Co należy zrobić w takiej sprawie : Z przekazanego donosu wynika, że kowalski zam. ........tu tylko nazwa miejscowości i następnie podano nazwiska kilkunastu osób prowadzą nielegalną działalność -niezarejestrowaną. Dalej zawiadamiający wskazuje ile zarabiają na niezarejestrowanym handlu.Zawiadomienie jest podpisane imieniem i nazwiskiem i podany telefon.Po 5 telefonie odebrała osoba, którą wezwałem w charakterze świadka, celem uzupełnienia danych zawartych w zawiadomieniu. Nie stawił się jednak. Teraz zastanawiam się nad kwestią uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa. Kiedy to uzasadnione podejrzenie występuje. Co zrobić w tej sprawie dalej, termin 30 dni jeszcze nie mija. Wydaje mi się , że odmówić wszczęcia na brak danych dostatecznie uzasadniających.....Pozdrawiam
30 cze 2011, 18:34
Re: Donos - niezarejestrowana działalność
DominikaM
Co należy zrobić w takiej sprawie : Z przekazanego donosu wynika, że kowalski zam. ........tu tylko nazwa miejscowości i następnie podano nazwiska kilkunastu osób prowadzą nielegalną działalność -niezarejestrowaną. Dalej zawiadamiający wskazuje ile zarabiają na niezarejestrowanym handlu.Zawiadomienie jest podpisane imieniem i nazwiskiem i podany telefon.Po 5 telefonie odebrała osoba, którą wezwałem w charakterze świadka, celem uzupełnienia danych zawartych w zawiadomieniu. Nie stawił się jednak. Teraz zastanawiam się nad kwestią uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa. Kiedy to uzasadnione podejrzenie występuje. Co zrobić w tej sprawie dalej, termin 30 dni jeszcze nie mija. Wydaje mi się , że odmówić wszczęcia na brak danych dostatecznie uzasadniających.....Pozdrawiam
Nie bardzo rozumiem. W jakim postępowaniu wezwałeś świadka ? Czego dotyczy termin 30 dni ?
Tak przy okazji to mam pytanie ogólne. W jaki sposób podchodzicie do informacji o niezarejestrowanej działalności gospodarczej i jaki jest tok postępowania w takich sprawach ? Angażujecie w to inne instytucje np. ZUS lub Policję czy działacie sami ?
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
01 lip 2011, 07:43
Albo oficjalne wezwanie do uzupełnienia pisma i jak wyjaśni i będzie uzasadnienie to wniosek do kontroli, albo od razu odpowiedź że informacja zostanie wykorzystana w ewentualnym postępowaniu kontrolnym lub podatkowym ale składający donos nie zostanie o tym poinformowany ( bo nie jest stroną).
Trzeba najpierw przeprowadzić kontrolę żeby stwierdzić czy te osoby żeczywiście mogą być podejrzane o prowadzenie działalności. Mozna to zrobic od razu tylko że kontrola może nie mieć czasu.
01 lip 2011, 14:51
novi
trzeba najpierw przeprowadzić kontrolę żeby stwierdzić czy te osoby żeczywiście mogą być podejrzane o prowadzenie działalności. mozna to zrobic od razu tylko że kontrola może nie mieć czasu.
No to teraz załóżmy, że mamy np. donos na stolarza. Kiedyś miał zakład ale wyrejestrował go parę lat temu. Przychodzi kontrola i stwierdza, że delikwent ma zakład, maszyny i akurat tnie deskę. Facet jest sprytny i idzie w zaparte mówiąc, że akurat robi szafki do własnej kuchni. Żadnych danych o kontrahentach nie mamy. Co dalej ?
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
01 lip 2011, 15:45
Chodzi oczywiście o postępowanie karne skarbowe. Po kontroli IS donosy kierowane są do Analiz i do Stanowiska Karnego skarbowego.
02 lip 2011, 10:41
DominikaM
Jeśli wezwałeś w charakterze świadka, co można uczynić po wszczęciu dochodzenia, to jak chcesz wydać postanowienie o odmowie wszczęcia?
Po kontroli IS donosy kierowane są do Analiz i do Stanowiska Karnego skarbowego.
Po kiego pierona donosy są kierowane do karnisty w Urzędzie Skarbowym? Do Analizy to rozumiem. Analiza sprawdzi, zweryfikuje, skieruje na kontrolę lub nie. A karniak to niby co ma zrobić z takim donosem. Przeprowadzić kontrolę? Postępowanie podatkowe? A może ma wykonać inne czynności operacyjno-rozpoznawcze? Tylko na jakiej podstawie. Bo przecież nie z ordynacji podatkowej. US nie ma uprawnień z ustawy o kontroli skarbowej, więc nie ma ani uprawnień, ani środków do działań operacyjno-rozpoznawczych. Jedyne co mu wolno, to skontrolować prawidłowość rozliczeń podatkowych zarejestrowanego podatnika.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
03 lip 2011, 14:22
Leibowitz
Jeśli wezwałeś w charakterze świadka, co można uczynić po wszczęciu dochodzenia, to jak chcesz wydać postanowienie o odmowie wszczęcia?
Składającego zawiadomienie można przesłuchać w charakterze świadka - jako uzupełnienie zawiadomienia o przestępstwie - w postępowaniu sprawdzającym (art. 307 par 3 kks). Stąd też pewnie te 30 dni.
03 lip 2011, 17:46
Chylę czoła JENERAL_P. Faktycznie jest to wyjątek z art.307 kpk.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
03 lip 2011, 17:53
Właśnie o to chodzi JENERAL_P. Uzupełnienie zawiadomienia poprzez przesłuchanie zawiadamiającego. Ale nie to było przedmiotem pytania. Chodzi o uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa skarbowego. Jak to ocenić w opisanym przypadku .Nasza IS uważa, że jeśli zachodzi uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa trzeba wszcząć ( o czym powiadomić zawiadamiającego), zawiesić , zlecić konrolę , no i w zależności od wyników, umorzenie lub zarzuty. Jeśli brak danych dostatecznie uzasadniajacych podejrzenie popełnienia przestępstwa odmówić wszczęcia. A jak u Was to wygląda.
03 lip 2011, 19:45
Jak narazie moja Izba twierdzi, że pierw kontrola a dopiero potem ewentualne wszczęcie. Ja wolę taką wersję.
04 lip 2011, 06:36
DominikaM
Właśnie o to chodzi JENERAL_P. Uzupełnienie zawiadomienia poprzez przesłuchanie zawiadamiającego. Ale nie to było przedmiotem pytania. Chodzi o uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa skarbowego. Jak to ocenić w opisanym przypadku .Nasza IS uważa, że jeśli zachodzi uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa trzeba wszcząć ( o czym powiadomić zawiadamiającego), zawiesić , zlecić konrolę , no i w zależności od wyników, umorzenie lub zarzuty. Jeśli brak danych dostatecznie uzasadniajacych podejrzenie popełnienia przestępstwa odmówić wszczęcia. A jak u Was to wygląda.
Przesłuchać zawiadamiającego w charakterze świadka. Dokładnie wypytać, niech opisze okoliczności, które wskazują na przestępczy charakter działań (może coś kupił, żądał faktury a nie dostał), niech wskaże dowody na sytuacje opisane w zawiadomieniu. Jeśli dowodów nie będzie - odmówić wszczęcia i przekazać sprawę do komórki analiz. Jeśli świadek się nie stawia na wezwania (a wezwanie odebrał) ukarać karą porządkową, jak się wtedy stawi - karę uchylić.
04 lip 2011, 06:51
Odmowa wymaga zatwierdzenia przez Izbę. A przekonać Izbę jest bardzo trudno, trudniej niż Prokuratora. Moja Izba "nie opiera się" na moim zdaniu. Chce mieć przeprowadzoną kontrolę.
04 lip 2011, 07:21
Barbarka
Odmowa wymaga zatwierdzenia przez Izbę. A przekonać Izbę jest bardzo trudno, trudniej niż Prokuratora. Moja Izba "nie opiera się" na moim zdaniu. Chce mieć przeprowadzoną kontrolę.
No to nie masz wyjścia. Wszczynaj, kieruj wniosek do Analizy o kontrolę (przesłuchanie świadka sobie odpuść, zrobi to kontrola) i zawieszaj z błogosławieństwem wszechwiedzącej Izby. (Tylko koniecznie przekaż Analizie informację o dołączeniu kopii wniosku o kontrolę do akt przekazanych Izbie. Ułatwić to może podjęcie decyzji o przeprowadzeniu kontroli). Prościej jednak byłoby przekazać donos tylko do Analizy. Karnista dostałby robotę dopiero w wyniku pozytywnej kontroli. Czyż nie?
Ostatnio edytowano 04 lip 2011, 21:07 przez Leibowitz, łącznie edytowano 3 razy
04 lip 2011, 20:52
Hmm... Może nie mam racji ale: - prowadzenie niezarjestrowanej działalności gospodarczej jest wykroczeniem z k.w. (art. 60[1]) więc us nie jest właściwy i można przekazać policji, - jak kontrola i wymiar ustalą, że prowadzi i ew. podatek to wtedy można myśleć o k.k.s.