Teraz jest 06 wrz 2025, 14:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1058 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 76  Następna strona
Kącik Kulturalno-Patriotyczny 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
Post Re: Kącik Kulturalno-Patriotyczny
SLD chce unieważnienia wyroku z 1932 roku

SLD przygotował projekt ustawy unieważniającej wyroki w słynnym procesie brzeskim – dowiedział się portal tvp.info.

W procesie brzeskim skazano w 1932 roku dziesięciu czołowych działaczy Centrolewu, m.in. Wincentego Witosa, Norberta Barlickiego i Adama Ciołkosza. Dostali od półtora roku do trzech lat więzienia. Postawiono im zarzut przygotowywania zamachu stanu. Proces był pokazowy. Wcześniej polityków osadzono w twierdzy brzeskiej, gdzie byli bici i zastraszani. Akcję aresztowania przeprowadzono na wyraźne polecenie Józefa Piłsudskiego.

SLD tłumaczy, że unieważnienie wyroków tym ludziom "po prostu się należy". Pod projektem podpisał się cały klub SLD i kilkunastu polityków PSL.

Skazanych w procesie brzeskim objęła co prawda amnestia Rządu Emigracyjnego ogłoszona po wybuchu II wojny światowej. Nigdy nie zostali jednak zrehabilitowani. To nie pierwsza zamiennik uchylenia wyroków.

Politycy SLD i PSL zabiegali już o kasację wyroków w Sądzie Najwyższym. Okazało się jednak, że nie jest ona możliwa, bo z procesu brzeskiego niemal nie zachowały się akta. Dlatego SLD postanowiło zgłosić projekt ustawy unieważniającej wyroki.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/sld-chce ... omosc.html

07 lip 2011, 20:37
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
S******* niszczą autorytet śp. Lecha Kaczyńskiego prezydenta RP nawet po Jego śmierci

Prezydencki minister Krzysztof Łaszkiewicz poinformował, że szef Kancelarii Prezydenta Jacek Michałowski wystąpi do prokuratury o zbadanie sprawy ułaskawienia przedsiębiorcy Adama S. To efekt audytu Kancelarii Prezydenta dot. pracy urzędników Lecha Kaczyńskiego w sprawie ułaskawienia Adama S.

- Ludzie PO, koledzy pana Bronisława Komorowskiego, a także on sam, niszczyli śp. Lecha Kaczyńskiego za życia.

Oszczerstwa, nieprawdy - to była broń.

Nie mogę zrozumieć, dlaczego ludzie prezydenta Komorowskiego próbują niszczyć autorytet śp. pamięci prezydenta także po śmierci, kiedy on nie może się już bronić - oświadczył Hofman.

Jak ocenił, niszczenie pamięci Lecha Kaczyńskiego to "rzecz naganna i nie do zrozumienia".
- My będziemy stawać w jego obronie, ale apelujemy, by prezydent Komorowski nie posuwał się do tak haniebnych zagrań - dodał.

Blaski i cienie prezydentury Bronisława Komorowskiego
Hofman podkreślił, że jeśli ma być przeprowadzony audyt w sprawie prawa łaski, to PiS domaga się, by "prezydent Komorowski przeprowadził audyt wszystkich ułaskawień, wszystkich prezydentów".

- Mieliśmy tam do czynienia z ułaskawieniami morderców, Sobotki, "Słowika" - mówię o prezydenturze Wałęsy i Kwaśniewskiego - dodał polityk PiS.
Zaznaczył, że sprawa Adama S. nie dotyczy mordercy czy gangstera.
- Można robić audyt, ale róbmy audyt wszystkich ułaskawień - powiedział Hofman.
- Jak już tak się dowiadujemy, to ja chciałbym się dowiedzieć, czy przy ułaskawieniu mordercy Petera Vogla (ułaskawionego przez Aleksandra Kwaśniewskiego - red.) były jakieś uchybienia czy opinie, czy jak był ułaskawiony "Słowik" przez prezydenta Wałęsę to wszystko był w porządku - mówił.

Hofman zauważył, że zgodnie z prawem opinia Prokuratora Generalnego nie jest niezbędna przy prawie łaski.
- Trzeba jej zasięgnąć, ale nie jest niezbędna - dodał.
- Wyciąganie rzeczy, które są zgodne z prawem i pokazywanie ich jako czegoś niezwykłego, jest naprawdę żenujące - zaznaczył

VOX POPULI:

Niszczą Lecha Kaczyńskiego Polityka "miłości" w wykonaniu PO nie zna granic, nawet po śmierci...
~koło fortuny 2011-07-13 17:40:59

Według Sasina, prezydent Kaczyński podejmując decyzję ws. ułaskawienia Adama S. musiał dysponować wszystkimi dokumentami.
Dowodów na to, że notatek wówczas nie było nie ma. Stwierdzono jedynie, że nie ma ich teraz.
Te notatki (jeśli zginęły) to później - zaznaczył.
- Później czyli w czerwcu 2011 roku w trakcie audytu. Ktoś widzi jakiś problem, aby ukryć 4 kartki papieru?
~niezmanipulowany 2011-07-13 21:04:01

CZEŚĆ INTERNAUCI!!! PAN PREZYDENT LECH KACZYŃSKI DLA LUDZI UCZCIWYCH BYŁ I JEST prawdziwymym wielkim autorytetem. Bali się go i lżyli go ...
optymista_patriota          2011-07-13 18:19:53

Peło brzytwy się chwyta..., władza, władza i tylko władza a gdzie obywatel PO podwyżkach?
~kasa 2011-07-13 17:52:37

Zachłanni na władzę, pazerni na kasę dopuszczają się działań nikczemnych a ściemniony wyborca PO jest głuchy i ślepy...
~bój 2011-07-13 17:48:54       

Choćbyście buraki wytoczyli tysiąc wszelkich Nałęczów, Michałowskich i Koziejów. Całe tony TVNOwskiej wrednej i prostackiej ...
mirk_65          2011-07-13 17:47:10       

Tym razem przyznaje mu racje Niech wszystkich sprawdza.
~lalunia  2011-07-13 17:42:17

źródło
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/niszcza-lecha-kaczynskiego-nawet-po-smierci,1,4791022,wiadomosc.html

CZY CI LUDZIE, KTÓRZY TO ROBIĄ TO Są PATRIOCI?
Oni to robią dla dobra OJCZYZNY?
Jakie jest Wasze zdanie?

Ostatnio edytowano 14 lip 2011, 08:22 przez kominiarz, łącznie edytowano 2 razy

14 lip 2011, 08:19

REJESTRACJA27 sty 2011, 13:59

POSTY        114

LOKALIZACJABydgoszcz
kominiarz                    

... niszczą autorytet śp. Lecha Kaczyńskiego prezydenta RP nawet po Jego śmierci ...
Autorytet to rzecz subiektywna i dla mnie pan Kaczyński nigdy nie był autorytetem podobnie jak teraz nie jest nim pan Komorowski. Odnośnie kancelarii to sprawa dotyczy postępowania urzędniczego, a nie ułaskawienia prezydenckiego. Jak zawsze przedstawiciele PiS mylą pojęcia tylko zastanawiam się czy to umyślnie czy tylko brak wiedzy w tym temacie. Audyt wykazał brak dokumentów a nie 'winę' prezydenta bo inaczej nie mogło być ponieważ ułaskawienie to prerogatywa konstytucyjna prezydenta i w tej sprawie nie jest ona badana, a tylko postępowanie urzędników.

14 lip 2011, 08:59
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
techj                    

Autorytet to rzecz subiektywna i dla mnie pan Kaczyński nigdy nie był autorytetem podobnie jak teraz nie jest nim pan Komorowski. Odnośnie kancelarii to sprawa dotyczy postępowania urzędniczego, a nie ułaskawienia prezydenckiego. Jak zawsze przedstawiciele PiS mylą pojęcia tylko zastanawiam się czy to umyślnie czy tylko brak wiedzy w tym temacie. Audyt wykazał brak dokumentów a nie 'winę' prezydenta bo inaczej nie mogło być ponieważ ułaskawienie to prerogatywa konstytucyjna prezydenta i w tej sprawie nie jest ona badana, a tylko postępowanie urzędników.

Albo udajesz głupiego albo...
Jak się rzuca błotem, to zawsze część tego błota ochlapie. Człowiek myślący oddzieli ziarno od plew, ale leming (który samodzielnie nie myśli, tylko kieruje się tym co usłyszy w radio ZET, zobaczy w TVN24, przeczyta w GW albo w sms'sie z centrali) nie oddzieli.

Przedstawiciele PiS nie mylą pojęć!
To przedstawiciele PO mieszają pojęcia, prowokują, fałszują i kłamią.

Ułaskawień były tysiące. Kwaśniewski i Wałęsa ułaskawiali  wielokrotnie więcej rocznie niż Kaczyński. Kwaśniewski i Wałęsa ułaskawiali morderców, bandytów, mafiosów, Kaczyński odrzucał takie wnioski, ułaskawiał ludzi wyłącznie ze względów humanitarnych, nie polityczno-biznesowych.
Im nie zrobiono żadnego audytu, a zrobiono audyt tylko tego jednego.
Zresztą audyt wykazał, że nie było nic "kontrowersyjnego" - jak krzyczały tytuły gazet. Gość sfałszował dokumenty, przyznał się, zwrócił pieniądze i poddał sie dobrowolnie karze. Czy były powody, aby trzymać go za wszelką cenę w więzieniu?!
Był prawnikiem i nieułaskawienie go przekreśliłoby jego przyszłe życie zawodowe. Prezydent okazał zwyczajny humanitaryzm. Takie kontrowersyjne???!! Lepiej by było zmarnować mu życie?

Jak nie wyszło z oskarżeniem bezpośrednio o względy pozamerytoryczne, a rodzinne przy ułaskawianiu, to wynaleziono inną furtkę: zaginęły dokumenty - 4 kartki papieru. A jedzie mi tu (pod okiem) czołg?  
Chłopie - kogo Ty starasz się zrobić w jajo?
Starego wróbla na plewy nie nabierzesz!

Poczytaj sobie choćby "Fabryka ułaskawień "Prezydent" sp. z o.o." - silniczek zamieścił w "Artykułach"
"Lech Kaczyński był wyjątkowo ostrożny w przyznawaniu prawa łaski, bo ułaskawił tylko 201 osób, a jego poprzednicy: Lech Wałęsa - 3454 osoby, a Aleksander Kwaśniewski ułaskawił 3295 w pierwszej kadencji swojej prezydentury, a w drugiej kadencji - 993 osoby. (.......)
Zobacz też ILU i KOGO już zdążył ułaskawić Komorowski....

Dla Ciebie ani prezydent (czy to Kaczyński czy Kaczorowski, Komorowski czy Kwaśniewski nie muszą być autorytetami. Ani Jan Paweł II, ksiądz Popiełuszko, ojciec Kolbe, Matka Teresa, generał Kiszczak czy generał Jaruzelski, Jerzy Urban czy Adam Michnik  ani NIKT INNY nie musi nim być. Twoja sprawa.
Dla mnie i dla milionów ludzi Lech Kaczyński pozostanie w pamięci jako uczciwy człowiek i wielki patriota.
A ci którzy za wszelka cenę chcą to zniszczyć są gnidami.

Ostatnio edytowano 14 lip 2011, 09:50 przez kominiarz, łącznie edytowano 3 razy

14 lip 2011, 09:44

POSTY        114

LOKALIZACJABydgoszcz
kominiarz                    

Albo udajesz głupiego albo...
Jak się rzuca błotem, to zawsze część tego błota ochlapie. Człowiek myślący oddzieli ziarno od plew, ale leming (który samodzielnie nie myśli, tylko kieruje się tym co usłyszy w radio ZET, zobaczy w TVN24, przeczyta w GW albo w sms'sie z centrali) nie oddzieli.

Nie wiem z jakiej centrali Ty dostajesz esemesy, ale moja centrala to ... żona :D
Twój poziom rozumowania dorównuje pozimowi Twoich idoli czyli Kaczyńskim i im podobnym. Wszędzie widzisz spisek i mataczenie, nie odróżniasz przyczyn od przypuszczeń, a logiczne rozumowanie jest Ci całkowicie obce! Wybacz szczerość, ale nie potrafię zniżyć się do Twego toku myślenia. Nikogo nie udaje i pewnie według Ciebie jestem głupkiem. Żyj sobie z takim przekonaniem, aczkolwiek zapewniam Cię, że swój rozum mam i nie opieram się na informacjach tylko z jednego źródła. Weryfikuje przyswajane wiadomości według posiadanej wiedzy i doświadczenia. Nie dywaguje - analizuje i oceniam fakty. Jeżeli myślisz, że mam klapki na oczach to po raz kolejny jesteś w błędzie. Widzę wady i krytykuję - również na tym forum - złe posunięcia obecnie rządzących. Dla przykładu jestem zdegustowany wprowadzonym nakazem posyłania sześciolatków do szkoły oraz bardzo mnie drażnią pomysły konserwatywnego skrzydła PO na czela z panem Gowinem i Niesiołowskim zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej. To tak w wielkim skrócie.

14 lip 2011, 11:27

POSTY        114

LOKALIZACJABydgoszcz
kominiarz                    

Dla mnie i dla milionów ludzi Lech Kaczyński pozostanie w pamięci jako uczciwy człowiek i wielki patriota.
Mów za siebie bo nie masz żadnej legitymacji by wypowiadać się za miliony!
kominiarz                    

Dla mnie nie ma co niszczyć więc temat nie istnieje. Jeżeli Ty odczuwasz niepokój, że ktoś może zmienić Twój osąd to czyżbyś miał kiepskie argumenty na podtrzymywanie dobrego mniemania o L. Kaczyńskim?
Tak na marginesie to której 'definicji' używasz do określania swoich autorytetów (o ile można wiedzieć):
1. społeczne uznanie, prestiż osób lub grup bądź instytucji społecznych oparte na cenionych w danym społeczeństwie wartościach.
2. osoba lub instytucja ciesząca się uznaniem, mająca kredyt zaufania co do profesjonalizmu, prawdomówności i bezstronności w ocenie jakiegoś zjawiska lub wydarzenia.
3. w kontaktach międzyludzkich osoba mająca cechy przywódcze, z wysoką inteligencją emocjonalną lub charyzmą.
4. w teorii socjologicznej jeden z typów idealnych legitymizacji władzy. Zinternalizowane przeświadczenie o świętości i nadrzędności przywódcy.
5. w psychologii osoba, której jesteśmy skłonni ulegać, podporządkowywać się i wykonywać jej polecenia.
Osobiście kieruję się drugą definicją, dlatego u mnie politycy rzadko figurują jako autorytety :D

14 lip 2011, 11:46
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
techj                    

kominiarz                    

Mów za siebie bo nie masz żadnej legitymacji by wypowiadać się za miliony!

Reakcje, rozmowy, sądy, opinie, komentarze po śmierci LK dowodzą, że Kominiarz nie kłamie.

techj                    

kominiarz                    

Dla mnie nie ma co niszczyć więc temat nie istnieje. Jeżeli Ty odczuwasz niepokój, że ktoś może zmienić Twój osąd to czyżbyś miał kiepskie argumenty na podtrzymywanie dobrego mniemania o L. Kaczyńskim?
Tak na marginesie to której 'definicji' używasz do określania swoich autorytetów (o ile można wiedzieć):
1. społeczne uznanie, prestiż osób lub grup bądź instytucji społecznych oparte na cenionych w danym społeczeństwie wartościach.
2. osoba lub instytucja ciesząca się uznaniem, mająca kredyt zaufania co do profesjonalizmu, prawdomówności i bezstronności w ocenie jakiegoś zjawiska lub wydarzenia.
3. w kontaktach międzyludzkich osoba mająca cechy przywódcze, z wysoką inteligencją emocjonalną lub charyzmą.
4. w teorii socjologicznej jeden z typów idealnych legitymizacji władzy. Zinternalizowane przeświadczenie o świętości i nadrzędności przywódcy.
5. w psychologii osoba, której jesteśmy skłonni ulegać, podporządkowywać się i wykonywać jej polecenia.
Osobiście kieruję się drugą definicją, dlatego u mnie politycy rzadko figurują jako autorytety :D

Dla mnie osobiście wszystkie pięć są właściwe w tym miejscu.

"Dla mnie nie ma co niszczyć więc temat nie istnieje".
Tak z ciekawości: masz jakieś (poza sobą, oczywiście) autorytety?....  :rolleyes:

14 lip 2011, 18:02

POSTY        114

LOKALIZACJABydgoszcz
Nadir                    

Reakcje, rozmowy, sądy, opinie, komentarze po śmierci LK dowodzą, że Kominiarz nie kłamie.
Równie dobrze mógłbym napisać, że reakcje, rozmowy, sądy, opinie i komentarze świadczą wręcz przeciwnie, że nie był on autorytetem dla milionów Polaków. A czy ja powiedziałem, że kłamie! Czy mam rozumieć, że dostaje miliony listów, esemesów, emaili na których opiera swoją opinię? Zapewne nie, więc niech wypowiada się za siebie lub ewentualnie za kilka (kilkanaście, kilkadziesiąt) osób z własnego otoczenia!
Nadir                    

techj                    

Dla mnie nie ma co niszczyć więc temat nie istnieje.
Tak z ciekawości: masz jakieś (poza sobą, oczywiście) autorytety? ...
Już napisałem, że w polityce trudno o autorytety, ale dla przykładu mogę podać T. Mazowieckiego. To tylko przykład i nie oznacza, że zawsze się zgadzałem z jego poglądami i działaniami. W nauce, a w szczególności w fizyce pewnie nie tylko dla mnie autorytetem był Albert Einstein. No i pewnie jak dla większości Polaków dla mnie wielkim autorytetem moralnym, ale zwłaszcza wzorem tolerancyjności był JPII.

15 lip 2011, 06:25
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667

w polityce trudno o autorytety, ale dla przykładu mogę podać T. Mazowieckiego.

Dlatego więc nie tylko bolejemy, ale i odcinamy się od błędnych poglądów ks. bp. Kaczmarka, które doprowadziły go do akcji dywersyjnej wobec Polski Ludowej i kierowały w tej działalności jego postawą. Zadając sobie pytanie, jak się stało, że do tego dojść mogło, widzimy następujące wyjaśnienie. Ku działalności tej kierowało nastawienie wrogie wobec postępu społecznego, wrogie wobec przemian społecznych i broniące dotychczasowego kapitalistycznego ustroju. Postawa ta wyrażała się też w widzeniu przyszłości dla Kościoła i katolicyzmu jedynie w dawnych warunkach, co w skutkach oznaczało wyzbywanie się apostolskiego nastawienia wobec nowych czasów i nowej epoki społecznej. Wrogość wobec reformy rolnej, wrogość wobec unarodowienia przemysłu i wobec innych podstawowych osiągnięć społecznych Polski Ludowej doprowadziła w wyniku tego nastawienia nie tylko do szkód dla ściśle pojętego interesu państwa, ale i do przeciwdziałania czy osłabienia możliwości układania się poprawnych stosunków między Kościołem a Państwem, do traktowania Porozumienia z kwietnia 1950 r jako martwej litery, co godziło zarówno w interes Państwa, jak i w dobro Kościoła i jego misję religijną w Polsce Ludowej. Ku tej szkodliwej działalności kierowały ks. bp. Kaczmarka i współoskarżonych poglądy prowadzące do utożsamiania wiary ze wsteczną postawą społeczną, a dobra Kościoła z trwałością i interesem ustroju kapitalistycznego. Z tego stanowiska wynikało wiązanie się z imperialistyczną i nastawioną na wojnę polityką rządu Stanów Zjednoczonych (...)

Proces ks. bp. Kaczmarka udowodnił również naocznie, i to nie po raz pierwszy, jak dalece imperializm amerykański, pragnący przy pomocy nowej wojny, a więc śmierci milionów ludzi, narzucić panowanie swe go ustroju wyzysku i krzywdy społecznej krajom, które obrały nową drogę dziejową, usiłuje różnymi drogami oddziaływać na duchowieństwo oraz ludzi wierzących i kierować ich na drogę walki z własną ojczyzną, stanowiącą wspólne dobro wszystkich obywateli. Przedstawiając się jako obrońca cywilizacji chrześcijańskiej, imperializm amerykański dokonuje nadużycia, pragnąc oszukać katolików w krajach demokracji ludowej, w szczególności Polsce, że nowa wojna, wojna dokonywana przy pomocy neohitlerowskiego Wehrmachtu ma pozostawać w zgodzie z dobrem Kościoła. To nadużycie wymaga stanowczego odporu od nas, którzy wiemy że dobrem Kościoła nie jest wojna, a katolicyzm pełni swą misję przez apostolstwo, a nie przez siłę polityczną i militarną. Stawiający na skłócenie wewnętrzne Polaków imperializm amerykański musi otrzymać stanowczą odprawę od polskich katolików W szczególności ważne jest wyraźne i stanowcze odcięcie się od tych usiłowań przez władzę kościelną w Polsce - Episkopat, na przeciwstawienie którego interesom naszego narodu i jego nowej drodze rozwojowej liczy wciąż imperializm amerykański (...)
T. Mazowiecki "Wnioski", [w:] Wrocławski Tygodnik Katolicki, nr 5, s. 3-4, 27 września 1953
http://www.mikke.fora.pl/ideologia-reli ... ,8608.html

15 lip 2011, 08:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 cze 2011, 19:34

POSTY        48
Tadeo74, a to znasz?

(...)Tak się złożyło. że  udało mi się dotrzeć, poprzez swoich znajomych, do pracy doktorskiej Lech Kaczyńskiego, której temat brzmi : “Zakres swobody stron w zakresie kształtowania treści stosunku pracy” i została opublikowana w 1979 r.  Niektóre  jej fragmenty świadczą o tym, że  Lech Kaczyński bardzo cenił naukową teorię marksizmu-leninizmu, a w szczególności wkład W.I.Lenina w rozwój prawa pracy.  Oto cytaty z ww. pracy, potwierdzające tą tezę:

1. (str. 7): „ W XIX wieku uwagę na ten fakt zwrócił Karol Marks („Praca najemna i kapitał”), wskazując przy tym, że formalno prawna wolność umów stanowi narzędzie dyktatu stosowanego przez kapitał wobec klasy robotniczej.” ;

2. (str. 29): „ Zasada wolności umów stanowiła narzędzie nieograniczonego wyzysku klasy robotniczej (K. Marks, „Kapitał’”‘) „.;

3. (str. 32): „Następny etap rozwoju norm prawa pracy kształtował się już pod wpływem walki klasowej proletariatu. Okres kontrrewolucji położył jednak kres tym zdobyczom.” ;

4. (str. 33): „Ruch robotniczy był politycznym reprezentantem interesów proletariatu.”;

5. (str. 38): „Podstawowym motorem rozwoju ochrony pracy, a właściwie całego prawa pracy w państwie kapitalistycznym, była walka klasowa proletariatu. Społeczeństwo socjalistyczne, jak wiadomo, cechuje brak antagonistycznej sprzeczności między pracą a kapitałem”. ;

6. (str. 40): „ Możliwość dążenia administracji zakładu pracy do realizacji postawionych zadań kosztem naruszenia uprawnień pracowników została dostrzeżona już przez Lenina („O roli i zadaniach związków zawodowych w warunkach nowej polityki ekonomicznej” w zbiorze Pt. „Lenin o związkach zawodowych”, str. 345-6)”. ;

7. (str. 43): „ Planowanie jest zjawiskiem związanym w sposób nieodłączny z gospodarką socjalistyczną, dlatego też uważane jest za obiektywnie występującą w tej gospodarce prawidłowość (Wojciech Brus, „Ogólne warunki funkcjonowania gospodarki socjalistycznej”, W-wa 1961).”;

8. (str. 51-52): „Wymienić trzeba także system wartości charakteryzujący ideologię socjalistyczną, wśród których kluczową rolę odgrywa idea sprawiedliwości społecznej i idea równości, czyli egalitaryzmu „. ;

9. (str. 197): „ Naruszenie zasad socjalistycznego egalitaryzmu może dać podstawę do uznania odpowiedniej klauzuli umownej za sprzeczną z zasadami współżycia społecznego „. ;

10. (str. 262): „ Ani planowość, ani dwie pozostałe przesłanki (zasada socjalistycznej sprawiedliwości społecznej i socjalistyczny egalitaryzm ) nie stoją w bezpośredniej sprzeczności z zasadą swobody umów „.(...)

Tekst źródłowy cytatu

15 lip 2011, 09:02
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
pixloc                    

Tadeo74, a to znasz?

(...)Tak się złożyło. że  udało mi się dotrzeć, poprzez swoich znajomych, do pracy doktorskiej Lech Kaczyńskiego, której temat brzmi : “Zakres swobody stron w zakresie kształtowania treści stosunku pracy” i została opublikowana w 1979 r.  Niektóre  jej fragmenty świadczą o tym, że  Lech Kaczyński bardzo cenił naukową teorię marksizmu-leninizmu, a w szczególności wkład W.I.Lenina w rozwój prawa pracy.  Oto cytaty z ww. pracy, potwierdzające tą tezę:

Pixloc, a wiesz, że ziemia krąży wokół słońca?! :o

15 lip 2011, 09:25

POSTY        114

LOKALIZACJABydgoszcz
Tadeo74 wydawało mi się, że jesteś doświadczonym i inteligentnym człowiekiem. Cytujesz fragmenty artykułu młodego człowieka - praktykującego katolika - wierzącego w ideały socjalizmu, ale zmanipulowanego przez rządzący system. Dziś wiemy jak komunizm wpływał i niestety traktował 'nieposłusznych' obywateli. W tamtym czasie przepływ informacji był blokowany przez organy 'bezpieczeństwa państwa' i dostępna była tylko oficjalna wersja wydarzeń. Jedynie w małych grupach pozostawała pamięć prawdziwych wydarzeń.

[...] W 1958 założył i został redaktorem naczelnym miesięcznika "Więź". W latach 1961–1972 był posłem na Sejm PRL III, IV i V kadencji z ramienia katolickiej grupy Znak. W 1961[5] i w 1965[6] wybierany do Sejmu PRL z listy Frontu Jedności Narodu. Jako poseł interpelował w sprawie wydarzeń marcowych w 1968.

Po wydarzeniach grudnia 1970 nalegał na powołanie komisji w celu ustalenia winnych rozlewu krwi. Pozbawiony możliwości kandydowania na urząd poselski w 1976 związał się ściśle z ruchem opozycyjnym. Współpracował z Polskim Porozumieniem Niepodległościowym. [...]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Mazowiecki

Ostatnio edytowano 15 lip 2011, 09:38 przez techj, łącznie edytowano 1 raz

15 lip 2011, 09:32
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
techj                    

Równie dobrze mógłbym napisać, że reakcje, rozmowy, sądy, opinie i komentarze świadczą wręcz przeciwnie, że nie był on autorytetem dla milionów Polaków. A czy ja powiedziałem, że kłamie! Czy mam rozumieć, że dostaje miliony listów, esemesów, emaili na których opiera swoją opinię? Zapewne nie, więc niech wypowiada się za siebie lub ewentualnie za kilka (kilkanaście, kilkadziesiąt) osób z własnego otoczenia!

Napisałeś: Mów za siebie bo nie masz żadnej legitymacji by wypowiadać się za miliony!
On nie pisał, że dla wszystkich czy dla większości, tylko dla milionów. To, że dla innych milionów nie jest autorytetem, to też prawda, ale tutaj to sprawa drugorzędna. Zdanie, które napisał jest zwyczajnie prawdziwe, a Ty je podważasz pisząc: mów za siebie. W domyśle: nie przesadzaj z tymi milionami. Nie musi otrzymywać sms'ów ani maili, żeby widzieć, słyszeć i wiedzieć, że z tych powiedzmy 30 milionów Polaków dla iluś milionów "pozostanie w pamięci jako uczciwy człowiek i wielki patriota". I bierze w obronę uczucia tych ludzi protestując przeciwko niszczeniu tej pamięci. Ale i utrwalaniu złych uczuć w Jego przeciwnikach.
A głównie ze względu na to, że dzieje się to po Jego śmierci.

techj                    

Już napisałem, że w polityce trudno o autorytety, ale dla przykładu mogę podać T. Mazowieckiego. To tylko przykład i nie oznacza, że zawsze się zgadzałem z jego poglądami i działaniami. W nauce, a w szczególności w fizyce pewnie nie tylko dla mnie autorytetem był Albert Einstein. No i pewnie jak dla większości Polaków dla mnie wielkim autorytetem moralnym, ale zwłaszcza wzorem tolerancyjności był JPII.

Uff... Odetchnąłem! Już myślałem (takie wrażenie odnosiłem), że nie masz żadnych i że sam dla siebie jesteś autorytetem :D
Może warto podyskutować o swoich autorytetach? Jakiś czas temu była taka dyskusja na forum, ale jakoś ucichła. Pisząc o autorytetach z kręgu polityki podałem nazwisko: Zbigniew Romaszewski. Niektórzy się zbulwersowali :)
Etyka, moralność, obyczaje:
viewtopic.php?p=68429#p68429

15 lip 2011, 09:38
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
techj
A wiesz, co to jest KOMUNIZM ?!
Posługujecie/jemy się pojęciami SOCJALIZM i KOMUNIZM, a tak naprawdę NIKT nie ma zielonego pojęcia, o czym mówi.
Komunizm i socjalizm, to nie Polska po drugiej wojnie światowej. Polska w tym czasie to PRL, a PRL miał niewiele wspólnego, zarówno z socjalizmem, jak i komunizmem.
Proponuję jednak sięgnąć do źródeł, choćby do w.w. Marksa, Engelsa, i Lenina, zanim rozkręci się dyskusja ;) NIE NA TEMAT

15 lip 2011, 09:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1058 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 76  Następna strona