Bardzo dobre, zwazywszy na coraz ciekawsze pytania na egzaminie. A jest z czego wybierac... jest...
Martwi mnie jedna rzecz, kilkadziesiąt osób ogląda nasze wpisy, a 5 osób zabiera głos. Nie ma chętnych do pomocy ? strzel===]
Ja wymiękam jak czytam Sama już nic nie pamiętam... a nawet to co pamiętałam mi się wymieszało i nie wiem, co było na teście a co widziałam już na forum
27 cze 2011, 20:48
Re: Gimnastyka umysłu
Anna5
Fiona42
i RPO tez
To pewnie znów źle zaznaczyłam odp.
To ja już nie wiem kto nie może. Ktoś zna odpowiedź ????
Kto pamięta odpowiedzi o Skardze do sądu woj - kto nie może ją złożyc ? - organizacja społeczna - prokurator - RPO - ????
27 cze 2011, 20:49
A jaki procent zaznaczyliście w pytaniu o ludzi zamieszkujacych w miastach?
27 cze 2011, 20:55
wnui
ja 73 %
bo 61% to są dane z 2003 roku
tzn ze do 2009 nie bylo nowych danych, a ja policzylam - 73%
Ostatnio edytowano 27 cze 2011, 21:12 przez Fiona42, łącznie edytowano 3 razy
27 cze 2011, 20:56
w pytaniu o działaniu prawa wstecz było na pewno tak, w czasie wojny i jeszcze coś o stanie wyjątkowym?
27 cze 2011, 20:56
Pytania dokładnie nie pamiętam, ale odpowiedzi były, że - prokurator może - RPO nie może - organizacja społeczna w sprawie swoich członków może.
Z tego co pamiętam to zaznaczyłem prokuratora.
27 cze 2011, 20:58
justynajan
w pytaniu o działaniu prawa wstecz było na pewno tak, w czasie wojny i jeszcze coś o stanie wyjątkowym?
Czy prawo może działać wstecz? a) nie b) tak, o ile nie sprzeciwia się to zasadom demokratycznego państwa prawa c) tak, ale tylko podczas wojny d) ???
27 cze 2011, 21:04
Fiona42
wnui
A pamięta ktoś pytanie o środki refundowane w ramach projektu Narodowe Strategiczne Ramy Odniesienia. Czy wchodzą w skład budżetu środków europejskich, podlegają refundacji bezpośrednio na rzecz samorządów. Jakie jeszcze były odpowiedzi i czy ktoś wie jaka była prawidłowa?
27 cze 2011, 21:06
markk
Pytania dokładnie nie pamiętam, ale odpowiedzi były, że - prokurator może - RPO nie może - organizacja społeczna w sprawie swoich członków może.
Z tego co pamiętam to zaznaczyłem prokuratora.
Ja też. Czwarte było coś na przyczepkę, nie wiem czy nie coś w rodzaju: - spółka prawa handlowego, o ile posiada osobowość prawną
27 cze 2011, 21:13
Fiona42
wnui
ja 73 %
bo 61% to są dane z 2003 roku czytaj=--===
tzn ze do 2009 nie bylo nowych danych, a ja policzylam - 73% :rotfl:
STAN I STRUKTURA LUDNOŚCI ORAZ RUCH NATURALNY W PRZEKROJU TERYTORIALNYM W 2010 R. Stan w dniu 31 XII - Nadal maleje liczba mieszkańców miast i ich udział w ogólnej liczbie ludności kraju; obecnie ludność miejska stanowi niespełna 61%. (info GUS)
27 cze 2011, 21:15
markk
A pamięta ktoś pytanie o środki refundowane w ramach projektu Narodowe Strategiczne Ramy Odniesienia. Czy wchodzą w skład budżetu środków europejskich, podlegają refundacji bezpośrednio na rzecz samorządów. Jakie jeszcze były odpowiedzi i czy ktoś wie jaka była prawidłowa?
ale o sooo choziii
nie pamietam takiego pytania, pewnie strzelałam o:)
27 cze 2011, 21:16
Kto chce mnie jeszcze dobić z tymi 61% zapraszam gorąco
27 cze 2011, 21:18
zlzn
grrreta
Ustawy w sejmie zgodnie z Konstytucją – zwykła większość głosów?
ustawy o ile Konstytucja nie stanowi inaczej s, jak są uchwalane? - zwykła większość głosów w obecności min 1/2 posłow
Coś o funduszach celowych – kto zakłada?
o ile pamiętam to pytanie dotyczyło - w jakim trybie jest tworzony fundusz celowy - na podstawie ustawy
Cos o refundacji środków z UE…
bodajże chodziło o to, czy środki refundowane w ramach w Narodowego Strategicznym Planie Odniesienia - wchodzą w skład budżetu środków europejskich - podlegają refundacji bezpośrednio na rzecz samorządów - ....
Ja też nie pamiętałem tego pytania, coś mi jedynie świtało, że było takie ze środków unijnych o którym nie miałem pojęcia. Pamiętał je zlzn.