Teraz jest 06 wrz 2025, 15:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68  Następna strona
"Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA24 mar 2011, 09:20

POSTY        83
Post Re: "Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dzies
Jak myślicie, czy jest możliwy pozew zbiorowy oparty o naruszanie ustawy o zwolnieniach grupowych ?

21 cze 2011, 19:00
Zaawansowany

REJESTRACJA23 gru 2009, 16:50

POSTY        93
Najpierw musiałyby być zwolnienia grupowe.

22 cze 2011, 00:28
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
To będzie tak przeprowadzone żeby nic nie wypłacić, nie było pozwów, no i jeszcze żeby nikt za bardzo nie szumiał poza urzędami.
Na koniec pomysłodawcy i egzekutorzy dostaną premię za wytężoną pracę i poświęcony czas na eliminację konkurencji (młodych zdolnych).
Jak to bywa w państwowym bagnie - ten co ma być, zawsze zadowolony będzie.
:zygi:

22 cze 2011, 06:04
Zaawansowany

REJESTRACJA23 gru 2009, 16:50

POSTY        93
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że mogą "polecieć" Ci, co nie zasługują na to.

22 cze 2011, 13:13

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
W Polsce decydować ma prawo. Próbowano więc wprowadzić ustawę redukującą zatrudnienie w administracji publicznej. Rząd mając jako grupę wsparcia prawników biorących ciężkie pieniądze za opiniowanie aktów prawnych taką ustawę przyjął i korzystając z większości parlamentarnej uchwalił. Okazało się, że zarówno rząd jak i prawnicy są do ....  :dupa: (zbieżność ikonki z wielokropkiem jest absolutnie przypadkowa). Nie analizując szczegółów Trybunał Konstytucyjny zrobił z tą ustawą to co należało zrobić z bublem - wysłał ją tam gdzie jej miejsce czyli do KOSZalina.

Czekamy i co się okazuje ? Zamiast stulić uszy po sobie i oddać nienależnie pobrane pensje za odwaloną partaninę, mamy DECYZJĘ. Niestety bez prawa do odwołania. Pan król nakazuje, oczywiście drogą służbową, przeprowadzić okrojone redukcje. Nie po to jest władcą żeby bruździł mu jakiś TK.

Uzasadnienie ? Proszę bardzo - obiecaliśmy czyli zrobimy bo inaczej jakiś redaktor może nas obsmarować w mediach i zepsuć nam reputację przed jesienną kampanią. Żeby choć z równym zapałem miłościwie nam panujący przyłożyli się do obietnic dotyczących ratowania stoczni czy budowania dróg ...

W obecnym stanie Państwa zwolnienia oznaczają brak pracy, brak pracy oznacza brak możliwości utrzymania rodzin. NIE WOLNO ZAPOMNIEĆ, ŻE TAK TRAKTUJE OBYWATELI partia nazywająca się obywatelską.  :za2:  Piszę to jako BYŁY zwolennik chwytliwych haseł. Dawno nikt mnie tak nie zrobił w .....

Ostatnio edytowano 22 cze 2011, 21:45 przez avacs, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2011, 21:33
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
No avacs jestem pod wrażeniem.
Wreszcie pokazałeś, że masz ...  :brawa:
Pisałem dużo, dużo wcześniej, że JA w 2007r. głosowałem na PO przeciw PiS ... Szybko, oj szybko jednak zmądrzałem.
Witam w klubie nawróconych  ;)

22 cze 2011, 21:40

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
silniczek                    

No avacs jestem pod wrażeniem.
Wreszcie pokazałeś, że masz ...  :brawa:
Pisałem dużo, dużo wcześniej, że JA w 2007r. głosowałem na PO przeciw PiS ... Szybko, oj szybko jednak zmądrzałem.
Witam w klubie nawróconych  ;)

Ja mądrzałem dłużej. Może dlatego, że akurat nie głosowałem przeciw tylko za. Teraz już wiem za czym. Za PUSTYMI OBIETNICAMI i za tym by niektórzy mogli za ciężkie pieniądze spokojnie HARATAĆ W GAŁĘ i łoić UKS Rona 03 Ełk 5:2. Swoją drogą ciekawi mnie (bo nie napisali) czy znowu te 5 bramek strzelił najwybitniejszy napastnik świata Donaldinio.

Jedyne co nam pozostaje to spróbować naprawić to co sami zepsuliśmy.  :piwo:

P.S.

Wreszcie pokazałeś, że masz ...
Zapomniałeś o jeszcze jednej kropce, to słowo ma cztery litery  :D

22 cze 2011, 22:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 11:45

POSTY        64
W odróżnieniu od przedmówców ja n i g d y nie głosowałem na neoliberałów.
Wystarczy POpatrzeć na historię lata 88-89 [magdalenka] 1991-1993 i 1997-2001 historię KLD, prześledzić kartę chorobową tuska, czyli jak 31-letni piłkarz wchodzi na "szczyty salonowe" i czyje ma poparcie.
Podobnie polecam prawdziwe biografie sikorskiego-applebauma [w 2016 szykowany na Prez. RP] grabarza dróg i kolei spółdzielcę grabarczyka [w 2012 będzie szefował superresortem pod hasłem wszystko co robia, robia dla siebie]

Największym złem obecnym jest fakt iż w 2011 n i e  m a  w RP na  k o g o głosować, by zmienić cokolwiek. Zawsze po 2005r. głosujemy nie za kimś tylko przeciw komuś/czemuś.
I w ogóle apel do Inspektora - zlikwiduj wątek dziesiątkowania na czas wakacji, wrócimy PO wyborach do tematu, to pewne jak w banku. Życzę wszystkim urlopu jak marzenie!!

23 cze 2011, 07:35
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
woicki66

w odróżnieniu od przedmówców ja n i g d y nie głosowałem na neoliberałów,

No kurcze, chyba mogę czuć się JUŻ zrehabilitowany:
Bo po pierwsze, przyznałem się dobrowolnie do WINY (a nie każdy to potrafi)
A pod drugie, CIĘŻKO pracuję nad zmianą wizerunku, i po komentarzach na swój temat widzę, że raczej mi się to udało. Uchodzę za PiS-iora "pełna gębą"  :)

23 cze 2011, 07:42
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
[legend=Fragment protokołu z narady w woj. mazowieckim (6.06.2011r.)]III. W ostatniej części narady Dyrektor Izby Skarbowej omówiła bieżący stan zatrudnienia w urzędach skarbowych.
Trwają prace analityczne w Ministerstwie Finansów mające doprowadzić do równomiernego obciążenia pracą aparatu skarbowego. Ponadto istnieje publiczne przekonanie o ciągłym wzroście zatrudnienia w administracji. Dlatego przeprowadzono analizę stanu zatrudnienia w Izbie i urzędach skarbowych woj. mazowieckiego, po złożeniu sprawozdania RB - 70 za 1 kwartał 2011 r.
Z naszych analiz, co jest znane, wynika że w niektórych urzędach skarbowych woj. mazowieckiego istnieje „nadwyżka" zatrudnienia a w niektórych poważne „niedobory" w stosunku do wzrostu zadań i przyznanych etatów dla województwa. W związku z powyższym należy podjąć działania likwidujące dysproporcje obciążenia pracą i doprowadzić do racjonalizacji zatrudnienia dostosowując jego poziom do wykonywanych zadań.
Ze sprawozdania RB-70 za I kwartał br. wynika, że wystąpiło przekroczenie zatrudnienia w urzędach skarbowych woj. mazowieckiego w stosunku do 201 Or. i wyniosło w służbie cywilnej 88 osób. Dane zebrane z urzędów wskazują na tendencję spadkową zatrudnienia w maju i trend spadkowy winien być utrzymany. W odniesieniu do tej grupy pracowników (§ 4020), w ocenie Dyrektor Izby Skarbowej, stan zatrudnienia na koniec czerwca br. nie powinien przekraczać poziomu założonego i wykazanego przez naczelników urzędów skarbowych w pismach kierowanych do Izby Skarbowej. W odniesieniu do pozostałych pracowników (§ 4010) otrzymane w trakcie narady dane wskazują, że wobec przyznanych 91 etatów kalkulacyjnych na rok 2011, na koniec czerwca br. zatrudnienie wynosi aż 169 osób.
Dyrektor Izby Skarbowej zaapelowała do naczelników o natychmiastowe podjęcie działań mających na celu zracjonalizowanie zatrudnienia począwszy od czerwca br. i poleciła przeprowadzenie ponownej szczegółowej analizy etatowej przede wszystkim w zakresie zatrudnienia osób wynagradzanych z § 4010 oraz przedstawienie danych do dnia 8 czerwca br. Jednocześnie zapowiedziała ponowny przegląd kształtowania się zatrudnienia w mniejszych urzędach w zakresie pracowników wynagradzanych z § 4020 - w kontekście sytuacji niektórych urzędów warszawskich o największych niedoborach etatowych, co wiąże się z przesunięciami etatów między urzędami.
Przeprowadzone dotychczas analizy zatrudnienia i wynagrodzenia wykazały również, że w żadnym urzędzie skarbowym województwa nie wystąpiło przekroczenie funduszu płac związane z zatrudnieniem dodatkowych pracowników, tym samym nie stwierdzono przekroczenia przez naczelników urzędów skarbowych uprawnień do kształtowania tego funduszu. Należy jednak brać pod uwagę, że wielkość funduszu płac nie służy tylko do zwiększania zatrudnienia.
Na tym Dyrektor Izby Skarbowej naradę zakończyła.[/legend]

24 cze 2011, 10:40
Zobacz profil WWW
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Czyli w pierwszej kolejności w d... dostanie bidna obsługa... A potem pozostali.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

24 cze 2011, 11:06
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
A propos przerostu zatrudnienia - może ktoś zorientowany powie mi czy w IS normą jest, że na 10 pracowników przypada jeden naczelnik i dwóch kierowników, albo jakoś tak podobnie? Oczywiście wszyscy wiedzą,że kierownictwo czynnie włącza się do pracy i taki etat to można śmiało pomnożyć razy dwa jeśli chodzi o wydajność.

24 cze 2011, 14:00
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
[legend=PROTOKÓŁ z narady dla naczelników urzędów skarbowych, która odbyła się w dniach 5-6 maja 2011 r.]Przewodniczący narady: Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi Tomasz Szymański
Uczestnicy narady:
Wicedyrektor Izby Skarbowej w Łodzi Tatiana Pilarz
Wicedyrektor Izby Skarbowej w- Łodzi Barbara Sińska
Wicedyrektor Izby Skarbowej w Łodzi Sławomir Ćwiek
Wicedyrektor Izby Skarbowej w Łodzi ArtW Zajączkowski
Naczelnik Wydziału Nadzoru nad Urzędami Skarbowymi Iwona Zaluska-Bujnowicz Naczelnik Wydziału Kadr i Logistyki Paweł Retkiewicz
oraz naczelnicy urzędów skarbowych woj. łódzkiego.
Program narady:
1. Studium wykonalności mierników realizacji zadań dla urzędów skarbowych i izb skarbowych na 2011 rok.
2. Porównanie wybranych rozwiązań organizacyjnych związanych z wejściem w życie Zarządzenia Nr 39.
3. Badanie obciążenia pracą urzędów skarbowych w kraju.
4. Funkcjonowanie komórek analiz i planowania na przykładzie Urzędu Skarbowego w Zgierzu.
5. Sprawy bieżące.
Naradę otworzył Dyrektor Tomasz Szymański, który po powitaniu uczestników i wstępnym przedstawieniu harmonogramu omawianych zagadnień merytorycznych oddal glos Pani Naczelnik Iwonie Zaluska-Bujnowicz.
Pani Iwona Zaluska-Bujnowicz przedstawiła zebranym kolejno trzy prezentacje załączone do protokołu z narady, dotyczące:
1. Studium wykonalności mierników realizacji zadań dla urzędów skarbowych i izb skarbowych na 2011 rok.
2. Rezultatów zmian organizacyjnych związanych z wejściem w życie Zarządzenia Nr 39.
3. Zmian w ilości kadry kierowniczej po reorganizacji urzędów skarbowych.
Pan Dyrektor Szymański poinformował zebranych, iż wszelkie prezentowane na naradzie materiały, po jej zakończeniu zostaną przekazane uczestnikom drogą elektroniczną.

Przebieg narady
Kolejnym omawianym zagadnieniem było przedstawienie przez Pana Pawła Retkiewicza w formie arkuszy EXCEL wyników badania obciążenia pracą urzędów skarbowych w kraju, przeprowadzonego na zlecenie Ministerstwa Finansów przez Izbę Skarbową w Szczecinie i Zachodniopomorski Urząd Skarbowy w Szczecinie.
Pan Naczelnik Retkiewicz zapoznał zebranych ze sposobem i kryteriami przeprowadzonego badania.
Wynik badania wskazał, które urzędy mają za dużo etatów w stosunku do ilości realizowanych zadań, a które w związku z tym są niedoetatyzowane. W skali województwa łódzkiego badanie wykazało nadwyżkę w ilości 303,6 etatu, w tym 8,4 etatu w Łódzkim Urzędzie Skarbowym, przy rozpiętości od 1.1 etatu nadwyżki w Urzędzie Skarbowym w Wieruszowie do 30,3 etatu w Pierwszym Urzędzie Skarbowym Łódź-Bałuty. Tylko dwa urzędy w województwie miały niedobór etatów: Urząd Skarbowy w Pajęcznie - 3 etaty. Urząd Skarbowy w Łęczycy - 2,4 etatu.
Pan Dyrektor Szymański ponownie poinformował naczelników urzędów skarbowych, iż wyniki badania wszystkich urzędów w kraju i opis metody zostanie przekazany drogą elektroniczną. Ponadto poinformował, iż w chwili obecnej nie zapadła decyzja, czy urzędy będą i w jakiej ilości oddawały etaty. Zaznaczył jednak, iż w obecnej sytuacji, mając na względzie możliwą racjonalizację zatrudnienia, należy się liczyć z taką możliwością.
W nawiązaniu do omawianych zagadnień reorganizacji urzędów skarbowych Pani Anna Rogala p.o. Naczelnika Urzędu Skarbowego w Zgierzu omówiła funkcjonowanie komórki analiz i planowania w podległym jej urzędzie. Materiał w formie prezentacji stanowi załącznik do protokołu.
W bloku spraw bieżących Pan Artur Zajączkowski przedstawił i omówił:
orzecznictwo sądów administracyjnych wyroki WSA we Wrocławiu na tle podjętej przez skład 7 sędziów uchwały NSA) w sprawie przedawnienia nadwyżki podatku naliczonego nad należnym do przeniesienia na następny okres rozliczeniowy, orzecznictwo sądów administracyjnych po wyroku ETS w sprawie Magoora.
- orzeczenie WSA w Krakowie z 28.05.2009r. Sygna. Akt I S.A./Kr 377/09 w sprawie doręczenia odpisu tytułu wykonawczego.
wyrok TK z 12.04.2011 r.( na podstawie komunikatu prasowego zamieszczonego na stronie Trybunału Konstytucyjnego), w sprawie odpowiedzialności karnej osoby fizycznej, na podstawie art. 54 kks, której wymierzono 75% zryczałtowany podatek dochodowy na podstawie art. 30 ust. 1 pkt 7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych,
sprawę skutku zastosowania środka egzekucyjnego w okresie zawieszenia biegu terminu przedawnienia.
pytanie prawne skierowane do TK w sprawie zawieszenia biegu terminu przedawnienia- postanowienie NSA z 05.04.201 lr. Sygn. akt I FSK 525/10, ponownie, stwierdzone nieprawidłowości skutkujące uchylaniem decyzji wydanych przez organ I instancji,
- plan szkoleń w zakresie podatku od towarów i usług.
Sporządził: P. Retkiewicz[/legend]
Załącznik:
ociazenie.gif

Załącznik:
limity.JPG

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

27 cze 2011, 19:06
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Widać, że p.o. DIS pragnie zaskarbić sobie u Najznamienitszego łaskę odpiłowania rzeczonego p.o.
Latka lecą, a tu od czasu namaszczenia nic się nie zmieniło

Izba Skarbowa w Łodzi ma od dziś nowego dyrektora. Minister finansów Jan Vincent-Rostowski powierzył pełnienie obowiązków dyrektora Tomaszowi Szymańskiemu.
Izba Skarbowa w Łodzi ma od dziś nowego dyrektora. Minister finansów Jan Vincent-Rostowski powierzył pełnienie obowiązków dyrektora Tomaszowi Szymańskiemu. Nowy dyrektor pracę w Izbie Skarbowej rozpoczął w 1995 roku, od 2001 roku kierował zakładem szkoleniowym przy Izbie Skarbowej, zaś od stycznia 2004 roku był naczelnikiem Urzędu Skarbowego w Głownie. Tomasz Szymański ukończył Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego. Ma 39 lat, jest ojcem 3,5-letniej córki.

Nowy dyrektor Izby Skarbowej zastąpił na tym stanowisku jej dotychczasowego szefa Marka Kołacińskiego, który pełnił tę funkcję od 21 marca 2006 roku.

Łódzka Izba Skarbowa jest dziesiątą w kraju, w której w ostatnich miesiącach nastąpiła zmiana dyrektora.
2008-04-09

http://lodz.naszemiasto.pl/archiwum/1666366,zmiana-szefa-skarbowki,id,t.html
Czyżby obawiał się zmian  ;)
Szkoda tylko, że zamiast poprawić organizację pracy, wywala na zbity pysk pracowników.
Nosił wilk razy kilka .....  :nonono:

27 cze 2011, 20:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68  Następna strona