Teraz jest 05 wrz 2025, 17:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Karta podatkowa 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post Karta podatkowa
Witam:)
chciałam sie dowiedziec czy karzecie, a jeżeli tak to na jakiej podstawie za to,że:
-podatnik nie zawiadomił NU w ustawowym terminie o tym,że zwolnił lub zatrudnił pracownika.

Podatnik opodatkowany w formie karty pod. jest obowiązany zawiadomuć NU o zmianach, które mają wplyw na wysokosć podatku dochodowego, a wszczególności o zmianach w stanie ztrudnienia w terminie 7 dniu od powstania okoliczności powodujących zmiany.
Dostałam doniesienia na taką włąśnie okolicznosć. Jak to w Waszych urzedach wygląda? Jeżeli wogóle to czy ma tutaj zastosowanie art.56§4 kks?
Będe wdzięczna za wszelkie wasze uwagi :)

05 sie 2011, 11:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2007, 22:23

POSTY        126
Post Re: Karta podatkowa
Nigdy nie miałem doczynienia z taką sytuacją.
Czy takie zawiadomienie NUSa ma charakter informacji podatkowej? Jeśli tak, to ja bym zastosował art. 80 par. 1 kks. Jeśli nie, a nastąpiło uszczuplenie podatku to zastanowił bym się nad zastosowaniem art. 56 par. 1 kks w zw z par. 3 (niedopełnienie obowiązku zawiadomienia o zmianie danych w złożonym uprzedni ośwadczeniu)?

05 sie 2011, 12:22
Specjalista

POSTY        481
W zawiadomieniu/doniesieniu podano,że podatnik naruszył art.36 ust.7 ustawy z 20.11.1998 o ryczałcie.
W tym artykule widnieje zwrot:"zawiadimić w formie pisemnej". Czyli chodzi o zawiadomienie, i własnie nie wiem czy mozna to traktowac jako informację z art. 80(według mnie -nie) ale moge się mylic. Zastanawiam się czy to wogóle podlega karaniu...

Chociaz im więcej o tym myslę, to może to jest jednak informacja podatkowa, hm już sama nie wiem :( ale kwalifikowałabym to z art. 56§4 kks

Ostatnio edytowano 05 sie 2011, 13:40 przez Kakaes, łącznie edytowano 2 razy

05 sie 2011, 13:31
Znawca
Własny awatar

POSTY        126
A w jaki sposób kartowicz pierwotnie informuje o zatrudnionym?

05 sie 2011, 16:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 sie 2009, 10:45

POSTY        11
Jak dla mnie to 56 ale 1-3 jako niezgłoszenie faktu, który powoduje uszczuplenie należności. W 56 § 4 był nie szedł bo nie masz podstawy ani przedmiotu opodatkowania, a takie zawiadomienie to chyba jednak nie jest informacja podatkową.

05 sie 2011, 19:08
Specjalista

POSTY        481
karnek                    

Jak dla mnie to 56 ale 1-3 jako niezgłoszenie faktu, który powoduje uszczuplenie należności. W 56 § 4 był nie szedł bo nie masz podstawy ani przedmiotu opodatkowania, a takie zawiadomienie to chyba jednak nie jest informacja podatkową.

Masz rację, nie zwróciłam na to uwagi -dziekuję. W takim razie wstepnie kwalifikacja byłaby 56§3 gdyz kwota narażenia na uszczuplenie SP  to 142zł :wacko: chociaz on i tak to zapłaci dopiero jak dostanie nowa decyzje zwiekszoną o tę kwotę...

Ostatnio edytowano 08 sie 2011, 08:31 przez Kakaes, łącznie edytowano 1 raz

08 sie 2011, 08:29
Znawca
Własny awatar

POSTY        126
Kakaes                    

karnek                    

Masz rację, nie zwróciłam na to uwagi -dziekuję. W takim razie wstepnie kwalifikacja byłaby 56§3 gdyz kwota narażenia na uszczuplenie SP  to 142zł :wacko: chociaz on i tak to zapłaci dopiero jak dostanie nowa decyzje zwiekszoną o tę kwotę...

Ja byłem pierwszy, ja byłęe pierwszy:

"Jeśli nie, a nastąpiło uszczuplenie podatku to zastanowił bym się nad zastosowaniem art. 56 par. 1 kks w zw z par. 3 (niedopełnienie obowiązku zawiadomienia o zmianie danych w złożonym uprzedni ośwadczeniu)"

pije-===[

08 sie 2011, 14:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:14

POSTY        29
Nadpłata w karcie podatkowej.
Jak to w końcu jest z odliczeniem składki zdrowotnej od karty podatkowej?
1.Czy jeżeli podatnik składkę za I-IX opłaci w X to to czy nadwyżkę (ponad to co odliczył w X) może odliczyć w XI i XII?
2. Czy jeżeli (w analogicznym przypadku)po zakończeniu roku złoży wniosek o nadpłatę to czy US mu ją określi (chodzi o nieodliczone składki za I-IX). W trakcie roku nie mógł za te miesiące odliczyć bo nie zapłacił ale w obrazie roku podatek nadpłacił.
3. Czy składki z zaległych lat ściągane przez komornika mogą być odliczane od karty np. w miesiącu w którym podatnik zapłacił komornikowi?
Dla przejrzystości: Karta 400 zł, składka 200.

11 lut 2013, 09:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:32

POSTY        115
Ad 1. - tak
Ad 2. - tak
Ad 3. - nie (jest wyrok NSA)

11 lut 2013, 16:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Jak już jesteśmy przy karcie... Karzecie za złożenie PIT-16A po terminie? A jeśli tak, to 56 par. 4, czy inaczej?

12 lut 2013, 07:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 lut 2013, 13:23

POSTY        17
Witam! Nawiązuję jeszcze do pierwszego pytania, bo jestem w szoku czytając odpowiedzi...
O jakim karaniu piszecie???

Jeżeli jest doniesienie, że podatnik zatrudnił pracownika i nie zawiadomił (pisemnie) o tym w terminie NUSa, to:
1) sprawdzamy czy doniesienie jest "prawdziwe" - np. kontrola płatnika (spisać w jakim charakterze jest zatrudniony i od kiedy)
2) w przypadku potwierdzenia zatrudnienia i nie zawiadomienia w terminie 7 dni to NUS stwierdza wygaśnięcie decyzji ustalającej kartę podatkową (czyli podatnik "wylatuje" z karty) - art. 40 ust. 1 pkt 3.

13 lut 2013, 09:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:14

POSTY        29
PIT-16a po terminie nie karzemy.
I jeszcze jeden mały przykład:
1. Podatnik nie płaci cały rok karty podatkowej ustalonej na 200 zł, w trakcie roku nie płaci też składki zdrowotnej robi to dopiero w grudniu. Po 31 stycznia na jego koncie powstają zaległości + odsetki od poszczególnych miesięcy, dalej upomnienie i tytuł. Po upomnieniu Podatnik składa wniosek o nadpłatę, twierdząc, że w ujęciu rocznym i tak by nie musiał płacić karty, ale US nie określi nadpłaty dopóki Podatnik nie wpłaci powstałych zaległości więc tytuł zostanie wystawiony i skierowany do egzekucji.

13 lut 2013, 11:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Tyru?                    

PIT-16a po terminie nie karzemy.

Też tak robię. Nie wiem tylko, dlaczego wciąż dostaję na to doniesienia :zly1:

I jeszcze jeden mały przykład:
1. Podatnik nie płaci cały rok karty podatkowej ustalonej na 200 zł, w trakcie roku nie płaci też składki zdrowotnej robi to dopiero w grudniu. Po 31 stycznia na jego koncie powstają zaległości + odsetki od poszczególnych miesięcy, dalej upomnienie i tytuł. Po upomnieniu Podatnik składa wniosek o nadpłatę, twierdząc, że w ujęciu rocznym i tak by nie musiał płacić karty, ale US nie określi nadpłaty dopóki Podatnik nie wpłaci powstałych zaległości więc tytuł zostanie wystawiony i skierowany do egzekucji.

Tu ewentualnie można by pokusić się o art. 57-1 kks.

13 lut 2013, 12:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:32

POSTY        115
Jaki wniosek o stwierdzeniu nadpłaty? - brak wpłat! postepowanie sprawdzające i decyzja na odsetki - to wszystko co można zrobić.

13 lut 2013, 14:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona