Teraz jest 06 wrz 2025, 08:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68  Następna strona
"Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dziesiątkowanie urzędników 
Autor Treść postu
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Post Re: "Racjonalizacja" zatrudnienia - drugie podejście...dzies
Komunikat Sekcji Krajowej NFZ

Szanowne Koleżanki i  Koledzy!
We wtorek z  kilkoma osobami mojej organizacji z centrali NFZ uczestniczyliśmy w ogłoszenie wyroku ws. ustawy dziesiątkującej.Byliśmy ubrani w emblematy ,,S’’ z doklejonymi symbolami NFZ, więc sędziowie dokładnie widzieli, że ,,S’’ nadal czuwa nad sprawą. Małą grupką media się nie zainteresowały, poza jednym prywatnym ekonomicznym kanałem, który poprosił o wypowiedź i udzielił mu jej wiceprzew. Sekretariatu Sł. Publ. KK, który do nas w ostatniej chwili dołączył z kolegą z urzędów wojew.

Na wyrok czekaliśmy z przerwą ponad godzinę, a w międzyczasie TK dopytywał się czy rząd i sejm = koalicja zdąży szybko zmienić terminy w ustawie, jeśliby miała wejść w życie. Przedst. legislacji odpowiedział, że to trudne, ale będzie starał!

TK uznał oceniając jeden przepis ustawy w kontekście urzędników sł. cywilnej, że wady konstytucyjne ustawy uniemożliwiają jej wejście w życie w świetle terminów w niej zapisanych, które częściowo minęły. Resztę wniosku umorzył. Tak więc nie odnosząc się do meritum sprawy nie potwierdził jej konstytucyjności. Ale też nie stwierdził jej w sposób jednoznaczny jej niekonstytucyjności wz. kluczowych aspektów prawa do pracy i ochrony pracowników, w tym możliwość ingerencji pracodawców publ. w warunki zatrudnienia pod hasłem racjonalizacji  – co wytknęła w zdaniu odrębnym prof. Teresa Liszcz. To był głos sprawiedliwego, bez żadnego owijania w prorządowe umizgi. Dobrze natomiast, że stwierdzili brak ustawowych kryteriów dziesiątkowania.

Boni przed dziennikarzami stwierdził potem, że nie  odpuści i będzie racjonalizacja ale bez ustawy. Pytany o szczegóły nie  wiedział. Podkreślał, że gospodarka się rozwija. Konieczne są natomiast oszczędności, choć sam podkreślał, że ustawa dałaby ich nieco ponad 1% !!!  
Jaki rząd –taki jego przedstawiciel. Ale to do przemyślenia wyborcom.

PS.
Sprawa pozaustawowych oszczędności stanie z inicjatywy ,,S’’ wkrótce na Komisji Trójstronnej ds.SG. Mamy nadzieję być tam jako KZ NFZ.

17 cze 2011, 20:51
Zobacz profil WWW

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
inspektor                    

Boni przed dziennikarzami stwierdził potem,że nie  odpuści i będzie racjonalizacja ale bez ustawy

Miejmy nadzieję, że będzie. TW Boni to pierwsza osoba do takiej racjonalizacji. Najlepiej by było gdyby sam powiedział sobie dość. Pogarda, którą funduje nam ten przedstawiciel władzy nie może być tolerowana. Jeżeli komukolwiek wydaje się, że może arbitralnie decydować o losie rodzin dziesiątek tysięcy ciężko pracujących obywateli tego kraju to JEST W BŁĘDZIE. To jest NASZ KRAJ, nie prywatny folwark pana B. czy pana T. I niech mnie skarżą, trybunał sprawiedliwości czeka a ja potrafię być uparty.

Słuchając takich ludzi po prostu chce mi się  :zygi:

17 cze 2011, 21:18
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
avacs                    

inspektor                    

Boni przed dziennikarzami stwierdził potem,że nie  odpuści i będzie racjonalizacja ale bez ustawy

Miejmy nadzieję, że będzie. TW Boni to pierwsza osoba do takiej racjonalizacji. Najlepiej by było gdyby sam powiedział sobie dość. Pogarda, którą funduje nam ten przedstawiciel władzy nie może być tolerowana. Jeżeli komukolwiek wydaje się, że może arbitralnie decydować o losie rodzin dziesiątek tysięcy ciężko pracujących obywateli tego kraju to JEST W BŁĘDZIE. To jest NASZ KRAJ, nie prywatny folwark pana B. czy pana T. I niech mnie skarżą, trybunał sprawiedliwości czeka a ja potrafię być uparty.

Słuchając takich ludzi po prostu chce mi się  :zygi:

I tak trzymać!!!

18 cze 2011, 08:10
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
Panowie !!!
Paradoksalnie racjonalizacja Min. Boniego jest w naszych rękach (bo innej możliwości raczej nie widzę)  :)

18 cze 2011, 08:22
Zaawansowany

REJESTRACJA24 mar 2011, 09:20

POSTY        83
Dlaczego do zwolnień nie stosuje się przepisów o zwolnieniach grupowych ? Przecież w Polsce obejmie to parę tysięcy ludzi.

18 cze 2011, 08:58
Zawodowiec

POSTY        3598

Dlaczego do zwolnień nie stosuje się przepisów o zwolnieniach grupowych ? Przecież w Polsce obejmie to parę tysięcy ludzi.

A jak myślisz, dlaczego ?!

18 cze 2011, 09:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:04

POSTY        41
silniczek                    

Panowie !!!
Paradoksalnie racjonalizacja Min. Boniego jest w naszych rękach (bo innej możliwości raczej nie widzę)  :)

A panie to nie mają prawa wyborczego?  :wacko:

18 cze 2011, 10:48
Zawodowiec

POSTY        3598
jahreshka
Sorry  :blush:  boje--==
Powinno być Panie i Panowie, ale ..., że głos w ostatniej dyskusji zabierali tylko Panowie, to z rozpędu zwróciłem się tylko do Panów !!!

18 cze 2011, 11:06
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
jahreshka                    

silniczek                    

Panowie !!!

A panie to nie mają prawa wyborczego?  :wacko:

Silniczek  miał na myśli skarbowców- czyli jedną i druga płeć :)

Silniczek chyba się nie mylę prawda ? :)  B)))

18 cze 2011, 11:12
Zaawansowany

REJESTRACJA24 mar 2011, 09:20

POSTY        83
silniczek                    

A jak myślisz, dlaczego ?!

Nie wiem.

18 cze 2011, 11:14
Zawodowiec

POSTY        3598
gazrik
To pomyśl  ;)

18 cze 2011, 17:18
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Wyciszyła się sprawa czy tak mi się tylko wydaje?

21 cze 2011, 09:20
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
Szkoda pisać i tak to nic nie da ani nie wniesie niczego przyjemnego do Naszego życia.
Jak to mówią o ludziach na wyższych stołkach niż Nasze - "dobrze, że głupota nie umie latać bo by już 5 krąg zataczali nasi przełożeni".
:zeby:

21 cze 2011, 10:08
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Kakaes                    

Wyciszyła się sprawa czy tak mi się tylko wydaje?

Raczej się wydaje  :zygi:

21 cze 2011, 13:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 939 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68  Następna strona