Dwie kwestie: często w postach nie jest wprost napisane o jakie "potwierdzenie NIP" chodzi.
Od 01.09.2011 zgodnie z art. 13 ust. 3 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2004 r. Nr 269, poz. 2681, z późn. zm.) naczelnik urzędu skarbowego wydaje:
1) zaświadczenie o nadaniu NIP podmiotowi, który się nim posługuje, na wniosek tego podmiotu;
2) informację o nadanym NIP podmiotowi, na wniosek osoby trzeciej zawierający dane podmiotu, o którego NIP wystąpiono.
W tym przypadku opłata skarbowa 21 zł zgodnie z załącznikiem do ustawy o opłacie skarbowej.
Także od 01.09.2011 na podstawie art. 8b ust. 1 Naczelnik urzędu skarbowego wydaje potwierdzenie nadania NIP. To potwierdzenie będzie wydawane na podstawie zgłoszenia identyfikacyjnego.
Co do opłaty skarbowej to
wg mnie nie będzie podlegać opłacie bo będzie wydawane "z urzędu". Kiedyś było pismo MF, czy "brać" opłatę od potwierdzania kopii, które są dołączone do zgłoszeń. Odpowiedź była taka, że tego nie chce sam podatnik tylko "wymuszają" to przepisy, więc nie ma opłaty skarbowej. Uważam, że gdyby postępować inaczej (brać opłatę 17 zł) to byłoby to nieracjonalne. Wiem.... wiem..... nie zawsze wszystko jest racjonalne.
Zawsze pozostaje katalog zwolnień od wydanego zaświadczenia np.: zaświadczenie wydawane w interesie publicznym