Teraz jest 05 wrz 2025, 23:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Allekontrola 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Re: Allekontrola
balek                    

banan                    

Pomocny, to i owszem. Spotkaliście się przy tych analizach z czymś takim, że na rachunku bankowym jest wpłata za aukcję, wchodzisz na aukcję - była, jest komentarz - Ale na wydruku z Allekontrola aukcji nie ma.

tak się czasami zdarza, a oznacza to, że aukcja oczywiście była, ale po prostu obsługa Allekontroli nie zdążyła jej zarchiwizować przed usunięciem z Allegro; na zestawieniu sprzedaży od Allegro taka aukcja się znajdzie

Ten przykład najlepiej pokazuje, że Allekontrola jest "dziwnym" programem. Najciekawszy jest fakt ukrywania przez właścicieli danych o sobie, w tym lokalizacji serwerów, dzierżawcy domeny itp. Przypomina to klasyczne zagrania grupy przestępczej. . Nie oskarżam o nic właścicieli serwisu, lecz zbieżność metod działania jest zadziwiająca. Dodatkowo powstaje pytanie, czy ktoś kto bierze pieniądze od jednej ze stron za udzielenie pewnych informacji, nie weźmie ich od drugiej za ich ukrycie? Cóż więc są warte takie dane? Na marginesie tylko zaznaczam, że właściciel serwisu posiada dane kto, kiedy i jakie dane z serwisu pobierał - tu już pominę komentarz  :za2:

26 lip 2011, 19:33
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Supersaper a nie wpadłeś na to, że ukrywają się bo boją się właśnie nacisków "drugiej strony"? O ewentualnych atakach hakerskich nie wspominając... A i pewnie "Wam" też nie do końca ufają, że ich dane gdzieś nie wyciekną :) taki to już biznes... w Polsce lepiej być anonimowym... niestety, nawet jak nie robi się nic nielegalnego.

26 lip 2011, 21:29
Zawodowiec

POSTY        3146

mozeanglia                    

Supersaper a nie wpadłeś na to, że ukrywają się bo boją się właśnie nacisków "drugiej strony"? O ewentualnych atakach hakerskich nie wspominając... A i pewnie "Wam" też nie do końca ufają, że ich dane gdzieś nie wyciekną :) taki to już biznes... w Polsce lepiej być anonimowym... niestety, nawet jak nie robi się nic nielegalnego.

Skoro skarbówce te dane sprzedają za ciężką kaskę, to czemu maja się nas obawiać  :blink:
W Polsce sam fakt prowadzenia interesów przez internet bez podawania na stronie szczegółowych danych o sobie jest przestępstwem  :nonono:  (ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną).  MF przep... niezłą kasę z UE na stworzenie "Argos"-a, który tak jak mityczny imiennik zdechł, zamiast zainwestować ją w potrzebne oprogramowanie. Wszelkie wskazówki i sugestie w tym zakresie konsekwentnie olewało. Efekt jest taki, że obecnie musimy korzystać z łaski firmy co najmniej "dziwnej".

27 lip 2011, 06:54
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
No więc  Ty, jako prawy obywatel, który powziął informacje o możliwości popełnienia przestępstwa (ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną) mam nadzieję, że złożyłeś odpowiednie doniesienie? W przeciwnym wypadku też popełniasz przestępstwo... Czy jednak nie zrobiłeś tego bo obawiasz się, że zamiast Allekontrola będzie Alle   :dupa:

27 lip 2011, 11:27
Zawodowiec

POSTY        3146

mozeanglia                    

No więc  Ty, jako prawy obywatel, który powziął informacje o możliwości popełnienia przestępstwa (ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną) mam nadzieję, że złożyłeś odpowiednie doniesienie? W przeciwnym wypadku też popełniasz przestępstwo... Czy jednak nie zrobiłeś tego bo obawiasz się, że zamiast Allekontrola będzie Alle   :dupa:

Dzięki za wiar w moja osobę  :blush:
"Odpowiednie ograna" zostały poinformowane. Efekt niestety widać na tym forum.

28 lip 2011, 06:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 kwi 2008, 18:19

POSTY        18
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaką podstawę prawną należy wskazać w piśmie kierowanym do Allegro o udostępnienie danych osobowych użytkownika Allegro (art.29 ustawy o ochronie danych osobowych został uchylony 07.03.2011 r. )?

28 lip 2011, 12:25
Zawodowiec

POSTY        3146

Mir                    

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaką podstawę prawną należy wskazać w piśmie kierowanym do Allegro o udostępnienie danych osobowych użytkownika Allegro (art.29 ustawy o ochronie danych osobowych został uchylony 07.03.2011 r. )?

Jako kto będziesz pytał?
Np. dla UKS jest to art. 7c ustawy o kontroli skarbowej.

28 lip 2011, 12:29
Amator
Własny awatar

POSTY        18
jako Naczelnik US w postępowaniu podatkowym

28 lip 2011, 12:58
Zawodowiec

POSTY        3146

Mir                    

jako Naczelnik US w postępowaniu podatkowym

Sorry ale tu nie pomogę. Zostaw ustawę o ochronie danych osobowych i poszukaj w OP. Nie jestem pewien, czy NUS może to zrobić przed formalnym wszczęciem postępowania.

28 lip 2011, 21:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 sie 2009, 16:51

POSTY        26
Mir                    

a nie prościej napisać wniosek do referatu handlu internetowego?
http://www.ds.mofnet.gov.pl/isportal/in ... 1&typ=PION
powinni mieć dane a jeszcze dodatkowo jakieś informacje otrzymasz o obrotach (w zależności od tego co potrzebujesz)?

29 lip 2011, 12:03
Amator
Własny awatar

POSTY        18
Oczywiście, że prościej, ale oni -jak poinformowano mnie w rozmowie telefonicznej- danych właściciela danego nicku (w przypadku osoby fizycznej) nie ustalą i wskazali by w tym przypadku, pisać bezpośrednio do allegro.

29 lip 2011, 13:43
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2009, 22:56

POSTY        16
A ja w 4 przypadkach na 5 uzyskałem wszystkie dane osób właścicieli nicków (osoby fizyczne), które podałem. Dali mi szacunkowe obroty i inne powiązane nicki z tymi osobami. Należy tylko dobrze wypełnić załączony wniosek. I tyle. Powodzenia.

29 lip 2011, 14:52
Znawca

REJESTRACJA05 lis 2009, 19:55

POSTY        200
Też widziałem demo Allekontroli i przyznam się, że byłem pod wrażeniem. Jestem zdania, że osoby kontrolujące powinny mieć dostęp do takich narzędzi, bo kontrola powinna być skuteczna!

29 lip 2011, 15:16
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
IZBA Skarbowa we Wrocławiu kupiła ALLEKONTROLA- inne IS też ?

Przed końcem 2011 r. wrocławska skarbówka ogłosiła przetarg na narzędzie, które będzie dostarczać szczegółowych informacji o sprzedawcach z serwisu Allegro. Do 9 stycznia ofertę złożyła tylko jedna firma - agencja reklamowa AdPilot Paweł Chodaczek. To ona zrealizuje zamówienie Izby warte 114 tys. zł.

Przetarg był przeprowadzony w ekspresowym tempie. Ogłoszono go 30 grudnia 2011 r., a na oferty wrocławska skarbówka czekała tylko do 9 stycznia. Izba Skarbowa we Wrocławiu zamówiła w nim oprogramowanie, które ma jej zapewniać wgląd w dane teleadresowe sprzedawców z Allegro i analizować ich obroty, agregować informacje dotyczące różnych kont jednego użytkownika. Ma to służyć wykrywaniu firm, które ukrywają przed fiskusem sprzedaż w serwisach aukcyjnych i unikają płacenia podatków. Ofertę złożyła tylko jedna firma - agencja reklamowa AdPilot Paweł Chodaczek. Z jej strony internetowej wynika, że jest to jednoosobowa działalność gospodarcza Pawła Chodaczka, który zajmował się m.in. tworzeniem oprogramowania wspomagającego pracę Organów Celnych i Ministerstwa Finansów, tworzeniem serwisów internetowych i budową urządzeń nawigacyjnych wykorzystujących technologię GPRS oraz GPS. Wartość kontraktu to 114 082,50 zł brutto.

http://www.computerworld.pl/news/379238/Izba.Skarbowa.we.Wroclawiu.rozstrzygnela.przetarg.na.kontrole.Allegrowiczow.html

14 sty 2012, 15:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona