Mam pytanko Kto sprawuje kontrolę nad działalnością Banku Centralnego? 1. Sejm i Rada Ministrów 2. wyłącznie sejm 3. minister finansów
Mi się wydaje że sejm ale nie wiem czy sam czy z radą Help!!!!
15 cze 2011, 18:16
Re: Gimnastyka umysłu
mysz20
Mam pytanko Kto sprawuje kontrolę nad działalnością Banku Centralnego? 1. Sejm i Rada Ministrów 2. wyłącznie sejm 3. minister finansów
Mi się wydaje że sejm ale nie wiem czy sam czy z radą Help!!!!
Art. 9. 1. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o Narodowym Banku Polskim stanowi iż "Prezes NBP jest powoływany i odwoływany przez Sejm na wniosek Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 9. ust.5. Odwołanie Prezesa NBP może nastąpić, gdy: 1) nie wypełnia on swych obowiązków na skutek długotrwałej choroby; 2) został skazany prawomocnym wyrokiem sądu za popełnione przestępstwo; 2a) złożył on niezgodne z prawdą oświadczenie lustracyjne, stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu; 3) Trybunał Stanu orzekł wobec niego zakaz zajmowania kierowniczych stanowisk lub pełnienia funkcji związanych ze szczególną odpowiedzialnością w organach państwowych.
W zawiązku z powyższym jeżeli już, to kontrolę sprawuje Sejm i Prezydent - tak mi się wydaje. Nie znalazłem w ustawie zapisów wprost mówiących o kontroli, ale mam tekst z 2005 a było kilka nowelizacji.
15 cze 2011, 19:03
Re: Gimnastyka umysłu
Mnie się wydaje, że tylko SEJM może kontrolować bank centralny:
"Bank centralny jest instytucją, która powinna odznaczać się trzema właściwościami. Powinna być to instytucja odpowiedzialna, wiarygodna i przejrzysta w swoim działaniu. Powstaje więc pytanie kto, a ściślej mówiąc, jaki organ państwowy, powinien to kontrolować. Praktyka innych krajów rozwiniętych gospodarczo wyraźnie wskazuje na jeden organ państwowy. Tym organem może być tylko parlament danego kraju"
Mnie się wydaje, że tylko SEJM może kontrolować bank centralny:
"Bank centralny jest instytucją, która powinna odznaczać się trzema właściwościami. Powinna być to instytucja odpowiedzialna, wiarygodna i przejrzysta w swoim działaniu. Powstaje więc pytanie kto, a ściślej mówiąc, jaki organ państwowy, powinien to kontrolować. Praktyka innych krajów rozwiniętych gospodarczo wyraźnie wskazuje na jeden organ państwowy. Tym organem może być tylko parlament danego kraju"