Teraz jest 05 wrz 2025, 17:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Ewidencjonowanie czynności sprawdzających 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 maja 2009, 07:40

POSTY        6
Post Ewidencjonowanie czynności sprawdzających
mam pytanie dotyczące ewidencjonowanie czynności sprawdzających - za pomocą jakiego programu ewidencjonowane są czynności sprawdzające? ( POLTAX, BA, Ewidencje). Czy dane dotyczące czynności sprawdzających pobierane przez Ministerstwo ?

14 cze 2011, 12:37
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post Re: Ewidencjonowanie czynności sprawdzających
zeszyt;)

14 cze 2011, 16:06
Zaawansowany

REJESTRACJA23 lis 2009, 15:29

POSTY        51
czynności są ewidencjonowane w segregatorze a ministerstwo  otrzymuje dane w formie sprawozdania

15 cze 2011, 09:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Dotychczas stosowałem BA + zapiski partyzanckie (np. ewidencja dodatkowych przypisów w zeszycie), ale teraz przymierzamy się do wdrożenia programu Ewidencje w tym zakresie. Wygląda na to, że moduł CS jest dostosowany do MF9Ps.

15 cze 2011, 09:58
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Zastanawiam się czy ministerstwo monitoruje czynności sprawdzające które są ewidencjonowane w bazie poltax - wymiar lub w BA? Z tych programów ministerstwo pobiera dane. Może to ma wpływ na ocenę?

15 cze 2011, 10:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
A może mi ktoś powie jak w bazie POLTAX zaewidencjonować czynności sprawdzające. Może jest jakis "formularz"??? Nadal liczymy zapiski w zeszytach - czyli radosna twórczośc dodawania z kilku zeszytów

15 cze 2011, 22:07

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
renia                    

A może mi ktoś powie jak w bazie POLTAX zaewidencjonować czynności sprawdzające. Może jest jakis "formularz"??? Nadal liczymy zapiski w zeszytach - czyli radosna twórczośc dodawania z kilku zeszytów

W bazie POLTAX - tylko z wykorzystaniem BA. Poprzez wydzielone rejestry gdzie zakładasz sprawy możesz policzyć ilości takich czynności. O automatycznym liczeniu kwot, które podać trzeba do MF9-PS, możesz zapomnieć.

Rozsądnym wyborem wydaje się być program EWIDENCJE Pana Piotra Zielonki z modułem rejestracji CZ.S. My przymierzamy się do wdrożenia tego modułu od II półrocza 2011 r.

15 cze 2011, 22:37
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Ewidencjonowanie w bazie Poltax - uprawnienia DEKKON, wymiar-administrowanie złożonymi dokumentami-postępowanie wyjaśniające i kontrola skarbowa (zaznaczamy tak/nie), w uwagach wpisujemy w jakim celu.
Zliczamy czynności wykonując raport po polu uwagi.

16 cze 2011, 08:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
U nas w POLTAX dziewczyny wpisują w uwagach pod deklaracją, ale to tylko w celach informacyjnych. Generalnie czynności ewidencjonujemy w BA w pismach wewnętrznych np jako notatki służbowe lub analiza (ale tu mam na myśli tylko te, na które nie są zakładane sprawy).

16 cze 2011, 12:19
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
A jak odnotowujecie wezwania telefoniczne lub czynności sprawdzające dokonane przy podatniku?

16 cze 2011, 13:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
Dave                    

A jak odnotowujecie wezwania telefoniczne lub czynności sprawdzające dokonane przy podatniku?

Jak juz się czynności zakończą to o ile czymś skutkują  :D to sporządzamy notatkę służbową i wprowadzamy do BA jako notatka (ale takich spraw jest mało). Natomiast samych telefonów i wizyt podatników tylko w celu wyjaśnienia sprawy (czego jest najwięcej) nie ewidencjonujemy... tzn przynajmniej ja tego nie robiłam :unsure:

16 cze 2011, 14:55
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Właśnie chodzi o te co umykają. Cały czas główkuję jaką metodę ewidencjonowania przyjąć, aby nie ewidencjonować w dwóch systemach. Najlepszy moim zdaniem jest Zielonka, ale w moim us nie do zakceptowania. Mamy do wyboru BA lub poltax, bo to są programy ministerilne, tylko ani jeden ani drugi nie ogarniają całości zagadnienia. Zaznaczając w poltaksie mamy informację, że takie czynności były wykonane bez wychodzenia z bazy. Przeglądając deklaracje widzimy co było robione. Szczególnie przy obróbce np. zeznań podatkowych wprowadzanych przy podatniku. Jeżeli wysyłamy wezwanie to sprawa prosta są one widoczne w BA. Jeśli wprowadzić obie metody, kto to ogarnie? Jakie "lepsze zło przyjąć"?  I znowu jestem w punkcie wyjścia, a do lipca mamy zdecydować, którą metodę przyjąć. Mam dylemat?

16 cze 2011, 18:44

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Dave                    

Właśnie chodzi o te co umykają. Cały czas główkuję jaką metodę ewidencjonowania przyjąć, aby nie ewidencjonować w dwóch systemach.

To jeszcze do was nie dotarło, że aby mieć właściwe sprawozdanie należy wprowadzać dane do co najmniej dwóch systemów ? Ministerialnego bo taki jest obowiązek i do kupionego we własnym zakresie by nie dać się zajechać przy sporządzaniu informacji dla żądnych wiedzy "pomysłodawców technik informacyjnych".

Geniusze z góry mają gdzieś to czy ich narzędzia zapewniają tworzenie wymaganej przez nich sprawozdawczości. Myślisz, że gdyby wszystko załatwiał POLTAX to autor EWIDENCJI tworzyłby moduł do rejestrowania czynności sprawdzających ? Zadaj sobie pytanie - dlaczego to zrobił, nudził się  ???

16 cze 2011, 19:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]