Teraz jest 10 wrz 2025, 20:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 19:59

POSTY        3
Post Re: Gimnastyka umysłu
Jeszcze były takie:
Od czego zależy emerytura - od wieku i okresów składkowych i nieskładkowych.
Wyklucza się z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wykonawcę jeżeli nie złoży dokumentów potwierdzających spełnianie warunków.
Kto odpowiada za zamówienia publiczne w jednostce - kierownik jednostki.
Polska należy i jest współzałożycielem - ONZ.
Pożyczka udzielona przez jednostkę samorządu terytorialnego - to wydatki czy rozchody???

25 cze 2011, 20:43
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2011, 21:12

POSTY        48

LOKALIZACJAszczecin
wzrost pkb w 2010
wzrost cen w 2010
czy w 2010 był deficyt finansów publicznych i nadwyżka w handlu? czy deficyty i tu i tu
czym jest Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości
kiedy Prezydent nie może zastosować prawa łaski ( i ja głupia w ostatniej chwili zmieniłam prawidlową odpowiedz, że tych skazanych przez Trybunał Stanu na tych skazanych na karę śmierci). Ale przecież w Polsce nie ma kary śmierci  :mur:

a tak a propos przewodniczącego związku Polaków na Bialorusi - taka ściema że ni ma przewodniczącego bo Adżelika Borys w zeszłym roku zrezygnowała

25 cze 2011, 21:55
Znawca

REJESTRACJA10 kwi 2010, 13:22

POSTY        108
Skoro nie mamy kary śmierci to jaka powinna być prawidłowa odp ?
Też mam źle. Trochę pytanie mylące mimo, że Konstytucja mówi jasno
w art.139

i pytanko ...Zasiłek stały  - wg Ustawy o pomocy społecznej

Ostatnio edytowano 25 cze 2011, 22:12 przez Fiona42, łącznie edytowano 2 razy

25 cze 2011, 22:01
Zaawansowany

POSTY        48

LOKALIZACJAszczecin
Prezydent nie może ułaskawić skazanych przez trybunał stanu.
Ale z tą karą śmierci to straszna zmyłka

Ale z zasadą dodatkowości trafiłam w 10 !

Było jeszcze pytanie o program kapitał ludzki i tu walnęłam babola
chyba idę spać
została mi plastikowa torebka ;)

25 cze 2011, 22:05
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 kwi 2011, 10:03

POSTY        8
Witam!
Pamiętam jeszcze...
1.Sposoby wygasania zobowiązań podatkowych.
2.Procent osób mieszkających na wsiach.
3.Dane wrażliwe
4.Polska jest członkiem założycielem...
5.Ile wyniósł wskaźnik cen towarów i usług
6.W przypadkach pozostawia się podanie bez rozpatrzenie.
7. W jakich przypadkach wyklucza się wykonawcę z postępowania o dzielenie zam. publicznego
8. Kto odpowiada za przeprowadzenie i przygotowanie postępowania o dzielenie zam. publicznego
9. Ile jest stopni urzędniczych w sc
10. Pierwsza ocena w sc
11. Co ile jest przeprowadzana ocena w sc.
12. Pierwsza umowa o pracę na ile może być zawarta w sc
13. Czy pracodawca może odmówić wydania świadectwa pracy.

Pozdrawiam wszystkich wytrwałych :rolleyes:

26 cze 2011, 07:17
Amator

REJESTRACJA15 cze 2009, 05:59

POSTY        28
Witam. Na szczęście juz po egzaminie. Mam mieszane uczucia, bo przyznam, że pytania nie były najgorsze, spodziewałam sie większej masakry skoro taki mały limit. No cóż, chyba szanowna komisja wyszła z założenia, że lepiej dać pytania na których więcej ludzi się wyłoży,  :zly1: np. jak Trybunał Konstytucyjny podejmuje decyzje-jednogłośnie, większością głosów, bezwzględną większością głosów czy większością 2/3. Przyznam, że ja zwątpiłam, mimo iż czytałam ustawę :mur:
Z pytań egzaminacyjnych przypomina mi się pytanko: Kto zarządza przeprowadzenie referendum konstytucyjnego?- Marszałek Sejmu, Prezydent, Senat czy TK?
Pozdrawiam wszystkich, teraz czas na relax :D

26 cze 2011, 07:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 cze 2010, 11:54

POSTY        35
justynajan                    

trio prezydencji
Przywilej i jednocześnie obowiązek sprawowania Prezydencji wprowadzony został mocą Traktatu z 1957 r. ustanawiającego Wspólnoty Europejskie. Jak pokazało jednak doświadczenie, okres sześciu miesięcy jest zbyt krótki, aby państwo sprawujące Prezydencję mogło skutecznie zrealizować założone cele swojego Przewodnictwa. W tej sytuacji, zaczęła krystalizować się koncepcja Prezydencji grupowej, w której trzy kraje sprawujące po sobie Przewodnictwo koordynowałyby między sobą główne cele, jakie chciałyby zrealizować w dłuższym okresie, to znaczy 18. miesięcy sprawowanych przez siebie trzech kolejnych Prezydencji. Skuteczną realizację tej koncepcji zapewnić ma też założenie, że każde Trio składa się z państwa dużego i państw mniejszych, a także i to, że w każdej trójce będąr kraje starej i nowej Unii.

A z kim Polska tworzy trio?

Polska, Dania i Cypr (07.2011-12.2012)

Dziękujemy Justynajan!!! Dziękujemy!!!

26 cze 2011, 10:28
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2010, 08:57

POSTY        2
Chciałam bardzo podziękować wszystkim biorącym udział na forum, sama nic nie zamieściłam, chyba z braku czasu i braku materiałów. Wszystkie zamieszczone przez forumowiczów matryce, pytania-testy, mnie osobiście pomogły w przygotowaniach aczkolwiek czy zdałam i będę jedną z 432 to bardzo wątpię. Czekamy teraz na wyniki. boje--== .

26 cze 2011, 14:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 lip 2009, 11:10

POSTY        11
ja również dołączam się do podziękowań :D

26 cze 2011, 15:30
Znawca

REJESTRACJA15 lut 2010, 15:05

POSTY        124
Cieszę się, że mam już egzamin za sobą, zresztą jak wszyscy. Pytania z wiedzy niektóre mnie dobiły, ponieważ nie spodziewałam się aż tak szczegółowych zagadnień z ustaw a i statystyka nie była lepsza :angry2:
Te co zapamiętałam pytania już napisaliście a resztę zobaczymy po wynikach, bo zamieszczą na stronie KSAP-u. Myślę, że mimo wysiłku i wspólnego zaangażowania ten rok też nie będzie należał do mnie :zly1: Gdyby limit był większy, tak jak w zeszłym roku, to byłaby jakaś szansa na mianowanie a tak porażka.
A jeżeli chodzi o matryce, to miałam wrażenie, że oni sami chyba większość wymyślili. Były całkowicie zakręcone :D
Dziękuję wszystkim za współną naukę i cieszę się , że dzięki Wam w mojej głowie coś jeszcze zostanie.  3mmsie--  A dla tych, którym się uda -  WASZE ZDRÓWKO  pije-===[

26 cze 2011, 17:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lip 2009, 16:44

POSTY        12
Proszę o odpowiedź czy jest to w ogóle jest mozliwe, żeby w sprawdzianie umiejętnosci zrobić te wszystkie zadania w 90 min. po uprzednim zastanowieniu się? Same zależnosci słowne i tabelki, które, nawiasem mówiąc, w tym roku nie były nowością, zajmują sporo czasu. A te kosmiczne matryce? Owszem, są do zrobienia, ale na takim poziomie trudności jak w przykładzie podanym w arkuszu egzaminacyjnym :mur:

26 cze 2011, 18:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2009, 17:22

POSTY        37
pamiętacie jak wygładały te matryce ? typowy Raven czy lepsza jazda!?

26 cze 2011, 18:42
Zaawansowany

POSTY        48

LOKALIZACJAszczecin
a bardzo proszę Jjucha :) Spodziewałam się pytania z prezydencji, nie sądziłam że będzie tak proste (oczywiście dla forumowiczów i tych co cokolwiek o prezydencji czytali)

statystyka niestety mnie również położyła. Stawiałam na to ze ludzi w miastach jest poniżej 50 % bo taką informację ostatnio słyszałam w tv  :wacko:

A test umiejętności był na bazie testu z 2001 roku (spojrzałam na metryczkę na ostatniej stronie)
i jak w końcu powinno być: przeszłość-pamięć  przyszłość- ? plan, wyobraźnia...

Bardzo dziękuję za skarbnicę wiedzy jaka tutaj się tworzy. Na początku mojego uczenia wpadłam w panikę, a trzeba taktycznie podejść do rzeczy i po kolei temat po temacie

Co do lizaczków - Za późno pojawiło się info, ja już byłam w drodze..... po plastikową torebeczkę hihihihihih :D

26 cze 2011, 18:47
Znawca

REJESTRACJA13 lip 2009, 23:01

POSTY        146
lot123                    

Proszę o odpowiedź czy jest to w ogóle jest mozliwe, żeby w sprawdzianie umiejętnosci zrobić te wszystkie zadania w 90 min. po uprzednim zastanowieniu się? Same zależnosci słowne i tabelki, które, nawiasem mówiąc, w tym roku nie były nowością, zajmują sporo czasu. A te kosmiczne matryce? Owszem, są do zrobienia, ale na takim poziomie trudności jak w przykładzie podanym w arkuszu egzaminacyjnym :mur:

Jak dla mnie to nie było możliwe  :mur: i powtórka za rok :zly1: Niestety materiału za dużo a czasu za mało  :zly1: Nawet nie wiem z jakiej książki ćwiczyć te matryce, bo to co przerabialiśmy i na forum i to co kupiłam sobie do ćwiczenia w domu to zupełnie inny poziom. Może polecacie jakąś książkę

A gdzie siedzieliście, ja w sektorze G

Posłuchajcie może wspólnymi siłami coś uda się nam się jeszcze odtworzyć z tych zależności. Ja spisałam takie, jak coś jeszcze kojarzycie, to proszę dopiszcie :wub:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

26 cze 2011, 19:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251 ... 793  Następna strona