia 2012 r. nie uzupełniają o numer identyfikacji podatkowej formatu elektronicznego druków, o których mowa w ust. 1.”

Jeżeli dobrze rozumiem, to nie można od dzisiaj żądać od podatnika wpisania NIP do deklaracji czy też zeznania podatkowego?

01 wrz 2011, 12:35
Zaawansowany

REJESTRACJA22 cze 2011, 21:05

POSTY        42
Czy i w jakich przypadkach przyjmujecie NIP-3 do nadania NIP. Od dzisiaj nie można go przecież ządać. Bo nie wiem jak jak mam informować - czy potrzeby jest mu NIP czy też nie.

01 wrz 2011, 12:46
Zaawansowany

POSTY        43
Nie można żądać, więc nie żądaj. Informujemy podatnika, że jeżeli nie jest mu potrzebny NIP do końca roku, to nie ma potrzeby go wyrabiać. Ale nawet gdyby nie był mu ten NIP wybitnie potrzebny to nie można podatnikowi odmówić nadania NIP, jeżeli przychodzi i prosi o nadanie NIP. Odmówić można będzie po 1 stycznia 2012 roku.

01 wrz 2011, 12:52
Zaawansowany

POSTY        42
ok przyjmujemy pcc bez nip okazuje sie ze go  nie ma - i co dalej.  Jak w serce odnotować?

01 wrz 2011, 12:55
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
trickus                    

„Art. 74. 1. Do wyczerpania nakładów druków formularzy, których wzory zostały określone na podstawie odrębnych przepisów, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 r., druki te mogą być stosowane wobec osób fizycznych, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nada­nym niniejszą ustawą.
2. Uznaje się za prawidłowe zastosowanie druków, o których mowa w ust. 1, bez podania numeru iden­tyfikacji podatkowej przez osoby fizyczne, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
3. Osoby fizyczne, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, od dnia 1 stycznia 2012 r. nie uzupełniają o numer identyfikacji podatkowej formatu elektronicznego druków, o których mowa w ust. 1.”

Jeżeli dobrze rozumiem, to nie można od dzisiaj żądać od podatnika wpisania NIP do deklaracji czy też zeznania podatkowego?

Art. 69 ustawy zmieniającej ustawę o NIP:

W okresie od dnia 1 września 2011 r. do dnia 31 grudnia 2011 r. nie można żądać numeru identyfikacji podatkowej od osób fizycznych, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, jeżeli obowiązek jego przedstawienia nie wynika z przepisu prawa
.

Czy rozporządzenie określające wzór deklaracji np.: PIT-37 to nie przepis prawa? Zatem, mając na uwadze także art. 74, dopiero od chwili, gdy zmienione zostaną druki (np.: wspomniany PIT-37) to nie będzie trzeba wypełniać pozycji NIP. ALE TEN STAN NIE MOŻE TRWAĆ DŁUŻEJ NIŻ DO 31.12.2011 (art. 74 ust. 3).

01 wrz 2011, 13:37
Zaawansowany

POSTY        43
Dla mnie to jest sprzeczne ze sobą. Zaczynam się w tym gubić.
Nie można żądać od podatnika podania NIP-u na deklaracji, ale można żądać jego posiadania???

01 wrz 2011, 13:46
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
MAM TAKI PRZYPADEK:
podatnik mieszkał na terenie mojego US i ma nadany NIP przez mój US, potem się przeprowadził "w Polskę" został w tut. US wyrejestrowany.
Wczoraj przeniósł się z powrotem na teren mojego US złożył NIP-3, niby wszystko OK. W CRP KEP pozmieniałem począwszy od Wystąpienia po przez Adres, Nr Dowodu, Nr telefonu (numer buta) a do POLAXu przemigrowała się ino "data źródła informacji".  :zly1:

Ma ktoś tak? Z ciekawości pytam.

01 wrz 2011, 13:51
Zaawansowany

POSTY        42
JZ06                    

MAM TAKI PRZYPADEK:
podatnik mieszkał na terenie mojego US i ma nadany NIP przez mój US, potem się przeprowadził "w Polskę" został w tut. US wyrejestrowany.
Wczoraj przeniósł się z powrotem na teren mojego US złożył NIP-3, niby wszystko OK. W CRP KEP pozmieniałem począwszy od Wystąpienia po przez Adres, Nr Dowodu, Nr telefonu (numer buta) a do POLAXu przemigrowała się ino "data źródła informacji".  :zly1:

Ja czekam od 23 sierpnia na pełną migrację i czekam :mur:  I sprawdzałam chyba pięćdziesiąt razy czy w sercu wszystko dorze zrobiłam. Nie jesteś  sam - poczekasz ze mną :P

01 wrz 2011, 13:59
Amator

REJESTRACJA19 maja 2009, 15:07

POSTY        25
Coś mi się wydaje, że tym zaświadczeniem o nadaniu NIP jest część F wniosku NIP-5/W.

01 wrz 2011, 14:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 18:31

POSTY        37
Shift                    

Coś mi się wydaje, że tym zaświadczeniem o nadaniu NIP jest część F wniosku NIP-5/W.

oj, chyba nie. Ta część dotyczy jak wnioskuje osoba trzecia i tu się potwierdza nip. Wiem, że jeden z urzędów rozmawiał z kimś z MF i potwierdzili, że zaświadczenie o nadaniu NIP trzeba sobie samemu opracować.

01 wrz 2011, 17:29
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Shift                    

Zgadzam się z JASIA2.
Potwierdzałby to opis na NIP-5/W:

W przypadku zaznaczenia w poz. 4 kwadratu nr 1 zostanie wydane zaświadczenie o nadaniu NIP. W przypadku zaznaczenia kwadratu nr 2 należy złożyć wniosek w dwóch identycznych egzemplarzach; jeden egzemplarz zostanie zwrócony wnioskodawcy jako informacja o NIP nadanym podmiotowi

01 wrz 2011, 18:53
Amator

REJESTRACJA15 mar 2010, 22:01

POSTY        17
JZ06                    

MAM TAKI PRZYPADEK:

Pewnie w lokalnej bazie podmiot był wyrejestrowany z powodem INNY kiedy przechodził do innego us. Jeżeli zrobiłeś wszystko w SERCU to wystarczy tylko odrejestrować w bazie lokalnej i czekać na migrację.

01 wrz 2011, 20:05
Zaawansowany

POSTY        42
Mam problem!!!!!!

Omyłkowo zrobiłam wystąpienie  na mój US dla podatnika , który nie powinien być mój - czy da sie to odwrócić. Czy może wyrejestrować jako OMYł. Nie mam pomysłu

02 wrz 2011, 06:53
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
rakszasa                    

JZ06                    

MAM TAKI PRZYPADEK:

Pewnie w lokalnej bazie podmiot był wyrejestrowany z powodem INNY kiedy przechodził do innego us. Jeżeli zrobiłeś wszystko w SERCU to wystarczy tylko odrejestrować w bazie lokalnej i czekać na migrację.

W POLTAXie mam odrejestrowane i kolejny dzień nic, nie migruje.

02 wrz 2011, 07:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 89  Następna strona