Teraz jest 06 wrz 2025, 11:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Postępowanie dyscyplinarne w służbie cywilnej 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Post Dziwne postępowanie Naczelnika US Środa Śląska
Yehuda                    

Może nie do końca w temacie, ale tak a propos zapytam:
Czy pracownik, który staje przed KD w US może mieć przy sobie swojego prawnika?

Moje pytanie wynika z tego, że zdarzały się w moim US spotkania "na wysokim szczeblu", podczas których NUS był otoczony wianuszkiem świadków z radca prawnym na czele (...)

Może, a nawet często powinien mieć obrońcę (innego pracownika/urzędnika służby cywilnej, adwokata, radcę prawnego etc.).

Piszesz o rozprawach przed KD czy spotkaniami u nusa? Raczej to drugie, bo napisałeś o spotkaniach w us, a co do zasady rozprawy odbywają się w siedzibach izb, przy których są komisje dla całego województwa.

"Spotkania na wysokim szczeblu" - jeśli pracownik jest na nie wzywany/proszony nie musi nic ustnie wyjaśniać, jeśli nie chce.

Jeśli są jakieś podejrzane ruchy ze strony nusa i jego świty należy poprosić o pisemną prośbę o wyjaśnienia - wtedy można spokojnie zastanowić się nad odpowiedzią. Termin takiej odpowiedzi też powinien być rozsądny (na pewno nie w tym samym dniu lub następnym).

14 lip 2010, 17:49
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Postępowanie dyscyplinarne w służbie cywilnej
Yehuda                    

Może nie do końca w temacie.....
zdarzały się w moim US spotkania "na wysokim szczeblu", podczas których NUS był otoczony wianuszkiem świadków z radca prawnym na czele, a pracownik, po drugiej stronie, sam jak palec. Nie dość, że przerażony zaistniałą sytuacją, to jeszcze bez żadnego wsparcia :(  :mur:
Czy takie "sądy kapturowe", ich termin, nie powinny być wcześniej ustalane z "ofiarą"? Każda ze stron powinna mieć równe szanse na przygotowanie się do takiego spotkania.
Chyba, że SC nie przewiduje takiego prawa, a to już inna bajka  :glare:

Jakieś dziwne rzeczy piszesz. :)
Te spotkania "na wysokim szczeblu" były w ramach postępowania wyjaśniającego prowadzonego przez Rzecznika Dyscyplinarnego Urzędu? Czy jakieś nieformalne działania NUS'a jeszcze przed wszczęciem takiego postępowania?
Postępowanie takie "reguluje" rozdział 9 ustawy o służbie cywilnej. Ale jest w nim tyle kwestii niejednoznacznych albo w ogóle nieuregulowanych, że "reguluje" napisałem  w cudzysłowie ;)

Posty przeniosłem do właściwego tematu tutaj.

14 lip 2010, 18:12
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210

YEHUDA - Czy takie "sądy kapturowe", ich termin, nie powinny być wcześniej ustalane z "ofiarą"? Każda ze stron powinna mieć równe szanse na przygotowanie się do takiego spotkania
Oświadczam sądy kapturowe nigdy nie są ustalane z "ofiarą" !!!
10 lat temu miałem sprawę przed KD - zawieszono mnie w czynnościach z dnia na dzień nie mówiąc o co chodzi. Przekazano tylko informację, ze dopuściłem się przestępstwa. Przez miesiąc przychodziłem do pracy i siedziałem w kancelarii nic nie robiąc ( pracowałem w innym dziale), nie miałem dostępu do swojego biurka, szaf, komputera i ciągle nie wiedziałem jakie mam zarzuty. W tym czasie raz NUS wezwał mnie i zadał dziwne pytania, KADRY naciskały abym sam zwolnił się z pracy, rzecznik KD zadał mi 10 pytań na które odpowiedziałem pisemnie aby nie przeinaczono moich słów. Po miesiącu odbyła się pierwsza rozprawa i dopiero wówczas dowiedziałem się jakie mam zarzuty. Dostałem obrońcę z urzędu , bo nikt z pracowników w US nie chciał w tej roli wystąpić ( prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie ). Wszystkie zarzuty odrzuciłem w oparciu o obowiązujące przepisy - w zdobyciu przepisów pomogli mi znajomi z innych urzędów - całkowicie zostałem oczyszczony z zarzutów - ale sprawa trwała pół roku i kosztowała mnie nerwów. Pragnę nadmienić , że NUS chciał mnie zniszczyć bo byłem przewodniczącym związków zawodowych. Niesmak po całej sprawie pozostał , jak tylko nadarzyła się okazja zmieniłem pracę .

14 lip 2010, 19:38
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Weksel                    

Dostałem obrońcę z urzędu , bo nikt z pracowników w US nie chciał w tej roli wystąpić ( prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie ). [...] Pragnę nadmienić , że NUS chciał mnie zniszczyć bo byłem przewodniczącym związków zawodowych. Niesmak po całej sprawie pozostał , jak tylko nadarzyła się okazja zmieniłem pracę .

Nie masz racji - co do tych przyjaciół. Nikt w US nic nie robił bo się obawiał, że skoro z przewodniczącym ZZ robią takie rzeczy to jego po prostu wypiep..ą z roboty bez gadania. Tym gorzej, że po wygranej sprawie jednak zrezygnowałeś - bo trzeba było dokręcić szefostwu śrubę i nie pozwolić na takie rzeczy w przyszłości. Nie po to zakładamy związki, żeby się tylko przewodniczący wybronił - ale żeby pomagać wszystkim członkom związku i w miarę możliwości innym pracownikom. Tylko wtedy to ma jakiś sens.
Oczywiste jest, że NUS i poplecznicy rozpuszczają ploty przeciwko związkowcom i przede wszystkim komisji zakładowej (lub przewodniczącemu). Każdy drobny pozytywny element załatwiany dla pracowników przez KZ ZZ jest przedstawiany jako niekorzystny dla ogółu pracowników, jako załatwianie prywatnych spraw lub inne g..o. Trzeba to przetrzymać i pokazać o co nam chodzi.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

14 lip 2010, 20:39
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:22

POSTY        8
Moje doświadczenia na tym polu wskazują, że zarówno rzecznik jak i izbowa komisja pracują na "czuja". Co do rzecznika - skoro nie potrafi obronić swojego stanowiska w danej sprawie, chociaż w jego ocenie pracownik ma rację, to zawsze może zrezygnować z funkcji. Moim zdaniem nie powinien reprezentować dyrektora lub naczelnika wbrew swoim przekonaniom.

15 lip 2010, 20:44
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210

Nikt w US nic nie robił bo się obawiał, że skoro z przewodniczącym ZZ robią takie rzeczy to jego po prostu wypiep..ą z roboty bez gadania.
Kiedy przed KD kolejni pracownicy składali fałszywe zeznania straciłem serce do walki o ich lepszy byt . Kadencja przewodniczącego skończyła się rok później , odmówiłem startowania w wyborach a dwa lata póżniej zmieniłem firmę . Cała sprawa nauczyła mnie jednego, że nie warto nadstawiać karku za innych bo dostajesz tylkow d...ę .

20 lip 2010, 21:45
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Weksel                    

Kiedy przed KD kolejni pracownicy składali fałszywe zeznania straciłem serce do walki o ich lepszy byt...
Cała sprawa nauczyła mnie jednego, że nie warto nadstawiać karku za innych bo dostajesz tylko w d...ę .

Nie udało się udowodnić, że jako świadkowie fałszywie zeznawali?
Nienawidzę fałszu. Może dlatego też czasami dostawałem po... uszach...

20 lip 2010, 22:00
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: Postępowanie dyscyplinarne w służbie cywilnej
Kuraś1                    

Problem przepisów dyscyplinarnych poruszony przez Nadira jest ważny, zwłaszcza że takie postępowania kosztują obwinionych sporo czasu i nerwów, zwłaszcza w sytuacji, kiedy zarzuty są postawione niesłusznie (myślę, że ktoś kto nie był na miejscu obwinionych nie zdaje sobie sprawy jakie "przyjemności" wiążą się z takim postępowaniem).

Te przepisy, jak i te "przedostatnie" urągają zdrowemu rozsądkowi i logice. Są napisane w sposób tragiczny, niespójnie, nie określają sposobu postępowania w rozmaitych kwestiach.

Przede wszystkim brak odwołania do Kpk powoduje chaos i niepewność. Jeśli zamiarem autorów tych przepisów było stworzenie autonomicznego rozwiązania, to należało część norm Kpk "wsadzić" do przepisów o służbie cywilnej.
(....)
Przepisy dyscyplinarne Służby Wywiadu Wojskowego mają 35 wzorów postanowień, protokołów, a większość przepisów dyscyplinarnych jest zamieszczona w ustawie.
Przy czym nie chodzi mi o to, żeby tyle było u nas różnych wzorów itp., ale o to, że z tamtych przepisów w miarę jasno wynika kto, co, kiedy, dlaczego ma zrobić. No i oczywiście jest odwołanie do Kpk (odwołania do Kpk są w bodaj większości przepisów dyscyplinarnych).

A w służbie cywilnej (która ma kilkadziesiąt razy więcej pracowników niż np. SWW) nie wiadomo w wielu wypadkach czy należy wydawać zarządzenia czy postanowienia (nie są one nawet jakoś zdefiniowane)?
Jakie prawa ma osoba tuż przed staniem się "obwinioną"? Par. 9 rozp. niewiele wyjaśnia.
Jaki jest tryb przesłuchiwania świadków w postępowaniu wyjaśniającym?
Czy w takim przesłuchaniu może brać udział osoba zainteresowana?
Jak wygląda sprawa pokrywania kosztów przez rzecznika za pomoc udzieloną przez biegłych?
Jak wygląda sprawa zwrotu kosztów postępowania obwinionemu, gdy postępowanie jest umorzone (nie zapada kara) albo jest uniewinniony?
Co się dzieje kiedy rzecznik jest wyłączony ze sprawy - no bo przepisy mówią o powoływaniu rzecznika, a nie rzeczników?
Czy obrońca ma być zawiadomiony o rozprawie co najmniej 7 dni przed jej terminem, podobnie jak obwiniony?
Czy w liczeniu terminów soboty traktujemy jako dni wolne?

Pytań są dziesiątki, o wielu problemach wiadomo było komisjom I i II instancji (postępowania trwają od wielu lat), a tu zamiast napisać sensowne przepisy po ponad 10 latach doświadczeń, tworzy się legislacyjnego potworka, którego powinno się przede wszystkim ukatrupić, a nie stosować.
(....)

30 maja uczestniczyłem w szkoleniu pt. "Postępowanie wyjaśniające i postępowanie dyscyplinarne". Szkolenie potwierdziło zastrzeżenia i wątpliwości co do przepisów regulujących procedurę postępowania wyjaśniającego jak i dyscyplinarnego.
Ponieważ otrzymałem pendrive'a z materiałami w tym zakresie załączam przykładowe wzory pism stosowane w postępowaniach wyjaśniającym i dyscyplinarnym.
Nie życzę nikomu znalezienia się w sytuacji "osoby, której postępowanie dotyczy" (w postępowaniu wyjaśniającym) ani tym bardziej "obwionioego"(w postępowaniu dyscyplinarnym), ale jeśli już zajdzie taka konieczność, to z pewnością ułatwi to sprawę tym, którzy będą musieli taka sprawę prowadzić.

Przykłady prawidłowo sporządzonych dokumentów:

Załącznik 1
Zawiadomienie o wszczęciu postępowania wyjaśniającego

Załącznik 2
Postanowienie o umorzeniu postępowania wyjaśniającego

Załącznik 3
Wniosek o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego

Załącznik 4
Orzeczenie komisji dyscyplinarnej

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

28 cze 2011, 07:37
Specjalista
Własny awatar

POSTY        396
Nadir                    

30 maja uczestniczyłem w szkoleniu pt. "Postępowanie wyjaśniające i postępowanie dyscyplinarne". Szkolenie potwierdziło zastrzeżenia i wątpliwości co do przepisów regulujących procedurę postępowania wyjaśniającego jak i dyscyplinarnego.
Ponieważ otrzymałem pendrive'a z materiałami w tym zakresie załączam przykładowe wzory pism stosowane w postępowaniach wyjaśniającym i dyscyplinarnym.
Nie życzę nikomu znalezienia się w sytuacji "osoby, której postępowanie dotyczy" (w postępowaniu wyjaśniającym) ani tym bardziej "obwionioego"(w postępowaniu dyscyplinarnym), ale jeśli już zajdzie taka konieczność, to z pewnością ułatwi to sprawę tym, którzy będą musieli taka sprawę prowadzić.

Przykłady prawidłowo sporządzonych dokumentów:

Załącznik 1
Zawiadomienie o wszczęciu postępowania wyjaśniającego [...]

Załącznik 4
Orzeczenie komisji dyscyplinarnej

Masz więcej podobnych pism? Kto prowadził to szkolenie? Czy ta osoba długo była rzecznikiem albo członkiem komisji? Ile spraw prowadziła?

Moim zdaniem, przykład opisany w załączniku 1 nie powinien być podawany jako prawidłowa reakcja. Nie powinno się wszczynać postępowania wyjaśniającego wskutek anonimu (niezależnie kogo dotyczy ten anonim; nie przewiduję takiej reakcji w wypadku wysoko postawionych funkcjonariuszy ;).

Z samych powyższych załączników jeszcze niewiele wynika - można zadać szereg pytań, wynikających z praktyki, na które nie ma odpowiedzi - a dokładnie jasnej odpowiedzi.
Na niektóre pytania nie chce lub nie umie odpowiedzieć Szef Służby Cywilnej, więc o czym mowa...

W załączniku 4 jest przykład orzeczenia komisji z I instancji - nie odnosząc się do jego treści, mogę powiedzieć, że szkoda, iż nie każda komisja dyscyplinarna I instancji w skarbowości potrafi zauważyć, iż członkowie składu orzekającego powinni podpisać orzeczenie oraz odrębnie podpisać uzasadnienie orzeczenia - wynika to jasno z § 32 ust. 3 rozporządzenia ws. postępowania wyjaśniającego i dyscyplinarnego, nie mówiąc już o podaniu imienia i nazwiska rzecznika dyscyplinarnego w takim orzeczeniu (§ 32 ust. 1 pkt 1 ww. rozp.).

Jeśli zatem nie ma podstawowych elementów orzeczenia, które wynikają z przepisów prawa to można mieć uzasadnione wątpliwości czy członkowie takiej komisji są przygotowani do funkcji orzekania. Dodam: profesjonalnego orzekania.
Brak podpisu członków składu orzekającego komisji dyscyplinarnej pod rozstrzygnięciem lub uzasadnieniem czyni z takiego orzeczenia łatwy łup dla komisji II instancji.

Ostatnio edytowano 04 lip 2011, 22:25 przez Kuras1, łącznie edytowano 3 razy

04 lip 2011, 22:20
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Kuraś1                    

Masz więcej podobnych pism? Kto prowadził to szkolenie? Czy ta osoba długo była rzecznikiem albo członkiem komisji? Ile spraw prowadziła?

To było szkolenie ze środków Europejskeigo Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Trenerem (czyli szkolącym) był jakiś prawnik ok. 35 lat gdzieś ze Śląska. Nazwisko: Kaczor, imienia nie zapisałem. Firma szkoląca "Gamma". http://projektgamma.pl/
RD (Rzecznikiem Dyscyplinarnym) ani członkiem KD (Komisji Dyscyplinarnej) nie był, ale miał doświadczenia z postępowaniem dyscyplinarnym  - sam był kiedyś w roli obwinionego. W sumie zajęcia prowadził ciekawie.  
Potwierdził też wszystkie wątpliwości co do "niedoskonałości" ustawy o sc w zakresie postępowania dyscyplinarnego.
Odniósł się także do moich wątpliwości co do braku odniesień do przepisów kp bądź kpk, procedury przesłuchania, stosowania art. 233 kk i paru innych.
Przybierałem się zebrać wszystko do kupy i zrobić jakieś  opracowanie, ale ten wieczny brak czasu...
Może w najbliższych kilku dniach?...

05 lip 2011, 21:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 14:02

POSTY        45
Ja myślę Nadir, że to bardzo dobra koncepcja, żeby zebrać materiały dotyczące KD do kupy ;)
A nuż trafi mi się powołanie do składu orzekającego? I wtedy będzie jak znalazł :P

06 lip 2011, 21:59
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:22

POSTY        8
Przeszłam jako obwiniona wszystkie szczebelki postępowania dyscyplinarnego - łącznie z Sądem Apelacyjnym.
Moje doświadczenia w dużym skrócie - "niezależny" rzecznik dyscyplinarny w moim US to utopia, w dodatku prezentuje żenujący poziom wiedzy np. od orzeczenia WKD złożył do Sądu apelację zamiast odwołania - pomijam merytoryczne przygotowanie i argumenty przytoczone w sprawie.

Komisja w IS to moim zdaniem przypadkowe osoby, ale moja sprawa była dla nich nowością, no i z tej przyczyny część absurdalnych zarzutów umorzono zamiast mnie od nich uniewinnić (katalog umorzeń w ustawie jest jasno określony).

Pozostawiono mi jedynie zarzut naruszenia zaufania do SC ale jak wiadomo jest to worek bez dna i prawdę mówiąc każdemu można go postawić -przyczyna zawsze się znajdzie choćby była najbardziej nieprawdopodobna. Wyższa Komisja Dyscyplinarna mile mnie zaskoczyła myślę, że na jej pracę ma wpływ przede  wszystkim to, że ci ludzie nie pracują razem i nie są od siebie zależni. Dlatego też stać ich na obiektywizm - przynajmniej w tak oczywistej sprawie jak moja.
Ucieszyło mnie również to, że skŁad WKD był "branżowy" czyli składał się z ludzi pracujących w szeroko rozumianej skarbowości. Od orzeczenia WKD odwołał się i rzecznik i Szef SC. Na rozprawę przyjechał tylko rzecznik, z którym Sędzina jednak nie miała  o czym rozmawiać. Oba odwołania oddalono.

Moim obrońcą w postępowaniu był młodszy kolega z referatu, którym miałam przyjemność kierować (do czasu osławionej reorganizacji), chłopak po studiach prawniczych z 5-letnim stażem w US. Głównie jemu zawdzięczam szczęśliwe dla mnie zakończenie. Oczywiście już u nas nie pracuje.

Z całej tej sprawy najbardziej wkurzył mnie fakt, że nie przewidziano zwrotu kosztów dla obwinionego, który zostaje uniewinniony od zarzutów. Rzecznik dostaje kasę, delegację i zwrot kosztów podróży a ja musiałam brać urlop i jechać do Warszawy i Gdańska za swoje w sprawie, która dla mnie była oczywistą oczywistością.

07 lip 2011, 16:50
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Black83                    

Ja myślę Nadir, że to bardzo dobra koncepcja, żeby zebrać materiały dotyczące KD do kupy ;)
A nuż trafi mi się powołanie do składu orzekającego? I wtedy będzie jak znalazł :P

Póki co wrzucam wzór protokołu przesłuchania świadka. Opracowałem go po różnych konsultacjach.
Miałem wątpliwości co do stosowania (brak jednoznacznego odniesienia w ustawie o sc) art. 233 kk.
Prowadzący szkolenie potwierdził wątpliwości, ale stwierdził, że jest to jednak uzasadnione, aby go stosować.

PROTOKÓŁ PRZESŁUCHANIA ŚWIADKA
(w toku postępowania wyjaśniającego)

Sporządzony w dniu ……......…..... w Urzędzie Skarbowym w .................  ul. ...... przez (imię i nazwisko) - Rzecznika Dyscyplinarnego tego Urzędu na podstawie art. 177 §1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 roku  Kodeks Postępowania Karnego (Dz. U. z dnia 4 sierpnia 1997 r. Nr 89, poz. 555 z późn. zm.)  oraz § 8 ust. 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 9 kwietnia 2009r. w sprawie postępowania wyjaśniającego i postępowania dyscyplinarnego w służbie cywilnej (Dz. U. z dnia 15 kwietnia 2009 r. Nr 60, poz. 493) w związku z art. 124 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. z dnia 23 grudnia 2008 r. nr 227, poz. 1505).

Przesłuchiwany/a jako świadek Pan/i …………………………………………..……..…...….……..
którego/j tożsamość stwierdzono na podstawie …………………………………………………………………………………………………....…………..…….………

............................................................................................... stwierdza własnoręcznym podpisem,
       (imię i nazwisko przesłuchiwanego)

że został/a uprzedzony/a o odpowiedzialności karnej określonej w art. 233 ustawy z dnia 06 czerwca 1997r. Kodeks karny (Dz. U. Nr 88 poz. 553 z późn. zm.) „kto składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę – podlega karze pozbawienia wolności do lat 3”.

....…………………………................……
(podpis przesłuchiwanego)

Imię i nazwisko ……………………….....…………………………….......................................…
Data i miejsce urodzenia …………………….....………………………............................…….…
Wykonywane zajęcie (zatrudnienie) ……………………….....……………………….......…....……
Miejsce zamieszkania ……………………….....…………………….....................….…..…......…      
Karalność za fałszywe zeznania lub oskarżenie ….…….....…………………………….............…
Stosunek do osoby, której dotyczy postępowanie …........................................................................
      Pouczony/a o prawie odmowy zeznań wynikającym z art. 182, prawie uchylenia się od odpowiedzi na podst. art. 183 oraz prawie wynikającym z art. 185 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 roku  Kodeks Postępowania Karnego (Dz. U. z dnia 4 sierpnia 1997 r. Nr 89, poz. 555 z późn. zm.) zeznaję co następuje:
..........................................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................

W niniejszym protokóle dokonano następujących skreśleń i poprawek:

Na tym protokół zakończono i po odczytaniu zeznającemu podpisano:

………………..............................……..                                               ……………..........………......…….             
        (przesłuchiwany)                                                                                 (przesłuchujący)

07 lip 2011, 17:48
Specjalista
Własny awatar

POSTY        396
Nadir                    

Póki co wrzucam wzór protokołu przesłuchania świadka. Opracowałem go po różnych konsultacjach.
Miałem wątpliwości co do stosowania (brak jednoznacznego odniesienia w ustawie o sc) art. 233 kk.
Prowadzący szkolenie potwierdził wątpliwości, ale stwierdził, że jest to jednak uzasadnione, aby go stosować.

Nadir, a podaj no łaskawie podstawę prawną do stosowania Kpk, a chyżo  :D

07 lip 2011, 19:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 140 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona