Przy tym współbrzmieniu to chyba rzeczywiście akord. Choć syntonia z greki to współbrzmienie.
Ostatnio edytowano 26 cze 2011, 20:15 przez markk, łącznie edytowano 1 raz
26 cze 2011, 20:15
Re: Gimnastyka umysłu
markk
Przy tym współbrzmieniu to chyba rzeczywiście akord. Choć syntonia z greki to współbrzmienie.
... i też jest przeciwieństwem dysonansu: dysonans 1. «niezgodność brzmienia lub współbrzmienia co najmniej dwóch różnej wysokości dźwięków» 2. «rażące zakłócenie harmonii» 3. «rym niedokładny, w którym współdźwięczność nie obejmuje przedostatniej akcentowanej samogłoski wersu»
Nie powinni tak układać pytania.
26 cze 2011, 20:21
ja też zaznaczyłam akord, bo całość skojarzyła mi się z muzyką
a jaka odpowiedź jest właściwa na zestaw przeszłość-pamięć przyszłość-? wyobraźnia, plan, marzenia....
było to na forum, ale jakoś nie złapałam chyba co było prawidłową odpowiedzią
pamiętam dwie martyce (bo tych nie bylam pewna) spróbuję je jakoś narysować i wrzucić nie wiem czy więcej się uda, bo niektóre były nieźle zakręcone
26 cze 2011, 20:41
justynajan
a jaka odpowiedź jest właściwa na zestaw przeszłość-pamięć przyszłość-? wyobraźnia, plan, marzenia....
ja dałem WYOBRAŹNIA. Było chyba jeszcze PLANOWANIE, albo PRZEWIDYWANIE
26 cze 2011, 20:44
był plan, nie planowanie a na forum była dyskusja na temat tego zestawienia i nie wiem na czym stanęło. ja zaznaczyłam plan
Karibu (Rangifer tarandus caribou), ssak z rodziny jeleniowatych, podgatunek rena, zamieszkujący Kanadę, Alaskę i Grenlandię. Większy rozmiarami ciała i ciężarem od rena, w przeciwieństwie do niego nie był udomawiany. Odbywa dalekie wędrówki w poszukiwaniu pokarmu. Podgatunek występujący w najbardziej wysuniętych na północ rejonach Ameryki
Mosiądz – stop miedzi i cynku, Brązy – stopy miedzi z cyną Tombak - mosiądz czerwony, to stop miedzi z cynkiem wiec powinno być brąz, a ja zaznaczyłam tombak, bo wydawało mi się że mosiądz jest z cyną
Ostatnio edytowano 26 cze 2011, 21:01 przez justynajan, łącznie edytowano 1 raz
26 cze 2011, 20:53
justynajan
był plan, nie planowanie a na forum była dyskusja na temat tego zestawienia i nie wiem na czym stanęło. ja zaznaczyłam plan
Karibu (Rangifer tarandus caribou), ssak z rodziny jeleniowatych, podgatunek rena, zamieszkujący Kanadę, Alaskę i Grenlandię. Większy rozmiarami ciała i ciężarem od rena, w przeciwieństwie do niego nie był udomawiany. Odbywa dalekie wędrówki w poszukiwaniu pokarmu. Podgatunek występujący w najbardziej wysuniętych na północ rejonach Ameryki
to porównanie już się pojawia na teście i na tym forum kolejny rok z rzędu i zabawne, ale nikt nie zna prawidłowej odpowiedzi, więc mogą się dalej nie wysilać, ja miałam chyba rok temu karibu, ale nie na 100%, wyszłam z tego testu nieco skołowana
26 cze 2011, 20:58
zlzn
justynajan
kurczę, to też było rok temu
26 cze 2011, 20:59
zlzn
justynajan
A może powinien być PLAN - ja tak zaznaczyłem. Przeszłość pamiętamy a przyszłość planujemy. Wyobraźnia nie do końca jest związana z przyszłością przynajmniej wg mnie.
26 cze 2011, 21:01
czyżbym dała odpowiedź? a po drugie i bizon i karibu żyją w Ameryce płn
26 cze 2011, 21:04
KARIBU jest raczej bezdyskusyjne...
ŻUBR - BIZON gatunek łożyskowca z rodziny krętorogich JELEŃ - KARIBU zwyczajowa nazwa kilku rodzajów zwierząt z rodziny jeleniowatych.
Jeden w Eurazji a drugi w odpowiednik w Ameryce Płn.
26 cze 2011, 21:17
markk
Przeszłość pamiętamy a przyszłość planujemy. Wyobraźnia nie do końca jest związana z przyszłością przynajmniej wg mnie.
Żeby planować musisz sobie wyobrażać to co planujesz... A przyszłość nie musi być związana z planem
26 cze 2011, 21:20
zlzn
markk
Przeszłość pamiętamy a przyszłość planujemy. Wyobraźnia nie do końca jest związana z przyszłością przynajmniej wg mnie.
Żeby planować musisz sobie wyobrażać to co planujesz... A przyszłość nie musi być związana z planem
Wyobraźnia nie jest związana wyłącznie z przyszłością. Może równie dobrze z teraźniejszością (wyobrażać sobie co w tej chwili porabia zlzn) jak i z przeszłością (jak przebiegał egzamin). Wg mnie: plan.
abcabc
Posłuchajcie może wspólnymi siłami coś uda się nam się jeszcze odtworzyć z tych zależności. Ja spisałam takie, jak coś jeszcze kojarzycie, to proszę dopiszcie
Analizując te porównania, które zebrałaś i tabelki opisane w topiku "Postępowanie" widzę, że jest to powtórka testu z 2009 roku. Tabelki w tamtym, roku też (może nie wszystkie) były te same. Nie wiadomo jeszcze jak było z "obrazkami". Czy powtórzyły się? Pewnie tak. Myślę, że osoby, które podchodziły do egzaminu rok czy 2 lata temu, a w tym roku odpuściły sobie mają czego żałować.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
26 cze 2011, 21:28
zlzn
markk
Wyobrażać można sobie też przeszłość, a nawet teraźniejszość (siedzisz w domu a wyobrażasz sobie, że jesteś np. w Meksyku). No a planować przynajmniej wg mnie można tylko przyszłość (przeszłości i teraźniejszości raczej nie można zaplanować).
26 cze 2011, 21:29
markk
Wyobrażać można sobie też przeszłość, a nawet teraźniejszość (siedzisz w domu a wyobrażasz sobie, że jesteś np. w Meksyku)
No nie bardzo - sam jak widzisz użyłeś czasu teraźniejszego, a nie przeszłego. Wyobrażanie sobie, że w zeszłe wakacje byłeś w Meksyku podczas gdy wiesz że byłeś w Pcimiu, to jeszcze jakaś inna specyficzna kategoria (historia alternatywna? )...
Ja to widzę, że chodzi o sposób, w jaki istnieje przyszłość i przeszłość w świadomości. W tym sensie przeszłość to pamięć, a przyszłość to wyobraźnia. Odpowiednikiem planowania w odniesieniu do przeszłości byłoby - bo ja wiem - rozliczanie? Ale oczywiście autor pytania mógł mieć co innego na myśli.