Teraz jest 06 wrz 2025, 14:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1058 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 76  Następna strona
Kącik Kulturalno-Patriotyczny 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Post Re: Kącik Kulturalno-Patriotyczny
techj                    

Nadir                    

Reakcje, rozmowy, sądy, opinie, komentarze po śmierci LK dowodzą, że Kominiarz nie kłamie.
Równie dobrze mógłbym napisać, że reakcje, rozmowy, sądy, opinie i komentarze świadczą wręcz przeciwnie, że nie był on autorytetem dla milionów Polaków. A czy ja powiedziałem, że kłamie! Czy mam rozumieć, że dostaje miliony listów, esemesów, emaili na których opiera swoją opinię? Zapewne nie, więc niech wypowiada się za siebie lub ewentualnie za kilka (kilkanaście, kilkadziesiąt) osób z własnego otoczenia!

Pisząc "dla mnie i dla milionów ludzi Lech Kaczyński pozostanie w pamięci jako uczciwy człowiek i wielki patriota" chodziło mi o to, że gnidy niszczą pamięć o śp. Lechu Kaczyńskim prezydencie RP który był dla mnie i DLA MILIONÓW autorytetem. Mniej ważne czy był dla nich autorytetem czy tylko szanowanym i cenionym Polakiem. Jeśli nawet dla kogoś z nich to zbyt wielkie słowo, to darzył Go szacunkiem czy uznaniem. I o to że te hieny próbują po Jego śmierci obrzucać Go błotem raniąc MOJE uczucia i MILIONÓW innych. Kropka.
:za2: z gnidami i hienami!

Ostatnio edytowano 15 lip 2011, 09:56 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz

15 lip 2011, 09:55

REJESTRACJA27 sty 2011, 13:59

POSTY        114

LOKALIZACJABydgoszcz
silniczek                    

A wiesz, co to jest KOMUNIZM ?!
Wiem!
Komunizm to system polityczny opierający się na założeniach systemu ekonomicznego zwanego socjalizmem wprowadzający jako regulator równowagi ustroju walkę między klasową :) Moja 'własna' definicja :D I tak na marginesie w PRL'u panował komunizm, a PRL to nazwa państwa w środkowej europie po drugiej wojnie światowej ;)

15 lip 2011, 10:46

POSTY        114

LOKALIZACJABydgoszcz
kominiarz                    

Pisząc "dla mnie i dla milionów ludzi Lech Kaczyński pozostanie w pamięci jako uczciwy człowiek i wielki patriota" chodziło mi o to, że gnidy niszczą pamięć o śp. Lechu Kaczyńskim prezydencie RP który był dla mnie i DLA MILIONÓW autorytetem. Mniej ważne czy był dla nich autorytetem czy tylko szanowanym i cenionym Polakiem. Jeśli nawet dla kogoś z nich to zbyt wielkie słowo, to darzył Go szacunkiem czy uznaniem.
No i nadal nic nie rozumiesz! Autorytet to odczucie subiektywne dlatego może je definiować jednostka. Postępujesz tak samo jak 'wredne' media (TVN), które na przykład p.Bartoszewskiego nazywają autorytetem tylko nie wiem czy Ty i miliony ludzi zgodziłyby się z tym. Mam nadzieję, że ten przykład uświadomi Ci Twoją pomyłkę.

15 lip 2011, 10:53
Zawodowiec

POSTY        3465
techj                    

(....)Cytujesz fragmenty artykułu młodego człowieka - praktykującego katolika - wierzącego w ideały socjalizmu, ale zmanipulowanego przez rządzący system. Dziś wiemy jak komunizm wpływał i niestety traktował 'nieposłusznych' obywateli.

Nie wszyscy dali się zmanipulować komunistom jak Mazowiecki czy zastraszyć jak Niesiołowski. Np. Danuta Siedzikówna (Inka) którą przywołał J. Kaczyński przysr*wając Niesiołowskiemu w Sejmie, kiedy ten pluł na PIS, że zdradził swoją narzeczoną, kiedy 17-letnie dziewczyny wytrzymywały ubeckie tortury.

techj                    

No i nadal nic nie rozumiesz! Autorytet to odczucie subiektywne dlatego może je definiować jednostka. Postępujesz tak samo jak 'wredne' media (TVN), które na przykład p.Bartoszewskiego nazywają autorytetem tylko nie wiem czy Ty i miliony ludzi zgodziłyby się z tym. Mam nadzieję, że ten przykład uświadomi Ci Twoją pomyłkę.

No i nadal Ty swoje! Szacunek, podziw, niechęć, miłość, nienawiść, to też uczucia subiektywne  :)

15 lip 2011, 11:12
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
techj                    

Tadeo74 wydawało mi się, że jesteś doświadczonym i inteligentnym człowiekiem. Cytujesz fragmenty artykułu młodego człowieka - praktykującego katolika - wierzącego w ideały socjalizmu, ale zmanipulowanego przez rządzący system. Dziś wiemy jak komunizm wpływał i niestety traktował 'nieposłusznych' obywateli. W tamtym czasie przepływ informacji był blokowany przez organy 'bezpieczeństwa państwa' i dostępna była tylko oficjalna wersja wydarzeń. Jedynie w małych grupach pozostawała pamięć prawdziwych wydarzeń.

[...] W 1958 założył i został redaktorem naczelnym miesięcznika "Więź". W latach 1961–1972 był posłem na Sejm PRL III, IV i V kadencji z ramienia katolickiej grupy Znak. W 1961[5] i w 1965[6] wybierany do Sejmu PRL z listy Frontu Jedności Narodu. Jako poseł interpelował w sprawie wydarzeń marcowych w 1968.

Po wydarzeniach grudnia 1970 nalegał na powołanie komisji w celu ustalenia winnych rozlewu krwi. Pozbawiony możliwości kandydowania na urząd poselski w 1976 związał się ściśle z ruchem opozycyjnym. Współpracował z Polskim Porozumieniem Niepodległościowym. [...]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Mazowiecki

Nikt nie zmuszał go do bycia posłem. Nawiasem mówiąc Szymborskiej też nikt wówczas nie zmuszał do pisania wierszy chwalących komunizm.
PS. Znajdź bardziej wartościowe źródło informacji niż Wikipedia.

15 lip 2011, 11:18
Zawodowiec

POSTY        3465
pixloc                    

(...)Tak się złożyło. że  udało mi się dotrzeć, poprzez swoich znajomych, do pracy doktorskiej Lech Kaczyńskiego, której temat brzmi : “Zakres swobody stron w zakresie kształtowania treści stosunku pracy” i została opublikowana w 1979 r.  Niektóre  jej fragmenty świadczą o tym, że  Lech Kaczyński bardzo cenił naukową teorię marksizmu-leninizmu, a w szczególności wkład W.I.Lenina w rozwój prawa pracy.  Oto cytaty z ww. pracy, potwierdzające tą tezę:

Cytaty potwierdzają tezę o “zakresie swobody stron w zakresie kształtowania treści stosunku pracy”, a nie o jakiejś fascynacji Leninem.
Bo co to niby ma oznaczać?
Gdyby pisał doktorat z historii gospodarki Europy lat 30-tych, to z pewnością napisałby, że Hitler rozwinął niemiecką gospodarkę. I to by potwierdzało tezę o fascynacji Hitlerem?
Rozprawa doktorska, to analiza faktów, nie fascynacje zjawiskami.
Myśl chłopie samodzielnie!

A najgorsze świństwo to cytowanie wyrwanych z kontekstu fragmentów tego co ktoś powiedział czy napisał i "udowadnianie" swojej tezy. Niby nie kłamstwo, ale i nieprawda.
Przytocz jeszcze pracę magisterską Balcerowicza - guru liberałów i "zbawcę" Polski.
A może - idąc za ciosem - jeszcze prace doktorskie Tuska, Komorowskiego, Wałęsy, Niesiołowskiego, Bartoszewskiego?....

Ostatnio edytowano 15 lip 2011, 11:27 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz

15 lip 2011, 11:26
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
kominiarz                    

A może - idąc za ciosem - jeszcze prace doktorskie Tuska,

kominiarz                    

Komorowskiego,

kominiarz                    

Wałęsy,

kominiarz                    

Bartoszewskiego?....

kominiarz                    

Niesiołowskiego?....

Tego się tylko żarty trzymają.
Niesioł - szpec od meszek.  :mur:

15 lip 2011, 12:08
Zaawansowany

REJESTRACJA29 cze 2011, 19:34

POSTY        48
Kominiarz

Zastanawia mnie dlaczego nie odniosłeś się do cytatu Tadeo74 dotyczącego T. Mazowieckiego.

Moja wrzutka miała tylko pokazać Tadeo74, że jak się poszuka, to w stosunku do wielu osób można zacytować coś, z czego obecnie nie byliby dumni.

kominiarz                    

A najgorsze świństwo to cytowanie wyrwanych z kontekstu fragmentów tego co ktoś powiedział czy napisał i "udowadnianie" swojej tezy. Niby nie kłamstwo, ale i nieprawda.

Tu się z zgadzamy.
Klasyczny przykład to wyrwana z kontekstu, a wielokrotnie cytowana na dowód "zamachu", wypowiedź Prezydenta B. Komorowskiego: "Prezydent gdzieś poleci...".

15 lip 2011, 12:43

POSTY        114

LOKALIZACJABydgoszcz
kominiarz                    

Nie wszyscy dali się zmanipulować komunistom jak Mazowiecki czy zastraszyć jak Niesiołowski. Np. Danuta Siedzikówna (Inka) którą przywołał J. Kaczyński przysr*wając Niesiołowskiemu w Sejmie, kiedy ten pluł na PIS, że zdradził swoją narzeczoną, kiedy 17-letnie dziewczyny wytrzymywały ubeckie tortury.
No i znowu pojechałeś sowim idolem, który doświadczeń internowanych osobiście nie przeżył! Porównywanie tortur to trochę niesmaczny temat bo każda osoba jest inna, inaczej odczuwa ból fizyczny i znęcanie psychiczne oraz inne metody mogły być stosowane!
kominiarz                    

No i nadal Ty swoje! Szacunek, podziw, niechęć, miłość, nienawiść, to też uczucia subiektywne.
Masz rację, że to uczucia subiektywne dlatego nie powinny być używane w imieniu grupy osób chyba, że one jednoznacznie to wyraziły.

15 lip 2011, 12:47

POSTY        114

LOKALIZACJABydgoszcz
Tadeo74                    

Nikt nie zmuszał go do bycia posłem. Nawiasem mówiąc Szymborskiej też nikt wówczas nie zmuszał do pisania wierszy chwalących komunizm.
Masz rację, że nikt go nie zmuszał, ale mimo to należy przyznać, że miał odwagę zareagować.
Tadeo74                    

Znajdź bardziej wartościowe źródło informacji niż Wikipedia.
Najlepiej zapytać samego zainteresowanego, a myślę, że w tym przypadku odpowiedź może być interesująca.

15 lip 2011, 12:58
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667

Moja wrzutka miała tylko pokazać Tadeo74, że jak się poszuka, to w stosunku do wielu osób można zacytować coś, z czego obecnie nie byliby dumni.

Tylko, że cytowany doktorat nie stanowił oskarżenia i potępienia niewinnego człowieka - nie można na jednej szali kłaść obok siebie wspomnianego doktoratu i artykułu  :nonono:

15 lip 2011, 13:00
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
15 powodów narodowej dumy

Kolejna rocznica zwycięskiej bitwy pod Grunwaldem (15 lipca 1410 r.) i polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej sprawiły, że zaczęliśmy się zastanawiać, z czego tak naprawdę jako naród powinniśmy być dumni
. Oto całkowicie subiektywny wybór 15 osiągnięć z naszej prawie XI-wiecznej historii.

Z czym kojarzy się Polska? Uważacie, że cieszymy się złą sławą, że nie mamy się czym pochwalić? Przedstawiamy 15 powodów, dla których Polska jest znana w świecie. Już możecie dumnie unieść głowy.
(...)
czytaj dalej

http://fakty.interia.pl/tylko_u_nas/new ... 68182,3439

15 lip 2011, 23:28
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
Post Pożegnanie obrońcy Westerplatte
. .
Sikorski pożegnał obrońcę Westerplatte na... Twitterze

"Nasz Dziennik" pisząc o pogrzebie Aleksa Kowalika, jednego z ostatnich żyjących obrońców Westerplatte, wypomina rządowi, że na uroczystości nie pojawił się ani szef MON, ani żaden z jego zastępców. Serwis "Kampania na żywo" przypomina, że żołnierza pożegnał Radosław Sikorski, tyle że na... Twitterze.

"Good bye, old soldier. Glad you lived to see Poland free and safe" (Żegnaj stary żołnierzu. Dobrze, że przeżyłeś, by zobaczyć Polskę wolną i bezpieczną)
- tymi słowami 12 lipca szef MSZ Radosław Sikorski pożegnał Aleksa Kowalika na Twitterze.

Jak pisze Tomasz Machała w serwisie kampanianazywo.pl, to jedyne państwowe pożegnanie, jakiego doczekał się podporucznik Kowalik. "Nasz Dziennik" powołując się na rzecznika MON Janusza Sejmeja napisał, że na uroczystościach była jedynie wojskowa asysta honorowa wraz z posterunkami honorowymi.

Aleksy Kowalik zmarł 11 lipca w wieku 96 lat. W czasie obrony Westerplatte był starszym strzelcem. To on celnym trafieniem doprowadził do eksplozji cysterny, którą Niemcy chcieli przepchnąć na polskie pozycje.

http://wiadomosci.gwno.pl/Wiadomosci/ ... terze.html

23 lip 2011, 19:46
Zawodowiec

POSTY        3465
Post Re: Pożegnanie obrońcy Westerplatte
silniczek                    

Sikorski pożegnał obrońcę Westerplatte na... Twitterze
"Nasz Dziennik" pisząc o pogrzebie Aleksa Kowalika, jednego z ostatnich żyjących obrońców Westerplatte, wypomina rządowi, że na uroczystości nie pojawił się ani szef MON, ani żaden z jego zastępców. Serwis "Kampania na żywo" przypomina, że żołnierza pożegnał Radosław Sikorski, tyle że na... Twitterze.
Jak pisze Tomasz Machała w serwisie kampanianazywo.pl, to jedyne państwowe pożegnanie, jakiego doczekał się podporucznik Kowalik.
Aleksy Kowalik zmarł 11 lipca w wieku 96 lat. W czasie obrony Westerplatte był starszym strzelcem. To on celnym trafieniem doprowadził do eksplozji cysterny, którą Niemcy chcieli przepchnąć na polskie pozycje.

Aleksy Kowalik miał pecha: nie był Żydem. Tylko Polakiem.
Gdyby był Żydem to by zjechali:
Sikorski, Komorowski, Kwaśniewski, Mazowiecki, Bartoszewski, Wajda, Kutz(Kuc) i wiele, wiele innych znakomitości.
Byłyby przemówienia, może transmisja telewizyjna. Może kolejne przeprosiny za Jedwabne, za Kielce, za Oświęcim. Tak - za Oświęcim też! Bo obóz w Oświęcimiu, to jak powszechnie wiadomo, też wina Polaków - bo tylko w Polsce był odpowiedni antysemicki grunt pod obudowę obozów zagłady. W takiej na przykład Belgii, Danii czy Francji nie byłoby na nie szans.
Mówiąc krótko: te 65 miliardów USD należą się Żydom od Polaków jak psu zupa.

Odszedłem trochę od tematu, ale sprawa tych 65.000.000.000 USD jest tak ważna, że należy ją przypominać przy każdej nadarzającej się okazji.

Choćby nawet to miało sprawiać nam bUl.  :(

24 lip 2011, 09:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1058 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 76  Następna strona