Teraz jest 06 wrz 2025, 07:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów - czynności sprawdzające 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2009, 21:36

POSTY        43
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów - czynności sprawdzające
jak rozumieć wyrażenie "w stosunku do złożonych przez podatnika deklaracji podatkowych mających na celu zweryfikowanie rzetelności deklarowanych podstaw do opodatkowania w kontekście sprawy z obszaru nieujawnionych źródeł przychodów. Pomijając aspekt czy można wzywać czy nie to jak się wezwie to o co pytać? mam spytać" czy wykazał wszystkie dochody i tyle", każdy powie, że tak - czy mogę go pytać wprost skąd miał kasę np. na mieszkanie?

13 kwi 2011, 10:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 sie 2008, 11:44

POSTY        10
Jak w Waszym Urzędzie została rozwiązana sprawa odnośnie wzywania podatników do art. 20 jeżeli złożone deklaracje nie budzą zadnych wątpliwości (podatnik nie korzystał z ulg rozliczył się z PIT-11)

21 kwi 2011, 11:09

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
No chyba 274a par. 2. Co prawda podatnik rozliczył się zgodnie z PIT-11 ale jeżeli mamy uzasadnione podejrzenie bo wydatki przekraczają deklarowane przychody a nie da się ich pokryć oszczędnościami z lat ubiegłych, to samo zeznanie też może budzić wątpliwości. Ograniczamy się do żądania pisemnych wyjaśnień a samo pismo jest standardowe - ponieważ wg posiadanych informacji brak panu / pani pokrycia na ........... to czy wykazał pan / pani w zeznaniu wszystkie swoje źródła przychodów oraz czy i w jakiej wysokości osiągnął pan dochody wolne od opodatkowania (np. kredyty bankowe). Od wyjaśnień zależy dalsze postępowanie w sprawie.

21 kwi 2011, 17:35
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
avacs i wy wzywacie tak i pytacie wprost?

22 kwi 2011, 16:17

POSTY        624
vipwielki                    

avacs i wy wzywacie tak i pytacie wprost?

A czemu cię to dziwi ? Poza tym napisałem i to chyba dość wyraźnie, że nie pytamy tylko prosimy o pisemne wyjaśnienia.
Tekstu 284a cytował nie będę ale otwórz sobie wytyczne MF na 2011 rok do trybu działania UKS-ów i US-ów w sprawach związanych z art. 20, najlepiej na stronie 14 i przeczytaj ostatni akapit na tej stronie.

22 kwi 2011, 20:17
Zaawansowany

REJESTRACJA26 paź 2006, 09:48

POSTY        72

LOKALIZACJAMars
Czy można wzywać w ramach CZS i prosić o złożenie wyjasnień odnośnie przychodów i majątku? Kiedy robimy to w pewnych okolicznościach i sprytnie - nie ma przeszkód  :lol: ale co do zasady nie można.
NSA jednoznacznie rozstrzyga tą sprawę (np. II FSK 210/08): Obszar unormowania w art. 272 O.p. czynności sprawdzających nie obejmuje przeprowadzania przesłuchania strony lub świadków, albo czynności dowodowych pozytywnie do wymienionych porównywalnych, w prawnie znaczącym dla art. 20 ust. 3 ustawy o podatku doch. od osób fiz. zakresie ustalania przychodów nie znajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach przychodu lub pochodzących ze źródeł nieujawnionych. Organ podatkowy narusza zagwarantowane w art. 199 O.p. prawa strony, jeżeli zamiast przesłuchać stronę zgodnie z dyspozycją tego artykułu, wzywają, pod rygorem odpowiedzialności porządkowej i bez pouczenia w przedmiocie prawa wyrażenia zgody na przesłuchanie, do przekazywania oświadczeń wiedzy, danych i informacji, które mogą zostać uznane za pozytywnie porównywalne do przesłuchania strony.

26 kwi 2011, 10:12

POSTY        624
Cymeon                    

Czy można wzywać w ramach CZS i prosić o złożenie wyjasnień odnośnie przychodów i majątku? Kiedy robimy to w pewnych okolicznościach i sprytnie - nie ma przeszkód  :lol: ale co do zasady nie można.
NSA jednoznacznie rozstrzyga tą sprawę (np. II FSK 210/08): Obszar unormowania w art. 272 O.p. czynności sprawdzających nie obejmuje przeprowadzania przesłuchania strony lub świadków, albo czynności dowodowych pozytywnie do wymienionych porównywalnych, w prawnie znaczącym dla art. 20 ust. 3 ustawy o podatku doch. od osób fiz. zakresie ustalania przychodów nie znajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach przychodu lub pochodzących ze źródeł nieujawnionych. Organ podatkowy narusza zagwarantowane w art. 199 O.p. prawa strony, jeżeli zamiast przesłuchać stronę zgodnie z dyspozycją tego artykułu, wzywają, pod rygorem odpowiedzialności porządkowej i bez pouczenia w przedmiocie prawa wyrażenia zgody na przesłuchanie, do przekazywania oświadczeń wiedzy, danych i informacji, które mogą zostać uznane za pozytywnie porównywalne do przesłuchania strony.

Tu nie potrzeba dużo sprytu, bo przytoczony wyrok niczego nowego nie zabrania. Po prostu ktoś się nieładnie mówiąc wygłupił i włączył do dowodów postępowania podatkowego materiał z czynności sprawdzających, gratuluję.  :o

Po co z działu V (czynności sprawdzające) wyłączono stosowanie rozdziału 11 (dowody) działu IV (postępowanie podatkowe) - patrz art. 280 OP ? Odpowiedź jest prosta, po to by materiały zebrane w toku CZ.S. nie mogły stanowić dowodu przy wydawaniu decyzji. Trochę się dziwię, że ktoś może mieć jeszcze z tym problem.

Nikt nie zabroni mi natomiast żądać wyjaśnień w przypadku uzasadnionych wątpliwości co do poprawności deklarowania podstaw opodatkowania. Takie wyjaśnienia pomagają jedynie podjąć decyzję o wszczęciu postępowania, oczywistym jest, że nie mogą zastępować postępowania dowodowego a nawet jak pojawi się jakiś fakt istotny to w trakcie postępowania należy przeprowadzić dowód w zgodzie z działem IV OP.

26 kwi 2011, 17:26
Znawca

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
avacs                    

Cymeon                    

Tu nie potrzeba dużo sprytu, bo przytoczony wyrok niczego nowego nie zabrania. Po prostu ktoś się nieładnie mówiąc wygłupił i włączył do dowodów postępowania podatkowego materiał z czynności sprawdzających, gratuluję.  :o

Po co z działu V (czynności sprawdzające) wyłączono stosowanie rozdziału 11 (dowody) działu IV (postępowanie podatkowe) - patrz art. 280 OP ? Odpowiedź jest prosta, po to by materiały zebrane w toku CZ.S. nie mogły stanowić dowodu przy wydawaniu decyzji. Trochę się dziwię, że ktoś może mieć jeszcze z tym problem.

Nikt nie zabroni mi natomiast żądać wyjaśnień w przypadku uzasadnionych wątpliwości co do poprawności deklarowania podstaw opodatkowania. Takie wyjaśnienia pomagają jedynie podjąć decyzję o wszczęciu postępowania, oczywistym jest, że nie mogą zastępować postępowania dowodowego a nawet jak pojawi się jakiś fakt istotny to w trakcie postępowania należy przeprowadzić dowód w zgodzie z działem IV OP.

Chyba nigdy nie miałeś kontroli wewnętrznej...
Mnie zakwestionowano nawet w arkuszu weryfikującym samo sformułowanie "czynności sprawdzające"  :mur:

26 kwi 2011, 19:58

POSTY        624
Ivka                    

Chyba nigdy nie miałeś kontroli wewnętrznej...
Mnie zakwestionowano nawet w arkuszu weryfikującym samo sformułowanie "czynności sprawdzające"  :mur:

Ręce opadają. Może pokaż swojej kontroli wewnętrznej wytyczne MF, albo nie czytali, albo nie zrozumieli, albo ta wasza kontrola to jakieś państwo w państwie. W takim wypadku pozostaje współczuć, chyba że to ty nie potrafisz się bronić. Dla przypomnienia - strona 14, ostatni akapit.  :czytaj:  

Chętnie bym wstawił tu ten tekst by wszystko było jasne, niestety materiał ma dopisek - do użytku służbowego.

26 kwi 2011, 20:54
Zaawansowany

REJESTRACJA26 paź 2006, 09:48

POSTY        72

LOKALIZACJAMars
avacs                    

Ktoś się wygłupił ale trzeba pamiętać, że decyzja była wydana w 2005 r. więc można wybaczyć.
Nie o to jednak mi chodziło. W przytoczonym wyroku NSA jest niezależny od okoliczności sprawy wywód:

...a ponadto, ze swej istoty, albo z definicji, przychody, o których mowa w art. 20 ust. 3 u.p.d.o.f., nie są objęte deklaracjami wymienionymi w art. 272 Ordynacji podatkowej, a postępowanie w ich przedmiocie nie jest tożsame ze sprawdzeniem prawidłowości i terminowości składania tych dokumentów i płacenia wynikających z nich podatków, czy też odnoszącego się do nich stanu faktycznego.

Dalej więc uważam, że stosowanie CZS w sprawach art. 20 wymaga sprytu i rozwagi, a gdyby było inaczej nie byłoby tego wątku na forum (i dwóch identycznych w innych działach forum).

Ostatnio edytowano 28 kwi 2011, 08:46 przez Cymeon, łącznie edytowano 1 raz

28 kwi 2011, 08:45

POSTY        624
Cymeon                    

Dalej więc uważam, że stosowanie CZS w sprawach art. 20 wymaga sprytu i rozwagi, a gdyby było inaczej nie byłoby tego wątku na forum (i dwóch identycznych w innych działach forum).

A ja spróbuję cię jednak przekonać, że nie.  :D

Cały spryt to zrozumienie i uświadomienie sobie, że zgodnie z OP czynności sprawdzające :

- to wyłącznie czynności techniczne pozwalające ustalić pewne fakty;

- to czynności, które nie rodzą żadnych skutków prawnych, negatywnych czy pozytywnych, zarówno dla podatnika jak i dla urzędu;

- w przypadku art. 20 czynności te mają za zadanie wykluczyć konieczność prowadzenia postępowania podatkowego a nie prowadzić do zebrania materiału dowodowego i jest to w zasadzie działanie na korzyść podatnika;

Sądy też może już zostaw w spokoju, bo w naszym systemie prawnym orzekają one wyłącznie o prawidłowości wydanej decyzji administracyjnej i procesie jej wydania.
W związku z tym o ile ktoś nie zamierza się wygłupiać to wystarczy pamiętać, że CZ.S. nie są i nie mogą być żadną fazą procesu wydawania decyzji i jako takie nie podlegają ocenie sądów administracyjnych.

Jeżeli dalej cię nie przekonałem to więcej argumentów nie mam. Ja w każdym bądź razie życia sobie utrudniać nie będę. Praktyka jest stosowana od lat, w mojej ocenie jest w pełni zgodna z prawem oraz ze stanowiskiem M.F. Nigdy również nie było żadnego problemu z tym sposobem postępowania.

28 kwi 2011, 18:06
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
a występujecie może do takich instytucji jak straż graniczna np. czy osoba opuszczała kraj itp. Jeśli tak to na jakiej podstawie?

10 maja 2011, 13:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2010, 17:37

POSTY        41
Witam . Mam małe pytanie. Podatnik nie rozlicza pitu w PL ,gdyz pracuje w UK od 2006 roku. Nie wyrejstrowałsie w US , nie wymeldował z adresu, posiada nieruchomosc (mieszkanie w bloku) plus druga nieruchomość (stawia dom). Czy nie ma obowiazku skladania PIT w PL  ze wzgledu na art. art. 3 ustawy o PIT  (centrum interesów osobistych lub gospodarczych) ? Praktycznie po 2005 nie widać po nim śladu pod wzgledem podatkowym , w PL przebywa czesto nadzoruje budowe etc. Rodzina (matka ojciec w PL mieszkaj tam gdzie jest zameldowy ów podatnik) Czy to nie kwalifikuje sie na sprawdzenie pod wzgledem nieujawnionych zrodeł ?

Pozdraiwam
Kris

07 lip 2011, 11:59
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2007, 12:59

POSTY        101
A ja po kontroli IS obecnie wzywam do czynności sprawdzających z art.20 powołując art.155 par.1 w związku z art.280 Op. W wezwaniu proszę o złozenie wyjaśnień z jakich źródeł dochodu finansowano poniesione wydatki za .... rok. Podatnik przychodzi ( albo nie  :) ) sklada wyjaśnienia, przedkłada dokumenty potwierdzające wyjaśnienia, a ja na tej podstawie podejmuję decyzję o ewentualnym wszczęciu postępowania. Tak jest obecnie.

Do niedawna ( dokładnie przed kontrolą ) wzywałam do czynności na podstawie art. 272 pkt 3 Op. ale ta podstawa prawna jest nieprawidłowa.

Poza tym mam pytanie, czy dokumenty, które zgromadzicie na etapie czynności sprawdzających ( kredyty bankowe, pożyczki, odpisy amortyzacyjne ) w przypadku konieczności wszczęcia postępowania podatkowego przekazujecie do PP, czy tylko może samą kopię protokołu weryfikacyjnego?

07 lip 2011, 13:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona