tak na przekór powszechnym przekonaniom a wiem bo ostatnio z dziećmi to przećwiczyłam
20 cze 2011, 22:06
Re: Gimnastyka umysłu
ABCABC
20 cze 2011, 22:09
Jak by ktos miał ochotę podrzucam test z prawa konstytucyjnego cz.1
a odpowiedzi później
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
20 cze 2011, 22:10
roman70
SKRUTINUM i Skrutinium to jest to samo?
Prawidłowa forma to skrutinium. Czegoś takiego jak skrutinum nie ma (się miało łacinę w szkole to się przynajmniej końcówki zna)
20 cze 2011, 22:11
Może się przyda:
UE: Eurostat: Stopa bezrobocia w kwietniu w Polsce 9,3 proc.
Bezrobocie w kwietniu 2011 roku, wg metodologii Eurostatu, wyniosło w Polsce 9,3 proc., tak jak w marcu - podał Eurostat.
Według metodologii GUS stopa bezrobocia w kwietniu wyniosła 12,6 proc.
Stopa bezrobocia w strefie euro w kwietniu 2011 po uwzględnieniu czynników sezonowych wyniosła 9,9 proc., wobec również 9,9 proc. w marcu - poinformował we wtorek w komunikacie Eurostat, urząd statystyczny Unii Europejskiej. Analitycy spodziewali się stopy bezrobocia na poziomie 9,9 proc.
Przeciętna stopa bezrobocia w 27 krajach UE wyniosła 9,4 proc., wobec 9,5 proc. poprzednio. Najwyższa była w Hiszpanii: 20,7 proc., najniższa w Holandii i Austrii: po 4,2 proc. W Polsce stopa bezrobocia wyniosła 9,3 proc. wobec 9,3 proc. w marcu - podał Eurostat.
20 cze 2011, 22:12
karniak
roman70
SKRUTINUM i Skrutinium to jest to samo?
Prawidłowa forma to skrutinium. Czegoś takiego jak skrutinum nie ma (się miało łacinę w szkole to się przynajmniej końcówki zna) :piwo:
Oczywiście ja błędnie wpisałam powinno być SKRUTINIUM. Może Nadir poprawi pytanie
A co do wiewiórek to dziupla jest schronieniem wiewiórki tak jak gawra to schronienie niedźwiedzia
a odpowiedzi później
Odpowiedź:
1a, 2d, 3d, 4a, 5a, 6d, 7c, 8a, 9d, 10b, 11a, 12d
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
21 cze 2011, 07:25
nowa
justynajan
a odpowiedzi później
Odpowiedź:
1a, 2d, 3d, 4a, 5a, 6d, 7c, 8a, 9d, 10b, 11a, 12d
w 3 pytaniu skłaniałby się ku odpowiedzi b ponieważ Art. 118. ust 2 Konstytucji stanowi, iż "Inicjatywa ustawodawcza przysługuje również grupie co najmniej 100.000 obywateli mających prawo wybierania do Sejmu." więc odpowiedź d "100 000 obywateli, bez względu na posiadane prawa wyborcze" jest chyba nieprawidłowa - chyba że już coś nie kumam
Ostatnio edytowano 21 cze 2011, 07:44 przez dpablo, łącznie edytowano 1 raz
21 cze 2011, 07:42
Mea culpa ;-). Masz rację - dpablo - ma być 3b ;-).
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
21 cze 2011, 08:30
wiktoria2302
Składki na ubezpieczenia społeczne:
- ubezpieczenie emerytalne – 19,52% podstawy wynagrodzenia, / pół na pół pracodawca i pracownik - ubezpieczenie chorobowe - 2,45% podstawy wynagrodzenia - ubezpieczenie zdrowotna - 9% postawy wynagrodzenia / Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne dla tych osób w 2011 r. stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa niż 415,80 zł (30% kwoty minimalnego wynagrodzenia w 2011 r.). - ubezpieczenie wypadkowe = 0,76%-3,34% podstawy wynagrodzenia (% zależy od danych wykazanych w deklaracji zakładu pracy z 3 ostatnich lat) - ubezpieczenie rentowe – 6% postawy wynagrodzenia / pół na pół pracodawca i pracownik - składka na fundusz pracy -2,45 % podstawy wynagrodzenia /płacona tylko przez pracownika - składka na funduszu emerytur pomostowych – 1,5% postawy wynagrodzenia (tylko określone zawody)/ płacone tylko przez pracodawcę - fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych – 0,10% / skatalogowane zakłady pracy, płacone ze środków płatnika składek.
Jeżeli chodzi o składkę rentową to chciałabym skorygować, ponieważ rzeczywiście wynosi 6%, ale nie jest finansowana na pół, tylko pracownik 1,5% a zakład pracy czyli płatnik 4,5%.
W załączeniu plik ze stawkami składek, podatków i wynagrodzeń Może się komuś przyda w takiej formie
A jeżeli chodzi o odpowiedzi do pytań z Konstytucji to zgadzam się z Nową z wyjątkiem pytania 3, gdzie powinno być
3b
21 cze 2011, 08:40
A w 5 czy nie powinno być b? Zgodnie z art. 39 ustawy o Radzie Ministrów
21 cze 2011, 09:24
Biorąc pod uwagę brzmienie art. 39 ust. 2 Aleksandra masz rację. W skład ministerstwa wchodzą bowiem komórki organizacyjne: 1. departamenty, 2. biura, 3. sekretariaty, 4. wydziały, referaty, zespoły.
W zestawieniu JST, które zamieściłam jakiś czas temu wkradł się błąd, za co wszystkich przepraszam, wpisałam błedny termin zwołania pierwszej sesji rady lub sejmiku po wyborach przedterminowych .Załaczam poprawiona wersję.
21 cze 2011, 10:08
Przesyłam wyniki Sorki pytanie 5 trochę mi nie wyszło (odpowiedź nie jest jednoznaczna)
A w pierwszym odpowiedź a oznacza niepodległość a nie suwerenność
w 3 pytaniu skłaniałby się ku odpowiedzi b ponieważ Art. 118. ust 2 Konstytucji stanowi, iż "Inicjatywa ustawodawcza przysługuje również grupie co najmniej 100.000 obywateli mających prawo wybierania do Sejmu." więc odpowiedź d "100 000 obywateli, bez względu na posiadane prawa wyborcze" jest chyba nieprawidłowa - chyba że już coś nie kumam
Prawo wybierania do sejmu to prawo wyborcze. Stąd odpowiedź bjest właściwa Jak zauważyłam w pytaniach z poprzednich lat nie wszystkie odpowiedzi prawidłowe są identycznie sformułowane jak w ustawach więc trochę pomieszałam. Przynajmniej chciałam