W wierszu A i B cyfry 1, 2 i 4 występują po dwa razy, cyfra 3 - trzy razy żeby ta sama prawidłowość była zachowana w wierszu C muszą się w nim pojawić jeszcze cyfry 2,3 i 4 (bo dotychczas jest 2x1, 2x3 i 1x4) jedynie figura znajdująca się w odpowiedzi 8 zawiera te cyfry
Jak komuś łatwiej na obrazkach: w każdym wierszu muszą wystąpić 2 razy poziome paski, 2 razy puste pole, 3 razy ukośne paski i 2 razy pionowe paski
Mnie obrazki się zlewają, więc łątwiej mi jest na cyferkach
17 cze 2011, 12:46
Re: Gimnastyka umysłu
karniak
Do zadania 512 każdy z wzorów oznaczam cyfrą: poziome paski =1 puste pole =2 ukośne paski =3 pionowe paski =4
W wierszu A i B cyfry 1, 2 i 4 występują po dwa razy, cyfra 3 - trzy razy żeby ta sama prawidłowość była zachowana w wierszu C muszą się w nim pojawić jeszcze cyfry 2,3 i 4 (bo dotychczas jest 2x1, 2x3 i 1x4) jedynie figura znajdująca się w odpowiedzi 8 zawiera te cyfry
w każdym wierszu muszą wystąpić 2 razy poziome paski, 2 razy puste pole, 3 razy ukośne paski i 2 razy pionowe paski
bardzo trafne wytłumaczenie ale w dwóch przypadkach występuje 2,3 i 4 w odpowiedzi 8 i odpowiedzi 4. Moim zdaniem odpowiedzią powinna być 4 ponieważ
w prawidłowej odpowiedzi na trzecim miejscu powinno być 3 czyli ukośne paski
mam nadzieję, że nic nie poknociłem
Ostatnio edytowano 17 cze 2011, 13:05 przez dpablo, łącznie edytowano 1 raz
17 cze 2011, 13:04
Zgadzam się z dpablo i uważam, że połączenie mojego wyjaśnienia z jego uwagą pozwoli zrozumieć dokładnie dlaczego prawidłową odpowiedzią jest
4
a nie
8
jak myślałam wcześniej
PS. Czy można zdawać egzamin grupowo?
17 cze 2011, 13:19
karniak
PS. Czy można zdawać egzamin grupowo? :piwo:
chciałbym bo jak sobie pomyślę o wskaźnikach to
Ostatnio edytowano 17 cze 2011, 13:47 przez dpablo, łącznie edytowano 1 raz
17 cze 2011, 13:36
Cześć ! Witam Wszystkich , czytam Was od jakiegoś czasu , jesteście mądrzy ludzie , pomóżcie! Czy wynik konkursu/naboru na wyższe stanowisko w służbie cywilnej jest ogłaszany w BIP, Biuletynie Kancelarii PRM i siedzibie urzędu jak w przypadku pozostałych naborów, czy też nie ? Nie mogę doczytać się tego w ustawie.
17 cze 2011, 14:59
ira2
Cześć ! Witam Wszystkich , czytam Was od jakiegoś czasu , jesteście mądrzy ludzie , pomóżcie! Czy wynik konkursu/naboru na wyższe stanowisko w służbie cywilnej jest ogłaszany w BIP, Biuletynie Kancelarii PRM i siedzibie urzędu jak w przypadku pozostałych naborów, czy też nie ? Nie mogę doczytać się tego w ustawie.
Dokładnie tak Zobacz art.58 ust.2 -> odsyła do odpowiedniego stosowania art.31, a ten dotyczy m.in. ogłaszania wyników o naborze
17 cze 2011, 15:08
Dzięki Karniak. Nie doczytałam dokładnie.
17 cze 2011, 15:18
Kilka pytań z administracji rządowej w wojewodztwie
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
17 cze 2011, 18:57
abcabc
Kilka pytań z administracji rządowej w wojewodztwie :P
Nieśmiałe próby odpowiedzi....
1b 2b 3a 4 a 5 d 6e 7a 8e 9a 10 a 11a
17 cze 2011, 19:44
Gdyby ktoś chciał kilkanaście pytań z UE sobie poćwiczyć
Sądzę że na pyt 4 właściwa jest odpowiedź
b
17 cze 2011, 21:52
mariarenata
abcabc
ARA32 słuszna uwaga w zakresie odp 4 MARIARENATA też prawie dobrze i na początek też
I takie jeszzce zadania
zadanie 999 Jaka liczba powinna uzupełnić ciąg?
73614 4637 764 ?
zadanie 1000 Co to jest FALANGA? a. uderzenie b. taniec c. formacja d. impreza e. ryba
17 cze 2011, 22:33
witam, wiem, że nie należę do osób udzielających się na forum, mam jednak wątpliwość, co odpowiedzi dot kpa kompilacja pyt.43 43. Organ administracji publicznej w toku postępowania: d) nigdy nie przeprowadza rozprawy
Ja nie pracuję w skarbówce, za to mam trochę doświadczenia z wydawaniem decyzji administracyjnych i z mojego doświadczenia wynika, że rozprawy przeprowadza się w sprawach "trudnych". To znaczy, gdy strony postępowania mają odmienne zdanie i żądania zwołuje się rozprawę, w celu wypracowania kompromisu. Czasem przyspiesza to wydanie decyzji Przyznam, że nie sprawdziłam co na to kpa
A co do pytania 13, które pozostało chyba bez odpowiedzi proponuję odpowiedź c Przynajmniej u mnie tak się postępuje w przypadku skargi przekazanej przez inny organ (niekoniecznie radnego)