Teraz jest 06 wrz 2025, 08:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4411 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226 ... 316  Następna strona
Polityka i politycy 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Post Re: Polityka i politycy
Maxer2007                    

Nie wszystkie chore WYMYSŁY powstały za rządów PIS i PO, ale PIS dołożył ich nieco, a PO tego nie zlikwidowało. Jestem za likwidacją przywilejów polegającą na tym, że każdy płaci składkę zdrowotną i emerytalną za siebie, a nie żeruje - jak kler i rolnicy - na budżecie!  Finansowanie tych składek z budżetu oznacza jedno - wyższe podatki, czemu jestem przeciwny. Skoro chcesz finansować kler z prywatnych pieniędzy to Twoja sprawa, ale z pieniędzy publicznych nie należy wyrzucać w błoto!

bo
Piniondz* Jest Najważniejszy  :wysmiewacz:

*ślunskie, po polsku znaczy "pieniądz"

14 cze 2011, 19:08
Znawca

REJESTRACJA24 wrz 2007, 16:08

POSTY        237
Badman                    

Maxer2007                    

Nie wszystkie chore WYMYSŁY powstały za rządów PIS i PO, ale PIS dołożył ich nieco, a PO tego nie zlikwidowało. Jestem za likwidacją przywilejów polegającą na tym, że każdy płaci składkę zdrowotną i emerytalną za siebie, a nie żeruje - jak kler i rolnicy - na budżecie!  Finansowanie tych składek z budżetu oznacza jedno - wyższe podatki, czemu jestem przeciwny. Skoro chcesz finansować kler z prywatnych pieniędzy to Twoja sprawa, ale z pieniędzy publicznych nie należy wyrzucać w błoto!

bo
Piniondz* Jest Najważniejszy  :wysmiewacz:

Badman, bardzo się rozpisałeś, jakie mocne i racjonalne argumenty  :wysmiewacz:  :wysmiewacz:  :wysmiewacz:

14 cze 2011, 21:20
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Kaczyński i Ziobro na Sybir!!!!!!!!

Sejmowa komisja śledcza badająca okoliczności śmierci Barbary Blidy zapoznała się z projektem końcowego sprawozdania z trwających trzy i pół roku prac tej komisji. Autorem raportu jest przewodniczący Ryszard Kalisz (SLD).
Kilka egzemplarzy wydrukowanego raportu wnieśli rano na posiedzenie komisji pracownicy Sejmu. Nad projektem dyskutowali członkowie komisji. Ryszard Kalisz wyznaczył posłom termin do 12 lipca na poprawki i zdania odrębne. Komisja spotka się ponownie 19 lipca.
Same wnioski z raportu liczą, według Kalisza, 12 stron z 259-stronicowego raportu. Po upływie terminu na zgłoszenie poprawek komisja zbierze się ponownie, by dyskutować o raporcie - i być może także o "kontrraporcie", jaki ma prawo przygotować opozycja. Jak powiedział Kalisz, projekt raportu został już zamieszczony na stronie internetowej komisji śledczej.

Projekt raportu zawiera opis stanu faktycznego, czyli przebiegu wydarzeń, jaki w badanej sprawie ustalili sejmowi śledczy. Chodzi m.in. o przebieg prokuratorskiego postępowania dotyczącego tzw. afery węglowej, w którym pojawiła się osoba Blidy. Opisane są też zdarzenia w domu Blidów 25 kwietnia 2007 r., gdy b. posłanka popełniła samobójstwo po wkroczeniu funkcjonariuszy ABW, chcących ją zatrzymać w związku z prowadzoną w Prokuraturze Okręgowej w Katowicach sprawą "węglową". Projekt raportu odnosi się również do działań w tej sprawie najwyższych ówczesnych organów państwa - premiera, ministra sprawiedliwości, kierownictwa prokuratury i ABW - zarówno przed, jak i po śmierci Blidy.

Trybunał Stanu dla Kaczyńskiego i Ziobry
W projekcie raportu szef komisji śledczej Kalisz formułuje wniosek, że były premier Jarosław Kaczyński i b. minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro powinni stanąć przed Trybunałem Stanu. Zarzuty karne powinni też usłyszeć b. szef ABW Bogdan Święczkowski i Grzegorz Ocieczka.
Komisja nie ma prawa wszczynać procedury postawienia kogokolwiek przed Trybunałem, ale - jak mówił szef komisji - ma prawo zająć takie stanowisko.
Kaczyński i Ziobro odpowiedzialni są, jak zaznaczono w projekcie, za to, iż "realizując koncepcję wykluczania dużych grup obywateli stworzyli system eliminowania, przy zastosowaniu przepisów prawa karnego, poszczególnych osób zaliczonych do tych grup, w szczególności w stosunku do Barbary Blidy".

Ponadto były premier, jak wskazano w projekcie, naruszył konstytucję m.in. wydając zarządzenie z kwietnia 2007 r. o powołaniu Międzyresortowego Zespołu ds. Zwalczania Przestępczości Kryminalnej jako organu pomocniczego Rady Ministrów. Szefem tego zespołu był Ziobro, w jego skład wchodzili: szef MSWiA, komendant główny policji, szefowie CBA i ABW. Tym samym ówczesny premier miał - jak głosi projekt raportu - doprowadzić "do ustanowienia wyższej pozycji prawnej ministra sprawiedliwości w stosunku do innych ministrów konstytucyjnych".
Jarosław Kaczyński miał również przekroczyć swoje uprawnienia, organizując w lutym i marcu 2007 r. dwie nieformalne narady z udziałem Ziobry, a także m.in. szefów MSWiA, ABW, CBA i policji "podczas których podejmowane były decyzje zastrzeżone dla wskazanych przez ustawy urzędników państwowych i przekazywane były niejawne informacje w warunkach naruszających wymogi stosownych przepisów prawa i przekazywane osobom nieuprawnionym". Podczas tych narad omawiana była m.in. sprawa, w której pojawiała się Blida.
Wobec Ziobry projekt raportu formułuje z kolei m.in. zarzut "wprowadzenia Sejmu w błąd co do okoliczności śledztwa, w ramach którego B. Blida miała być zatrzymana, w szczególności podstaw zarzutu w stosunku do Blidy oraz przebiegu zatrzymań i ich ilości". Chodzi o wieczorne wystąpienie Ziobry na forum Sejmu w dniu śmierci b. posłanki 25 kwietnia 2007 r. Ponadto Ziobro - jak stwierdzono w projekcie raportu - miał wprowadzić w błąd Sejm podczas tego wystąpienia mówiąc, że wcześniej nie znał okoliczności sprawy, w której planowano postawić Blidzie zarzut. Tymczasem okoliczności te miał poznać - jak utrzymuje projekt - m.in. podczas narady w lutym 2007 r.

Kaczyński: już się pakuję na Sybir
Prezes PiS Jarosław Kaczyński pytany o wnioski zawarte w projekcie raportu sejmowej komisji śledczej badającej sprawę śmierci Barbary Blidy, dotyczące m.in. postawienia jego i b. ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry przed Trybunałem Stanu oświadczył: "Mam taką propozycję do rządu. Sądzę, że i minister Kalisz będzie ogromnie zadowolony z tego. Są właśnie świetne stosunki z Rosją, premierem Putinem, więc może by wynajęli jakiś obóz na dalekiej Syberii, bo chciałbym znaleźć się niedaleko Chodorkowskiego (...) już się pakuję, wybieram na Sybir, bo sądzę, że Tusk z Putinem już ustalili jakieś miejsce. Przygotowuję się już. Kupię sobie kożuch".

Były minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro, wniosek o postawienie go przed Trybunałem Stanu nazwał humorystycznym. - Traktuję tę historię z Trybunałem czysto humorystycznie i na wesoło. Myślę, że należałoby pana Ryszarda (Kalisza, szefa komisji) prosić o kolejnego rodzaju wydarzenia, gdyby nie to, że jednak tłem tej sprawy jest dramat i tragedia. Jest śmierć posłanki Blidy, na której pan poseł Ryszard Kalisz i jego koledzy zbijają partyjny kapitał w poczuciu dużych wyrzutów sumienia, że nie reagowali wtedy, kiedy pani Barbara Blida była wciągana w korupcyjne uwikłania - mówił Ziobro.

- Powinienem być zobowiązany Ryszardowi Kaliszowi, czy jak niektórzy chcą "tęczowemu Ryśkowi", który ostatnio dał się poznać jako świetny tancerz na paradach. Myślę, że w takiej roli wypada znacznie lepiej, wiarygodniej, niż w tej, w której dzisiaj usiłował odgrywać sceny, teatr - dodał Ziobro.
Posłowie PiS z komisji śledczej są zdania, że wnioski zawarte w projekcie raportu komisji są skandaliczne. Wojciech Szarama powiedział, że sformułowania przyjęte we wnioskach do raportu są "skandaliczne", a same wnioski są "absolutnie nieoparte na żadnych faktach".
- Nie ma żadnych podstaw do wysuwania takich wniosków, nie tylko nie ma podstaw do wysuwania takich wniosków w materiale dowodowym, ale one są pewnym rodzajem pomówienia wobec ministra i premiera - podkreślił Szarama.

Z kolei Anna Zalewska (PiS) oceniła, że uzasadnienia do wniosków są "absurdalne". Nie można kogoś stawiać przed TS na podstawie jednozdaniowego ogólnika" - mówiła. - To SLD i Ryszard Kalisz rozpoczęli swoją kampanię wyborczą - podkreśliła. Według posłanki, projekt raportu to dowód, że komisja od początku do końca była komisją polityczną.

Blida nie chciała popełnić samobójstwa
Barbara Blida 25 kwietnia 2007 r., gdy ABW wkroczyła do jej domu, najprawdopodobniej nie chciała popełnić samobójstwa, zakładała tylko możliwość okaleczenia - taką hipotezę formułuje projekt raportu.
Blida zginęła w łazience swojego domu w Siemianowicach Śląskich strzelając do siebie z rewolweru. Stało się to, gdy około godz. 6 rano do jej domu weszło trzech funkcjonariuszy Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Funkcjonariusze mieli prokuratorski nakaz - wydany przez śledczych Prokuratury Okręgowej w Katowicach - przeszukania mieszkania i zatrzymania b. posłanki w związku ze sprawą tzw. afery węglowej. Tego dnia zatrzymywano też inne osoby w związku ze śledztwami dotyczącymi nieprawidłowości w przemyśle węglowym.
- Dokładne wyjaśnienie samego zdarzenia związanego z oddaniem strzału komisja pozostawia jednak odpowiednim organom państwowym - zaznaczono w projekcie raportu.
Komisję śledczą do zbadania okoliczności śmierci Blidy Sejm powołał w połowie grudnia 2007 r., niecałe dwa miesiące po objęciu władzy przez koalicję PO-PSL. Przesłuchała kilkudziesięciu świadków.
Zobacz również:
   * Zdort: Zarzuty śmiechu warte
   * Premier: Kalisz jak krwawy jastrząb
http://www.rp.pl/artykul/673737_Rozpocz ... Blidy.html

Blida nie chciała popełnić samobójstwa....
Dobre!
Poszła po spluwe żeby postraszyć ABW  :wysmiewacz:

Kaczyński i Ziobro odpowiedzialni są, jak zaznaczono w projekcie, za to, iż "realizując koncepcję wykluczania dużych grup obywateli....
Spoko. Teraz Arłukowicz weźmie ich w opiekę. :P

"....Są właśnie świetne stosunki z Rosją, premierem Putinem, więc może by wynajęli jakiś obóz na dalekiej Syberii, bo chciałbym znaleźć się niedaleko Chodorkowskiego (...) już się pakuję, wybieram na Sybir, bo sądzę, że Tusk z Putinem już ustalili jakieś miejsce. Przygotowuję się już. Kupię sobie kożuch".
No nie! Mistrzostwo świata panie Jarku!!  :brawa:
Na idiotów najlepsza jest kpina i śmiech.

Ostatnio edytowano 14 cze 2011, 21:48 przez kominiarz, łącznie edytowano 2 razy

14 cze 2011, 21:45
Znawca

REJESTRACJA24 wrz 2007, 16:08

POSTY        237
Kominiarz:
Skoro jesteś zwolennikiem PiSu i Kaczyńskich to nie masz powodów do śmiechu. Przecież ostał się jeden Kaczyński, a drugi - jak wszystko wskazuje - skazany jest na porażkę! Chyba nie jesteś aż tak naiwny, że wierzysz w powrót rządów PiSu z Kaczyńskim na czele :rotfl:

14 cze 2011, 22:27
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
"Barbara Blida to ofiara"

Szef SLD Grzegorz Napieralski uważa, że Ryszard Kalisz, szef sejmowej komisji śledczej badającej okoliczności śmierci Barbary Blidy, przedstawił spójny i dobrze przygotowany projekt raportu końcowego z prac komisji.
- IV RP - to hasło jest bardzo dobrze znane, a jest to system wprowadzony przez PiS i koalicjantów. Barbara Blida to ofiara systemu IV RP, to ofiara z imienia i nazwiska. Poniosła najwyższą cenę za funkcjonowanie systemu IV RP - powiedział Napieralski na środowej konferencji prasowej w Sejmie.

Kalisz (SLD) przedstawił we wtorek członkom komisji śledczej projekt raportu końcowego. Według projektu, były premier Jarosław Kaczyński i były minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro powinni stanąć przed Trybunałem Stanu za złamanie konstytucji; za nadużycie uprawnień i utrudnianie śledztwa przed sądem powinni zaś stanąć b. szefowie ABW Bogdan Święczkowski oraz Grzegorz Ocieczek i funkcjonariusz ABW, którego dane są utajnione.
Klub SLD zapowiedział, że będzie zbierał podpisy pod wnioskami o postawienie Kaczyńskiego i Ziobry przed TS. Inne kluby są w tej sprawie sceptyczne. Zgodnie z ustawą o Trybunale Stanu pod wstępnym wnioskiem powinno podpisać się 115 posłów.

- IV RP - to hasło jest bardzo dobrze znane, a jest to system wprowadzony przez PiS i koalicjantów. Barbara Blida to ofiara systemu IV RP, to ofiara z imienia i nazwiska. Poniosła najwyższą cenę za funkcjonowanie systemu IV RP - powiedział Napieralski na środowej konferencji prasowej w Sejmie.
Według przewodniczącego Sojuszu, porażką czterech lat rządu PO i PSL jest to, że "ani prokuratura, ani ABW nie wyjaśniły tej sprawy do końca". - Tę sprawę wyjaśnił Ryszard Kalisz i jego komisja. Przedstawił spójny, dobrze przygotowany raport końcowy z prac komisji - uważa Napieralski.
Według niego, pracująca przez wiele miesięcy komisja przedstawiła raport, "za którym stoją fakty". Jak ocenił lider SLD, wnioski o postawienie Kaczyńskiego i Ziobry przed TS "są merytorycznie uzasadnione i wypływają z całości pracy komisji".
Dlatego - jak powiedział Napieralski - nie może zrozumieć zachowania polityków PiS i PO. W jego opinii, widać że "PO jest zdominowana przez »pogrobowców« dawnej koalicji PO-PiS". - Rozmemłana, rozchwiana PO nie jest w stanie wypracować w tak ważnej fundamentalnej kwestii jednego czytelnego stanowiska - mówił Napieralski. Zaapelował też do premiera Donalda Tuska o takie jasne stanowisko i podpisy pod wnioskami o postawienie Kaczyńskiego i Ziobry przed TS.

- Raport daje niesamowity oręż PO, aby raz na zawsze zakończyć czarny okres IV RP - okres tak niebezpieczny dla obywatela. Oręż jest przekazany PO i nie mogę zrozumieć dlaczego nie chce go przyjąć - powiedział Napieralski.
- Chyba, że likwidacja IV RP skasowałaby główny powód istnienia PO - czyli strach przez IV RP i PiS - dodał.
Jak powiedział, 22 czerwca klub SLD i zarząd partii zajmą się sprawą raportu i podejmą decyzję w sprawie wniosków o postawienie b. premiera i b. ministra sprawiedliwości przed TS.

Jak by nie byla winna to by sobie nie strzelila
~bul

Wszyscy członkowie SLD powinni postąpić honorowo jak B.Blida.
~honorowy

SLD i Kalisz POwinne być zutylizowane ,To nieprawdoPOdobne co ci PZPR-owcy na usługach sowietów i wyszkoleni z ZSRR wyprawiają Kalisz POwinien być wypchany i POstawiony w mauzoleum lenina !!On stracił rozum !!Broniąc babe przestępcę stał się współwinnym tego co blida z alexis zrobiła.
~mazik

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/barbara- ... omosc.html

=============================================

Kutz zamordował werbalnie Kaczyńskiego i Ziobro

- Oni zamordowali niewinną kobietę! To, co wczoraj powiedzieli, jest haniebne. Kaczyński stroi jakieś żarty o Syberii, a Ziobro udaje głupka i traktuje - nawet teraz - Barbarę Blidę jak przestępcę - mówi w wywiadzie dla Syfilisweek.pl Kazimierz Kutz, komentując reakcje polityków PiS na raport komisji śledczej ds. śmierci Barbary Blidy.

Wczoraj Ryszard Kalisz zaprezentował projekt raportu w sprawie śmierci Barbary Blidy. Zawiera on m.in. wniosek o postawienie Jarosława Kaczyńskiego i Zbigniewa Ziobry przed Trybunałem Stanu.

Zbigniew Ziobro uznał wnioski pod swym adresem za "humorystyczne".
Ryszard Kalisz i jego koledzy zbijają partyjny kapitał w poczuciu dużych wyrzutów sumienia, że nie reagowali wtedy, kiedy pani Barbara Blida była wciągana w korupcyjne uwikłania - mówił.
- Powinienem być zobowiązany Ryszardowi Kaliszowi, czy jak niektórzy chcą "tęczowemu Ryśkowi", który ostatnio dał się poznać jako świetny tancerz na paradach. Myślę, że w takiej roli wypada znacznie lepiej, wiarygodniej, niż w tej, w której dzisiaj usiłował odgrywać sceny - dodał Ziobro.

Ze sprawy żartował również Jarosław Kaczyński.
- Już się pakuję, wybieram na Sybir - komentował.

W wywiadzie dla serwisu Syfilisweek.pl ostrych słów politykom PiS nie szczędzi Kazimierz Kutz.
- Raport przyjąłem z wielką ulgą. Ponad 260 stron demaskuje na naszych oczach tak zwaną IV RP, czyli całą grupę Jarosława Kaczyńskiego i Zbigniewa Ziobry - stwierdza.

Na sugestię, że PiS bagatelizuje projekt Kalisza i słowa Kaczyńskiego, który ironizował, że kupi sobie kożuch i wybierze się na Sybir, Kutz odpowiada: "Mogliby tak mówić, gdyby nie chodziło o tragedię ludzką. Oni zamordowali niewinną kobietę! To, co wczoraj powiedzieli, jest haniebne. Kaczyński stroi jakieś żarty o Syberii, a Ziobro udaje głupka i traktuje - nawet teraz - Barbarę Blidę jak przestępcę. Świadczy to o strachu i braku jakiejkolwiek klasy. Ich postawa demaskuje ich do końca. Ja się wstydzę, że muszę to komentować. To jest żenujące. Okropni ludzie, okropni".

- W dniu pogrzebu Barbary Blidy wieczorem spotkałem się niespodziewanie w studiu telewizyjnym programu "Warto rozmawiać" z panem Ziobro. I kiedy mnie prowadzący tę audycję na wstępie zapytał: kto moim zdaniem jest winien śmierci Barbary Blidy, ja wskazałem palcem na Ziobro. I powiedziałem mu wtedy: proszę pana, pan się przez to wywróci. Pan będzie do końca życia napiętnowany. Bo oczywiście zostaje to, co jest najbardziej istotne: każda taka zbrodnia musi obciążyć czyjeś sumienie - powiedział Kutz w rozmowie z Syfilisweek.pl.

Niewinne kobiety nie strzelają do siebie na widok ABW :)))))
No nie jest tak panie Kuc ?
bereza_kartuska  

Panie Kutzu - po co pani Blida (skoro była niewinna) leciała do łazienki i łapała za pistolet? SŁUCHAM!!!!
ślunzok

Nie jestem za PO, ale p.premier wg mnie b. rozsądnie odniósł się do ...
~lewicowiec

KTO TO JEST KUC ?
~Hanys

Człowiek kultury BEZ KULTURY.
~jafaj

Kaligula wprowadził do senatu konia, Tusk tylko Kuca. Jednak to Kuc robi prawdziwą oborę.
artefakt

A WIESZ KUTZ ŻE WSPÓLNIKOM BLIDY ODCZYTANO ZARZUTY I ONE TEŻ MIAŁA JE USŁYSZEĆ [2]
i to za rządu TUSKA
transpet         

Kutz wstyd mnie za ciebie Blida była na śląsku znana ze swoich czynów i ty o tym wiesz
~ślązaczka

POwiem tak: przykro,że przyszło li tylko jej  zapłacić życiem ratując  się  przed  wyrokiem  podczas gdy  towarzysze...  
~Ocena

Przypominam, iż do BB strzelała mafia pod Nadarzynem. Jechała wtedy merolkiem Aleksis. A tak w ogóle to od kiedy posłowie przyjaźnią się ...
polskadogorynogami  

Gdyby ABW weszła do 99% polaków to skończyłoby się na dobrej kawie i ciastku. Nikt nie trzyma giwery w łazience!
daniello2        

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kaczynsk ... omosc.html

15 cze 2011, 22:45
Znawca

REJESTRACJA03 kwi 2010, 12:55

POSTY        294
silniczek                    

cammila
A dla mnie NIC  :(  

Dla Silniczka:  :piwo:  !

-----------------------------------------------

Gaz łupkowy w USA wydobywa się już za ok. 30 dol. za 1000 m sześc.
14.06.2011r. 05:50

"Jak poinformował „Dziennik Gazeta Prawna”, koszt wydobycia gazu łupkowego w USA waha się już między 30 a 35 dol. za 1000 m sześc.
Po uwzględnieniu pozostałych składników kosztu, do jakich należą podatki, opłaty przesyłowe, czynsze dzierżawne oraz marże firm, ostateczny koszt produkcji gazu z łupków wynosi w USA średnio 150 dol. za 1000 m sześc. – czytamy w DGP.

Jak przyznał w DGP Maciej Kaliski, dyrektor departamentu ropy i gazu w Ministerstwie Gospodarki, wydobywanie gazu łupkowego w USA jest dziś znacznie tańsze niż konwencjonalnego, ale nikt odpowiedzialny nie powie, ile będzie to kosztowało w Polsce. Według Henryka Jacka Jezierskiego, głównego geologa kraju, na którego powołuje się DGP, koszty wydobycia gazu łupkowego w naszym kraju będą przynajmniej o 30 proc. wyższe, co spowodowane jest tym, że polskie złoża łupków są starsze od amerykańskich, a w konsekwencji znajduje się w nich mniej materiału organicznego, z którego powstają węglowodory. (...)"

http://www.cire.pl/item,54976,1,0,0,0,0 ... szesc.html

16 cze 2011, 08:27
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
Maxer2007                    

bombel                    

Jedynie obawiam się trochę przewracających się z głodu dzieciaków, którzy ani nie wybrali kaczora, ani kaczora donalda, ani napierała, ani komora, ani kwacha, lecha

Co do przewracających się z głodu dzieciaków to przesadziłeś, nie spotkałem się z takim przypadkiem.

Tutaj bawiłem się w wróżkę Sybillę (??), bo twój postulat to także likwidacja dokarmiania dzieci (finansowania z budżetu np. obiadów szkolnych - się domyślam) a to prowadziłoby do sytuacji opisanej przeze mnie. Wrzucisz wszystkich do jednego wora to nie dostanie ani dzieciak ani pijaczek.
Grunt, że ty postawiony na stołku urzędas będziesz miał się dobrze, reszta może paść z głodu.
Ty może jakiś DIS albo NUS, DIC jesteś? Masz ich typowe myślenie.

16 cze 2011, 08:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:14

POSTY        103
1.Koszt pojedynczego otworu przy poszukiwaniu gaz łupkowego w Polsce szacowany jest na 15 - 20 mln dolarów. W USA jest to 5 - 10 mln dolarów - poinformował w środę na konferencji dyrektor biura przygotowania prac poszukiwawczych PGNiG Maciej Nowakowski.

Źródło: PAP
Artykuł z dnia: 2011-05-25, ostatnia aktualizacja: 2011-05-25 13:29

2. Ustalenie kosztów wydobycia gazu łupkowego w naszym kraju jest jedną z głównych zagadek dla polskiego rządu oraz firm wydobywczych. Eksperci jak ognia unikają podawania liczb, bo wszystkie szacunki mogą się okazać chybione. – Wydobywanie gazu łupkowego w USA jest dziś znacznie tańsze niż konwencjonalnego. Ale nikt odpowiedzialny nie powie, ile będzie to kosztowało w Polsce – przyznaje Maciej Kaliski, dyrektor departamentu ropy i gazu w Ministerstwie Gospodarki.

Autor: Mariusz Staniszewski
Artykuł z: Dziennik Gazeta Prawna (14.06.2011)

-------------------------------------------------------------------------------
Komentarz
A więc szacowany koszt pozukiwań jest od 1,5 do 4 razy wyższy niż w USA, a koszty wydobycia trudne do określenia. Rozmiary złóż są określone z daleko idącym przybliżeniem. Skutki ekologiczne wydobycia są nie w pełni znane. Studźmy entuzjazm.

16 cze 2011, 08:50
Zawodowiec

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:10

POSTY        3598
cammila
Dziękuję :wub:  

serwant
Koszt wydobycia gazu łupkowego, to było dla mnie, nie dla ciebie. Czego się wcinasz?! :)

16 cze 2011, 13:20
Znawca
Własny awatar

POSTY        103
Silniczek

Nie przesadzaj nie odwołałem się (nie zacytowałem, nie wskazałem) przecież do żadnego konkretnego komentarza. A jeżeli nie chcesz by inni brali udział w dyskusji to wymieniaj się z drugą osobą mailami albo w inny sposób umów się w realu bądź wirtualnie na dwuosobową  (w cztery oczy :rolleyes: ) pogawędkę.

16 cze 2011, 13:28
Zawodowiec

POSTY        3598
serwant

... albo w inny sposób umów się w realu bądź wirtualnie na dwuosobową  (w cztery oczy :rolleyes: ) pogawędkę.

A z Tobą mogę?! :blush:

16 cze 2011, 13:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        103
Tylko, że ja nie boję się otwartej dyskusji. Wręcz cenię wszelkie dodatkowe uwagi ze strony jak najszerszego grona dyskutantów byle tylko miały charakter merytoryczny. Pamiętaj Silniczku, że tam gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt zwykle nie myśli zbyt wiele.

16 cze 2011, 13:47
Zawodowiec

POSTY        3598
serwant
Pamiętam, pamiętam, i nie przesadzaj, bo chciałem się tylko z Tobą umówić na prywatne konwersacje  "w cztery oczy" ;)

16 cze 2011, 13:54
Zaawansowany

REJESTRACJA25 lis 2006, 01:10

POSTY        76
Kaczyński i Ziobro na Sybir!!!!!!!!

16 cze 2011, 14:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4411 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226 ... 316  Następna strona